F1-blog
NOS SportAangepast

Leclerc op pole voor GP België • Verstappen snelste, maar start elfde door gridstraf

Naast alle olympische actie wordt er vandaag ook geracet op het iconische circuit van Spa-Francorchamps. In dit liveblog volgen we de derde vrije training en de kwalificatie.

  • De eerste vrije training is grotendeels verregend
  • Volg de stand van de kwalificatie hier

Pushberichten ontvangen bij updates in dit blog? Druk op het belletje

liveblog gesloten

Tot morgen!

Tot zover het F1-blog voor vandaag. Morgen zijn we terug bij de race op het circuit van Spa-Francorchamps. Tot dan!

Bekijk hier de uitslag van de kwalificatie

Verstappen: 'Auto werkte goed'

"Het was een goede kwalificatie. Het weer was gelukkig oké. De auto werkte goed en ik kon op alle banden snel zijn."

"Morgen wordt het warmer en is er geen regen, dus dan gaat het om bandenslijtage. Ik weet niet hoe snel we zijn, maar we hopen mee te vechten en naar voren te gaan."

Leclerc had pole niet verwacht

"Ik had dit niet verwacht", zegt Leclerc over zijn tweede plek in de kwalificatie, en daarmee de pole voor de race van zondag. "Door de omstandigheden konden we boven verwachting presteren. Het is een goede dag voor het team, nu moeten we focussen op morgen."

Kwalificatie België | Verstappen snelste, Leclerc op pole!

Verstappen blijft bovenaan staan. Leclerc verrast met de tweede tijd en hij begint morgen vanaf poleposition!

Pérez wordt derde in de kwalificatie, voor Hamilton, Norris en Piastri.

Kwalificatie België | Opmaken voor laatste poging

Verstappen en Pérez rijden samen de baan op voor hun laatste ronde. De andere rijders zijn niet eens binnen geweest.

De top vijf met nog een poging te gaan:

  1. Verstappen
  2. Pérez
  3. Hamilton
  4. Norris
  5. Piastri

Kwalificatie België | Verstappen voorlopig eerste

Verstappen zet voorlopig de snelste tijd neer. Hij is meer dan een halve seconde sneller dan Pérez, die nu tweede staat.

Onze verslaggever Louis Dekker meldt dat de regen in de eerste bocht toeneemt.

Kwalificatie België | Q3 begonnen

De allesbeslissende sessie is begonnen. Over twaalf minuten weten we wie er op pole staat!

Waar start Verstappen zondag?

Even een snelle reminder: Verstappen heeft een gridstraf omdat hij zijn vijfde verbrandingsmotor van het jaar heeft gebruikt. Een snelste tijd levert hem dus géén poleposition op, maar wel de best mogelijke elfde startplaats.

Kwalificatie België | Verstappen snelste in Q2

Verstappen is wederom zonder problemen door. Ook Pérez haalt Q3, hij wordt tiende en dat is net genoeg.

Albon, Gasly, Ricciardo, Bottas en Stroll liggen eruit.

Kwalificatie België | Verstappen wederom snel

En nu regent het wat harder. Verstappen zet, met een mooie drift in de Stavelot-bocht, de snelste tijd neer. Nu is de vraag: blijft het weer stabiel en daarmee de baan even snel, of zet de regen door en wordt het moeilijker om een goede tijd te rijden?

Kwalificatie België | Het miezert

Verstappen meldt dat het lichtjes regent, maar vooralsnog lijkt het weinig effect te hebben.

Kwalificatie België | Q2 begonnen

De tweede sessie is onderweg. Wederom is het zaak om niet bij de laatste vijf te eindigen.

Kwalificatie België | Geen verrassingen

Verstappen is even in de weg gezeten door Zhou, maar hij is wel door. Dat geldt ook voor Pérez, die een goede Q1 kent. Piastri noteert de snelste tijd in de eerste sessie.

Hülkenberg, Magnussen, Tsunoda, Sargeant en Zhou zijn de pineut en liggen eruit,

Kwalificatie België | Baan wordt droger

De zware regen, die net ook weer aan Piastri is beloofd, blijft voorlopig uit. De rondetijden worden sneller en sneller. De sessie duurt nog drie minuten.

Kwalificatie België | Snelste tijd Verstappen

Verstappen rijdt de snelste tijd, ruim sneller dan Piastri en Hamilton. Toch is het nog niet gedaan. Zo lang de regen uitblijft, wordt de baan met de minuut sneller.

Kwalificatie België | 'Geen grip'

"Geen grip", zegt Hamilton over de radio. En dat klopt, want het asfalt is nog steeds behoorlijk nat. Verstappen is net aan zijn eerste ronde begonnen, maar het kan elk moment al gaan regenen.

Kwalificatie België | Groene vlag!

Daar gaan we dan. 18 minuten knallen op een nat Spa-Francorchamps, de traagste vijf rijders vallen af. Spektakel gegarandeerd!

Norris krijgt over de radio te horen dat hij meteen een goede tijd moet neerzetten, omdat er meer regen aankomt. De wedstrijdleiding schat de kans op regen tijdens de kwalificatie op 80 procent.

Nog enkele minuten

Het lijkt erop dat we 'gewoon' van start kunnen in de kwalificatie. Over vijf minuten begint de actie.

Op dit moment droog

Het is nu even gestopt met regenen boven Spa, maar er is een kans dat het zo weer doorgaat. Met een beetje geluk is het droog als de kwalificatie om 16.00 uur van start moet gaan.

Wat als er niet gekwalificeerd kan worden?

Mocht het om 16.00 uur te nat zijn om te beginnen aan de kwalificatie, kan de wedstrijdleiding de sessie simpelweg uitstellen. In het uiterste geval kan er uitgeweken worden naar zondagochtend. De laatste keer dat dit gebeurde was bij de GP van Japan in 2019, toen er op zaterdag een orkaan over het circuit trok.

Het hoeft natuurlijk niet zo ver te komen, maar dan is het hopen dat de omstandigheden straks beter zijn dan een uur geleden.

Terug naar 2021: spannende kwalificatie in de regen

Drie jaar geleden was de kwalificatie ook kletsnat. De sessie werd uitgesteld en kende enkele onderbrekingen, onder meer door een stevige crash van Lando Norris. Max Verstappen pakte poleposition, George Russell verraste vriend en vijand met de tweede startplek in de Williams.

Een dag later viel de race wel volledig in het water. Er werden slechts twee ronden gereden, achter de safety car.

F2 uitgesteld

Het mag geen verrassing zijn, maar de start van de F2-sprintrace is uitgesteld omdat de baan eigenlijk één grote rivier is.

Hoe gaat het verder met het weer in Spa?

"Vanmiddag blijft het bewolkt en waar de zwaarste regen inmiddels lijkt te zijn gepasseerd, wordt het voorlopig ook niet echt droog", zegt onze weerman Marco Verhoef. "De rest van de middag en het begin van de avond kan er nog altijd af en toe regen vallen, dus opdrogen zal de baan voorlopig niet. Het is daarbij ongeveer 17 graden. Later in de avond en in de nacht wordt het wel droog en klaart het wat op. Er is dan wel kans op nevel, mist of laaghangende bewolking."

De verwachtingen voor de race van morgen lijken beter. "Zondagochtend trekt de bewolking vrij snel op en breekt de zon door. Het blijft droog, de baancondities zullen dus al vroeg in de ochtend snel verder verbeteren. De tweede helft van de middag is blijft het vrij zonnig en droog, met temperaturen rond 20 graden en een zwakke noordelijke wind."

Derde training België | Einde training

En dan is het meteen einde sessie. De training is grotendeels verregend en het is hopen dat de omstandigheden beter worden voor de kwalificatie.

Derde training België | Nog heel even dan

De baan is vrijgegeven zodat de coureurs wat proefstarts kunnen doen. Sainz schiet meteen van de baan in bocht 8, het is erg nat.

Polonaise op de tribune

Gezelligheid alom bij de fans op de tribunes, maar ondertussen zet een aantal coureurs ook de helm op. Er zijn nog acht minuten te gaan, krijgen we toch nog wat actie?

Boter-kaas-en-eieren

Zo kun je de tijd ook doorkomen. Het duel tussen Williams en Alpine is te volgen in dit draadje op X.

Derde training België | Rode vlag, de reden mag duidelijk zijn

Er was al niemand op de baan, maar de wedstrijdleiding heeft de rode vlag getoond. Het is simpelweg te nat om nu te kunnen trainen. Er liggen overal stroompjes water.

Derde training België | Bikkelen voor de fans

Het regent hard en er is niemand op de baan. Voor de fans zijn het zware omstandigheden, maar als het zo iets droger is en de Formule 2-sprintrace doorgaat, is het het allemaal waard. Een F2-race in deze omstandigheden levert altijd spektakel op, mits het niet té gevaarlijk is om te starten.

Derde training België | Baan weer vrij

Het is weer groen en de rijders mogen de baan weer op. Vooralsnog blijft iedereen in de pits.

Derde training België | Crash Stroll

Rode vlag, de sessie ligt stil. Stroll is gecrasht bij het opkomen van Raidillon, de bochtencombinatie waarin je op hoge snelheid een heuvel op rijdt.

Stroll mist de barrière in eerste instantie, maar rijdt dan alsnog zijn linker voorkant kapot.

Derde training België | Meer regen in aantocht

Er komt volgend verschillende teams zo meer regen aan. Op dit moment zijn er veertien auto's op de baan, maar als het te hard gaat regenen, zullen de coureurs waarschijnlijk de pitbox opzoeken.

Tsunoda en Norris schieten allebei kort van de baan in bocht 7, maar kunnen hun weg vervolgen.

Regen een grote uitdaging

Spa-Francorchamps is al een van de lastigste banen van het jaar. In de regen wordt het nog moeilijker. Er zijn veel snelle en deels blinde bochten en een fout ligt op de loer.

Derde training België | Groene vlag!

Verstappen is de eerste die het kletsnatte circuit oprijdt en hij gaat meteen een beetje wijd in bocht 8, een langzame doordraaier naar rechts die naar beneden loopt. De training is begonnen!

Ook Piastri schiet even van de baan in de listige Pouhon-bocht.

McLaren zaagt, Red Bull kraakt: Norris en Piastri mikken op nog een 1-2

Vorige week boekte McLaren voor het eerst in drie jaar een 1-2. Strategisch was het enigszins een rommeltje, maar het succes staat als een huis. McLaren lijkt de snelste auto te hebben en kan de komende weken aanval inzetten op Red Bull.

Lees hier meer over de opmars van McLaren:

All four seasons in one day

Vanochtend was circuit in de Ardennen al nat. Spa-Francorchamps staat bekend om zijn onvoorspelbare weer. Het kan uit het niets gaan regenen, soms maar op een deel van het circuit. Ook voor vandaag wordt er regen verwacht, daarover later vast meer.

In de kwalificatie voor de Porsche Supercup begon het zojuist ineens te regenen en schoten er meerdere bolides van de baan.

Leclerc tijdens de kwalificatie van vorig jaar

Wat zijn de verhoudingen?

Het is de grote vraag na de trainingen van vrijdag. In de eerste sessie lag Max Verstapen ver voor op de concurrentie, maar in de racesimulatie van de tweede training was Oscar Piastri een stuk sneller. Liet iedereen het achterste van zijn tong zijn of hebben McLaren en Red Bull nog meer in petto?

In ieder geval is duidelijk dat Verstappen een gridstraf van tien plaatsen krijgt voor de race van zondag omdat hij zijn vijfde verbrandingsmotor van het jaar gebruikt.

Bonjour!

Welkom bij ons liveblog over de tweede dag van de Grand Prix van België. Naast al het spektakel van de Olympische Spelen in Parijs is het vanmiddag tijd voor de kwalificatie op het prachtige circuit van Spa-Francorchamps. Eerst wordt om 12.30 uur de derde vrije training verreden. In dit blog volgen we alle actie!

Valterri Bottas