Vuelta-blog
NOS WielrennenAangepast

Van Aert pakt tweede ritzege in de Vuelta, met dank aan beulswerk van ploegmaat Kuss

Welkom in het liveblog van de zevende etappe van de Vuelta

liveblog gesloten

¡Hasta mañana!

We houden ermee op hier in Córdoba, waar het kwik nog altijd rond de 38 graden schommelt. Morgen is het weer een dag en die brengen we door in Andalusië.

De achtste etappe voert namelijk over 158,7 kilometer van Úbeda naar Cazorla. De eerste 100 kilometer zijn overzichtelijk en zullen we waarschijnlijk kijken naar een vlucht van de dag. Vervolgens komen de renners een beklimming van de tweede categorie tegen, alvorens te finishen na een slotklim van de derde.

De start is rond 13.30 uur en wij zijn er dan ook weer bij met een liveblog. Tot morgen!

Van Aert bedankt ploegmaat Kuss

Ritwinnaar Wout van Aert was zijn Amerikaanse ploegmaat Sepp Kuss uiteraard dankbaar voor al diens voorwerk. "Die laatste klim was zwaar, dat wisten we, maar ik had niet verwacht dat de koers daarna nog zo zou exploderen. Sepp deed echt geweldig werk, ik had er zelf kippenvel van."

"De titelverdediger in de Vuelta, die vervolgens zó hard voor je werkt.. het gaat bij ons niet alleen om winnen, maar ook om het team. Dus dit geeft aan hoe onze teamfilosofie in elkaar steekt."

Het algemeen klassement

Door de plaagstootjes van Roglic is de voorsprong van O'Connor ietsiepietsie geslonken tot 4.45.

Thijmens Arensman moest vandaag lossen en kwam op 1.17 van Van Aert over de streep. In het algemeen klassement is hij nog wel de beste Nederlander, op plek 31, op 9.05 van O'Connor.

Lees het verslag en bekijk de sprint

Het verslag van de zevende etappe - saai, warm en met het venijn in de staart - kun je hier lezen.

En kijk hieronder de sprint terug:

Van Aert sprint met overmacht naar tweede ritzege Ronde van Spanje

De uitslag van de zevende etappe

VAN AERT WINT ZEVENDE ETAPPE

Wout van Aert gaat als eerste aan en rijdt onbedreigd naar zijn tweede etappezege in deze Vuelta! De Belg doet ook meteen goede zaken voor de groene trui. Met veel dank aan het beulswerk van Sepp Kuss.

Mathias Vacek komt als tweede over de finish, Pau Miquel is de nummer drie.

Sepp Kuss (l) wordt bedankt door Wout van Aert

Nog 1 km | Wie of wie?

We zijn er bijna, we krijgen een sprint van de voorste groep, waarin Groves ontbreekt.

Nog 3 km | Kuss maakt einde aan solo Soler

Het avontuur van Soler heeft zo'n 20 kilometer geduurd, maar is nu voorbij door toedoen van de voortdenderende Kuss. Het woord zou nu aan Van Aert moeten zijn.

Maar ondertussen doet Sivakov een poging, hij pakt een gaatje, maar het zal niet genoeg zijn.

Nog 5 km | Licht gaat langzaam uit bij Soler

Soler doet zijn best, maar heeft zijn beste tijd gehad. Kuss is bezig het gat dicht te rijden. Het verschil is nog een handvol seconden. En dan lijkt het vrij baan voor Van Aert.

Nog 9 km | Soler houdt nog vol

Van Aert is weer bijgehaald door de andere leden van de achtervolgende groep. Soler rijdt nog op kop met ruim 10 seconden voorsprong. In de groep maakt Kuss, de ploeggenoot bij Visma van Van Aert, het tempo.

Nog 11 km | Van Aert demarreert

Het duurt Van Aert wellicht allemaal iets te lang en de Belg demarreert zelf vanuit de achtervolgende groep. Niemand gaat met hem mee. Van Aert gaat alleen op jacht naar Soler.

Nog 19 km | Soler gaat solo

In de afdaling gaat UAE-renner Marc Soler ervandoor. De Spanjaard rijdt al snel 20 seconden voorsprong bij elkaar op het peloton. Werk aan de winkel dus nog voor Van Aert en zijn Visma-kompanen. Sepp Kuss gaat meteen aan de slag.

Op een half minuutje van het peloton rijdt een groep met wittetruidrager Lipowitz. De gevallen Groves rijdt daar weer een minuut achter.

Nog 26 km | Nog een keer Roglic

Roglic gaat nog een keer en is als eerste boven op de Alto del 14%, waar we ook het befaamde stuk van 14 procent zijn gepasseerd. De Sloveen pakt zo 6 bonusseconden terug op O'Connor. Kuss is de nummer twee, hij pakt 4 seconden.

Boven op de top is er ellende voor Groves: de sprinter, op kleine achterstand, valt hard tegen het asfalt als hij even omkijkt en tegen Quintana botst. De Australiër kan door, maar zal straks waarschijnlijk niet mee kunnen sprinten.

Primoz Roglic nadert de top met Ben O'Connor achter zich

Nog 27 km | Roglic demarreert

Dat is leuk: na het voorwerk van zijn ploegmaten demarreert Roglic. De rode trui van O'Connor blijft echter in zijn buurt.

Uit het peloton zijn Arensman en Uijtdebroeks ondertussen gelost.

Nog 28 km | Red Bull op kop

Affini is klaar met klimmen en de Visma-renner wordt aan kop van het peloton afgelost door de mannen van Red Bull-BORA-hansgrohe, de ploeg van Primoz Roglic. De klim duurt nog 3 kilometer. Aan de achterkant van de grote groep haken de nodige renners af.

Daniel Martínez trekt heel hard aan het peloton. En hij wordt afgelost door Roglic? Is de Sloveen iets van plan?

Nog 32 km | Klimmen geblazen

Met Visma-Lease a Bike op kop van het peloton - in de persoon van Edoardo Affini - trekt het peloton de Alto del 14% op. We leggen het nog één keer uit: de klim is niet 14 procent, maar gemiddeld 5,8 procent. Maar er is een supersteil stuk dat inderdaad de naamgevende 14 procent is.

Nog 35 km | Isasa opgeslokt na tussensprint

Isasa 'wint' - met nog 30 seconden voorsprong - de tussensprint in Córdoba en pakt 20 punten. Groves pakt even later 17 punten, groenetruidrager Van Aert 15 punten. De Australiër heeft in het puntenklassement nu nog 11 punten achterstand op de Belg.

En dan is het avontuur voorbij. Isasa is gegrepen, het peloton is weer compleet. Straks gaan we klimmen, de Alto del 14% komt eraan.

Nog 40 km | Isasa over de finish

Daar gaat Xabier Isasa in zijn eentje over de finish in Córdoba! Alleen, hij moet nog een rondje. Er volgt nu nog een ronde van 40 kilometer met een tussensprint en de Alto del 14% à 5,8 procent.

De voorsprong van de Bask is ondertussen onder de minuut gezakt.

Nog 46 km | Wie is Isasa?

Xabier Isasa rijdt inmiddels al zo'n 130 kilometer op kop, dus even een kort voorstelrondje. De Bask wordt morgen 23 jaar en debuteert deze Vuelta in een grote ronde. Zijn beste prestatie tot nu toe was een vierde plek in de eerste etappe van de Ruta Del Sol in februari, waar hij - uiteraard - deel uitmaakte van de vroege vlucht.

In april maakte hij zijn debuut in een WorldTour-wedstrijd, in de Ronde van Baskenland, maar daar finishte hij in de laatste etappe buiten de tijdslimiet.

Deze Vuelta zat hij in de derde etappe ook al 170 kilometer lang in de vroege vlucht. Zijn voorsprong in deze etappe op het peloton is nu nog maar ruim 2 minuten.

Xabier Isasa rijdt nog steeds helemaal in zijn eentje op kop

Nog 64 km | Onder de vier minuten

Córdoba komt langzaam maar zeker dichterbij en de voorsprong van Isasa is weer iets geslonken. Nog ruim 3 minuten heeft de Bask over.

Zo'n 40 kilometer voor de finish passeren de renners de eindstreep voor de eerste keer. Dan volgt er nog een extra rondje van 40 kilometer, inclusief de inmiddels veelbesproken Alto del 14% met een gemiddelde stijging van 5,8 procent.

Van der Poel en Kooij kopmannen, Wiebes kopvrouw bij EK wielrennen

Mathieu van der Poel en Olav Kooij zijn aangewezen als kopmannen van de Nederlandse wielerploeg bij de wegwedstrijd op de Europese kampioenschappen in België. Bij de vrouwen is Lorena Wiebes de kopvrouw.

Het team van de mannen bestaat verder uit Danny van Poppel, Mike Teunissen, Mick van Dijke, Daan Hoole, Oscar Riesebeek en Pascal Eenkhoorn. Bij de vrouwen doen verder Karlijn Swinkels, Ellen van Dijk, Mischa Bredewold, Shirin van Anrooij, Riejanne Markus, Thalita de Jong en Loes Adegeest mee.

Lees meer:

74 km | Driepunter voor Isasa

Terwijl je via deze livestream kunt kijken naar de EK 3x3 basketbal, doet koploper Isasa ook een duit in het zakje. Met de souplesse van Worthy de Jong gooit hij zijn bidon in de daartoe bestemde basket. Hoe dan?

83 km | Brandweer schiet weer te hulp

Het is inmiddels een dagelijks terugkerend beeld in deze zinderend hete Vuelta: de brandweer spuit het peloton te hulp met een verfrissende portie water.

De temperatuur tijdens de koers ligt boven de 35 graden en dan ligt de finish ook nog in Córdoba, de warmste stad van Europa. Op kop nog altijd Xabier Isasa, met

De brandweer schiet het peloton te hulp tijdens de etappe naar Córdoba

Nog 103 km | Voorsprong Isasa neemt ietsje af

De voorsprong van koploper Isasa was op een gegeven moment ruim 8 minuten, maar is nu langzaam aan het afnemen. Nog een kleine 6 minuten wijst de stopwatch aan. De Euskaltel-Bask heeft de eerste twee uur een zeer acceptabele 41,2 kilometer per uur afgelegd.

Wat valt er verder nog over het koersverloop te zeggen?

Xabier Isasa helemaal alleen onderweg

Yates verloor gisteren veel tijd: 'Ik eindigde in het gras'

Adam Yates, toch ook een van de grote namen van deze Vuelta, liep gisteren nog meer schade op dan zijn mede-favorieten. De Brit kwam 8.54 na winnaar O'Connor over de streep, en ruim 2 minuten na Roglic. Wat was er aan de hand?

"Het was een superglibberige afdaling en voor mij vielen er twee jongens. Vervolgens eindigde ik ook in het gras", vertelde Yates voor de start vandaag tegen Eurosport. "Gelukkig heb ik geen blessures, maar wel tijd verloren. Tja, je kan er niks aan doen, het is wat het is."

Wat zijn de plannen van Yates nu dan nog in de Vuelta? "Ik heb niks te verliezen, dus misschien kan ik een keer iets doen zoals Ben O'Connor gisteren."

Nog 128 km | Acht minuten voor de eenzame Bask

Visma-Lease a Bike en Alpecin-Deceuninck voeren het peloton aan in de - vooralsnog heel ontspannen - jacht op koploper Xabier Isasa. Met respectievelijk Van Aert en Groves in de gelederen willen deze ploegen straks in Córdoba natuurlijk gaan sprinten.

De voorsprong van de Bask van Euskaltel is ondertussen opgelopen tot bijna 8,5 minuut.

Groenetruidrager Van Aert hoopt op een massasprint

Visma-Lease a Bike-renner Wout van Aert, drager van de groene puntentrui, heeft zijn zinnen vandaag gezet op een etappewinst. "Ons doel is om ervoor te zorgen dat het een massasprint wordt en dat ik een nieuwe kans krijg", zei de Belg, winnaar van de derde etappe, voor de start.

Een mogelijke hindernis zou wel het klimmetje zijn op 25 kilometer van de finish met de opvallende naam Alto del 14%. "Het is geen originele naam, maar het is makkelijk voor ons, dan weten we wat er komt. Er is dus blijkbaar een steil stuk aan het einde, dat wordt het meest tricky gedeelte voor mij", aldus Van Aert.

Wout van Aert krijgt hulp bij het aantrekken van zijn groene trui

Nog 150 km | Vijf minuten voor de koploper

Alle ingrediënten voor een bijzonder saaie etappe zijn momenteel aanwezig. De voorsprong van Isasa is oplopen tot vijf minuten. De Bask is helemaal alleen, dus zal dit normaal gesproken nooit van zijn leven volhouden. Maar zeg nooit nooit, we hebben gisteren Ben O'Connor gezien.

Xabier Isasa rijdt helemaal alleen op kop

Urán brak heup bij val in Vuelta: keert hij nog terug?

Rigoberto Urán kwam gisteren ten val en moest opgeven. Nu blijkt dat de 37-jarige Colombiaan daarbij een breuk in zijn heup heeft opgelopen. Zijn Vuelta is voorbij, maar misschien ook wel zijn wielercarrière?

Urán had eerder al aangekondigd dat dit zijn laatste seizoen als prof is. Hij hoeft niet te worden geopereerd, maar de vraag is of hij dit seizoen nog terugkeert.

Nog 163 km | Eenzame Bask

Xabier Isasa, hebben we die al eerder gezien deze Vuelta? Zeker, de 22-jarige Bask zat in de derde etappe ook al in de vlucht van de dag naar Castelo Branco. Dat hield hij toen 171 kilometer vol. Wil hij deze etappe winnen, dan zou hij dat vandaag nog eens moeten doen, maar dan zijn eentje.

Zijn voorsprong op het peloton is ruim 2,5 minuut.

Nog 169 km | Isasa helemaal in zijn eentje

Vooralsnog lijkt alleen Xabier Isasa zin te hebben in een ontsnapping. De Bask van Euskaltel-Euskadi gaat ervandoor maar krijgt niemand mee.

Het peloton doet het rustig aan dus zijn voorsprong is al snel 2 minuten. Dat gaat natuurlijk nooit wat worden op deze manier.

Nog even over gisteren: 'Het is uit de hand gelopen'

Primoz Roglic raakte gisteren zijn rode trui kwijt. Op zich niet heel erg, maar zijn achterstand op Ben O'Connor is ineens wel heel fors. Zelf zei de Sloveen daar gisteren niet zoveel over: "We kunnen niet alles controleren en het was ons plan om een ontsnapping te laten gaan. We zien het wel aan het einde van de Vuelta."

Zijn ploegbaas bij Red Bull-BORA-hansgrohe, Patxi Vila, had meer te melden: "Wat O'Connor deed, wat ongelofelijk. Ik heb dat nog niet al te vaak gezien. Op de laatste beklimming verloor hij helemaal geen tijd meer, dat had ik nooit verwacht."

"Het is uit de hand gelopen. Het was een slechte dag, maar we hopen het tij te kunnen keren. De ploeg is sterk en we hebben nog een lange weg te gaan."

Officiële start!

Er is gewapperd met de vlag, de zevende etappe van de Vuelta is nu ook officieel begonnen. Wie gaan zich bemoeien met de schermutselingen die moeten leiden tot de vorming van de vlucht van de dag?

Vamos: onderweg naar de officiële start

Het peloton is begonnen aan het geneutraliseerde deel van de zevende etappe. Op het gemakje rijden de renners de 8,3 kilometer langs de witte gebouwen van Archidona naar de officiële start.

O'Connor ineens serieuze kanshebber op Vuelta-zege

Ben O'Connor lijkt na zijn krachtpatserij van gisteren een serieuze kanshebber voor de eindzege van de Vuelta. De Australiër heeft nu een voorsprong van 4.51 op Primoz Roglic, de Sloveense nummer 2 van het algemeen klassement.

De Vuelta duurt nog ruim twee weken, maar O'Connor eindigde al eens als vierde in het algemeen klassement van de Tour de France en de Giro.

"Zo'n kans krijg ik misschien wel nooit meer", zei O'Connor gisteren over zijn kans op de eindzege. "Ik ga hier van genieten. Misschien wel heel lang, maar misschien ook niet. Het hangt ervan af hoe ik het doe in de zware bergetappes, zoals die naar Granada."

Van heet Archidona naar bloedheet Córdoba

Startplaats Archidona ligt er mooi bij vandaag, met een fraai Spaans zonnetje en een temperatuur die toch alweer is opgelopen tot 29 graden. En dan gaan we nog naar Córdoba, dat bekendstaat als de warmste stad van Europa.

Het prachtige Córdoba telt meer gebouwen die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan dan iedere andere stad ter wereld. Maar het is ook bekend om de hitte: in de zomer zijn temperaturen van boven de 35 graden geen uitzondering. Ook vandaag niet: de verwachte maximumtemperatuur vanmiddag is 39 graden.

Startgebied Ronde van Spanje

Waarheen leidt de weg?

Zoals gezegd rijdt het peloton vandaag ruim 180 kilometer van Archidona naar Córdoba. De finish is vlak, maar even daarvoor moeten de renners nog wel een klim van de tweede categorie over.

Die klim is de zogeheten Alto del 14%, een klim van 6,9 kilometer à..... 5,8 procent. Het steilste stuk is wel weer 14 procent. Die klim, in combinatie met het bloedhete weer, zal er vermoedelijk zorgen dat een uitgedund peloton om de zege gaat strijden.

Het algemeen klassement

Na het huzarenstukje van O'Connor ziet het algemeen klassement er dan zo uit.

Wat gebeurde er gisteren?

Ja, wat gebeurde er eigenlijk gisteren? De start was al vreemd, in een supermarkt, maar daarna was het spel al snel op de (winkel)wagen. Decathlon AG2R La Mondiale-renner Ben O'Connor zette de Vuelta op zijn kop door met groot vertoon van macht de zesde etappe te winnen en de rode trui te veroveren met bijna vijf minuten voorsprong op de nummer twee Primoz Roglic.

Oppermachtige O'Connor pakt ritzege en rode trui en zet Roglic op bijna vijf minuten

Buenas tardes!

Goedemiddag en welkom vanuit Archidona, waar om 13.10 uur de zevende etappe van de Ronde van Spanje van start gaat. Het wordt een heuvelachtige rit over ruim 180 kilometer naar Córdoba.

Ben O'Connor start na zijn kunststukje van gisteren in de rode trui, en die steekt mooi af tegen al het wit in Archidona, dat een van die karakteristieke witte dorpjes in Andalusië is.

Rond 17.30 uur wordt de finish in Córdoba verwacht, wij zijn er de hele dag bij met dit liveblog.

k