Aangepast

Ina Post vrijgesproken

Het gerechtshof in Den Bosch heeft Ina Post vrijgesproken van het doden van een bejaarde vrouw in Leidschendam in 1986. Post werd in 1987 veroordeeld tot zes jaar cel voor de moord en heeft deze straf uitgezeten.

Slachtoffer

Volgens het hof is er geen bewijs dat de toenmalige bejaardenverzorgster Post de 89-jarige mevrouw Kolstee in haar woning heeft gewurgd. Vorig jaar werd de zaak heropend na gerezen twijfels omtrent de juistheid van die veroordeling. Post zou slachtoffer zijn geworden van een rechterlijke dwaling, na een slecht rechercheonderzoek.

Kascheques

In die herzieningsprocedure eiste het Openbaar Ministerie vorige maand zes jaar cel, in de overtuiging dat Post mevrouw Kolstee van het leven heeft beroofd. Post zou op de kascheques van het slachtoffer uit zijn geweest.

Ontkend

Ina Post heeft altijd ontkend dat zij de vrouw heeft vermoord en dat ze tijdens de verhoren onder druk is gezet te bekennen. Volgens het hof in Den Bosch is de druk tijdens die verhoren aanzienlijk, maar niet ontoelaatbaar geweest.

Onbruikbaar

Niettemin zijn de betekentenissen niet bruikbaar voor het bewijs. Post heeft geen blijk gegeven van harde daderwetenschap, aldus het hof. De details die zij gaf, heeft zij mogelijk uit een krantenbericht over de zaak kunnen putten. Daarbij is zij na haar arrestatie met de recherche in de woning van het slachtoffer geweest.

Stressstoornis

Het Hof stelde ook vast dat Post ten tijde van het afleggen van de bekennende verklaringen psychisch niet erg stevig in haar schoenen stond. Haar arrestatie leidde destijds tot een acute stressstoornis. Volgens het hof is de bekentenis onder invloed van die stoornis tot stand gekomen. De politie heeft daar onvoldoende acht op geslagen. Op het punt van de kascheques klopte de bekentenis niet. Al met al zijn de bekennende verklaringen te weinig betrouwbaar, aldus het hof.

Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich bij de uitspraak neer en gaat niet in cassatie.

In Nieuwsuur vanavond een uitgebreid gesprek met Ina Post.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl