F1-blog
NOS SportAangepast

Poleposition voor Verstappen in Oostenrijk • Wel onderzoek wegens te langzaam rijden

Na de sprintrace is het tijd voor de kwalificatie voor de hoofdrace. In dit blog volgen we alle actie in Spielberg.

  • Max Verstappen won de sprintrace, bekijk de uitslag hier
  • Verstappen pakte poleposition

Pushberichten ontvangen bij updates in dit blog? Druk op het belletje!

liveblog gesloten

Bis morgen!

Tot zover voor vandaag. Morgen zijn we terug met het liveblog over de hoofdrace. Tot dan!

Even afwachten met Verstappen

Het kan nog even duren tot we weten of Verstappen een straf krijgt. Voorlopig deelt Verstappen een harde tik uit met een duidelijke pole.

Norris: 'Verstappen was klasse apart'

Ook Norris reageert: "Dit is alles wat we vandaag konden doen. Max was een klasse apart. Hij was duidelijk sneller. Ik ben blij, de omstandigheden waren moeilijker dan gisteren. Het was goed genoeg."

Verstappen: 'Auto voelde beter'

"De kwalificatie ging erg goed", zegt Verstappen na de kwalificatie. "We wilden de auto een beetje aanpassen na wat we deze ochtend geleerd hadden. Het werkte goed, de baan is iets warmer dan gisteren en daardoor is het iets lastiger om op te rijden. De auto voelde een stuk beter, ik kon elke bocht aanvallen en elke run was goed."

"Het is een tijd geleden dat we op pole stonden. Het is een goed gevoel. Het team heeft hard gewerkt om de auto competitiever te maken. Het is een mooi statement en morgen kunnen we het hopelijk ook in de race laten zien."

Kwalificatie Oostenrijk | Piastri raakt tijd kwijt

Piastri heeft buiten de baan gereden, raakt zijn rondetijd kwijt en is nu zevende.

De top tien:

  1. Verstappen
  2. Norris
  3. Russell
  4. Sainz
  5. Hamilton
  6. Leclerc
  7. Piastri
  8. Pérez
  9. Hülkenberg
  10. Ocon

Kwalificatie Oostenrijk | Pole voor Verstappen

Verstappen pakt poleposition voor de hoofdrace. Hij haalt nog een tiende van zijn tijd af.

Norris wordt tweede, op vier tienden van een seconde. Dan volgen Piastri, Russell, Sainz en Hamilton. Leclerc verpest zijn ronde door in de voorlaatste bocht door het grind te gaan.

Onderzoek

Er loopt een onderzoek naar Verstappen omdat hij onnodig langzaam heeft gereden in zijn opwarmronde,

Kwalificatie Oostenrijk | Verstappen begint goed

Verstappen rijdt opnieuw een 1,04.426. Norris staat tweede op bijna vier tienden achterstand. Zometeen zal iedereen nog een ronde rijden.

De wedstrijdleiding heeft kennisgenomen van het wegrijden op een onveilige manier van Hamilton.

Kwalificatie Oostenrijk | Hamilton met uitlaatslang de pits in

Hamilton rijdt weg uit zijn box maar hij neemt de uitlaatslang met zich mee, die zat nog in de auto. Een curieus moment.

Kwalificatie Oostenrijk | Beslissende sessie

De teller loopt in de derde sessie van de kwalificatie en de rijders gaan de baan op voor hun eerste ronde.

Kwalificatie Oostenrijk | Verstappen soeverein in Q2

Verstappen haalt nog eens een tiende van zijn rondetijd af. Pérez gaat door als nummer acht.

Ricciardo redt het nét niet. Ook Gasly en Alonso liggen eruit.

Kwalificatie Oostenrijk | Nog een poging Pérez

Pérez moet nog een keer de baan op met nieuwe banden. Hij staat nog niet veilig op de zevende positie. Ook Verstappen doet nog een poging, maar hij lijkt al safe op de eerste plek.

Er loopt een onderzoek naar Hülkenberg omdat hij foutief invoegde in de pitstraat.

Kwalificatie Oostenrijk | Snelle tijd Verstappen

Verstappen rijdt een tijd van 1,04.577. Hij is een halve seconde sneller dan Russell, de rest volgt voorlopig op ruimere afstand.

Kwalificatie Oostenrijk | En weer door

15 minuten staan er op de klok voor Q2. De Alpines rijden als eerste naar buiten.

Kwalificatie Oostenrijk | Q1 afgelopen

Hamilton stond in de gevarenzone, maar rijdt zichzelf naar een veilige plek. Magnussen verrast als hij naar de vijfde tijd rijdt.

Pérez kent geen sterke Q1, hij wordt twaalfde.

Stroll ligt er uit namens Aston Martin, net als beide Sauber- en Williams-coureurs.

Kwalificatie Oostenrijk | Dicht op elkaar

De top drie (Sainz, Piastri en Verstappen) zitten binnen een tiende van elkaar. Nummer vier Norris krijgt te horen dat hij nog een tijd moet neerzetten, bijna iedereen volgt hem naar buiten. Het lijkt erop alsof iedereen nog sneller kan.

Kwalificatie Oostenrijk | Eerste rondetijden

Leclerc staat voorlopig bovenaan. Alonso en Stroll beginnen voor Aston Martin slecht aan de kwalificatie, ze staan zestiende en achttiende. Iedereen kan echter nog minstens een poging doen.

Kwalificatie Oostenrijk | Groene vlag

De kwalificatie is begonnen. De eerste sessie duurt 18 minuten en de laatste vijf rijders vallen af.

Wederom chaos?

Gisteren verliep de sprintkwalificatie hier en daar behoorlijk chaotisch. In de slotfase van de derde sessie reed een aantal coureurs erg laat de pitstraat uit, waardoor ze laat kwamen om nog een goede ronde neer te zetten. Ook vandaag kunnen timing en 'verkeer' een grote rol spelen.

Laatste polepositions

De afgelopen drie jaar stond Verstappen op poleposition voor de GP van Oostenrijk. Ook Bottas, Hamilton en Leclerc stonden al eens vooraan op de Red Bull Ring.

Gisteren was Verstappen al de snelste in de kwalificatie voor de sprintrace. De sessie van zo meteen gaat weer volgens het normale recept. Geen verplichte banden en langere sessies dan gisteren.

Veijer start TT als derde

Even een uitstapje naar Assen. Collin Veijer begint morgen als derde aan de Moto3-race. Veijer crashte hard in zijn tweede poging tot een snelle ronde, op het moment dat hij bovenaan stond. Uiteindelijk waren er nog twee rijders sneller dan Veijer.

Over enkele minuten begint de sprintrace van de MotoGP. In dit kampioenschap wordt altijd een sprintrace gereden, in tegenstelling tot zes sprints in de Formule 1.

Straf voor Hülkenberg

Nico Hülkenberg heeft na de sprintrace nog een tijdstraf van tien seconden gekregen, omdat hij Fernando Alonso van de baan duwde. Gevolgen heeft het echter niet: zijn veertiende plek wordt een negentiende positie.

Succesje voor Bearman

Oliver Bearman kon wel weer een succesje gebruiken in de Formule 2. Na zijn onverwachte invalbeurt in Saudi-Arabië bij Ferrari, waar hij Carlos Sainz verving en keurig zevende werd, kreeg hij weinig meer voor elkaar in de Formule 2. Hij stond zelfs lager in het F2-klassement, dan in het F1-kampioenschap waarin hij slechts één race reed.

Nu wint hij de sprintrace in Oostenrijk. Hij startte tweede omdat de top tien uit de kwalificatie omgedraaid wordt voor de sprintrace. Bearman kwalificeerde zich als negende en start de hoofdrace morgen ook van die positie, maar pakt nu wel zijn eerste zege in 2024.

Het gevecht van Norris en Verstappen in beeld

Deze foto is genomen bij het uitkomen van bocht 3. Norris dook daar aan de binnenkant bij Verstappen, waardoor hij iets doorschoof naar buiten. Daardoor kon Verstappen met hem meerijden richting de volgende bocht, waar hij eveneens aan de binnenkant dook om de leiding terug te pakken. Stevig, maar fair racen, zo zien we het graag!

Verstappen over conflict vader Jos en Horner

In de persconferentie reageerde Max Verstappen ook over het conflict tussen zijn vader en Red Bull Racing-teambaas Christian Horner, die niet gewild zou hebben dat Verstappen senior een aantal showronden in een oude Red Bull-bolide zou doen. "Het is voor niemand leuk en goed. Ik begrijp mijn vader wel hoor. Eerst vragen ze hem, hij krijgt de kans hier met een F1-auto te rijden en vervolgens voelt hij dat hij niet gewenst is. Het is niet eens zo dat hij zat te springen om mee te doen, maar het was natuurlijk vooral leuk voor de fans. Het is zonde. Ik wil een goede relatie met iedereen. Dit scenario had kunnen worden voorkomen."

Verstappen: 'Paar spannende gevechten'

Verstappen na de sprintrace: "Het was een goede eerste ronde. Het is heel moeilijk om uit de DRS te komen (meer dan een seconde voor te liggen als de rijders achter je de vleugel mogen open zetten, red). Het duurde een paar ronden. Er waren wat spannende gevechten. Toen ik weg was kon ik mijn eigen race rijden en het zag er beter uit. Maar je ziet dat ze het me met twee auto's moeilijk willen maken. Ik moest ervoor werken. Er zijn een paar dingen om over na te denken wat we morgen beter kunnen doen."

Piastri hoopte Norris én Verstappen in te halen

Of Piastri blij is met zijn tweede plek? "Ja en nee. Ik eindig hoger dan dat ik startte, maar ik had de snelheid niet meer in de tweede helft van de race. Ik dacht dat Max en Lando de weg voor me vrijmaakten (in hun gevecht), maar dat gebeurde niet."

Piastri haalde Norris in toen hij en Verstappen in gevecht waren. "Ik zag dat ze hard vochten, en in bocht 4 was de move vrij laat. Ik wist dat er een kans was en ik probeerde ze allebei in te halen. Ik deed mijn best en had één kans om Max te pakken, maar daar had ik niet genoeg snelheid voor."

Norris: 'Had gevecht beter kunnen doen'

Norris reageert op zijn derde plek. "Het was een goede race, vooral met Max was het leuk in het begin. Ik had wat dingen beter moeten doen in mijn gevecht, maar dat begrijp ik. De snelheid van de auto was goed, vooral aan het einde van de race. Ik wilde Oscar (Piastri) nog inhalen, maar daar had ik niet genoeg snelheid voor."

Sprintrace Oostenrijk 23/23 | Verstappen wint!

Verstappen wint de sprintrace in Oostenrijk. Na een stevig gevecht met beide McLarens komt hij toch met een voorsprong van ruim vier seconden over de lijn. Piastri blijft voor Norris, de McLarens worden tweede en derde. Daarna zijn er nog punten voor Russell, Sainz, Hamilton, Leclerc en Pérez.

Vroeg in de race zat Norris héél even voor Verstappen, maar de Nederlander sloeg terug en verwees Norris daarmee terug naar de derde plek. Daarna lukt Piastri het niet meer om de aanval in te zetten.

Sprintrace Oostenrijk 21/23 | Nog een paar rondjes

Verstappen heeft de McLarens defintief achter zich gelaten, het gat is bijna 4 seconden. De strijd om P2 tussen Piastri en Norris loopt nog.

Sprintrace Oostenrijk 18/23 | Norris wil Piastri voorbij

Norris is net iets sneller dan zijn teamgenoot Piastri. McLaren geeft geen teamorder, dus Norris mag zelf uitvinden hoe hij Piastri inhaalt. Verstappen heeft een voorsprong van drie seconden.

Sprintrace Oostenrijk 14/23 | Verstappen controleert

Verstappen ligt nu twee seconden voor op Piastri.

Bij Alpine kunnen ze alweer een beetje zenuwachtig worden. want Gasly zet druk op de elfde plek van Ocon. Het gaat niet om punten, maar bij Alpine weten ze dat een clash nooit ver weg is.

Sprintrace Oostenrijk 11/23 | Problemen livetiming

De tijdsverschillen zijn niet meer in beeld, maar via de officiële tijdenlijsten is te zien dat Verstappen meer dan een seconde voor Piastri ligt. De ergste druk is er dus af.

Sprintrace Oostenrijk 9/23 | Piastri blijft bij

Piastri ligt tweede achter Verstappen, maar nummer drie Norris lijkt eigenlijk sneller. Piastri kan wel bij Verstappen blijven, maar een echte aanval is er nog niet gekomen van de Australiër.

Sprintrace Oostenrijk 5/23 | Wat een gevecht!

Norris duikt aan de binnenkant, maar Verstappen doet een bocht later hetzelfde en hij pakt hem terug. Piastri profiteert en gaat Norris ook voorbij. Een geweldig gevecht tussen drie coureurs.

Sprintrace Oostenrijk 4/23 | Nog een aanval

Verstappen pareert ook de tweede aanval. Zolang Norris binnen een seconde is, zullen de acties blijven komen. Geweldig om te zien!

Sprintrace Oostenrijk 3/23 | Norris valt aan

Norris zit binnen een seconde van Verstappen en mag zijn achtervleugel openzetten. Hij plaatst de eerste aanval, maar Verstappen slaat die af.

Sprintrace Oostenrijk 1/23 | We zijn onderweg!

Verstappen pakt de leiding met een geweldige start. Norris volgt, voor Piastri, Russell, Sainz en Hamilton.

De eerste startpoging werd afgebroken omdat er fotografen op een verkeerde plek stonden. We rijden nu een rondje minder.

Sprintrace Oostenrijk | Start afgeblazen

De eerste startpoging is aborted. Er volgt een nieuwe formatieronde. Het is niet duidelijk waarom de startprocedure is afgebroken. Zo meteen een nieuwe poging.

Tijd voor formatieronde

De formatieronde loopt, over enkele minuten volgt de start van de sprintrace.

Drukte op de grid

De voorbereidingen op de grid zijn in volle gang. Over een kwartiertje gaan we los!

  • NOS/Louis Dekker
  • NOS/Louis Dekker
    Schaduw voor de helm van Pérez

Een paar sprintstatistieken

  • In totaal zijn er in de F1 (sinds 2021) 14 sprintraces gereden
  • Verstappen won er 9
  • Andere winnaars zijn Bottas (2), Russell, Pérez en Piastri
  • Verstappen won beide sprintraces in Oostenrijk

Wat gebeurde er verder?

Er was natuurlijk ook gewoon actie op de baan. Verstappen was de snelste in de kwalificatie voor de sprintrace, terwijl de laatste sessie enigszins chaotisch verliep.

Lees hier meer over de trainingen van gisteren:

Bonje bij Red Bull

Hij viel stil tijdens de vrije training, maar Max Verstappen pakte alsnog overtuigend de poleposition voor de sprintrace. Toch was vader Jos het onderwerp van gesprek. Hij zou een aantal showronden rijden in een oude bolide van Red Bull, maar Red Bull Racing-teambaas Christian Horner zou daar volgens Verstappen senior een stokje voor hebben willen steken. Verstappen besloot zelf niet meer te rijden.

Horner zegt er niks mee te maken te hebben, maar de interne strubbelingen bij Red Bull zijn nog niet voorbij.

Lees hier meer over de onstuimige vrijdag bij Red Bull:

Hoe werkt de sprintrace?

We rijden zo meteen race over 24 ronden, waarin het niet verplicht is om een pitstop te maken. De puntentelling is simpel: acht punten voor de winnaar, zeven voor de nummer twee en zo door naar één puntje voor de nummer acht.

Vroeger bepaalde het resultaat van de sprintrace de startopstelling voor de hoofdrace, maar dat is vorig jaar afgeschaft. Om 16.00 wordt er een 'ouderwetse' kwalificatie voor de normale race gehouden.

Yuki Tsunoda tijdens de vrije training van vrijdag

De startopstelling

Max Verstappen begint de sprintrace vanaf poleposition, met Lando Norris naast hem op de eerste startrij. Het wordt een steeds bekender gezicht, deze twee coureurs vooraan.

Sergio Pérez, teamgenoot van Verstappen, start als zevende. Alpine-rijders Esteban Ocon en Pierre Gasly kunnen op jacht naar punten vanaf de plekken acht en negen.

Er is één wijziging: Albon start uit de pitstraat omdat er wijzigingen aan zijn auto zijn doorgevoerd na afloop van de sprintkwalificatie.

Welkom!

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de Grand Prix van Oostenrijk. Om 12.00 uur trappen we af met de sprintrace op de Red Bull Ring. Om 16.00 uur begint de kwalificatie. Hier volgen we alle actie!