F1-blog
NOS SportAangepast

Norris bovenaan in tweede training • Leclerc veroorzaakte rode vlag met crash

Dit weekend wordt in Hongarije de dertiende grand prix van het jaar verreden. In dit liveblog volgen we de vrije trainingen in Boedapest en blikken we vooruit op de rest van het weekend.

  • Carlos Sainz was de snelste in de eerste vrije training
  • Volg de stand van de tweede training hier

Pushberichten ontvangen bij updates in dit blog? Druk op het belletje.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Tot zover het liveblog voor vandaag. Morgen zijn we terug met de derde vrije training en de kwalificatie. Graag tot dan!

Bekijk hier de uitslag van de tweede vrije training

Tweede training Hongarije | Sessie afgelopen

De tweede vrije training zit erop. Norris eindigt met de snelste tijd, voor Verstappen, Sainz, Pérez, Russell, Magnussen en Hamilton.

Tweede training Hongarije | Tijd voor lange runs

Veel rijders zijn op een setje medium- of harde banden de baan opgekomen. Het is tijd voor de longruns, veel snelle tijden hoeven we niet meer te verwachten.

Tweede training Hongarije | Tweede tijd Verstappen

Verstappen zet de tweede tijd neer achter Norris. Sainz staat nu derde, voor Pérez, Russell, Magnussen en Hamilton.

Tweede training Hongarije | Zhou maakt fout

Zhou spint op dezelfde plek als waarop Leclerc van de baan schoof. Hij heeft heel veel geluk dat hij niets raakt, net als Pérez, die bijna meegenomen werd door Zhou.

Tweede training Hongarije | Weer onderweg

De rijders mogen de baan weer op na ruim een kwartier oponthoud, de training gaat weer verder.

Herstelwerkzaamheden

De Ferrari van Leclerc is opgeruimd en de vangrail wordt nu hersteld. Pas als dat volledig klaar is, kunnen we weer racen.

Tweede training Hongarije | Crash Leclerc

Daar gaat Charles Leclerc van de baan! Hij gaat wijd bij het uitkomen bij bocht 4 en schampt op hoge snelheid de barrière. De sessie ligt stil.

Tweede training Hongarije | Meeste rijders op medium

De meeste rijders noteren rondetijden op de mediumband. Later deze training zullen we enkele snelle ronden zien, gevolgd door longruns waarin de coureurs en teams zich voorbereiden op de race.

Verstappen zegt over de radio dat zijn remmen niet helemaal lekker werken, maar van een groot probleem lijkt geen sprake.

Tweede training Hongarije | Sessie onderweg

De tweede vrije training is begonnen. Wederom krijgen de teams en rijders een uur de tijd om de baan op te gaan.

Norris vindt dat hij niet te (zacht)aardig is

In de persconferentie van donderdag stelde Norris dat hij niet te (zacht)aardig is om F1-kampioen te worden. "Nee, ik weet beter dan 99 procent van de andere mensen wat ik moet doen en denken. Ik zeg en denk wat ik wil en daar heb ik geen negatieve teksten of oordelen van anderen voor nodig. In zekere zin maakt het me geen barst uit wat mensen van me vinden."

"Het is niet zo dat het me niet interesseert. Ik probeer elke mening serieus te nemen en er van te leren. De goede, constructieve dingen er uit pikken. Ik probeer aardig en respectvol te zijn tegen iedereen, maar dat is op het circuit totaal niet relevant."

Nederlander op pole in F3

In de Formule 3 heeft Laurens van Hoepen de poleposition gepakt voor de race van zondag. Het is de eerste pole voor de 18-jarige Van Hoepen.

De man uit Wassenaar staat momenteel negende in het kampioenschap.

Drie op een rij voor Mercedes?

Twee weken geleden won Lewis Hamilton verrassend op Silverstone. Een week eerder zegevierde zijn teamgenoot George Russell toen Verstappen en Norris elkaar elimineerden. Mercedes heeft een mooie stap gemaakt. Of het team nu voor de derde keer op rij kan winnen? "Als je ons dat had gezegd een paar maanden geleden... Ik heb super veel zin in wat komen gaat", zegt Russell. Drie op een rij? Dat kan, maar Max heeft een best groot gat in het WK en Lando (Norris) staat solide tweede. We hebben wel machtige sprong gemaakt."

"Als we hier en volgende week weer goed scoren gaat het de rest van het jaar ook goed. Kleine updates kunnen grote verschuivingen veroorzaken als ze werken en dat heeft ons erg geholpen."

Verstappen over zichtproblemen in 2021

Afgelopen week werd bekend dat Max Verstappen met zichtproblemen kampte na zijn zware crash met Lewis Hamilton tijdens de Britse grand prix in 2021. Hamilton tikte Verstappen aan in de snelle Copse-bocht en de Nederlander ging snoeihard de bandenstapel in. Hij leek ongedeerd en deed twee weken later alweer mee in de GP van Hongarije.

Toch had Verstappen in Austin, ruim drie maanden later, nog last van de crash. Hij won de race in Texas na een spannend duel met Hamilton, maar hij had veel last van dubbel zicht.

"Het was niet iets wat ik mensen adviseer", zegt Verstappen in de persconferentie van vandaag. "Ik zou het niet uitproberen. Maar we zijn coureurs, we dealen met veel dingen. Er lopen hier veel rijders rond met kleine blessures. Dat gebeurt en dat is normaal. Met wie ik erover praat? Met de mensen om me heen, en specialisten. Is het opgelost? Ja, het is genezen. Ik wil er niet verder in detail op ingaan. Dat hoeft niemand te weten."

Verstappen wordt achtervolgd door Hamilton tijdens de Amerikaanse GP in 2021

Leuk feitje

CEO van Crowdstrike George Kurtz, die zijn excuses aan heeft geboden voor de wereldwijde computerstoring, is naast sponsor van het team van Mercedes zelf ook racecoureur. Vorige maand reed hij met onder meer Nicky Catsburg de 24 uur van Le Mans. Zijn bolide met startnummer #45 viel uit omdat een wiel losraakte.

Eerder vandaag kampte Mercedes zelf ook met technische problemen als gevolg van de problemen bij Crowdstrike.

Albon: 'Begrijpen auto beter'

Albon is tevreden met de progressie die Williams de laatste weken maakt. Bij de vorige race, in Silverstone, pakten hij en zijn team voor de tweede keer dit jaar punten.

"We gaan de goede kant op en dat komt niet eens zozeer door updates en nieuwe onderdelen. We begrijpen de auto beter en kunnen hem daardoor beter optimaal afstellen in een raceweekend en er alles uit halen. Dat lukte me ook in Silverstone en toen pakten we punten. De Hungaroring past ons minder. We hebben geen hoge verwachtingen. Deze race is een goede test voor ons. We gaan kijken of we wat vraagstukken kunnen oplossen."

Bekijk hier de uitslag van de eerste vrije training

Eerste training Hongarije | Einde training

De eerste vrije training is afgelopen. Carlos Sainz rijdt de snelste tijd, Max Verstappen wordt tweede.

Eerste training Hongarije | Verstappen naar tweede tijd

Verstappen rijdt de tweede tijd. Dit doet hij op banden die al enkele ronden gebruikt waren.

Eerste training Hongarije | Alonso ziet het somber in

"Fernando, wat vind je van de balans van de auto? Puur om de andere bolide te helpen", zegt de engineer van Alonso.

"Tja, veel succes", is het antwoord van Alonso, die niet tevreden is met zijn auto.

Bijna iedereen rijdt nu ronden op de zachte band. De Ferrari's staan nu bovenaan. Verstappen staat veertiende, maar hij zette zijn tijd vroeg in de sessie en had toen mindere baanomstandigheden.

Eerste training Hongarije | Hele korte neutralisatie

Er is een hele korte virtual safety car-situatie omdat Albon een klein stukje van zijn auto verloren heeft. Een marshal haalt het snel van de baan en iedereen kan weer vol gas.

Eerste training Hongarije | Bijna contact

Tsunoda let even niet op en maakt bijna contact met Russell. Het loopt gelukkig goed af.

Eerste training Hongarije | Verstappen als enige op zacht

Verstappen is tot nu toe de enige die een tijd heeft gereden op de snelle zachte band. Tijden zeggen verder nog weinig in deze fase van de training. Gedurende het weekend zal iedereen nog veel rapper gaan.

Eerste training Hongarije | Verschillende specificaties Red Bull

Het is inderdaad zo dat Pérez niet over alle updates beschikt die Verstappen op zijn bolide heeft.

Eerste training Hongarije | Remproblemen Magnussen

Magnussen klaagt dat zijn remmen niet goed werken. Net blokkeerde al een van zijn voorwielen.

Computerstoring Mercedes

Net als veel andere bedrijven heeft Mercedes vandaag te maken gehad met computerproblemen. Het beveiligingsbedrijf Crowdstrike is een sponsor van Mercedes. Geen lekker begin voor het team van Hamilton en Russell.

Lees hier meer over de wereldwijde computerproblemen:

Het is warm

Het hele weekend is het rond de dertig graden in Boedapest en het lijkt droog te blijven. Extra zwaar wordt het voor de coureurs, maar de temperatuur kan ook invloed hebben op de race. Sommige auto's gaan in warme omstandigheden beter met de banden om dan andere bolides. Wie weet komen er kansen voor teams en rijders die het normaal gesproken lastiger hebben om punten te behalen.

Veel updates

Bijna alle teams brengen updates mee naar de Hungaroring. Bij de auto van Verstappen is te zien dat onder meer de engine cover, het deel van de motorkap achter de positie van de coureurs, er anders uitziet. Het is de vraag of Pérez dit weekend ook meteen beschikking krijgt over alle vernieuwingen.

Terug naar 2021: Ocon wint na strike van Bottas in bocht 1

De Hungaroring is een lastige baan om op in te halen en toch brengt de race vaak verrassende winnaars. Zo ook in 2021.

Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas startten op de voorste rij tijdens de Hongaarse grand prix. Bottas kende een dramatische start op de natte baan en werd ingehaald door een aantal auto's en verremde zich compleet. Het gevolg: totale chaos, waardoor vijf auto's als bowlingkegels uitgeschakeld werden en titelkandidaat Max Verstappen zware schade opliep. De race werd meteen onderbroken.

Na de herstart werd het nog gekker. Alle rijders wisselden in de formatieronde naar de droogweerbanden, behalve Hamilton. Hij stond als enige voor de startlichten. Na een ronde kwam ook hij naar binnen, maar doordat de baan al opgedroogd was en hij op zijn regenbanden erg traag was, kwam hij op de laatste plek terecht.

Ocon profiteert

Esteban Ocon nam de leiding over, met Sebastian Vettel vlak achter zich. Hamilton knokte zich naar voren, maar mede door fantastisch verdedigen van Fernando Alonso, Ocon's toenmalig teamgenoot bij Alpine, hield het duo stand.

Ocon won de race, zijn eerste en tot nu toe enige F1-zege. Vettel werd na afloop gediskwalificeerd omdat hij te weinig benzine in zijn auto had.

Ocon na zijn zege

Verstappen staat in Hongarije voor belangrijk weekend

Aan het begin van 2024 was Verstappen dominant, nu heeft hij voor het eerst in twee jaar twee races op rij niet gewonnen. Voor dit weekend heeft Red Bull updates meegebracht naar de Hungaroring.

Welkom!

Goedemiddag en welkom bij het liveblog over de vrijdag van de Grand Prix van Hongarije. Op de Hungaroring in Boedapest wordt dit weekend de dertiende GP van het jaar verreden. In dit blog volg je alle actie van de vrijdag.

De GP van Hongarije