Aangepast

Kamp: pensioenpremie niet verplicht omhoog

De pensioenpremies hoeven volgend jaar niet verplicht fors te worden verhoogd. Dat schrijft minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer na overleg met De Nederlandsche Bank (DNB).

Problemen

DNB wilde dat de premies bij pensioenfondsen die in de problemen zitten, omhoog gingen. Volgens werkgevers en vakbonden zouden de premies op korte termijn met twintig tot dertig procent stijgen. Dat vindt Kamp onwenselijk; hij ziet nadelen voor het herstel van de economie en de werkgelegenheid wanneer de premies zo snel omhoog zouden gaan.

Afspraken

De minister wil tot afspraken komen over aow en aanvullende pensioenen. Volgend jaar mogen de pensioenfondsen lagere premies innen; deze tijdelijke maatregel moet fondsen die in zwaar weer verkeren, de ruimte geven om orde op zaken te stellen. Pensioenfondsen kunnen kiezen uit meerdere opties, waaronder het verhogen van de premies, het korten op pensioenen of het achterwege laten van indexering. Volgens DNB moeten premies vanaf 2012 weer bijdragen aan herstel.

Oppositie

Oppositiepartijen reageren kritisch op de plannen van minister Kamp. Emile Roemer (SP) vraagt een spoeddebat aan. "Dit is het begin van de pensioenroof die Kamp aan het organiseren is. De eerste beleidsdaad van minister Kamp laat zien dat hij geen vriend van de gepensioneerden is, wel van de werkgevers". De PvdA waarschuwt voor "onrust in pensioenland. Deze uitzondering op de regels roept veel vragen op."

Vakbond

Vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW juichen de tijdelijke maatregel toe. FNV is "blij dat Kamp en DNB inzien dat een rigoureuze premiestijging per 2011 onwenselijk is," aldus de vakbond. Ook VNO-NCW is blij dat Kamp hiertoe heeft besloten. "Wij ontkennen de problemen bij de pensioenfondsen niet," aldus VNO-NCW.

In de studio reageert Gerard Riemen, voorzitter van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, op de brief van minister Kamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl