Eredivisieblog

Osman schiet Feyenoord op voorsprong • RKC maakt comeback tegen Twente

In dit liveblog volgen we alle zaterdagwedstrijden van speelronde 9 in de eredivisie. Met vijf duels is het een stampvolle voetbaldag. Het programma ziet er als volgt uit:

GAE-FEY | 16' GOAL FEYENOORD

Ibrahim Osman maakt de 0-1 voor Feyenoord op bezoek bij Go Ahead Eagles. En het moet gezegd: het is een klasse goal van de aanvaller, die echt alles goed doet.

Osman ontvangt de bal aan de rechterflank, speelt zijn tegenstander uit alsof die er niet staat en schiet de bal dan verwoestend binnen in het dak van het doel. Niks aan te doen voor Go Ahead Eagles.

GAE-FEY | 14' Serieuze kans Milambo

Feyenoord dringt aan en komt opnieuw bijna op voorsprong. Nu maakt Ibrahim Osman een goede actie langs de rechterflank, waarna hij de bal teruglegt op Antoni Milambo.

De jongeling denkt te kunnen inschieten, maar er wordt geweldig verdedigd door Mats Deijl. Hij werpt zich ervoor en verdedigt knap uit met een sliding.

NEC-HEE | 54' GOAL NEC

NEC komt op een 2-0 voorsprong. Bram Nuytinck kopt kiezelhard binnen uit een hoekschop van Thomas Ouwejan, een hele goede goal van de verdediger.

Heerenveen beklaagt zich bij de scheidsrechter: zij vinden dat het eigenlijk geen corner had moeten zijn, maar een doeltrap. Daar valt nu weinig meer aan te doen.

GAE-FEY | 8' Schot Hwang, goede redding Plogmann

Feyenoord komt bijna op voorsprong in Deventer. De Zuid-Koreaanse aanwinst Hwang In-Beom schiet goed in vanaf de rand van het strafschopgebied en de bal lijkt in de bovenhoek te vliegen.

Go Ahead-keeper Luka Plogmann staat echter zijn mannetje: met een mooie duik houdt hij de bal uit zijn doel. Knappe redding op een mooi schot.

RKC-TWE | 47' GOAL RKC

RKC komt vlak na rust op voorsprong tegen FC Twente. Daar mag het Twente-doelman Lars Unnerstall voor bedanken: de doorgaans zo betrouwbare sluitpost passt de bal zo in de voeten bij RKC-aanvaller Silvester van der Water. Die kan hem eenvoudig binnenschuiven op een leeg doel.

Gaat RKC dan eindelijk de eerste punten van het seizoen binnenhalen?

RKC-TWE & NEC-HEE | Tweede helft

De bal rolt weer bij RKC - FC Twente (1-1) en NEC - sc Heerenveen (1-0).

GAE-FEY | 1' Aftrap

De laatste eredivisiewedstrijd van deze zaterdag is begonnen! Het is niet het minste duel: Go Ahead Eagles - Feyenoord in de Adelaarshorst.

Ook hier werd een minuut stilte ter nagedachtenis aan Johan Neeskens gehouden. Net als in de andere stadions was dat een indrukwekkend moment waar door duizenden mensen tegelijk respectvol mee om werd gegaan.

Minuut stilte voor Neeskens

GAE-FEY | Wat staat er in het boekje van Priske?

Feyenoord-trainer Brian Priske zal hebben gehoopt op een betere start met Feyenoord. Na zeven duels staat hij met zijn team op de zesde plaats.

Priske kwam aan bij de Adelaarshorst met zijn notitieboekje in de aanslag. Staan daarin de tactische foefjes waarmee Go Ahead moet worden verslagen?

Brian Priske bij de Adelaarshorst

NEC-HEE & RKC-TWE | Rust

Het is rust in Nijmegen en Waalwijk. Beide wedstrijden lopen niet over van de grote kansen en kunnen nog alle kanten op.

Ondertussen is het ook nog maar tien minuten voordat de laatste eredivisiewedstrijd van de avond begint: Go Ahead Eagles - Feyenoord.

NEC-HEE | Heerenveen de betere ploeg

sc Heerenveen kwam vroeg op achterstand, maar de ploeg van Robin van Persie speelt daarna eigenlijk heel verdienstelijk.

Uit de cijfers blijkt dat Heerenveen vaker schiet (5 tegenover 2) en meer balbezit heeft (54 tegenover 46 procent). Maar ook met het blote oog is wel te zien dat de Friezen de betere ploeg zijn.

AZ-PSV | 90+3' Afgelopen

AZ maakte het in de slotfase plotseling nog spannend, na de goal van Denso Kasius. Het Alkmaarse slotoffensief leverde enkele hachelijke situaties op in het strafschopgebied van PSV.

De Eindhovenaren hielden echter stand tegen de tien van AZ. Ze winnen met 1-2 en behouden zou hun foutloze status in de eredivisie: negen duels, negen overwinningen.

Karsdorp en De Wit zijn erbij gaan zitten

AZ-PSV | 90' GOAL AZ

In de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd maakt AZ de eretreffer. Denso Kasius loopt diep en krijgt een dieptepass. Hij mag de bal oppikken en inschieten. Via een been van Armando Obispo verdwijnt de bal hoog in het doel.

Een fijn moment voor Kasius, dat niet veel AZ-supporters hebben meegekregen. Die waren al in groten getale op weg naar de uitgang.

RKC-TWE | 23' GOAL RKC

RKC maakt gelijk tegen FC Twente! De hekkensluiter had misschien ook wel recht op die treffer, want na de openingstreffer van FC Twente bleven ze prima voetballen en de aanval zoeken.

Linksback Juan Familia-Castillo geeft de bal strak voor en Richonell Margaret maakt beheerst af. Het is een echte spitsengoal van de gelegenheidsspits, die normaal gesproken op de flank speelt.

AZ-PSV | 81' Wachten op het eindsignaal

Een groep PSV-supporters vermaakt zich met een trommel en wat liederen, maar verder is er weinig meer te beleven in Alkmaar. Het is wachten op het eindsignaal, want na de vroege rode kaart en goals was dit geen wedstrijd meer.

Ricardo Pepi is inmiddels in het veld gekomen voor Luuk de Jong. De Amerikaan wil nog wel eens scoren als invaller, wie weet brengt hij nog wat opwinding.

RKC-TWE | 11' GOAL FC TWENTE

Wie anders dan Sem Steijn? De middenvelder kopt FC Twente op een 0-1 voorsprong op bezoek bij RKC Waalwijk. Het is alweer zijn achtste goal van het eredivisieseizoen, waarmee hij topscorer van de competitie is.

Rechtsback Bart van Rooij krijgt de assist na een geweldige voorzet. Maar stond Steijn daar niet ook veel te vrij bij de tweede paal?

De rake kopbal van Sem Steijn

NEC-HEE | 13' Heerenveen herpakt zich

Na de vroege achterstand laat sc Heerenveen zich van zijn beste kant zien. Het speelt zuiver en aanvallend, waardoor het tot enkele kansjes komt.

nu kan Ilias Sebaoui schieten, maar via een verdediger gaat de bal over het doel.

AZ-PSV | 64' Wedstrijd kabbelt voort

We checken even in bij AZ - PSV, waar eigenlijk al een kwartier vrijwel niets opmerkelijks gebeurd is. De wedstrijd kabbelt rustig voort, zonder dat er kansen worden gecreëerd.

Peter Bosz oogt wat ontevreden langs de lijn en keeper Walter Benítez schreeuwt het zelfs uit. Zij zien PSV waarschijnlijk het liefst wat aanvallender.

NEC-HEE | 3' GOAL NEC

In Nijmegen is het al bliksemsnel raak. De thuisploeg komt op een 1-0 voorsprong, nota bene door basisdebutant Vito van Crooij. Uit een klutssituatie is hij degene die kan schieten en dat doet hij goed.

Het is weer geklungel achterin dat sc Heerenveen de das omdoet. Niet voor de eerste keer dit seizoen maken de Friezen het zichzelf erg moeilijk doordat ze de bal niet uit hun eigen strafschopgebied krijgen.

Van Crooij haalt doeltreffend uit

NEC-HEE & RKC-TWE | Indrukwekkende beelden

Zowel NEC - sc Heerenveen als RKC - FC Twente is inmiddels begonnen. Bij beide wedstrijden werd stilgestaan bij het overlijden van Johan Neeskens, en twee keer leverde dat indrukwekkende beelden op.

Zeker bij NEC was er een groot eerbetoon aan Neeskens, die bijna vijf jaar hoofdtrainer van de Nijmegenaren was. Bij FC Twente waren veel ogen gericht op Ricky van Wolfswinkel, die getrouwd is met de dochter van Neeskens. Hij hield het niet droog: beelden waarvan je een brok in de keel krijgt.

Van Wolfswinkel geëmotioneerd tijdens moment stilte voor Johan Neeskens

NEC-HEE | Van Persie in opperbest humeur

NEC - sc Heerenveen staat op het punt van beginnen en tenminste één iemand lijkt er heel veel zin in te hebben: Heerenveen-trainer Robin van Persie. Breed lachend steekt hij zijn duim op, terwijl hij plaatsneemt in de dug-out.

Een lachende Robin van Persie

GAE-FEY | De opstelling van Go Ahead Eagles

Bij de Eagles dezelfde elf namen als bij de laatste wedstrijd tegen Heracles Almelo op 6 oktober (4-1 winst).

Opstelling Go Ahead Eagles

GAE-FEY | De opstelling van Feyenoord

De opstelling van Feyenoord is bekend. Eén verrassing heeft trainer Brian Priske in petto: Thomas Beelen zit op de bank. De jonge verdediger was het hele seizoen zeker van een basisplaats, maar maakte de laatste weken een paar foutjes. Op zijn plek speelt nu Gernot Trauner.

AZ-PSV | 47' Kansje Parrott

Het eerste moment van de tweede helft is voor AZ. Een voorzet van rechtsbuiten Ernest Poku is goed en komt bij Troy Parrott. Die raakt de bal echter niet vol, waardoor die naast het doel rolt.

AZ-PSV | 46' Tweede helft

AZ en PSV zijn begonnen aan de tweede helft.

Bij PSV zien we twee nieuwe gezichten: Armando Obispo en Ivan Perisic. Zij komen erin voor Noa Lang en Jerdy Schouten, die allebei terugkomen van kwetsuren en het bij een halve wedstrijd houden.

NEC-HEE | In actie voor het goede doel

Voor het derde jaar haalt NEC geld op voor Pink Ribbon, een organisatie die onderdeel is van KWF Kankerbestrijding en zich inzet voor onderzoek naar borstkanker. Dat is sympathiek van de Nijmegenaren.

Het levert pittoreske plaatjes uit Nijmegen op. Het Goffertstadion kleurt roze, net als de hoekvlaggen. Bovendien zal de doelman zometeen een roze tenue aan hebben.

De Goffert kleurt Roze

AZ-PSV | 45+2' Rust

Na de vroege rode kaart voor AZ nam PSV een snelle 0-2 voorsprong. Daarmee lijkt de wedstrijd wel gespeeld, of kan AZ nog iets uitrichten in de tweede helft?

Schouten lijkt toch nog last te hebben van pijntjes en hinkt van het veld. De middenvelder zal in de rust vermoedelijk wel gewisseld worden.

NEC-HEE | De opstellingen

Om 20.00 uur begint niet alleen RKC Waalwijk - FC Twente, maar ook NEC - sc Heerenveen.

Bij NEC zien we, altijd leuk, een basisdebutant. Vito van Crooij tekende eerder bij de Nijmegenaren na een tegenvallende periode in Saudi-Arabië en speelt vandaag voor het eerst vanaf het begin mee. Bij sc Heerenveen speelt Levi Smans, nadat zijn trainer Robin van Persie zich eerder deze week erg lovend uitliet over hem.

En ook opvallend: Andries Noppert verdedigt het doel. Van Persie zei deze zomer dat hij wilde rouleren met keepers en heeft nu voor het eerst een basisplaats ingeruimd voor de lange Noppert, die in de eerste weken op de bank werd gehouden door Mickey van der Hart.

AZ-PSV | 38' Spanning uit de wedstrijd

Met de 0-2 tussenstand en het feit dat AZ al even met tien man speelt, is de spanning volledig uit de wedstrijd verdwenen. Het is nogal een eenzijdige partij.

Noa Lang krijgt af en toe nog de handen op elkaar met een actie langs de linkerflank, maar hij is sinds zijn goal niet meer in scoringspositie geweest.

AZ-PSV | 32' Schouten sterk

Of hij nou vermoeid was of last had van een botkneuzing; Jerdy Schouten is inmiddels weer topfit. Hij is zuiver in de passing en loopt alle gaten op het middenveld dicht. Nu heeft hij een handige panna in huis als hij zich uit een krappe situatie moet redden. Goed spel van de PSV-middenvelder.

RKC-TWE | De opstelling van FC Twente

Bij FC Twente is Ricky van Wolfswinkel weer terug. De captain ontbrak twee weken geleden in de topper tegen Feyenoord wegens het overlijden van zijn schoonvader Johan Neeskens.

RKC-TWE | De opstelling van RKC Waalwijk

De hekkensluiter, na acht speelronden nog immer puntloos, gaat met de onderstaande elf proberen het de nummer vier FC Twente moeilijk te maken in Waalwijk. De geschorste Aaron Meijers moet toekijken na zijn rode kaart van twee weken geleden tegen FC Utrecht.

Michiel Kramer en Oskar Zwada, de eerste twee spitsen, zijn er allebei niet bij. Betekent dat dat Richonell Margaret in de spits speelt?

AZ-PSV | 23' GOAL PSV

Na een kwart wedstrijd maakt PSV er 0-2 van in het AFAS Stadion. Het is Noa Lang die de trekker overhaalt en hard binnenschiet.

Weer staat Guus Til aan de basis. De middenvelder geeft de bal laag voor, maar zijn voorzet wordt ternauwernood weggetikt door Owusu-Oduro. De rebound is vervolgens een prooi voor Lang.

AZ-PSV | 19' Bosz maakt zich boos

"Ik ben er nu klaar mee, ik zeg niks meer. Schijnbaar moet je op je woorden letten", zei Peter Bosz gisteren op zijn persconferentie. Hij kreeg een dag eerder een voorwaardelijke schorsing voor commentaar op scheidsrechter Danny Makkelie.

Nu zien we hem echter alweer flink geagiteerd praten richting een vierde official. De PSV-trainer maakt zich ondanks de comfortabele voorsprong tegen tien man flink druk.

AZ-PSV | 15' GOAL PSV

PSV heeft niet lang nodig om de man-meer-situatie uit te buiten. Het komt in de vijftiende minuut op een 0-1 voorsprong.

Guus Til ontvangt een hoge voorzet en kopt hem richting Luuk de Jong. De PSV-spits is fysiek sterk en werkt de bal met links in het doel. Prima spitsengoal van de captain.

Rampstart voor AZ tegen PSV: rood Møller Wolfe en vroege achterstand

AZ-PSV | 11' Rode kaart AZ

Oei, dat is bijzonder slecht nieuws voor AZ. Het komt na iets meer dan tien minuten met een man minder te staan. Als Guus Til achter een dieptepass aangaat, probeert David Møller Wolfe hem te stoppen. Hij grijpt Til bij het bovenlichaam en die gaat gretig naar de grond.

Scheidsrechter Lindhout beoordeelt het als een doorgebroken speler en geeft Møller Wolfe de rode kaart. De Noor zoekt woedend de catacomben op.

AZ-PSV | 9' Speldenprikken PSV

PSV krijgt langzaam meer grip op de wedstrijd en kan enkele speldenprikjes uitdelen.

Nu komt Ismael Saibari gevaarlijk voor het doel, maar zit AZ-keeper Owusu-Oduro er goed bij. Daarna komt de bal nog via Noa Lang bij Luuk de Jong, maar die komt niet tot een echt schot.

AZ-PSV | 6' Golvend spel

In de openingsfase wordt het publiek in Alkmaar nog niet veel wijzer over de krachtsverhoudingen tussen AZ en PSV. Beide ploegen hebben ongeveer evenveel de bal en proberen allebei aan te vallen.

Tot grote kansen heeft het nog niet geleid. Zojuist ging AZ-aanvaller Ernest Poku naar de grond in het strafschopgebied, maar dat was niet genoeg om een penalty te versieren.

AZ-PSV | 1' Aftrap

Na een moment stilte voor Johan Neeskens is de topper AZ-PSV begonnen.

SPA-ALM | 90+7' Afgelopen

Het zit erop, Sparta-Almere eindigt in 2-2. Dat is voor de thuisploeg uiteindelijk een prima resultaat, na een vroege 0-2 achterstand.

Almere zal met een zuur gevoel de bus instappen. Weer is het niet gelukt om de eerste eredivisiezege van het seizoen te boeken.

SPA-ALM | 90+3' Vlam in de pan, rode kaart Eerdhuijzen

We zitten diep in de extra tijd van de tweede helft en dan escaleert het opeens. Na een overtreding van Almere-speler Visus krijgen meerdere spelers het met elkaar aan de stok. Vooral Sparta-verdediger Mike Eerdhuijzen laat zich gaan: hij pakt een tegenstander bij de keel en lijkt ook een kopstoot(je) uit te delen.

Dat komt hem op een rode kaart van scheidsrechter Higler te staan. Die beslissing valt wel te billijken.

SPA-ALM | 86' Schot Kayky, redding Bakker

Sparta is nog altijd nadrukkelijk op zoek naar de winnende goal en heeft best wat aan die Braziliaanse rechtsbuiten, Kayky. Hij schiet met links vanaf de rand van het strafschopgebied, maar Nordin Bakker stompt de bal uit de bovenhoek.

De Almere City-keeper zag er bij zijn eerste tegengoal niet goed uit, maar speelt verder een sterke wedstrijd waarin hij al een aantal doelpunten voorkwam.

SPA-ALM | 81' Eerste actie Kayky

Kayky laat binnen een minuut zien wat zijn specialiteit is: hij krijg de bal aan de rechterflank en draait zich knap vrij. De Braziliaan is een behendige dribbelaar, dat zie je direct. Hij stelt Pelle Clement in staat om te schieten, maar diens poging wordt geblokkeerd.

De behendige Kayky is voorbij zijn tegenstander

SPA-ALM | 80' Daar is Kayky

Hij kon maximaal een kwartier spelen, had Sparta-trainer Rijsdijk gezegd. Het worden tien minuten en wat extra tijd. Het is het debuut van Kayky, de Braziliaanse dribbelaar!

SPA-ALM | 70' Kitolano dichtbij

Een geweldige worp van Nick Olij, tot over de middellijn, komt terecht bij Camiel Neghli. Die zet Joshua Kitolano met een handig passje alleen voor de keeper.

De Noor heeft in het verleden bewezen een prima afmaker te zijn, maar mist hier wat geluk. Hij schiet de bal recht op de keeper.

De poging van Kitolano die op de vuisten van Bakker eindigde

SPA-ALM | 66' Sparta controleert

Het lijkt wachten op de 3-2 voorsprong voor Sparta. De Rotterdammers controleren het duel met Almere City inmiddels volledig.

De spelers van Almere lijken ietwat gefrustreerd na het weggeven van de voorsprong. Ze werpen elkaar wat handgebaren toe en maken onnodige overtredingen. Scheidsrechter Higler heeft alles voorlopig onder controle.

SPA-ALM | 55' GOAL SPARTA

Dat gaat snel! Binnen tien minuten na de rust heeft Sparta de 0-2 achterstand weggepoetst en staat het 2-2.

Spits Charles-Andres Brym komt rechts voor het doel uit en legt de bal terug op Pelle Clement. Die schiet geroutineerd binnen. Nordin Bakker zit er nog even aan, maar kan de tegengoal niet voorkomen.

Doelpuntenmaker Clement wordt besprongen

AZ-PSV | Opstelling AZ

Ook de opstelling van AZ is inmiddels bekend. Daar zien we minder verrassingen dan bij PSV, al krijgt Kristijan Belic zijn eerste basisplaats van het eredivisieseizoen. De Servische dribbelaar kwam als invaller al een aantal keer goed uit de verf. Zijn basisplaats gaat ten koste van Peer Koopmeiners.

Verder staat man-in-vorm Ruben van Bommel in de basis, net als doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro, die in de afgelopen periode wat kritiek te verwerken kreeg.

SPA-ALM | 49' GOAL SPARTA

Sparta scoort! Het voert een ingestudeerde vrije trap uit, waarmee de bal via Joshua Kitolano uiteindelijk bij clubtopscorer Camiel Neghli belandt.

Neghli haalt uit vanaf een meter of twintig en schuift de bal laag in de hoek. Het is zijn vierde eredivisietreffer van het seizoen, maar er kwam wel een beetje geluk bij kijken. Keeper Nordin Bakker lijkt zich te verkijken op de schuiver, die wel houdbaar was.

SPA-ALM | 48' Almere raakt de lat

Invaller Kornelius Hansen zet zichzelf binnen drie minuten al bijna op het scorebord. Hij krijgt de bal in een counter van Almere City en kan ver opdribbelen. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalt hij uit, maar via de vingertoppen van Nick Olij belandt het schot op de lat.

SPA-ALM | 46' Tweede helft

De tweede helft van Sparta - Almere is begonnen. De thuisploeg heeft niet gewisseld in de rust, want dat deed het tijdens de eerste helft al driemaal.

Bij Almere City is er één nieuwe speler: Kornelius Hansen komt erin. Hij vervangt Junior Kadile die weliswaar prima speelde, maar ook al een gele kaart te pakken had.

AZ-PSV | Basisplaatsen Lang en Karsdorp

PSV maakt de opstelling bekend voor de topper tegen AZ. Noa Lang keert terug in de basis, nadat hij een tijd kampte met blessureleed. Dat is mooi voor de linksbuiten. Ook Rick Karsdorp staat in de basis en dat is voor hem de eerste keer als PSV-speler.

Verder wordt de geblesseerde Joey Veerman vervangen door Ismael Saibari en zien we ook Jerdy Schouten in de basis. Dat was ook nog geen uitgemaakte zaak, want hij sloeg de interlands van Oranje over omdat hij niet helemaal fit was. Of dat 'algehele vermoeidheid' was of een botkneuzing, daarin spraken club en speler elkaar tegen. Hij is nu in ieder geval weer fit.

SPA-ALM | 45+3' Rust

Scheidsrechter Dennis Higler fluit na 48 minuten voor de rust. Een licht fluitconcertje daalt neer vanaf de tribunes.

Door twee vroege doelpunten staat het 0-2 voor Almere City. Kunnen zij de overwinning over de streep trekken? Of tapt Sparta na rust uit een ander vaatje?

SPA-ALM | 32' Rijsdijk grijpt hard in

Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk heeft na een half uur genoeg gezien. Hij voert liefst drie wissels tegelijk door, dat is een duidelijk signaal.

De ongelukkige Boyd Reith moet eraf, net als collega-verdedigers Rick Meissen en Mike Klein. Zij worden vervangen door Said Bakari, Marvin Young en Djevencio Van der Kust.

SPA-ALM | 26' Grote kans Verschueren

Wat een kans voor Arno Verschueren! De Belg wordt vrijgespeeld door de beweeglijke spits Charles-Andres Brym en kan vrij inschieten vanaf een meter of tien. Hij schiet hem echter niet genoeg in de hoek, waardoor keeper Nordin Bakker opnieuw een redding kan noteren.

SPA-ALM | 19' Kopbal Verschueren, redding Bakker

Sparta heeft de regie over de wedstrijd gepakt na de vroege 0-2 achterstand en is op zoek naar de aansluitingstreffer.

Het creëert nu de beste kans van de wedstrijd. Joshua Kitolano geeft een strakke voorzet, die door Arno Verschueren richting doel wordt gekopt. Het is een prima kopbal van de Vlaming, maar keeper Nordin Bakker brengt redding.

SPA-ALM | 10' GOAL ALMERE CITY

Ongelofelijk, wat een knullige eigen goal. Sparta-rechtsback Boyd Reith wil de bal terugspelen op keeper Nick Olij, maar die stapt net de andere kant op. De bal rolt tergend langzaam in zijn eigen doel.

Daarmee staat Almere City binnen tien minuten op een 0-2 voorsprong, de snelste dergelijke voorsprong ooit voor de club op eredivisieniveau. Wat een luxe voor de ploeg van Hedwiges Maduro.

Terugspeelbal op Olij rolt tergend langzaam de goal in: 0-2 voor Almere City

SPA-ALM | 8' GOAL ALMERE CITY

Daar is de (zeer terechte) openingstreffer van Almere City. Rechtsback Hamdi Akujobi dribbelt op en geeft een strakke voorzet. Die wordt binnengelopen door aanvoerder Thomas Robinet, een echte spitsengoal.

De goal zal een opluchting zijn voor Robinet: hij scoorde vorig seizoen elf keer, maar stond dit seizoen nog droog.

Robinet viert zijn openingstreffer

SPA-ALM | 6' Tweede en derde kans Almere

Almere City komt uitstekend voor de dag in Rotterdam. Het creëert in korte tijd twee nieuwe kansen.

De eerste keer komt een aanval over meerdere schijven terecht bij spits Thomas Robinet, maar die maait over de bal heen. Daarna eindigt een nieuwe mooie aanval bij rechtsbuiten Logan Delaurier-Chaubet, die in het zijnet schiet.

SPA-ALM | 2' Almere gevaarlijk

In de eerste twee minuten moet Sparta gelijk alle zeilen bijzetten, omdat Almere City vol in de aanval gaat.

Linksbuiten Junior Kadile maakt een prima actie en krijgt de bal in het strafschopgebied van Sparta. Daar ontstaat wat paniek, waarna Thom Haye een afvallende bal opvangt en schiet. Zijn schot gaat over het doel.

SPA-ALM | 1' Aftrap

We zijn los! De eerste van vijf zaterdagse eredivisieduels is begonnen. Iets later dan gepland, omdat er een minuut stilte ter nagedachtenis aan Johan Neeskens in acht werd genomen.

Het is een mooie plek om de eredivisiedag te openen: Het Kasteel, waar de Sparta-mars zojuist uit duizenden Rotterdamse kelen klonk.

Minuut stilte ter nagedachtenis aan Johan Neeskens

Sparta op zoek naar thuiszege

Met een negende plaats op de ranglijst staat Sparta er op papier prima voor. Toch is men op Spangen nog niet helemaal tevreden, want Sparta won dit seizoen nog geen enkel thuisduel in de Eredivisie.

Op het Kasteel ontving de club achtereenvolgens Heracles Almelo (0-0), Feyenoord (1-1), Go Ahead Eagles (1-2) en Fortuna Sittard (1-1). Drie remises en een nederlaag dus. Kan de ploeg van Rijsdijk vandaag de eerste thuiszege van het seizoen boeken?

Spandoeken tijdens Sparta - Feyenoord eerder dit seizoen

Liefhebber Joey Veerman

Joey Veerman staat al eventjes aan de kant, nadat hij op 28 september een liesblessure opliep in het duel met Willem II. PSV verwacht de middenvelder pas eind november weer te kunnen inzetten.

Dat betekent ook dat Veerman de tijd heeft om als toeschouwer wat wedstrijden te bezoeken. NH Sport spotte hem vandaag in Haarlem langs de lijn bij Koninklijke HFC - Rijnsburgse Boys, waar twee oud-teamgenoten van hem in actie kwamen. Vermoedelijk rijdt Veerman vanuit daar door naar Alkmaar, waar PSV het straks opneemt tegen AZ.

Bij debuut Van Wonderen verliest Schalke 04 nipt van Hannover

Het is Kees van Wonderen bij zijn debuut als trainer van Schalke 04 nog niet gelukt om te winnen. De voormalig trainer van Go Ahead Eagles en sc Heerenveen verloor nipt van Hannover 96.

SPA-ALM | De opstelling van Almere

Ook Almere City maakt de opstelling bekend. De ploeg van Hedwiges Maduro gaat op zoek naar de eerste zege van het seizoen en doet dat in exact dezelfde samenstelling als in het vorige eredivisieduel met Willem II (0-1 verlies).

Dat betekent dat we een blok op het middenveld zien met een boel eredivisie-ervaring: Thom Haye en Anas Tahiri, allebei goed voor meer dan 150 eredivisieduels, spelen daar naast elkaar.

SPA-ALM | De opstelling van Sparta

Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk heeft de puzzel gelegd en is tot de volgende elf namen gekomen.

Zoals eerder in dit blog aangekondigd maakt Kayky zijn debuut in de wedstrijdselectie. Hij begint op de bank. Verder staat Canadees international Charles-Andreas Brym in de spits omdat Tobias Lauritsen geblesseerd is. Hij kampt nog met de gevolgen van een hersenschudding.

Het debuut van baltovenaar Kayky?

De eerste wedstrijd van vandaag is Sparta Rotterdam-Almere City om 16.30 uur. Wellicht zien we daar een debutant, want bij Sparta zit Kayky voor het eerst bij de selectie. En dat kan best eens spectaculair worden.

Kayky, een 21-jarige Braziliaan, staat bij veel scouts al jaren in de boekjes. Hij maakte als 17-jarige zijn debuut in de Braziliaanse competitie en maakte daar gelijk grote indruk met fabelachtige dribbels en een geweldige traptechniek in zijn linkerbeen. Manchester City wachtte niet lang en kocht hem voor zo'n tien miljoen euro.

Hoewel Kayky zijn debuut mocht maken in het team van Pep Guardiola, kwam hij nooit helemaal uit de verf in Engeland. Mede door blessureleed leverden uitleenbeurten bij Paços de Ferreira (Portugal) en Bahia (Brazilië) ook weinig op. Nu is de Braziliaan dus neergestreken in Spangen, waar hij gaat proberen zijn belofte in te lossen bij Sparta.

Kayky

Luuk de Jong is uitgerust en klaar voor AZ

PSV won tot dusver alle competitieduels in het huidige seizoen en Luuk de Jong staat alweer op vier goals én vier assists. Dat is een prima seizoenstart voor de 34-jarige spits, op wie nog geen sleet lijkt te zitten.

Deze week ging de NOS op bezoek bij De Jong om terug te kijken op vijftien jaar betaald voetbal. Dat leverde mooie beelden op.

Luuk de Jong: 'Spelen in eredivisie en in Europa elke keer weer wereld van verschil'

Welkom!

Goedemiddag en welkom!

De eredivisie pakt de draad weer op na de interlandbreak en doet dat direct op volle kracht. Liefst vijf duels vallen er op deze zaterdag te bewonderen. De topper AZ-PSV (18.45 uur) springt het meest in het oog, maar ook FC Twente en Feyenoord komen vanavond in actie. Verder zullen we zien of RKC de eerste punten van het seizoen kan pakken en komen er met NEC en sc Heerenveen twee ploegen in actie die op papier subtoppers kunnen zijn, maar in de praktijk nog in de degradatiezone staan.

In dit blog plaatsen we alle updates rondom de zaterdagse eredivisieduels. Veel leesplezier!