Aangepast

Einde Antillen in zicht

Zondag aanstaande, 10-10-10, houden de Nederlandse Antillen als entiteit op te bestaan. De eilanden gaan op verschillende manieren verder: Curaçao en Sint Maarten als land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden als bijzondere gemeenten deel van Nederland. Zij werden ook wel de BES-eilanden genoemd, met ingang van de nieuwe status zullen zij gedrieën als Caribisch Nederland' aangemerkt worden.

Rekolonisatie

Deze nieuwe staatkundige herstructurering van de Nederlandse Antillen wordt niet door iedereen met enthousiasme ontvangen. Vooral op Curaçao is er een sterke beweging tegen deze vorm van 'rekolonisatie'. Het verzet zit hem vooral in het feit dat Nederland in ruil voor de sanering van de enorme Antilliaanse schuldenlast, meer inzicht en controlemogelijkheden heeft gekregen over het justitieapparaat en het financiële bestuur.

Aantasting

Tegenstanders zien hierin een onwenselijke aantasting van de autonomie. Op Sint Maarten, waarvoor dezelfde regels gelden, is er nauwelijks protest geweest. Dat eiland kan vooral niet wachten los te komen van bemoeienis van Curaçao. Datzelfde geldt ook heel sterk voor de Sabaanse regering, die het wegvallen van de 'bemoeizucht van Willemstad' met gejuich begroet.

Schrik

Ook op Bonaire bestaat er bij een deel van de politici schrik voor toenemende Nederlandse invloed, reden waarom er op het eiland al geruime tijd wordt gesproken over een referendum waarin de bevolking zich kan uitspreken. Probleem is echter dat het traject van 10-10-10 inmiddels onomkeerbaar is. Want hoe groot het verzet ook moge zijn, 10-10-10 is inmiddels een feit.

Henk Kamp, voormalig VVD-minister en Tweede Kamerlid en beoogd minister in het kabinet Rutte-Verhagen, heeft sinds sinds 1 januari 2009 als Rijkscommissaris de staatkundige hervorming van Bonaire, Sint Eustatius en Saba voorbereid. Henk Kamp is te gast bij Nieuwsuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl