Aangepast

Opnieuw reünie Noord- en Zuid-Koreanen

Noord-Korea staat morgen opnieuw een familiereunie toe. In ruil voor structurele noodhulp van Zuid-Korea. Het land van dictator Kim Jong-il heeft ernstig behoefte aan rijst en kunstmest.

Gescheiden

De Koreaanse burgeroorlog (1950-1953) heeeft in de jaren vijftig het Koreaanse schiereiland in tweeën verdeeld. Sindsdien zijn veel families van elkaar gescheiden. Naar schatting gaat het om een paar honderdduizend Zuid-Koreanen die in Noord-Korea familie hebben.

Voedselsteun

Noord-Korea, de meest gesloten dictatuur ter wereld, verhinderde lange tijd dat familieleden elkaar konden zien. Pas in 2000 gaf gaf Kim Jong-il zijn toestemming. In ruil ontving hij financiële steun en voedselsteun van Zuid-Korea.

Opvolger

De nieuwste familiereünie valt samen met de opvolging van Kim Jong-il. Zijn gezondheid laat te wensen over en hij heeft zijn jongste zoon Kim Jong-un inmiddels aangewezen als toekomstige opvolger.

Familiedag

De vorige keer dat een familiedag werd gehouden was in september 2009. Correspondent Wouter Zwart was deze maand in Noord- Korea. Hij schreef er een blog over. Hij sprak er ook met families in Noord- en Zuid-Korea die elkaar morgen hopen te zien. Vanavond in Nieuwsuur zijn reportage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl