Aangepast

Ergernis rond paspoortkwestie

Premier Mark Rutte heeft in de Tweede Kamer grote ergernis opgeroepen door onderscheid te maken tussen iemand die als tweede nationaliteit de Turkse heeft of de Zweedse. Hij weersprak dat er sprake is van discriminatie. Volgens Rutte bemoeit de Turkse overheid zich op terreinen als dienstplicht en erfrecht met de eigen onderdanen in het buitenland en doen andere landen dat niet.

Verschil

Volgens Rutte is dat "geen discriminatie" omdat er een verschil is tussen hoe de Turkse overheid zich bemoeit met de eigen onderdanen in het buitenland en hoe de Zweedse regering dat doet. "Maar uiteindelijk is de enige toets die van loyaliteit en benoembaarheid. En die zou hier positief beantwoord zijn", aldus Rutte.

Reactie

Het woord in de Tweede Kamer was vandaag aan premier Mark Rutte. Na de kritiek van de oppositie op de eerste dag van het debat over de regeringsverklaring krijgt Rutte nu de kans te reageren en zijn kabinetsplannen toe te lichten.

Kritisch

De oppositie toonde zich gisteren vooral kritisch over de manier waarop de miljardenbezuinigingen uitpakken voor zwakkeren in de samenleving. Ook was er kritiek op het gebrek aan hervormingen. Maar premier Mark Rutte maakte vandaag duidelijk dat hij het niet eens is met die kritiek. Hij wees vanmorgen onder meer op aanpassingen in de AWBZ, een hogere AOW-leeftijd, de komst van een nationale politie en prestatiebeloning in het onderwijs. "Er zijn zeker wel grote hervormingen", aldus Rutte. De premier erkende dat zaken als WW en ontslagrecht niet aangepakt worden, maar hij hield de Tweede Kamer voor dat dat echt niet de enige hervormingen zijn die mogelijk zijn.

In Nieuwsuur vanavond een verslag van vandaag en reacties vanuit de politiek. Lees hier het laatste nieuws over de regeringsverklaring.

Ruimte

Met het nieuwe minderheidskabinet is de regering afhankelijk van wisselende meerderheden in de Tweede kamer. Veel ruimte dus voor oppositie, zegt Rutte. Maar wanneer het gaat om zaken die in het gedoogakkoord voorkomen, gaat hij wel eerst met gedoogpartner Geert Wilders overleggen. Daarna mag de oppositie met voorstellen komen. Hoe groot is nu feitelijk de ruimte voor de oppositie? Daarover in de studio een gesprek met VVD-coryfee Ed Nijpels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl