Aangepast

Londen demonstreert tegen de Paus

Paus Benedictus heeft in Londen zijn diepe verdriet uitgesproken over het misbruik van kinderen binnen de Rooms- Katholieke kerk. De paus deed dat in de Westminster Abbey tijdens een mis.

Bestraffing

Niet eerder heeft de paus zich zo sterk over het misbruik uitgelaten. Benedictus hoopt dat bestraffing de slachtoffers zal sterken en dat de kerk daardoor kan terugkeren naar " de eeuwenoude plicht tot zorg en onderwijs voor jongeren".

Misbruikschandalen

Maar tegenstanders van zijn bezoek hebben ook vandaag weer een demonstratie gepland. De betogers zijn tegen de conservatieve ideeën van de kerk over aids, homo's en vrouwenrechten. Ook zijn critici boos over de misbruikschandalen en op bisschop Williamson, die het bestaan van de gaskamers ontkent.

Duurder

Ook de paus moet het ontgelden. Betogers hebben bezwaren tegen de kosten die zijn gemoeid met het bezoek van de paus: een slordige 12 miljoen pond. Volgens de betogers is de paus in de eerste plaats een religieuze leider en zou hij in die hoedanigheid moeten worden ontvangen. Doordat hij als staatshoofd van Vaticaanstad wordt ontvangen, valt het bezoek een stuk duurder uit.

In de studio een gesprek met Henk Tieleman, hoogleraar Godsdienstsociologie aan de Universiteit Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl