F1-blog
NOS SportAangepast

Norris verrast met poleposition in Spanje • Verstappen volgt op minieme afstand

In dit liveblog volgen we alle actie van de tweede dag van de Grand Prix van Spanje.

Een pushbericht ontvangen bij updates in dit blog? Druk op het belletje!

liveblog gesloten

Tot morgen!

En daarmee sluiten we af voor vandaag. Morgen is het tijd voor de race. Het belooft weer een spannende middag te worden, die we weer gaan verslaan in een liveblog. Tot morgen!

Lees hier alles terug over de spannende kwalificatie

Een overzicht van alles wat er vandaag gebeurde op het circuit in Barcelona:

Helmut Marko tevreden met kwalificatie: 'McLaren sterkste team sinds drie races'

"De afstelling is in de juiste richting ontwikkeld", zegt adviseur van Red Bull dokter Helmut Marko tegen onze verslaggever Ayolt Kloosterboer. "We zetten druk, deden de juiste wijzigingen en Max reed een fantastische ronde."

"McLaren is het sterkste team sinds drie races", stelt Marko.

Eind goed, al goed voor McLaren

Na een verschrikkelijke middag met een brandje in de hospitality, is er nu reden tot feest bij McLaren.

Het is de tweede pole in de carrière van Norris, drie jaar geleden pakte hij in Rusland zijn eerste.

Verstappen: 'Kunnen blij zijn met kwalificatie'

Ook Verstappen reageert: "Het kwam allemaal samen in de kwalificatie. In alle trainingen ging het erg moeizaam. Ik was best blij in de kwalificatie, ik kreeg zelfs een goede slipstream van Checo (Pérez). Helaas was het niet genoeg, maar zo gaat het soms. Over het algemeen kunnen we blij zijn met deze kwalificatie en er is nog alles om voor te spelen."

Norris: 'Ronde zo goed als perfect'

"Het was een zo goed als perfecte ronde", zegt Norris. "Op zo'n goede ronde ga je het spannend vinden, maar het ging perfect. Het was nog steeds krap. Ik ben erg blij, dit was een van mijn beste poles, al heb ik er nog niet zo veel", lacht Norris.

"We zijn al twee maanden snel, sinds Miami. Max en Red Bull leken dit weekend beter dan ons. We deden wat veranderingen en ik verbeterde op kleine punten. Ik ben erg blij!"

Alpine kan blij zijn

Met een zevende tijd voor Gasly en een negende plaats voor Ocon mag ook Alpine uiterst blij zijn met deze kwalificatie, gezien hoe het seizoen begon.

Kwalificatie Spanje | Pole voor Norris!

Norris verrast met een poleposition! Hij is 20 duizendsten sneller dan Verstappen! De twee heren staan drie tienden voor Hamilton en Russell.

De top tien:

  1. Norris
  2. Verstappen
  3. Hamilton
  4. Russell
  5. Leclerc
  6. Sainz
  7. Gasly
  8. Pérez
  9. Ocon
  10. Piastri

Kwalificatie Spanje | Russell niet blij met Hamilton

Russell is niet blij met hoe zijn teamgenoot Hamilton zijn snelle ronde voorbereidde in de out lap, het rondje voordat je aan je snelle ronde begint. Zo meteen krijgen de coureurs nog één kans op een verbetering.

Kwalificatie Spanje | Verstappen snelste na eerste ronde

Verstappen zet in de eerste poging de snelste tijd neer. Hij is een tiende sneller dan Norris, Hamilton en Russell. Dan volgen Sainz en Leclerc.

Piastri is zijn tijd kwijt omdat hij buiten de baan kwam.

Kwalificatie Spanje | En nu 'voor het echie'

Q3 begint. De meeste rijders zullen twee pogingen doen om tot de ultieme ronde te komen. Over twaalf minuten weten we wie er op poleposition staat.

Wordt het Ferrari, McLaren of Red Bull op pole?

Kwalificatie Spanje | Alonso ligt eruit, beide Alpines door

Verstappen rijdt geen tweede ronde maar blijft bovenaan staan. Beide Alpines zijn door naar Q3!

Lokale held Alonso wordt elfde en ligt eruit,

Kwalificatie Spanje | Verstappen voorlopig snelste

Iedereen heeft zijn eerste rondje in Q2 gereden. Verstappen is twee tienden sneller dan Norris en Sainz. Hamilton staat voorlopig dertiende, maar iedereen kan nog een rondje doen.

Kwalificatie Spanje | Q2 begonnen

De tweede sessie is begonnen. Voor nu is het zaak voor de rijders om bij de snelste tien te zitten.

Verklaring McLaren: Toch een teamlid uit voorzorg naar het ziekenhuis

McLaren heeft zojuist een verklaring naar buiten gebracht over de brand in de hospitality van eerder vandaag. "Vanmorgen is er een brand ontdekt in onze hospitality naast de baan. Al onze medewerkers en gasten zijn geëvacueerd en de hulpdiensten van het circuit waren in enkele minuten aanwezig. Zij hebben met de lokale brandweer het vuur geblust."

"Een McLaren-teamlid is uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, en er is gezorgd voor al onze gasten en ons personeel."

"We willen alle marshals en hulpdiensten bedanken voor hun snelle en professionele hulp. We willen ook de Formule 1, de FIA en onze tegenstanders bedanken die hulp aangeboden hebben aan ons team en onze gasten."

Kwalificatie Spanje | Hülkenberg door

Hülkenberg wordt twaalfde en is door naar Q2. Tsunoda is al klaar na een sessie.

De afvallers:

16. Magnussen

17. Tsunoda

18. Ricciardo

19. Albon

20. Sargeant

Kwalificatie Spanje | Stroll boos op Sargeant

Stroll zegt dat hij volledig geblokkeerd wordt door Sargeant tijdens een snelle ronde. Ditmaal is de Canadees slim genoeg om zijn frustratie niet te uiten door richting de auto van Sargeant te sturen.

Kwalificatie Spanje | Leclerc voorlopig bovenaan

Verstappen rijdt een 1.12,306. Hij staat daarmee even eerste, maar Leclerc duikt een halve tiende onder zijn tijd.

Kwalificatie Spanje | Eerste rondetijden

De eerste tijden staan op het bord, maar de topcoureurs moeten hun eerste ronde nog rijden.

Overigens is er toch een coureur met een gridstraf. Sergio Pérez kreeg een straf van drie plekken omdat hij tijdens de race in Canada met een zwaar beschadigde achtervleugel over de baan reed.

Kwalificatie Spanje | Groene vlag!

De kwalificatie is begonnen. De eerste sessie, Q1, duurt achttien minuten en de laatste vijf rijders vallen af.

Voorlopig rijdt nog niemand de baan op, maar zo meteen zal het druk zijn op het circuit.

Ook reprimande voor Leclerc

Ook Leclerc komt er zonder straf vanaf. Zo kunnen alle rijders onbezorgd de kwalificatie ingaan, die over enkele minuten begint.

Reprimande voor Stroll

Stroll krijgt een reprimande voor het contact met de Mercedes van Lewis Hamilton.

Nog niets bekend over eventuele straffen

Zowel Leclerc (tegen Norris) als Stroll (tegen Hamilton) reed in de derde vrije training uit frustratie tegen een concurrent aan, nadat ze in de weg werden gezeten tijdens hun snelle ronde. Beide rijders moesten zich melden bij de stewards, het is afwachten of het gevolgen krijgt.

Rijders opgelet: track limits gaan weer een rol spelen

In de sprintrace van de Formule 2 regende het waarschuwingen voor het overschrijden van de baanlimieten. Coureurs mogen in een race niet vaker dan drie keer volledig buiten de witte lijn komen. In de kwalificatie mag het zelfs helemaal niet en wordt een rondetijd direct afgenomen als blijkt dat de rijder buiten de baan is gekomen.

Het circuit in Barcelona kent vele snelle bochten en de grindbakken liggen op sommige plekken niet direct aan de baan, soms zit er een korte uitloopzone tussen.

Tijdens de kwalificatie wordt het dus niet alleen belangrijk om snel te zijn, maar ook om keurig binnen de lijntjes te kleuren.

Hoe beoordelen Tsunoda en Sargeant zichzelf?

Yuki Tsunoda vindt dat hij goed begonnen is aan het F1-seizoen. Het weekend in Canada was minder, maar toch geeft hij zichzelf een 7,5 tot een 8.

Sargeant staat nog altijd op 0 punten in het WK. Hij wil zichzelf geen cijfer geven, maar ziet positieve ontwikkelingen.

Bekijk hier meer over hoe de rijders hun eigen seizoenstart beoordelen:

Pérez wil komende races benutten

Sergio Pérez hoopt dat Red Bull de komende races zijn vorm kan hervinden. Vorig jaar was Red Bull sterk op de plekken waar we de komende weken rijden. "We moeten deze races benutten en onze kansen maximaliseren", zegt Pérez.

Pérez wil komende GP's benutten: 'Drie belangrijke races'

Teamleden McLaren worden opgevangen

Volgens onze verslaggever Ayolt Kloosterboer is de brandweer nog steeds bezig in de hospitality. Alle teamleden verlieten het pand op tijd toen de brand ontstond. Ook zijn ze blij dat ze worden opgevangen door andere teams. "Onze hospitality is voorlopig niet bruikbaar, maar we krijgen aanbiedingen van alle kanten. We kunnen bij iedereen terecht, concurrentie of niet. Hartverwarmend."

Bekijk de uitslag van de derde vrije training

Derde training Spanje | Training afgelopen, Verstappen in de weg bij Sainz

Verstappen rijdt in de weg bij Sainz, waardoor de Spanjaard zijn snelle ronde moet afbreken.

Norris doet hetzelfde bij Leclerc, en de Monegask rijdt tegen Norris aan! Het zijn rare taferelen aan het einde van de sessie. Intussen is de training klaar.

De top vier: Sainz, Norris, Leclerc en Verstappen. Allemaal binnen een tiende van een seconde. Dat belooft wat voor de kwalificatie!

Derde training Spanje | Derde tijd Verstappen

Daar zijn de snelle rondetijden. Sainz gaat naar P1. Norris en Verstappen zitten binnen een tiende van een seconde van de Spanjaard.

Derde training Spanje | Discussie Hamilton en Stroll

Hamilton rijdt Stroll in de weg toen de Canadees een snelle ronde reed. Stroll liet zijn onvrede blijken door héél zacht tegen de auto van Hamilton aan te rijden.

Hamilton in Spanje

Derde training Spanje | Norris naar P1

Norris gaat naar de eerste tijd, Hamilton pakt P2. Andere rijders zullen als het goed is snel volgen met een poging tot een snelle ronde,

Derde training Spanje | Meer wind

Piastri meldt over de radio dat de wind toeneemt. Wind kan grote invloed hebben op de wegligging van de bolides, dus dat kan tijdens de kwalificatie een rol gaan spelen.

Derde training Spanje | Verstappen rijdt met veel brandstof

Verstappen rijdt een langere run op de mediumband, met op het oog veel brandstof aan boord. De tijden zijn immers niet heel snel, wat normaal is voor een racesimulatie.

Voor Red Bull is het belangrijk om te zien of de problemen van gisteren - met de 'losse achterkant' - verholpen zijn.

Brand lijkt onder controle

Volgens onze verslaggever Ayolt Kloosterboer verlaten de ambulances de paddock en is er geen rook meer te zien. Voorlopig staan de medewerkers van de hospitality nog buiten.

De medewerkers worden opgevangen bij bandenleverancier Pirelli

Derde training Spanje | Eerste rondetijden

Het bekende recept voor de derde vrije training. Een openingsfase waar er nog niet al te hard gepusht wordt, gevolgd door een fase waarin de rijders een kwalificatiesimulatie gaan doen. Voorlopig zeggen de tijden niet veel. Russell en Hamilton staan eerste en tweede en reden op de snelle zachte band. Verstappen en Pérez volgen op de mediums.

Albon ziet kilo's van Williams afvliegen

Williams kampt dit hele jaar al met een te zware bolide. Auto's die een stuk boven het minimumgewicht zitten verliezen per definitie tijd op die van concurrenten.

Volgens Albon brengt zijn team elk weekend lichtere onderdelen mee. Ze hopen tegen het einde van het jaar op het minimum te zitten.

Albon ziet kilo's van Williams-bolide afvliegen: 'Gaan de goede kant op'

Derde training Spanje | We gaan wel gewoon trainen

Ondanks het brandje bij McLaren is de derde training gewoon begonnen.

Update: Twee personen behandeld

Onze verslaggever Ayolt Kloosterboer heeft opgevangen dat er een brandje zou zijn ontstaan tussen twee verdiepingen van de hospitality, met veel rookontwikkeling tot gevolg. Twee brandweerlieden, die het snel probeerden te blussen, zouden zijn meegenomen voor een behandeling.

McLaren-teambaas Zak Brown wordt op de hoogte gehouden

Brand bij hospitality McLaren

Er is brand uitgebroken in de paddock, in de hospitality van McLaren. Brandweer en ambulances zijn aanwezig. Het is niet bekend hoe de brand is ontstaan.

Onze verslaggever Ayolt Kloosterboer heeft gezien dat ambulancemedewerkers een persoon hebben weggevoerd, en dat er mensen in paniek heen en weer rennen met meer slangen.

  • NOS/Ayolt Kloosterboer
  • NOS/Ayolt Kloosterboer

Helmut Marko: Vijfde plek niet zo alarmerend

Max Verstappen eindigde de tweede vrije training gisteren als vijfde en de balans was nog niet gevonden. Maar adviseur dokter Helmut Marko voelt geen stress. "We vonden niet de balans die we verwachtten. De oplossing was een nieuwe achtervleugel, maar dat zou twintig minuten hebben gekost."

Verstappen klaagde tijdens de training over een auto die 'loose' is. Oftewel: te weinig grip aan de achterkant van de wagen, waardoor je grip verliest in de bochten en weg kan glijden.

Volgens Marko is Verstappen bezig met de afstelling van zondag. "Dan zal er een ander gripniveau zijn. Max is ervaren genoeg om aan te voelen hoe de afstelling van de race moet worden. We gebruikten vandaag niet vol vermogen, het is niet zo alarmerend.

Wat brengt de kwalificatie?

Vorig jaar was Max Verstappen in de kwalificatie ruim vier tienden van een seconde sneller dan nummer twee Carlos Sainz. De kaarten lijken dit jaar anders geschud. Ferrari, McLaren en sinds kort ook Mercedes hebben hun zaakjes beter op orde en bij Red Bull loopt het allemaal minder soepel dan in 2023.

Is dit het circuit dat gemaakt is voor de Red Bull? Of is de concurrentie ook in Barcelona dichtbij?

Charles Leclerc komt aan in de paddock

Goedemiddag!

Welkom bij ons liveblog over de tweede dag van de Grand Prix van Spanje. Om 12.30 trappen we af met de derde vrije training, waarin alle teams en rijders nog één keer de kans krijgen om hun auto te perfectioneren. Alles moet om 16.00 uur kloppen, want dan begint de kwalificatie.

Het circuit van aankomend weekend in Spanje