Aangepast

'Redelijke mate van zekerheid' op rechts kabinet

Informateur Herman Tjeenk Willink heeft vanmorgen aan koningin Beatrix geadviseerd om de onderhandelingen voor een minderheidscoalitie van VVD en CDA, met steun van de PVV, voort te zetten. "Er is een redelijke mate van zekerheid dat ze eruit komen", aldus Tjeenk Willink. Zijn opvolger Ivo Opstelten ging vanmiddag direct aan de slag.

Opstelten

Opstelten verklaarde vanavond tijdens een persconferentie dat er vertrouwen is. "De sfeer is goed. Er is de vastberadenheid om er samen uit te komen." Er moet nog wel stevig onderhandeld worden voordat er een akkoord ligt, volgens Opstelten. "We zijn een eind op streek maar we hebben nog de nodige hobbels te nemen."

Blij

Na de presentatie van het rapport door Tjeenk Willink, zijn de drie partijen direct rond de tafel gegaan, onder leiding van Opstelten. De partijen gaan eerst een plan maken voor de komende dagen van onderhandelen. Mark Rutte (VVD) zei blij te zijn dat het overleg hervat kan worden. Hij heeft er vertrouwen in dat het CDA onder leiding van Verhagen in zal stemmen met een coalitie-akkoord.

Klink

De coalitieonderhandelingen zijn hiermee terug in het stadium van twee weken geleden. Toen trok Geert Wilders de stekker uit de onderhandelingen, voornamelijk door onrust binnen het CDA. Toen vorige week maandag Ab Klink, één van de criticasters binnen het CDA, uit de fractie stapte, was er voor Wilders voldoende reden om opnieuw een poging te wagen. Tjeenk Willink leidde de afgelopen week een informatieronde, om te onderzoeken of opnieuw onderhandelen over een rechts kabinet nog zin zou hebben.

Wilders

De protesttoespraak die Geert Wilders zaterdag hield in New York, tegen de komst van een islamitisch centrum nabij Ground Zero, zorgde nog even voor onrust op het Binnenhof. Rutte en Verhagen zagen in deze speech echter geen aanleiding om de onderhandelingen af te blazen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl