Code oranje
NOS NieuwsAangepast

Code oranje overal ingetrokken, code geel voor noorden

Het KNMI had code oranje uitgegeven voor alle provincies. Sinds 22.30 uur zijn alle waarschuwingen ingetrokken, met uitzondering voor Friesland, Drenthe, Overijssel en het Waddengebied. Hier geldt nog code geel.

 • Het noodweer trok vanuit het zuidwesten over het land. Er was kans op zware windstoten en plaatselijk veel regen, hagelstenen tot 4 centimeter en blikseminslagen.
 • Er zijn meldingen binnengekomen van schade en overlast. In België is een deel van een kerktoren weggewaaid.

Foto's gemaakt van het weer? Stuur de beelden naar NOS Ooggetuige.

liveblog gesloten

Dit liveblog wordt gesloten

In het grootste deel van het land zijn de storm- en onweersbuien voorbij. Voor zover nu bekend lijkt het aantal schadegevallen beperkt.

Code oranje overal ingetrokken

Het KNMI heeft code oranje overal ingetrokken. De waarschuwing was aan het einde van middag ingegaan vanwege naderende onweersbuien. Inmiddels zijn de zwaarste buien weggetrokken.

Alleen in het Waddengebied, Friesland, Drenthe en Overijssel geldt voorlopig nog code geel voor regen, onweer en mogelijk ook hagel.

Boom valt op woning in Oosterbeek

Boom valt op woning in Oosterbeek

Brand in witlofkwekerij, mogelijk door blikseminslag

In Drunen woedt een grote brand in een witlofkwekerij. Volgens Omroep Brabant ontstond het vuur waarschijnlijk door blikseminslag. Op beelden valt te zien dat de vlammen uit het dak slaan. Brandweerteams uit de hele regio zijn opgeroepen om te helpen met blussen. Wie in de buurt woont, wordt opgeroepen uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten.

De brand van boven

Code oranje in steeds minder provincies

Alleen in de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen geldt nog code oranje. Het KNMI heeft voor Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg afgeschaald naar geel en voor de kustprovincies geldt helemaal geen weerwaarschuwing meer.

In Gelderland en Overijssel vervalt code oranje om 22.00 uur. In Drenthe en Friesland om 23.00 uur en in Groningen om middernacht.

Hogesnelheidslijn weer beschikbaar

Treinen tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal kunnen vanaf 21.30 uur weer rijden via de hogesnelheidslijn. Eerder was het treinverkeer tussen Rotterdam Centraal en Breda al opgestart. Vanwege het weer liet de NS in de avond geen treinen over de spoorverbinding rijden. Internationale treinen werden omgeleid.

Bliksem in Diemen

Blikseminslag in Diemen

Ook problemen op de snelwegen

Op meerdere plekken in Nederland zijn rijstroken afgesloten na de onweersbuien van vanavond. Er liggen bomen op de weg of viaducten zijn ondergelopen.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden. "Pas je rijstijl aan", schrijft Rijkswaterstaat op X.

Flinke plassen in Amsterdam

In Amsterdam-West staan flinke plassen na regenbuien. De afvoeren kunnen de hoeveelheid water niet aan.

 • NOS
  Plassen in Amsterdam-West
 • NOS
  Plassen in Amsterdam-West

Tak valt op bovenleiding trolleybus

In Arnhem is een afgebroken tak van een boom op de bovenleiding van de trolleybussen beland. De trolleybus wordt aangedreven door een elektromotor en is via kabels verbonden met een bovenleiding. De bussen gebruiken een gelijkspanning van tussen de 600 en 750 volt. De brandweer is ter plaatse en de weg is tijdelijk dicht.

Tak op bovenleiding

Nu ook code oranje in Drenthe en Groningen

Vanaf dit moment geldt ook in Drenthe en Groningen code oranje. In Zeeland is het noodweer al voorbij, daar geldt ook geen code oranje meer.

In Zuid-Holland en Noord-Brabant wordt de weerwaarschuwing over een uur ingetrokken. In Limburg, Utrecht en Gelderland geldt code oranje tot 22.00 uur. In het noorden van het land duurt het nog tot 23.00 uur of middernacht.

Kerktoren waait van kerk

In het Vlaamse Heffen is een kerktoren van een kerkgebouw geraakt door het overtrekkende noodweer.

Kerktoren van kerk gewaaid in Vlaanderen

Viaduct ondergelopen in Zoetermeer

Aan de Parkdreef in Zoetermeer is een tunneltje ondergelopen. Auto's rijden nog wel onder het spoorviaduct door.

Het gaat om de weg onder de Randstadrail

Stormschade in Oirschot

Stormschade in Oirschot, meerdere bomen omgewaaid

Boom blokkeert weg in Vlaardingen

In Vlaardingen is op de Julianasingel een ravage ontstaan door een omgevallen boom. De brandweer kwam in actie om de weg weer vrij te maken.

Vlaardingen
Vlaardingen

Hoogspanningstoren in Vlaanderen waait om

In het Vlaamse Leest is een hoogspanningstoren omgewaaid, meldt omroep VRT. De burgemeester van Mechelen, waar Leest onder valt, raadt inwoners aan om voorzichtig te zijn. Het is niet bekend of Leest zonder stroom zit door de stormschade.

Hoogspanningstoren in Leest omgewaaid

'Supercel' gezien bij Arnhem

 • Ray ten Barge via NOS Ooggetuige
  Noodweer boven Arnhem
 • Anita van Uden via NOS Ooggetuige
  Een supercel bij Grave om 18.47 uur
 • Stan Smits via NOS Ooggetuige
  Supercel

Bomen waaien om in Oirschot en Netersel

De boom viel net niet op een woning

In het Brabantse Oirschot is rond 18.30 uur een boom omgewaaid. Die viel gedeeltelijk op een gebouwtje met zonnepanelen. De naastliggende woning werd volgens een persfotograaf ter plaatse op een haar na gemist.

Ook in Netersel woei een boom om, dwars over een provinciale weg. Ook viel er een boom bij een huis.

In Netersel waaiden meerdere bomen om

Donkere wolken boven Eindhoven

Donkere wolken boven Eindhoven

Ook treinverkeer tussen Amsterdam en Rotterdam via hsl stilgelegd

De NS schrapt ook de Intercity direct-verbindingen tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal via de hogesnelheidslijn. Ook internationale treinen moeten omrijden. Eerder werd al duidelijk dat er geen treinen rijden tussen Breda en Rotterdam Centraal via de hsl, vanwege de harde wind.

Naar verwachting zullen de treinen rond 21.00 uur weer volgens de dienstregeling rijden.

NS zet rond Dordrecht minder sprinters in

De NS zet rond Dordrecht minder sprinters in vanwege het verwachte noodweer. Het gaat om het traject tussen Rotterdam Centraal en Roosendaal. De NS verwacht dat de treinen rond 20.00 uur weer volgens de normale dienstregeling rijden.

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke met de laatste stand van zaken

Code oranje in Nederland: 'Het gaat momenteel flink te keer in Tilburg'

Geen treinen tussen Rotterdam en Breda over de hsl

Tussen Rotterdam Centraal en Breda rijden de komende uren geen treinen via de hogesnelheidslijn. Dit komt door de harde wind, meldt de NS. Naar verwachting rijden de treinen vanaf 20.00 uur weer normaal.

Onweer in Middelburg

Onweer in Middelburg

Code oranje in bijna het het hele land

Vanaf 18.00 uur geldt in bijna het hele land code oranje. Alleen in Drenthe, Friesland en Groningen is de weerswaarschuwing nog niet van kracht. Daar geldt de maatregel vanaf 19.00 (Friesland) en 20.00 uur (Groningen en Drenthe).

Bijzondere wolken boven verschillende plaatsen in Zeeland

 • NOS Ooggetuige
  Vlissingen
 • Marry Lensen via NOS Ooggetuige
  Terneuzen
 • NOS Ooggetuige
  Terneuzen
 • NOS Ooggetuige
  Westdorpe

Tunnels ondergelopen in Brussel

Op de binnenring van Brussel zijn meerdere tunnels ondergelopen door de regen, meldt de Vlaamse omroep VRT. Meerdere tunnels zijn hierom afgesloten.

Op Instagram staan beelden van een tram die zich door een grote plas baant.

Trams rijden door een ondergelopen straat

In beeld: donkere wolken boven Zeeland

 • Anne-Marie van Iersel via NOS Ooggetuige
  Donkere lucht boven Vlissingen
 • NOS Ooggetuige / Cor de Snaijer
  De lucht bij Vlissingen
 • Thijs van den Heuvel via NOS Ooggetugie
  Dreigende lucht boven Dishoek

KLM en Transavia schrappen vluchten

KLM en Transavia schrappen enkele vluchten om het verwachte noodweer. KLM heeft uit voorzorg vier retourvluchten vanaf Schiphol geannuleerd. Het gaat om KLM-toestellen die heen en weer naar het Verenigd Koninkrijk zouden vliegen. "Passagiers zijn geïnformeerd en omgeboekt. We houden de weersomstandigheden de komende uren goed in de gaten en passen ons vluchtschema aan als dat nodig is", zegt een woordvoerder van KLM.

Bij Transavia gaat een retourvlucht vanaf Eindhoven niet door. Ook zijn er twee retourvluchten vanaf Rotterdam The Hague Airport geschrapt.

Wat weten we nu?

Voetbalwedstrijden vervroegd

Vanwege code oranje zijn meerdere voetbalwedstrijden vervroegd. Zo is onder meer de oefenwedstrijd van Ajax tegen het Belgische Sint-Truidense V.V. (STVV) vervroegd. De teams zouden om 18.30 uur in het Gelderse Oldebroek spelen, dat is nu 18.00 uur geworden. Ook de oefenwedstrijd tussen Drachtster Boys en SC Cambuur is vervroegd. Zij trappen ook een uur eerder af, om 18.00 uur.

Code oranje ingegaan in Zeeland

Om 16.00 uur is code oranje ingegaan in Zeeland. Het KNMI geeft code oranje af als er gevaarlijk weer wordt verwacht waarvan de impact mogelijk groot is. In dit geval kan bijvoorbeeld letsel of schade ontstaan door wateroverlast, grote hagelstenen, de inslag van de bliksem of het omwaaien van bomen.

Code oranje geldt vanavond voor heel Nederland, maar gaat op verschillende momenten in:

 • NOS
  Code oranje vanaf 16.00 uur
 • NOS
  Code oranje vanaf 17.00 uur
 • NOS
  Code oranje vanaf 18.00 uur
 • NOS
  Code oranje vanaf 19.00 uur
 • NOS
  Code oranje vanaf 20.00 uur

Welkom in dit liveblog

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de onweersbuien die vanavond over het land trekken. Mooie foto's gemaakt van het (naderende) weer? Stuur de beelden naar NOS Ooggetuige en wie weet zie je je foto's terug bij de NOS. Let uiteraard wel op je eigen veiligheid.