liveblog VS
Verkiezingen VS
NOS NieuwsAangepast

Trump en Harris sluiten campagnes af • Alle ogen gericht op de swing states

De laatste peilingen wijzen nog altijd op een bijzonder spannende race: Kamala Harris en Donald Trump zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace om het Witte Huis. Vandaag is de laatste dag dat de Amerikanen kunnen stemmen. Al zo'n 80 miljoen kiezers hebben hun stem uitgebracht, meer dan de helft van het totale aantal kiezers in 2020.

In dit blog volgen we de laatste ontwikkelingen:

  • Eerste stembureaus open
  • Trump en Harris hebben hun laatste campagnetoespraken gegeven
  • Er zijn meer verkiezingen, bijvoorbeeld voor het Congres en abortusreferenda

Proud Boys kondigen acties aan rond stembureaus

De extreemrechtse organisatie Proud Boys heeft aangekondigd aanwezig te zijn bij stembureaus, schrijft de Amerikaanse zender NBC News. Hoeveel leden in actie komen en wat die precies inhoudt, is onduidelijk. Wel ziet de zender dat er acties worden voorbereid op meerdere plekken in het land.

"Geladen en klaar voor verraderlijke kiezersfraude", citeert NBC News uit een van de Telegramgroepen van Proud Boys. Ook zien ze afbeeldingen van gewapende mannen met daarbij de tekst 'vrije mensen gehoorzamen de overheid niet'.

Proud Boys hadden een rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, nadat Donald Trump de verkiezingen had verloren van Joe Biden. Meerdere leden van de groepering werden opgepakt en kregen celstraffen. Zo kreeg de leider van de groepering een celstraf van 22 jaar.

Beide partijen vechten voor laatste stemmen in Pennsylvania

Ook op de laatste dag van de campagne proberen beide partijen in de belangrijke swing state Pennsylvania nog stemmen te winnen. Maxime de Vries kijkt mee hoe dat in z'n werk gaat.

Amerika Kiest: Zo strijden beide partijen om de laatste stemmen

Alle ogen zijn gericht op de zeven swing states

Vandaag zullen de meeste mensen kijken naar de zeven swing states: Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia, North Carolina, Nevada en Arizona. In alle andere staten is vrijwel zeker al bekend naar welke presidentskandidaat de kiesmannen gaan. Daardoor zal de uitslag van de verkiezingen bepaald worden in deze zeven swing states.

Wisconsin, Michigan en Pennsylvania worden de Blue wall genoemd. Jarenlang waren deze staten een zekere overwinning voor de Democraten, maar in 2016 wist Trump ze te winnen. Vier jaar geleden gingen ze weer naar de Democraten, maar de marges waren toen zo klein dat wordt aangenomen dat Trump hier opnieuw kans maakt. Mocht Harris deze drie staten winnen, dat heeft ze het minimale aantal kiesmannen binnen om president te worden. Voor Trump zou het binnenhalen van deze staten niet per se voldoende zijn.

In de Sun Belt, de warme zuidelijke staten, lijkt Trump er beter voor te staan. Toch zal hij zelfs wanneer hij de kiesmannen binnenhaalt in Georgia, North Carolina, Nevada en Arizona nog een van de Blue wall-staten moeten zien te winnen om tot een meerderheid te komen.

De stand van zaken in de swing states op basis van de peilingen, op 4 november

Eerste uitslag bekend: Trump en Harris gelijk in gehucht Dixville Notch

Dixville Notch, een gehucht in New Hampshire met zes inwoners, heeft als eerste plaats in de VS zijn uitslag bekendgemaakt. Zowel Harris als Trump kreeg daar drie stemmen.

Dixville Notch opende en sloot het stembureau kort na middernacht. Daarmee is de plaats de eerste plek waar vandaag gestemd kon worden en waar ook de uitslag al bekend is. Het is een traditie die teruggaat tot 1960 en die het plaatsje elke vier jaar weer publiciteit brengt. Ook vandaag waren er weer veel meer journalisten bij het stembureau aanwezig, dan er kiezers waren.

De uitslag in Dixville Notch, gelegen aan de Canadese grens, is historisch gezien geen indicator voor de uiteindelijke winnaar van de verkiezingen en zelfs niet voor de keuze van de staat. De verwachting is dat de kiesmannen van New Hampshire naar Harris gaan.

Een van de zes stemmen die wordt uitgebracht in Dixville Notch

Amerikanen stemmen ook voor deel Senaat en hele Huis van Afgevaardigden

Trump wil uitslag verkiezingen vanavond horen

Trump is in swingstate Michigan aan zijn laatste speech van deze verkiezingscampagne begonnen. Zoals eerder zei hij de telling van de uitgebrachte stemmen niet te vertrouwen. Hij eiste dat de uitslag op de verkiezingsavond bekendgemaakt zal worden.

Net als de afgelopen campagnetoespraken gebruikt hij zijn speech om af te geven op iedereen die hij als zijn tegenstanders beschouwt. Behalve zijn "liegende" Democratische tegenstander Kamala Harris moesten onder meer vertrekkend president Joe Biden en de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi het ontgelden. Ook wees hij weer met zijn vinger naar het persvak waar journalisten zitten die volgens hem leugens verkondigen.

Daarna ging het over de illegale immigranten in de VS. Hij zei dat slachtoffers van natuurgeweld in North Carolina niet geholpen konden worden, omdat de regering-Biden het geld al aan de opvang van illegale immigranten had besteed. En zoals ook in zijn eerdere campagnes beloofde hij dat hij een eind aan de illegale immigratie zou maken.

Donald Trump in Grand Rapids, Michigan

Eerste stembureau open

Zojuist is het eerste stembureau in de Verenigde Staten opengegaan. De eer was, net zoals bij voorgaande verkiezingen, aan Dixville Notch in de staat New Hampshire. Om middernacht konden de eerste kiezers hier hun stem uitbrengen.

Voorafgaand werd het Amerikaanse volkslied gespeeld op een accordeon, door de drievoudig wereldkampioen. Het dorpje heeft maar een handjevol kiesgerechtigden en telt zo gelijk de uitslag. Dixville Notch is daarna 18 uur lang de enige plek in de VS waar al een uitslag bekend is.

De eerste stem wordt uitgebracht

Harris en Trump in Pennsylvania: optimisme versus rampspoed

Harris en Trump spraken gisteravond allebei in swingstate Pennsylvania. Harris sprak zich uit voor verbinding, Trump zei dat Amerikanen rampspoed te wachten staat als ze niet voor hem kiezen.

Al keerde daarna de vrolijkheid terug toen hij op YMCA van The Village People ging dansen.

Trump en Harris in swingstate Pennsylvania voor laatste toespraken

Harris in laatste toespraak: 'De race is nog niet klaar'

Kamala Harris heeft haar laatste toespraak gegeven voordat Amerikanen later vandaag (Nederlandse tijd) naar de stembus mogen voor de presidentsverkiezingen. De toespraak van de Democratische kandidaat was inhoudelijk grotendeels hetzelfde als die van een paar uur eerder in Pittsburgh.

De vicepresident herhaalde optimistisch te zijn en dat het momentum aan de Democratische zijde is. Ze beloofde te luisteren naar haar tegenstanders en hun een plek aan de tafel te geven. "Dat is wat sterke leiders doen", voegde ze daaraan toe.

De presidentskandidaat noemde haar tegenstander Donald Trump opnieuw niet en riep op tot verbinding. "We moeten onze mede-Amerikanen zien als een buur, niet als een vijand."

Harris tijdens haar laatste toespraak van deze campagne

Ook deed ze opnieuw een stemoproep. "De race is nog niet klaar. We moeten sterk finishen. Dit kunnen de spannendste verkiezingen in de geschiedenis worden. Elke stem telt."

Harris gaf haar laatste toespraak van deze campagne in de stad Philadelphia in Pennsylvania, een zogenoemde swing state. Ook Donald Trump hield eerder vannacht in deze staat een toespraak.

Voorafgaand waren er optredens, onder meer van Lady Gaga. Voordat Harris het podium betrad, nam televisiepersoonlijkheid Oprah Winfrey het woord.

Hier spreken de kandidaten straks

Philadelphia in afwachting van Kamala Harris
Publiek in Grand Rapids, Michigan in afwachting van Donald Trump

Kandidaten onderweg naar laatste optredens

De twee presidentskandidaten zijn nu op weg naar hun laatste toespraken voordat de verkiezingsdag in de Verenigde Staten aanbreekt. Stemmen kan in de staat Vermont vanaf 11.00 uur (Nederlandse tijd). In de uren daarna volgen de andere staten.

De Republikeinse kandidaat Donald Trump wordt vanochtend nog verwacht in Grand Rapids in Michigan, waar hij zijn vorige campagnes ook afsloot. Kamala Harris, kandidaat namens de Democraten, is onderweg naar Philadelphia in Pennsylvania. Onder anderen Lady Gaga zal daar optreden.

Zowel Michigan als Pennsylvania is een zogenoemde swing state of battleground state, dat zijn staten waar zowel de Republikeinen als de Democraten grote kans maken om te winnen.

Harris en haar man komen aan in Philadelphia

Harris zet artiesten in bij voorlaatste optreden in Pittsburgh

Net als haar tegenkandidaat heeft de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris een toespraak gegeven in Pittsburgh in sleutelstaat Pennsylvania. In haar korte toespraak riep ze vooral het publiek op te gaan stemmen.

"Pittsburgh, luister. We hebben nog één dag om dit gedaan te krijgen", zei ze tegen het publiek. "Dus nu gaan we werken om stemmen binnen te halen. Laten we in de komende 24 uur contact opnemen met familie, vrienden, klasgenoten, buren en collega's."

Opvallend genoeg noemde ze de naam van Donald Trump niet. Wel zei ze dat "het momentum aan onze kant" is. Na haar speech kreeg Harris bijval van zangeres Katy Perry, die een optreden gaf. Ook andere artiesten, onder wie de zanger en drummer van The Roots, gaven een optreden.

Harris gaat nu door naar Philadelphia, ook in Pennsylvania, waar ze haar campagne zal afsluiten.

Harris in Pittsburgh

Podcaster Joe Rogan schaart zich achter Trump

De populaire podcastmaker Joe Rogan heeft op het laatste moment zijn steun uitgesproken voor Donald Trump. Rogan had de Republikeinse presidentskandidaat afgelopen maand te gast in zijn podcast. Dat gesprek duurde drie uur.

Tijdens zijn verkiezingsbijeenkomst in Pittsburgh reageerde Trump verheugd op de steun van Rogan. Hij typeerde de podcastmaker als "wat liberaler dan sommige andere mensen in deze ruimte nu".

Trump haalt uit naar Harris en migranten, haalt familie op podium

De republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft in de stad Pittsburgh (Pennsylvania) een van zijn laatste optredens gehouden voordat de Amerikanen naar de stembus mogen. In zijn speech haalde hij opnieuw uit naar zijn tegenkandidaat, de Democraat Kamala Harris.

"Ik wil beginnen met een heel makkelijke vraag: zijn jullie beter af dan vier jaar geleden?", vroeg hij aan zijn publiek, dat ontkennend antwoordde. Trump noemde Harris "een ramp", en beloofde de Verenigde Staten "een gouden eeuw" als hij morgen de verkiezingen wint.

Halverwege zijn toespraak riep Trump zijn familie het podium op. Op het podium stonden Trumps schoondochter en medevoorzitter van de Republikeinse partij Lara Trump (l), Trumps schoonzoon Michael Boulos en dochter Tiffany (derde van rechts), zoon Eric en zoon Donald Jr (uiterst rechts).

De familie Trump op het podium bij de rally

De oud-president deed nog een opvallende uitspraak over migranten. Hij zei dat de Amerikaanse mixed martial arts-organisatie UFC een competitie moet opzetten waarin vechtsporters het opnemen tegen migranten. "Ik wil dat een migrant het opneemt tegen de kampioen, en ik denk dat de migrant het waarschijnlijk wint. Zo vervelend zijn sommigen van die gasten."

Trump gaat later vannacht nog naar Michigan, waar hij zijn laatste toespraak zal houden. In deze staat sloot hij ook zijn campagnes in 2016 en 2020 af.

Maatregelen tegen mogelijke ongeregeldheden in Washington

In de Amerikaanse hoofdstad Washington worden maatregelen genomen tegen mogelijke onlusten tijdens en na de verkiezingen. Verschillende ondernemers plaatsen houten schotten tegen hun gevels uit angst voor rellen.

  • Reuters
    Een werknemer werkt aan het plaatsen van houten schotten bij een winkel
  • Reuters
    Een lid van de Secret Service sluit een veiligheidspoort nabij het Witte Huis
  • Reuters
    Houten barricades voor een winkelgevel in de buurt van het Witte Huis
  • Reuters
    Van het uitzicht in dit restaurant blijft weinig over

Rechter in Pennsylvania staat weggeefactie Musk toe

De actie van ondernemer en Trump-aanhanger Elon Musk, waarbij Amerikanen in onbesliste staten elke dag een miljoen dollar kunnen winnen als ze zich registreren om te stemmen, mag van de rechter doorgaan. Het Openbaar Ministerie in Pennsylvania wilde de actie stopzetten en noemde het een "illegale loterij".

Loterijen mogen in Pennsylvania alleen door de staat georganiseerd worden. Volgens de advocaat van Musk is er geen sprake van een loterij en worden de winnaars zorgvuldig en "niet willekeurig" uitgekozen. Musk beweerde zelf dat mensen willekeurig werden gekozen.

Inmiddels heeft Musk al zestien miljoen dollar weggegeven. De uitspraak had sowieso weinig gevolgen gehad voor de verdere verloop van de weggeefactie, omdat de verkiezingen morgen zijn.

Op bezoek in swing state Arizona

Verslaggever Simone Tukker spreekt met kiezers in Arizona, een van de zeven staten waar de presidentskandidaten Harris en Trump nek-aan-nek gaan. Wat bepaalt hun keuze? En wat doet de staat om de verhitte verkiezingsstrijd in goede banen te leiden?

Vechten om de kiezer in Arizona: aan de frontlinie in een swing state

Directeur cybersecurity agentschap: 'ongekend veel desinformatie'

In aanloop naar de verkiezingen is er een 'ongekend' niveau geweest van desinformatie van buitenlandse actoren, zegt de Jen Easterly, directeur van het agentschap voor cyberveiligheid en infrastructuurveiligheid.

"Amerikanen worden overspoeld met een stroom aan desinformatie." Vooralsnog zijn er volgens haar geen incidenten geweest die een impact kunnen hebben op de verkiezingsuitslag. Daarnaast is de verkiezingsinfrastructuur nog nooit zo veilig geweest "en is de gemeenschap nog nooit beter voorbereid om veilige, beveiligde, vrije en eerlijke verkiezingen te organiseren", aldus Easterly.

Wat klopt er van de beweringen van de kandidaten? NOS-verslaggever Maxime de Vries sprak in de VS met mensen die dat uitzoeken:

Amerika Kiest: Hier factchecken ze de uitspraken van Trump en Harris

Amerika op de laatste dag voor de presidentsverkiezingen

  • Reuters
    Kamala Harris spreekt campagnemedewerkers in Scranton toe, ze is de hele dag in de staat Pennsylvania
  • AFP
    Donald Trump op een bijeenkomst in swing state North Carolina, zijn eerste stop
  • AFP
    Bedrijven die zich dicht bij het Witte Huis bevinden nemen extra maatregelen
  • EPA
    Miljoenen Amerikanen hebben al gestemd. In Miami scant een werker de stemmen

Missouri wil personeel ministerie van Justitie weigeren

Missouri heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeklaagd. De staat wil niet dat personeel van het ministerie tijdens de verkiezingen in stembureaus in St. Louis toekijkt, hoewel de kiescommissie van de stad ermee akkoord ging.

Missouri is een van de 27 staten waar morgen ambtenaren van het ministerie op stembureaus gaan kijken of verkiezingswetten wel worden nageleefd.

Alleen in St. Louis zouden stembureaus worden gecontroleerd. In 2021 trof de stad een schikking met het ministerie vanwege zorgen over barrières die het stemmen voor mensen met een beperking belemmerden. Onderdeel van die schikking was het toelaten van Justitiepersoneel op de stembureaus. Maar Missouri wil daar nu niet aan mee werken. Volgens de staat wil het ministerie met het sturen van hun eigen personeel verkiezingsautoriteiten van Missouri verdringen.

Het ministerie van Justitie wilde niet reageren op de rechtszaak.

Harris aangekomen in Pennsylvania

Ook Kamala Harris is begonnen aan haar laatste bezoeken: ze begint bij de stad Scranton in de staat Pennsylvania, een van de swing states. "Zijn jullie klaar om te stemmen? Zijn jullie klaar om te winnen", vroeg Harris aan de aanwezigen.

Campagnemedewerkers proberen op de laatste dag nog mensen over te halen om te stemmen op de Democratische kandidaat. "Terwijl we stemmen mobiliseren moeten we ons bewust zijn over het bouwen van gemeenschappen, het vormen van coalities en mensen helpen herinneren dat we meer gemeen hebben dan wat ons scheidt."

Indiaas dorp bidt voor winst Kamala Harris

In het dorp Thulasendrapuram, in het zuiden van India, gaan inwoners in een hindoeïstische tempel bidden voor de winst van Kamala Harris. Haar opa van haar moeders kant is afkomstig uit dat dorpje. Bij de tempel is een spandoek opgehangen waar de "dochter van het land" succes toegewenst wordt in de presidentsverkiezingen.

"Er zal een speciale gebedsdienst in de tempel zijn", zegt een inwoner tegen persbureau Reuters. "Vieringen zullen volgen als ze wint." Vier jaar geleden was er ook al een gebedsdienst. Toen werd gebeden voor de winst van Joe Biden, van wie Harris de vicepresidentskandidaat was.

De opa aan haar moeders kant is afkomstig uit het dorp

Trump in North Carolina

Donald Trump is begonnen aan zijn laatste tour voor de verkiezingen morgen. In North Carolina gaf hij een speech aan zijn aanhangers, volgens Trump kan hij in de staat niet meer verliezen. "We liggen ver voor, we hoeven het alleen maar af te maken", zei hij. "Als we ervoor kunnen zorgen dat iedereen gaat stemmen, kunnen ze niets doen". North Carolina is een van de swing states, en in de peilingen gaan Trump en Kamala Harris nek aan nek.

Aanklager: 'weggeefactie Elon Musk illegale loterij'

De dagelijkse weggeefactie van 1 miljoen dollar van miljardair Elon Musk aan geregistreerde stemmers in swing states is volgens het OM in de stad Philadelphia een "illegale loterij". Dat zei de aanklager vandaag op een hoorzitting, een dag voor de verkiezingen.

De afgelopen twee weken heeft Trump-aanhanger Musk elke dag een miljoen dollar weggegeven aan een willekeurige stemmer die zich registreerde als kiezer en een grondwetpetitie tekende. Tot nu toe is er 16 miljoen dollar weggegeven. De actie eindigt morgen, wanneer kiezers naar de stembus kunnen voor de presidentsverkiezingen.

Het OM in Philadelphia heeft een rechtszaak tegen Musk aangespannen om de weggeefactie te blokkeren. Volgens het OM is het in strijd met de wet van de staat Pennsylvania. Alleen de staat mag daar een loterij organiseren. De advocaat van Musk, Chris Gober, zei dat de actie helemaal geen loterij is. Volgens hem probeert het OM via de rechtszaak de mond te snoeren van de miljardair omdat hij Trump-aanhanger is.

Congres, referenda en gouverneurs

Vergeet niet dat er nog veel meer verkiezingen worden gehouden naast die voor president. Alle zetels in het Huis van Afgevaardigden zijn aan de beurt en een derde van die in de Senaat, 33 dus. Daarnaast mogen kiezers zich uitspreken over regionale leiders als gouverneurs, de staatsparlementariërs en sheriffs en rechters.

Ook staan er verschillende referenda op het stembiljet in meerdere staten, met als belangrijkste dit jaar waarschijnlijk de maatregelen over abortus die worden voorgelegd aan de kiezers in nasleep van het afschaffen van het nationale recht daarop.

Test zelf: zei Trump het of Harris?

Druk programma

Ook op deze laatste dag hebben beide kandidaten nog een druk programma, waarbij ze meerdere swing states aandoen. Harris brengt de hele dag door in de staat Pennsylvania, waar ze de tanende industriesteden Pittsburgh en Allentown bezoekt en de dag afsluit met een show vol beroemdheden in Philadelphia. Daar zal onder anderen Oprah Winfrey het publiek toespreken en er zijn optredens van Lady Gaga en Ricky Martin.

Trump begint in North Carolina en werkt zich via twee afspraken in Pennsylvania omhoog naar Grand Rapids in swing state Michigan. Het wordt een latertje voor hem, want zijn slotbijeenkomst begint pas om 22.30 uur plaatselijke tijd. Trump houdt met deze plek een traditie in stand: ook vier en acht jaar geleden sloot hij hier zijn campagne af. In tegenstelling tot Harris heeft hij geen beroemde gasten aangekondigd.

Begin liveblog

Welkom in ons liveblog, waar we de komende dagen het nieuws over de Amerikaanse verkiezingen zullen bijhouden. Zie hier ons laatste overzichtsartikel met nieuws uit de campagne. Daarin aandacht voor opmerkingen van Trump dat hij er "geen probleem" mee heeft als journalisten onder vuur worden genomen en Harris' zwijgen over een omstreden referendum in haar thuisstaat Californië.