Wielerblog
NOS WielrennenAangepast

Kelderman en Tusveld in aanval in Lombardije • Wie stopt Pogacar in laatste monument van het jaar?

  • De 118de editie van de Ronde van Lombardije
  • 255 kilometer van Bergamo naar Como
  • Officiële start om 10.40 uur, aankomst rond 17.00 uur
  • Bekijk alle tijdverschillen tijdens en na de koers.
  • Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje

158 km |

De overmacht van Tadej Pogacar heeft ervoor gezorgd dat de andere ploegen zo vroeg in de wedstrijd hun beste renners in de aanval hebben gestuurd. En dus hebben we een buitengewoon sterke kopgroep van 22 renners, die inmiddels bezig zijn aan de Valpiana, een klim van 10.4 kilometer met een gemiddelde van 6,1 procent.

De helpers van Pogacar - stuk voor stuk renners die zonder Pogacar als kopman zelf ook kans zouden maken op de overwinning - houden het verschil op iets meer dan twee minuten. Het vertrouwen in de Sloveen is zo groot, dat ze die marge prima vinden.

Waarschijnlijk hebben ze daar gelijk in. Maar een kopgroep van dit kaliber meer dan twee minuten geven lijkt toch niet verstandig.

170 km | Kopgroep krijgt de ruimte

Het bellen van Pogacar met de ploegleidersauto heeft er niet toe geleid dat het tempo wordt opgeschroefd. Sterker nog, UAE-Emirates laat de teugels juist vieren. In aanloop naar de derde klim van de dag, de Colle di Berbenno is de voorsprong van de kopgroep met Kelderman gegroeid naar 2.43 op het peloton.

De achtervolgende groep met Thymen Arensman gaat waarschijnlijk voor de top nog aansluiten: dat verschil is nog maar 20 seconden.

Wilco Kelderman in de aanval in de 118de Ronde van Lombardije.

Alle tijdverschillen in een oogopslag

Wil je alle tijdsverschillen in een oogopslag zien? En de complete uitslag na de koers? Dat kan via de onderstaande link.

185 km | Pogacar overlegt even met ploegleiding

In het peloton meldt Tadej Pogacar zich bij zijn ploegmaten op kop. Tot nu toe is het de jonge Zwitser Jan Christen die het tempo bepaalt en het verschil met de koplopers beperkt houdt tot een kleine minuut.

Zelfs Pogacar beseft dat ze een kopgroep met zulke grote namen niet te veel ruimte moeten geven.

Tadej Pogacar overlegt met de ploegleiding

193 km | Ook Arensman in de aanval

De beklimming van de Selvino is achter de rug. Kort onder de top maakte nog een groep van achtervolgers zich los van het peloton, met Thymen Arensman als initiator. De Nederlander, die na een teleurstellende Vuelta het plezier op de fiets hervond met een bike-packing trip van Andorra naar Nederland (waarbij hij onder meer overnachtte bij Romain Bardet) rijdt in de afdaling met tien v;luchtgenoten.

Onder hen ook de ingelopen Tronchon en Rivera. Wat een leuk begin van deze laatste klassieker van het jaar zeg!

200 km | Twaalf sterke koplopers

Op de prachtige Selvino, een klim die als een slang naar boven slingert, zijn de achtervolgers bij de kopgroep met Kelderman en Tusveld gekomen. En zo krijgen we een kopgroep van 12 met opvallend grote namen. Denk bijvoorbeeld aan Dani Martínez en Antonio Tiberi, de nummers twee en vier van de afgelopen Giro.

Een man probeert de oversteek te maken: de jonge Bastien Tronchon van Decathlon-AG2R. Hij moet diep gaan om het gat van zo'n halve minuut te dichten, maar is net wel voorbij Brandon Rivera gegaan.

208 km | Kelderman én Tusveld in kopgroep

Kijk eens aan, de aanhouder wint! Wilco Kelderman heeft het hoofd niet laten hangen en lijkt beloond te worden. Dankzij zijn inspanningen hebben we nu een kopgroep van zeven, met liefst twee Nederlanders.

Naast Kelderman heeft ook Martijn Tusveld zich gemeld in de kopgroep. De 31-jarige Utrechter is in prima vorm, zo bewees hij donderdag met de 14de plaats in Gran Piemonte. De koplopers hebben en half minuutje voorsprong op een groep achtervolgers en beginnen zo aan de Selvino, de tweede klim van de dag.

Die lange, geleidelijke klim (10,9km à 5,5%) is op het laatste moment door de organisatie toegevoegd, omdat de zware regenval het wegdek van de andere klim kapot gemaakt had.

216 km | Kelderman is terug (of niet?)

Onderaan de afdaling voelt Wilco Kelderman opeens een witte flits naast zich. Wie anders dan Matej Mohoric - de man die ooit Milaan-Sanremo won met een waanzinnige afdaling van de Poggio met zijn dropperpost - heeft bergaf het gaatje gedicht.

Dat is een fijne vluchtgenoot, maar de rest zit er ook vlak achter.

222 km | Kelderman is weg!

Wilco Kelderman is als eerste over de top gekomen van de Forcellino di Banzano en in de afdaling heeft hij alleen de Fransman Rochas nog in zijn wiel.

Wilco Kelderman en Remy Rochas in de aanval in de Ronde van Lombardije.

226 km | Kelderman en Lemmen in de aanval

Twee kilometer onder de top van deze eerste klim hebben vier renners zich los weten te maken van het peloton. Wilco Kelderman is de motor van dat groepje, dat verder bestaat uit Remy Rochas, Will Barta en Louis Meintjes.

Bovendien is ook Lemmen in aantocht in een achtervolgende groep en gaat zo aansluiten. Maar het peloton zit er vlak achter.

228 km | Alles weer samen: Hirschi op voorposten

Op de eerste klim van de dag, de Forcellino di Banzano (6,3 km à 5,1%) komt alles weer samen. Inmiddels zien we Louis Meintjes op kop, maar in zijn wiel zien we niet zomaar iemand: Marc Hirschi.

Doet hij dat om te controleren wie er in de aanval gaat? Of hoopt de Zwitser - die zes van zijn laatste acht eendagskoersen wist te winnen - stiekem zelf mee te glippen. Met Tadej Pogacar als kopman van zijn ploeg lijkt dat zijn enige kans op succes vandaag.

Ronde van Lombardije 1998: het kwam niet meer goed tussen Boogerd en Camenzind

1998: Zo vochten Boogerd en Camenzind het uit in Lombardije

Hieronder schreven we al dat Tadej Pogacar de achtste wereldkampioen kan worden, die in zijn regenboogtrui zegeviert in de Ronde van Lombardije. Misschien wel de minst bekende naam op dat illustere lijstje is die van de Zwitser Oscar Camenzind.

De postbode uit Gersau won in 1998 het WK in Valkenburg en een week later de Ronde van Lombardije. Beide keren moest hij afrekenen met Michael Boogerd. Dat deed hij...en ook weer niet.

Met Camenzind en Boogerd blikten we terug op die opmerkelijke week in oktober 1998.

235 km | Leemreize in de tegenaanval

Het blijft buitengewoon onrustig in de koers, waar de helft van het peloton in de vlucht van de dag lijkt te willen. Visma-Lease a Bike is opvallend actief, met na Lemmen ook Wilco Kelderman en Attila Valter in de voorposten.

Nu zien we een andere Nederlander in de tegenaanval: Gijs Leemreize (DSM-firmenich-PostNL) heeft de oversteek gemaakt naar de fraai besnorde Hugo Toumire (Cofidis) en een renner van Bardiani.

De verschillen met het peloton zijn echter nog heel klein.

245 km | Lemmen in de tegenaanval

De drie koplopers hebben een gaatje van 20 seconden op het peloton, waar we ook wat tegenaanvallers hebben gezien. Onder hen Bart Lemmen van Visma-Lease a Bike. De oud-militair is bezig aan een ongelooflijk seizoen, waarin hij zich op een uitstekende manier liet zien in de Tour de France.

Het WK in Zürich verliep voor Lemmen teleurstellend, maar deze week maakte hij veel indruk met een lange solo in Coppa Bernocchi. En ook vandaag zit het wel goed met zijn benen, zo lijkt het.

250 km | Bardet niet gestart

Romain Bardet is niet van start gegaan. De Franse klimmer van DSM-firmenich-PostNL voelde zich ziek sinds dinsdag, zo laat hij weten op Instagram.

Dat zou een triest afscheid zijn van de sympathieke Fransman, want de Ronde van Lombardije zou de laatste wedstrijd van zijn rijke carrière zijn. Zou...want Bardet laat in hetzelfde bericht op Instagram weten dat hij nog een half seizoen verder gaat in het profpeloton.

Een afscheid in de Tour op de Champs-Élysées? Het zou een waardig afscheid zijn...

255 km | Officiële start

Het officiële startsein is gegeven in Como! En zoals we tegenwoordig bijna altijd zien, wordt er meteen aangevallen. De eerste versnelling was van een renner van Uno-X, daarna sloeg Tobias Bayer. De Oostenrijker van Alpecin-Deceuninck heeft inmiddels gezelschap gekregen van Conor Swift (Ineos, vorige week nog zesde bij het WK gravel) en de Italiaan Giulio Masotto (Corratec).

De drie hebben een klein gaatje.

Lombardije winnen in de regenboogtrui: Pogacar kan in illuster rijtje komen

Tadej Pogacar kan na Fausto Coppi de tweede renner worden die vier keer op rij zegeviert in de Ronde van Lombardije. Bovendien kan hij pas de achtste renner worden die in de regenboogtrui weet te zegevieren.

Of moeten we zeggen zevende? In 1973 won Felice Gimondi als wereldkampioen de sprint om de tweede plaats, ruim achter winnaar Eddy Merckx die met een solo zijn derde zege in het wielermonument dacht te boeken. Enkele weken later werd Merckx echter uit de uitslag geschrapt vanwege het gebruik van het verboden middel efedrine.

Neutralisatie

De renners zijn vertrokken in Bergamo voor de eerste geneutraliseerde kilometers van deze Ronde van Lombardije. De officiële start is over een minuut of vijf.

Geen Roglic en Pidcock

Dromen van de overwinning doet Mollema vandaag niet. Daarvoor is de overmacht van wereldkampioen Tadej Pogacar simpelweg te groot. Pogacar kan vandaag zijn 25ste WorldTour-zege van het seizoen boeken. Daaronder Luik-Bastenaken-Luik, de Giro (met zes ritten), de Tour (met zes ritten) en het WK.

Is het nog wel leuk om te koersen als Pogacar erbij is? Mollema: "Oh jawel, hoor. Ik snap dat mensen het saai gaan vinden als hij weer een van die lange solo's eruit gooit. Dat hoort misschien ook wel een beetje bij het huidige wielrennen: Evenepoel en Mathieu van der Poel doen het ook. Maar op dit moment Pogacar kloppen, dat gaat niet lukken. Ik denk dat hij voor de top van de Sormano al vertrokken is."

Primoz Roglic denkt daar wellicht anders over, want die andere Sloveense toprenner heeft afgezegd. En ook hoef je niet te zoeken naar Tom Pidcock. De Brit ligt vermoedelijk overhoop met zijn ploeg Ineos en is op het laatste moment buiten de selectie gelaten.

Oud-winnaar Mollema op recordjacht: 16 keer aan de start

Bauke Mollema staat vandaag voor de 16de keer aan de start en komt daarmee op gelijke hoogte met de betreurde recordhouder Davide Rebellin. Dat geldt ook voor de kleine Italiaan Domenico Pozzovivo trouwens.

"Pozzovivo gaat stoppen", vertelt Mollema aan de telefoon vanuit Noord-Italië. "En ik ga nog twee jaar door in principe. Het zou mooi zijn als ik in de komende jaren alleen recordhouder kan worden. Dat ik vaker zo'n Italiaans monument heb gereden dan de Italianen zelf."

Zo'n record is leuk, maar het valt natuurlijk in het niet bij de grootse overwinning die hij in 2019 boekte in Como. Slechts vier Nederlanders stonden ooit aan het einde van de Ronde van Lombardije met de bloemen: Jo de Roo (1962 en 1963), Hennie Kuiper (1981) en Mollema.

Lees hieronder hoe Mollema terugblikt op zijn zege. En hoe hij uitkijkt naar de editie van vandaag.

Monumentale verrassingskoers: elk jaar een ander parcours

De Ronde van Lombardije is waarschijnlijk de enige grote koers, waarvan het parcours slechts een paar weken voor de start bekend gemaakt wordt. De laatste jaren wisselt de organisatie vrijwel jaarlijks tussen Como en Bergamo als finishplaats.

Als het aan ervaringsdeskundige Bauke Mollema ligt, eindigt Il Lombardia altijd in aan de boorden van het Comomeer. "Voor mij is dat de échte Ronde van Lombardije. Met in de finale eerst de Ghisallo, dan de Muro di Sormano (met percentages van boven de 20 procent) en vlak voor de finish de Civiglio. Dit jaar hebben ze flink wat aangepast."

"De Sormano doen we wel, maar niet die steile muur. Dat komt, denk ik, door de gevaarlijke afdaling, waar Remco Evenepoel, Laurens De Plus en Jan Bakelants het ravijn indoken. Ik vind dat eigenlijk zonde. Nu is het een gewone klim geworden van maar liefst 13 kilometer. En dan lijkt het meer op een bergetappe dan een klassieker."

Van Bergamo naar Como

De route van de 118de Ronde van Lombardije.

De renners stappen om 10.35 uur op de fiets in Bergamo voor een rit van 250 kilometer naar de finish in Como. Om een rol te spelen in de Ronde van Lombardije moet je over sterke klimmersbenen beschikken, want onderweg moeten bijna 5.000 hoogtemeters overwonnen worden.

Als de kerkklokken luiden op de top van Madonna del Ghisallo begint de echte finale. Daarna volgt niet de korte, gevreesde Muro di Sormano (met zijn stijgingspercentages rond de twintig procent) maar de lange en minder steile beklimming van de Colma di Sormano.

Ook de Civiglio, bij aankomsten in Como de laatste jaren vaak scherprechter, zit dit jaar niet in het parcours wegens wegwerkzaamheden. En op het laatste moment is nog iets aangepast.

Benvenuto di Bergamo!

Buongiorno! Het is tijd voor de laatste van de vijf wielermonumenten van het seizoen: de Ronde van Lombardije. Een schitterende koers in Noord-Italië met de iconische passage langs de kapel van Madonna del Ghisallo, de beschermheilige van alle wielrenners.

De laatste drie edities werden gewonnen door Tadej Pogacar. En eigenlijk twijfelt niemand eraan dat de kersverse wereldkampioen vandaag in Como zijn vierde zege zal vieren. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Welkom bij het liveblog!

Wie durft Tadej Pogacar te volgen in het laatste momument van het wielerjaar, de Ronde van Lombardije.