Aangepast

Drie jaar cel geëist tegen ex-havenbaron

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Rotterdam drie jaar cel geëist tegen voormalig directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, Willem Scholten. Volgens justitie heeft hij valse bankgaranties afgegeven aan de RDM-bedrijven van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Daarbij komt nog dat Scholten niet eens bevoegd was om bankgaranties af te geven.

Bom

Zes jaar geleden, in de zomer van 2004, sloeg het in als een bom: de Rotterdamse havendirecteur Willem Scholten werd ontslagen.

Bankgaranties

Zonder dat iemand het wist had hij bankgaranties tot een bedrag van 180 miljoen euro ondertekend. Bankgaranties die zijn bevriende zakenrelatie Joep van den Nieuwenhuyzen gebruikte om nieuwe geldleningen voor zijn noodlijdende bedrijf RDM los te krijgen bij diverse banken.

Strafzaak

Vorige week begon in Rotterdam de strafzaak tegen Scholten. Justitie denkt dat Scholten 1,2 miljoen euro heeft gekregen van Van den Nieuwenhuyzen, in ruil voor het verstrekken van de garanties. Die 1,2 miljoen werd gestort op een geheime coderekening in Zwitserland, die op naam van Scholten bleek te staan. Ook maakte Scholten gebruik van een appartement in Antwerpen, volledig betaald door Van den Nieuwenhuyzen.

Tand

De eerste dagen van het proces werd Scholten flink aan de tand gevoeld door het Openbaar Ministerie (OM). Twee officieren van justitie legden Scholten het vuur na aan de schenen over de steekpenningen die hij zou hebben aangenomen van Joep van den Nieuwenhuyzen.

Beslag

En afgelopen dinsdag leek van de eens zo machtige Willem Scholten anno 2010 niet veel meer over. Financieel zit hij aan de grond en het eerste jaar na zijn ontslag in 2004 is hij "de weg kwijt" geweest. De man die tot zes jaar geleden de touwtjes stevig in handen had in de Rotterdamse haven, raakte verslaafd aan antidepressiva waarvan hij suicidaal werd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft niet eens beslag kunnen leggen op enig vermogen, "want dat heb ik niet" en legde daarom beslag op Scholtens pensioen.

Onschuldig

Scholten ontkende vorige week voor de rechtbank in Rotterdam dat hij zich heeft laten omkopen. Ook meent hij dat hij wel degelijk bevoegd was de bankgaranties af te geven.

In Nieuwsuur vanavond een verslag van de zaak-Scholten. In de studio een reactie van Nieuwsuur-verslaggever Gert Janssen. Hij volgt voor Nieuwsuur deze zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl