Verkiezingen VK
NOS NieuwsAangepast

Starmer zet in eerste speech VK op één: 'Country first, party second' • Geen einduitslag vandaag

Labour is de grote winnaar geworden van de Britse parlementsverkiezingen, gisteren. De partij heeft met zeker 412 zetels in het 650-koppige parlement een ruime absolute meerderheid gekregen. Volg alles over de verkiezingen in het VK in dit liveblog.

  • Labour-leider Keir Starmer is door koning Charles benoemd tot nieuwe premier.
  • Scheidend premier Rishi Sunak kondigde in zijn afscheidsspeech aan te vertrekken als leider van de Tories.
  • Starmer zette in zijn eerste speech als premier het VK op één: 'Country first, party second'.
liveblog gesloten

Eerste namen van ministers bekend

De kersverse premier Starmer heeft David Lammy aangewezen als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Voor Defensie is zijn keus gevallen op John Healey. Yvette Cooper wordt minister van Binnenlandse Zaken en zoals verwacht is Rachel Reeves aangewezen als minister van Financiën. Zij is de eerste vrouw ooit op die post in het Verenigd Koninkrijk. Starmer koos Angela Rayner als vicepremier. Zij is al jaren een kopstuk in de Labour-partij.

Ook oud-Labourleider Ed Miliband keert terug. Hij gaat zich onder meer bezig houden met de energietransitie. Miliband was tussen 2010 en 2015 partijleider.

Speech Farage verstoord door betogers

Een speech van Reform UK-leider Nigel Farage werd aan het begin verstoord door een aantal betogers. Op een video die is gedeeld door een journalist van The Guardian is te horen dat Farage door een van de betogers wordt toegeschreeuwd, waarna de man uit de zaal wordt verwijderd. Volgens Britse media ging het om in totaal zeven betogers.

Farage deed het met zijn radicaal-rechtse anti-immigratiepartij opvallend goed; de partij is qua aantallen stemmen nu de derde partij van het land met zo'n 14 procent, al vertaalde zich dat door het Britse districtenstelsel in slechts vier zetels. Daarnaast wist Farage zelf na zeven mislukte pogingen voor het eerst een zetel in het Lagerhuis te winnen.

Volgens Farage was de zetelwinst pas de "eerste stap":

Nigel Farage over zetel voor Reform: 'Dit is pas de eerste stap'

Eerste kandidaat-bewindspersonen op bezoek bij Starmer

Met Starmer als premier in Downing Street 10, wachten de Britten nu vooral op wie de Labour-leider uitkiest om in zijn kabinet plaats te nemen. Zojuist kwam Angela Rayner als eerste aan bij de ambtswoning. Volgens Britse media maakt zij kans om de vicepremier van Starmer te worden. Zij is al jaren een kopstuk in de Labour-partij.

Na Rayner kwam Pat McFadden aan bij Downing Street 10; Britse media hadden zijn naam niet hoog op de lijst staan. McFadden is een ervaren politicus die al sinds 2005 in het parlement zit voor Labour. Hij is al jaren een loyale bondgenoot van Starmer.

Na McFadden kwam Rachel Reeves aan bij Starmer. Zij wordt genoemd als de mogelijke minister van Financiën. Ze zou dan de eerste vrouw worden op die post.

Veertien jaar Conservatieve premiers op een rij

Met de winst van Labour in de Britse verkiezingen komt er een einde aan een periode van veertien jaar waarin de Conservatie Partij aan de macht was. In die jaren stonden er vijf Conservatieve premiers aan het roer. In onderstaande video staan ze nog een keer op een rij:

14 jaar Conservatieve premiers op een rij

Warm onthaal Starmer in Downing Street 10

Keir Starmer kreeg een warm onthaal toen hij samen met zijn vrouw Victoria als nieuwe premier voor het eerst zijn ambtswoning Downing Street 10 binnenstapte:

Verdeelde reacties op verkiezingsuitslag: 'Er gaat niets veranderen'

De reacties op de monsterzege van Labour bij de verkiezingen waren verdeeld. Op straat in een regenachtig Londen liepen vanochtend de reacties uiteen van hoopvol tot scepsis.

Zo reageren Britten op de verkiezingsuitslag: "Er gaat niets veranderen"

Geen einduitslag vandaag

Er komt geen einduitslag van de Britse verkiezingen vandaag. De BBC schrijft dat dit te maken heeft met een hertelling in een kiesdistrict in de Schotse Hooglanden. Morgenochtend worden de stemmen in dat district opnieuw geteld. In de voorlopige uitslag staat Labour op 412 zetels. De Conservatieve Partij komt in het nieuwe parlement uit op 121 zetels, wat neerkomt op een verlies van 250 zetels.

Visie Starmer: politieke stabiliteit brengt economische zekerheid

Correspondent Fleur Launspach benadrukt dat het VK nog niet heel vaak een Labour-premier aan het roer heeft gehad: Starmer is de zesde sinds de Tweede Wereldoorlog. Het land gaat dus een andere richting op dan onder de Conservatieve Partij, die de afgelopen veertien jaar het beleid bepaalde. "Starmer wil politieke stabiliteit brengen en op die manier economische zekerheid creëren", zegt Launspach over de plannen van Starmer.

"Hij wil dat Britten zich beter gaan voelen, door het land te hervormen en zo op het goede pad te brengen. Dat noemt hij 'nationale vernieuwing'. Tegelijk erft hij een land met een door Brexit gekrompen economie, dus met weinig spaargeld in kas. Maar Starmer zegt dat bedrijven klaarstaan om te investeren en dat de economie door zijn stabiele regering weer zal aantrekken, waardoor hij de belastingen niet hoeft te verhogen."

Starmers eerste speech als premier Verenigd Koninkrijk

Starmers eerste speech als premier Verenigd Koninkrijk

Starmer is arbeiderskind, maar ook een 'Sir'

"Mijn vader werkte in een fabriek - hij was een toolmaker, een gereedschapsmaker." Het zijn de inmiddels befaamde woorden van Labour-leider Keir Starmer, de nieuwe premier van Groot-Brittannië. Het woord toolmaker werd in de verkiezingscampagne zó vaak genoemd om working class-stemmers te bereiken, dat journalisten een bingokaart bijhouden voor iedere keer dat Starmer het woord laat vallen.

Keir Starmer komt inderdaad uit een veel gewoner gezin dan sommige elite-premiers die hem voorgingen. Maar Starmer heeft ook een Sir aan zijn naam hangen - hij werd geridderd in 2014 voor zijn werk als openbaar aanklager. Veel mensen vinden dat verwarrend: een arbeiderskind dat Sir wordt genoemd, wie is deze man? Met een flink mandaat heeft Starmer nu de ambtswoning in Downing Street betrokken, maar veel Britten kunnen hem niet goed doorgronden.

Lees in onderstaand profiel meer over de eerste Labour-premier sinds 2010:

Starmer in eerste speech als premier: 'Country first, party second'

Na een korte rit van Buckingham Palace naar Downing Street 10 stapte Starmer uit de auto met zijn vrouw. Vervolgens liep hij met een brede glimlach langs tal van aanhangers, familie en vrienden die zich hadden opgesteld op straat. Direct daarna liep hij naar een katheder en begon Starmer aan zijn eerste speech als premier van het VK.

Hij trapte die speech af met een dankwoord richting oud-premier Sunak, die ruim twee uur eerder op dezelfde plek zijn afscheidsspeech had gegeven. Sunak was de eerste hindoeïstische premier van het VK en ook de eerste premier van Indiase komaf. Starmer zei over die achtergrond van Sunak dat "de extra moeite" die het Sunak heeft gekost om überhaupt premier te kunnen worden "door niemand mag worden onderschat. En we erkennen ook zijn toewijding en harde werk onder zijn leiderschap."

In de speech wilde Starmer verder vooral een boodschap van hoop en eenheid delen. Hij benadrukte dat zijn regering in de eerste plaats de Britse burger zal dienen, en hij sprak daarbij ook de kiezers aan die niet op Labour hebben gestemd. "Of eigenlijk: vooral als je niet Labour hebt gestemd", zei Starmer. "Want ik zeg rechtstreeks tegen u: mijn overheid zal u dienen. Politiek kan ook een goede kracht zijn, en dat zullen we laten zien. Country first, party second."

Verder zei Starmer dat er te lang is weggekeken "toen er miljoenen mensen in onzekere omstandigheden weggleden". Hij benadrukte dat zijn regering "meteen" begint om verandering te brengen. "Ons werk is urgent, en het begint vandaag." Daarna ging Starmer Downing Street 10 binnen, waar hij werd begroet met applaus.

Starmer tijdens zijn eerste speech als premier van het VK

Keir Starmer nieuwe premier van Verenigd Koninkrijk

Keir Starmer is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Koning Charles benoemde Starmer tot premier, krap een half uur nadat de Labour-leider was aangekomen bij Buckingham Palace. Voor het eerst sinds 2010 heeft het VK nu weer een Labour-premier. Kort na het persbericht over zijn benoeming tot premier kwam Starmer breed lachend met zijn vrouw weer uit het paleis, om in een auto te stappen.

Starmer vertrekt nu naar zijn ambtswoning, Downing Street 10, waar hij voor het eerst het land zal toespreken als premier.

Eerste beelden Starmer als premier

Laagste opkomst sinds 2001

Met nog 2 van de 650 zetels te verdelen, is er inmiddels ook iets te zeggen over het opkomstpercentage. Dat is met krap 60 procent opvallend laag te noemen in vergelijking met eerdere parlementsverkiezingen in het VK. Zo was het opkomstpercentage in 2019 nog ruim 67 procent. Mogelijk blijft het percentage net iets boven de 59,4 procent van de verkiezingen in 2001, wat het laagste opkomstpercentages was sinds 1918.

Het lage opkomstpercentage plaatst volgens politiek verslaggever van Sky News, Sophy Ridge, de forse overwinning van Labour in perspectief. Ze schrijft op X dat Labour "twee derde van de zetels heeft gewonnen, met een derde van de stemmen".

Het opkomstpercentage in het VK bij verkiezingen sinds 2001

Starmer nu bij koning

Labour-leider Keir Starmer is nu bij koning Charles. Kort voor 13.00 uur Nederlandse tijd reed hij door de poorten van Buckingham Palace. Hij stapte uit de auto met zijn vrouw, waarna hij werd begroet door een medewerker van de koning.

Sunak verlaat Buckingham Palace

Premier Sunak was ongeveer een half uur binnen bij Buckingham Palace. Hij verliet het paleis in een zwarte auto. Kort daarna deelde Buckingham Palace een persbericht, waarin werd medegedeeld dat de koning het ontslag van Sunak had geaccepteerd.

Sunak wordt begroet bij Buckingham Palace

'Sunak kreeg de problemen van zijn voorgangers op bord'

Correspondent Fleur Launspach zegt dat Rishi Sunak niet veel geluk heeft gehad sinds hij aantrad als premier in oktober 2022. "Hij nam het stokje over van Liz Truss en Boris Johnson en werd afgerekend op het feit dat zijn partij veertien jaar aan de macht was geweest", zegt Launspach. "Hij kreeg bijvoorbeeld de afrekening van de Brexit op zijn bord, van regeringsschandalen, economische pijn en de bizarre opeenvolging van vijf Conservatieve premiers in negen jaar."

Daar komt bij dat voor veel Britten het leven onder veertien jaar leiderschap van de Conservatieve Partij minder stabiel is geworden en er veel minder vertrouwen in de politiek is, zo legt Launspach uit. "En uit onderzoek blijkt dat de opeenvolgende Conservatieve regeringen verantwoordelijk zijn voor de verarming en de uitholling van de publieke diensten. Sunak heeft zijn best gedaan. Hij probeerde de inflatie te bedwingen en de economie weer op gang te krijgen, maar de littekens zitten te diep. Nu hebben de Britten dus de Tories, inclusief Sunak, de deur gewezen."

De volledige afscheidsspeech van premier Sunak

Dit is de afscheidsspeech van de Britse premier Sunak

Sunak komt aan bij Buckingham Palace

Premier Rishi Sunak is na zijn korte speech voor Downing Street 10 met zijn vrouw aangekomen bij Buckingham Palace. Daar zal hij formeel zijn ontslag aanbieden aan koning Charles, waarna hij premier-af is. Niet lang daarna komt Labour-leider Keir Starmer aan bij het paleis, om de nieuwe premier te worden. Voor Buckingham Palace staan honderden mensen, die een glimp willen meekrijgen van de machtswissel.

Sunak treedt af als leider Conservatieve Partij

Rishi Sunak treedt af als leider van de Conservatieve Partij. Dat heeft hij zojuist gezegd in een speech voor Downing Street 10. Sunak blijft wel voorlopig aan als partijleider, zodat zijn partij de tijd krijgt om zijn opvolging te regelen.

Sunak begon zijn speech door te zeggen dat hij op het punt staat om naar koning Charles te gaan, om daar zijn ontslag in te dienen als premier. Daarna betuigde hij spijt aan "het land". Sunak: "Het spijt me. Ik heb alles gegeven, maar jullie hebben een duidelijk signaal afgegeven dat de regering moet veranderen. Ik heb jullie woede en teleurstelling gehoord, en ik neem de verantwoordelijkheid voor dit verlies."

Daarna kondigde Sunak aan terug te treden als partijleider, en dus niet als oppositieleider het parlement in te gaan. Na zijn speech van krap vijf minuten verliet Sunak Downing Street 10 hand in hand met zijn vrouw, Akshata Murty.

De opvolging van Sunak wordt een uitdagende klus voor de Tories. Kopstukken die hem zouden kunnen opvolgen, zoals Penny Mordaunt, Steve Baker en Grant Shapps, verloren de verkiezingen in hun districten en dus hun zetels.

Sunak houdt afscheidsspeech.

Correspondent Fleur Launspach over het nieuwe Britse politieke klimaat

Correspondent Fleur Launspach over het nieuwe Britse politieke klimaat

Speech Sunak over enkele minuten

Over enkele minuten wordt scheidend premier Sunak verwacht voor de deur van Downing Street 10, waar hij nog een keer zijn land zal toespreken. Daarna vertrekt hij naar koning Charles, om officieel zijn ontslag in te dienen. Over een kleine twee uur staat dan zijn opvolger Keir Starmer voor het eerst op dezelfde plek.

De speeches van onder anderen Sunak en Starmer zijn live te volgen bij de NOS via deze link.

Minister van Financiën Hunt verlaat Downing Street

Het eerste Conservatieve kopstuk heeft inmiddels Downing Street verlaten: minister van Financiën Hunt verliet zojuist samen met zijn gezin zijn ambtswoning, Downing Street 11.

Scheidend-Financiënminister Hunt verlaat ambtwoning met zijn gezin

Schoof kijkt uit naar samenwerking met Starmer

Premier Schoof heeft Labour-leider Keir Starmer gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Op X schrijft Schoof dat Nederland en het VK "van oudsher trouwe bondgenoten" zijn, met veel gezamenlijke belangen. "Ik kijk uit naar onze samenwerking", schrijft Schoof verder.

Starmer kreeg ook van andere premiers en presidenten al felicitaties. Zo schreef de Franse president Macron op X dat hij blijft samenwerken met het VK op thema's als vrede en veiligheid in Europa, het klimaat en kunstmatige intelligentie. De Oekraïense president Zelensky hoopt dat het Verenigd Koninkrijk met Starmer aan het roer "een betrouwbare bondgenoot" blijft.

De premiers van Canada (Trudeau) en Australië (Albanese), twee landen uit het Gemenebest, hebben eveneens hun "vriend" Starmer gefeliciteerd.

Huiskat Larry niet onder indruk van machtswissel

Larry, sinds 2011 de huiskat van Downing Street 10, heeft al heel wat premiers zien komen en gaan. Het dier is dan ook niet onder de indruk van een nieuwe machtswissel in het VK, zo bleek vanochtend. Larry zat rustig op de stoep van Downing Street 10, terwijl journalisten een plekje kozen voor de beroemde ambtswoning.

Huiskat Larry zit rustig op voor de deur in Londen

Labour nu op 411 van de 650 zetels

Er moeten nog vijf zetels verdeeld worden in het 650-koppige Britse parlement, blijkt uit het telsysteem op de site van de BBC. Daarna is de verkiezingsuitslag, en daarmee de monsterzege van Labour, definitief. De partij van Keir Starmer staat op dit moment op 411 zetels, wat neerkomt op een ruime absolute meerderheid. De Conservatieve Partij houdt nog 119 zetels over van de 365 die de partij bij de verkiezingen in 2019 won.

Andere opvallende winnaars naast Labour zijn de Liberal Democrats (van 11 naar 71 zetels) en Reform UK van Nigel Farage (van 0 naar 4 zetels). Daarnaast is het Farage voor het eerst gelukt een zetel in het parlement te krijgen, door zijn district (Clacton) te winnen.

Een stembureau in de Londense buitenwijk Surbiton

Gefragmenteerd politiek landschap

Hoewel de Britse verkiezingen met Labour een kraakheldere winnaar hebben gekregen, zit er achter die duidelijke overwinning een interessante trend. Zo ziet John Curtice, die al decennia onderzoek naar het stemgedrag van de Britse kiezers en geldt als dé autoriteit op dit gebied, dat de Tories en Labour tezamen minder dan 60 procent van het totaalaantal stemmen krijgen.

"Dat zou het laagste percentage zijn bij alle verkiezingen sinds 1923, toen Labour de belangrijkste oppositiepartij werd", zegt Curtice in het liveblog van de BBC. Daarnaast scoren partijen als de Liberal Democrats, Reform UK en de Green Party beter dan ooit. Het toont volgens correspondent Fleur Launspach dat het politieke landschap meer gefragmenteerd wordt.

"In de jaren vijftig en zestig kregen de twee grote partijen bijvoorbeeld in hun eentje de helft van de stemmen en ze haalden toen bij elkaar zo'n 90 procent. Dus wat je nu ziet, is dat er een verandering gaande is. Bijna de helft van de kiezers wijkt nu af naar kleinere partijen."

Optimisme over handel VK en Europa vanwege Labour-zege

Met de winst van Labour lijkt de Europese hoop op een betere handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk voorzichtig werkelijkheid te worden. Waar het land zich onder de regeringen van de Conservatieve premiers lostrok van de Europese Unie, met talloze nieuwe regels en controles aan de grens, zegt Labour-leider Keir Starmer juist onnodige handelsbarrières te willen afbreken.

Philip Bokeloh, econoom van ABN Amro, verwacht dat er een andere wind gaat waaien op handelsvlak. Hij onderzocht de economische gevolgen van de Labour-zege. En hoewel er in het partijprogramma niet wordt gerept over het terugdraaien van de Brexit, concludeert de econoom dat Starmer zal aansturen op Brits beleid "dat niet te veel uit de pas loopt met dat van de EU, om daar op mee te liften".

Ook Lyne Biewinga, directeur van de Netherlands British Chamber of Commerce, kijkt uit naar de samenwerking met de nieuwe regering. "De verkiezingsuitslag zal ongetwijfeld een nieuwe impuls geven aan de handelsbetrekkingen tussen Nederland en het VK. In het partijmanifest staat expliciet dat Labour de handelsrelatie met de EU verder wil verbeteren. Nederland en het VK zijn nu al elkaars derde handelspartner. Deze uitslag is een mooie opmaat naar een verdere uitbouw van onze sterke handelsrelaties."

Spoorboekje: Starmer en Sunak naar koning

Vertrekkend premier Sunak geeft naar verwachting rond 11.30 Nederlandse tijd een korte toespraak bij Downing Street 10. Daarna gaat hij naar koning Charles om bij hem formeel zijn ontslag in te dienen. Een kleine twee uur later, rond 13.20 uur, wordt een speech verwacht van Labour-leider Keir Starmer bij de ambtswoning van de premier. Starmer heeft dan al een ontmoeting gehad met koning Charles in Buckingham Palace.

Volgens de Britse traditie verloopt de machtswisseling razendsnel: vandaag neemt Starmer nog zijn intrekking in Downing Street 10. In de vroege ochtend werd de eerste vrachtwagen al gesignaleerd bij de ambtswoning, mogelijk bedoeld om de spullen van Sunak te verhuizen.

Media verzamelden zich vanochtend al vroeg voor de deur van Downing Street 10

Britse krantenvoorpagina's: 'Keir we go'

In de Britse ochtendkranten is uiteraard volop aandacht voor de overwinning van Labour én het megaverlies van de Tories. 'Britain sees red', zo kopt tabloid The Sun met chocoladeletters op basis van de exitpoll. The Mirror spreekt van een 'landslide victory' voor de Labour-partij van Keir Starmer en zet er vetgedrukt boven: 'Keir we go'. Andere kranten zoeken op hun voorpagina's naar balans om zowel de winst van Labour als het einde van een machtsperiode van veertien jaar Conservatieve Partij te markeren.

Dit zijn de Britse kranten de ochtend na de verkiezingen

'Tories zullen met ongeloof kijken naar zetelverlies'

Fleur Launspach, correspondent Verenigd Koninkrijk en Ierland, noemt het verhaal van de Britse verkiezingen er een "van een gedesillusioneerd land, beschaamd vertrouwen in de politiek en slechte publieke voorzieningen".

Launspach: "De Tories zullen met ongeloof kijken naar hun zetelverlies. Vanuit de oppositie moeten ze nu gaan uitzoeken hoe het allemaal zo kon misgaan, terwijl de rest van het land zich afvraagt waar Labour het beste kan beginnen." Launspach legt uit dat kiezers vinden dat de Tories te lang aan de macht zijn geweest en dat de Conservatieven Brexit niet tot een goed einde hebben gebracht, aangezien beloftes voor meer investeringen en een betere economie niet zijn ingelost. "Bovendien hebben de Conservatieven een reeks premiers geïnstalleerd die allemaal een andere visie hadden op de economie en het runnen van het land. Dat leidde tot chaos en instabiliteit."

Tegelijk is Labour-leider Keir Starmer volgens Launspach ook niet heel populair. "Maar omdat er zoveel woede is richting de Conservatieve Partij geven de kiezers hem toch een kans. Na alles wat er in het VK is gebeurd, van Brexit tot Partygate, klinkt de stabiliteit die Starmer belooft voor de kiezers uiterst aantrekkelijk."

Sunak met zijn vrouw in zijn district Richmond and Northallerton

Pijnlijk verlies voor oud-premier Truss

De Conservatieve oud-premier Truss verloor haar eigen kiesdistrict en daarmee ook haar parlementszetel, waarmee haar nederlaag symbolisch was voor het forse verlies van de Conservatieve Partij. Hieronder het moment waarop Truss te horen krijgt dat ze haar district verliest:

Oud-premier Truss verliest parlementszetel aan Labour

Sunak feliciteerde Starmer al en spreekt van 'ontnuchterend oordeel'

De Britse premier Rishi Sunak reageerde vanochtend vroeg op de verkiezingsnederlaag van zijn Conservatieve Partij, nadat duidelijk was geworden dat hij zijn eigen district (Richmond and Northallerton) wel had gewonnen. Hij zei in een speech dat het Britse volk een "ontnuchterend oordeel" heeft gegeven en dat er voor zijn partij "veel is te leren en te reflecteren". Verder nam Sunak de verantwoordelijkheid voor het verlies. Hij had eerder al Labour-leider Keir Starmer gebeld om hem te feliciteren met de overwinning.

Overigens was tijdens de speech van Sunak in de achtergrond een youtuber te zien, Niko Omilana, die een papier met daarop de letter 'L' omhooghield, wat staat voor 'loser'. Omilana nam het in Richmond and Northallertonals als onafhankelijke kandidaat op tegen Sunak.

Na zijn speech vertrok Sunak naar Londen. Daar zal hij naar verwachting binnen enkele uren zijn ontslag aanbieden aan koning Charles, waarna vandaag nog Starmer zijn intrek neemt in Downing Street 10 als de nieuwe premier. Britse media schrijven dat het nog onduidelijk is of Sunak aanblijft als leider van de Conservatieve Partij.

Sunak tijdens zijn speech, met achter hem Youtuber Omilana

Minister Hunt wint ternauwernood zijn district

Oud-premier Lizz Truss, oud-minister Jacob Rees-Mogg, minister van Defensie Grant Shapps en het bekende Tory-gezicht Penny Mordaunt: tal van vooraanstaande politici van de Conservatieve Partij verloren hun kiesdistrict, en raakten daarmee hun parlementszetels kwijt. Het onderstreept het slagveld waarmee de partij deze ochtend te maken heeft.

Klein troost is dat premier Rishi Sunak wél zijn district wist te winnen. Datzelfde gold voor minister van Financiën Jeremy Hunt. Die deed dat wel met een van de kleinste mogelijke marges: hij haalde slechts 891 stemmen meer dan zijn belangrijkste tegenstander. Het verklaart misschien waarom Hunt ondanks de forse nederlaag van zijn partij met een glimlach arriveerde bij zijn ambtswoning vandaag.

Jeremy Hunt komt aan bij Downing Street 11, de ambtswoning van de minister van Financiën

Liz Truss verliest zetel

De Britse oud-premier Liz Truss is er niet in geslaagd haar zetel te behouden bij de verkiezingen. Ze kwam in haar kiesdistrict South West Norfolk in Oost-Engeland bijna 600 stemmen tekort, ze haalde 11,217 stemmen tegen de 11,847 van Labour-kandidaat Terry Jermy. Truss diende sinds 2010 als parlementariër.

De 48-jarige Truss kwam in oktober 2022 in Downing Street 10 terecht toen Boris Johnson het veld moest ruimen. Ze wist het maar 44 dagen als premier vol te houden vanwege aanhoudende kritiek op haar economische plannen. Truss was daarmee de kortst dienende premier in de geschiedenis van het land.

Andere prominente Tories die hun zetel verloren waren oud-minister Jacob Rees-Mogg en Penny Mordaunt, die ooit werd gezien als mogelijke leider van de partij.

Truss krijgt te horen dat ze niet is herkozen

Speech van Starmer na winst: 'Gestemd voor verandering'

De Britse verkiezingen zijn gewonnen door Labour, maar de radicaal-rechtse anti-immigratiepartij Reform UK heeft het opvallend goed gedaan. Partijleider Nigel Farage heeft na zeven mislukte pogingen voor het eerst zetels in het Lagerhuis gewonnen. In Clacton-on-Sea versloeg hij de Conservatieve kandidaat die de zetel van dit district tot nu toe bezette.

Op basis van de laatste prognoses krijgt Labour een absolute meerderheid in het Lagerhuis met 410 zetels, en wordt oppositieleider Keir Starmer de nieuwe premier. De Conservatieven staan nu op 116 zetels, de slechtste uitslag uit de 200-jarige geschiedenis van de partij. De Liberal Democrats komen voorlopig op 70 zetels en de Groenen op 3 zetels.

Vlak nadat de eerste exitpolls bekend waren, kwamen de verschillende partijleiders met een eerste reactie. Starmer zei in zijn overwinningsspeech in zijn kiesdistrict "dat het land heeft gestemd voor verandering". Sunak bood zijn excuses aan richting de Conservatieven.

Bekijk hier de speeches van Starmer, Sunak en Farage:

Welkom!

Welkom in dit liveblog over de verkiezingen voor het Britse Lagerhuis. Hier lees je alles over de uitslagen die in de loop van de dag bekend worden gemaakt.