EK atletiek-blog
NOS SportAangepast

Van Klinken pakt zilver bij discuswerpen • Historische dubbelslag voor Nederlandse

De derde dag van de EK atletiek begint zondagochtend met de halve marathon voor mannen en vrouwen. Vanaf 08.55 is die te volgen via de stream op NOS.nl.

 • 09.00: halve marathon mannen (Filmon Tesfu)
 • 09.00: halve marathon vrouwen (Anne Luijten, Jacelyn Gruppen)
 • 11.35: kwalificatie hoogspringen mannen (Douwe Amels)
liveblog gesloten

De tweede dag zit erop, tot morgen

Jorinde van Klinken zorgde voor de vierde Nederlandse medaille bij de EK atletiek. De tweede dag zit erop. Bedankt voor het volgen en tot zondag.

Italianen genieten van sprinter Jacobs

De worp van Van Klinken

Jorinde van Klinken is tot nu toe de ster van Nederland op de EK in Rome. Bekijk hier nog eens de discusworp waarmee ze haar tweede zilveren medaille binnensleepte:

Laatste uithaal brengt Van Klinken naar zilver met discus

Van Klinken na tweede zilver: 'Dit is ongelofelijk speciaal, kom maar op Parijs'

Van Klinken na tweede zilver: 'Dit is ongelofelijk speciaal, kom maar op Parijs'

Geschiedenisboeken

Jorinde van Klinken heeft deze EK geschiedenis geschreven. Ze werd de eerste vrouw die een medaille pakte bij zowel het kogelstoten als het discuswerpen sinds Oost-Duitse Margitta Dröse op de EK van 1978.

Verder is ze pas de tweede Nederlandse vrouw ooit met een medaille op het discuswerpen, na Ans Niesink in 1946.

Van Klinken

Discuswerpen | De eindstand

Nadat alle vrouwen zes keer hebben gegooid, is dit het podium bij het discuswerpen:

1. Sandra Elkasevic-Perkovic (KRO): 67,04 meter

2. Jorinde van Klinken (NED): 65,99 meter

3. Liliana Cá (POR): 64,53 meter

100 meter | Jacobs prolongeert Europese titel

Het publiek in Rome krijgt precies wat het wil: de Italiaan Marcell Jacobs pakt in 10.02 EK-goud op de 100 meter. Om het feest compleet te maken wordt Chituru Ali, eveneens met de Italiaanse nationaliteit, tweede in 10.06.

Jacobs is in deze race misschien wat minder dominant dan we van hem gewend zijn, maar wat maakt het uit? Als Europees kampioen kan hij zich gaan voorbereiden op de Olympische Spelen.

Jacobs

Discuswerpen | ZILVEREN MEDAILLE VAN KLINKEN

Jorinde van Klinken doet het! Met haar laatste discusworp gooit ze liefst 65,99 meter ver en dat is genoeg voor een zilveren medaille.

Een prachtige prestatie voor de Nederlandse, die gisteren al zilver won bij het kogelstoten.

100 meter | Finale

De snelste mannen van Europa staan klaar voor de finale van de 100 meter sprint. Kan Marcell Jacobs, regerend olympisch en Europees kampioen, in zijn eigen land opnieuw EK-goud pakken?

5.000 meter | Geen medailles Nederlanders

De Nederlanders doen goed mee, maar de groten van Europa laten in de laatste twee rondes zien hoe de verhoudingen liggen. De Noor Jakob Ingebrigtsen wordt met groot machtsvertoon Europees kampioen op de 5.000 meter.

Mahadi Abdi Ali wordt 9e, Mike Foppen stortte in en eindigt als 18e en Tim Verbaandert eindigt uiteindelijk op de 27e en laatste plek.

5.000 meter | Foppen in kopgroep

Het tempo wordt met nog een paarhonderd meter te gaan flink opgevoerd. Mike Foppen zit in de kopgroep, maar lijkt moeilijk te kunnen aanhaken. Wat kan hij nog?

Zevenkamp | Dokter superblij

Stralend staat Sofie Dokter voor de camera's na de zevenkamp. Ze ging zonder verwachtingen naar de EK in Rome, en werd uiteindelijk vijfde. Een prestatie die waarschijnlijk betekent dat ze naar de Olympische Spelen mag.

Dokter superblij na vijfde plaats op zevenkamp: 'Echt heel erg blij mee'

5.000 meter | Race begint met drie Nederlanders

Een bont gezelschap aan Europese sterren staat klaar voor de finale van de 5.000 meter. Daarin zijn drie Nederlanders vertegenwoordigd: Mahadi Abdi Ali, Tim Verbaandert en Mike Foppen.

Ali en Verbaandert zullen normaal gesproken niet vooraan meelopen. Foppen zou op een goede dag nog best eens kunnen verrassen, want hij is op papier de nummer negen van Europa.

100 meter horden | Visser: 'Ging voor de medailles'

Bij Nadine Visser overheerst vooral ongeloof na haar vijfde plaats bij de 100 meter horden. "Ik ging hier niet naartoe om lessen te leren, ik ging voor de medailles", vertelt ze.

Visser na vijfde plaats in finale: 'Ging voor de medailles'

Discuswerpen | Van Klinken op bronzen koers

Jorinde van Klinken heeft inmiddels drie van haar zes pogingen gehad bij het discuswerpen. Met elke worp komt ze iets verder, de derde afstand was 64,47 meter.

Daarmee staat ze voorlopig derde. Kan ze misschien nog wat meters winnen in de volgende pogingen?

100 meter horden | Visser vijfde

Bij de laatste twee EK's viel Nadine Visser telkens nét buiten het podium en werd ze vierde. Dit jaar moet ze het doen met een vijfde plek, na een tijd van 12.72. Dat is wel haar beste tijd dit seizoen.

Visser komt razendsnel uit de startblokken, maar wordt daarna gepasseerd door de Europese elite. Geen schande voor Visser, die stiekem wel gehoopt zal hebben op een medaille.

Het eremetaal gaat naar Cyréna Samba-Mayela (goud), Ditaji Kambundji (zilver) en Pia Skrzyszowska (brons).

Visser vijfde in 'bizar snelle' finale 100 meter horden

Zevenkamp | Vijfde plaats voor Dokter

Uitgeteld ligt Sofie Dokter op de baan na de 800 meter. Ze heeft alles gegeven en eindigt op dit onderdeel als tiende.

Dat betekent dat ze in het algemeen klassement op dezelfde plaats blijft staan: Dokter wordt vijfde. Ze blijft met 6418 punten uiteindelijk onder de olympische limiet, maar met haar ranking op de wereldranglijst zal ze zeer waarschijnlijk mogen meedoen in Parijs deze zomer. Een prachtig vooruitzicht voor de pas 21-jarige Groningse.

De Belgische Nafissatou Thiam wint de zevenkamp, maar de nummer twee juicht misschien nog wel het hardst. De Franse Auriana Lazraq-Khlass is de grote verrassing en wint zilver.

Zevenkamp | Laatste onderdeel begint: 800 meter

Sofie Dokter gaat beginnen aan het laatste onderdeel van de zevenkamp, de 800 meter.

Ze heeft tot nu toe op elk onderdeel goed gepresteerd, dus we zijn razend benieuwd naar wat ze kan laten zien. Vermoedelijk zal ze de vijfde plaats in het klassement niet meer verlaten, maar wie weet!

Discuswerpen | Van Klinken gooit

Jorinde van Klinken heeft de eerste discus inmiddels geworpen. In totaal krijgt ze zes pogingen.

De eerste worp is nog niet super: met 61,68 meter is die bijna tien meter verwijderd van haar persoonlijk record. Daar komen waarschijnlijk nog wel wat meters bij in de komende pogingen.

Van Klinken

100 meter | Burnet officieel niet naar finale

Hij zat nog even op de 'hot seat' voor een finaleplaats, maar na de derde serie is het pleit beslecht voor Taymir Burnet. Zijn tijd is niet genoeg voor een finaleplaats.

De Italiaan Marcell Jacobs, winnaar van olympisch goud in 2021, wint deze serie.

Burnet niet in EK-finale 100 meter

Verspringen | Topfavoriet Tentoglou levert

Hij was van tevoren al de gedoodverfde favoriet en maakte die status helemaal waar: Miltiadis Tentoglou is net als in 2022 Europees kampioen verspringen.

Dit keer springt hij nog verder dan hij twee jaar geleden deed. Toen kwam hij 8 meter en 52 centimeter ver. Nu wint hij goud met de ongelofelijke afstand van 8,65 meter, een record op een EK.

Tentoglou vliegt naar 8,65 meter

Discuswerpen | Nieuw eremetaal voor Van Klinken?

Jorinde van Klinken sprak gisteren al van een "geslaagde missie" met twee finaleplaatsen op de EK in Rome. Bij het kogelstoten won ze uiteindelijk zilver.

Over enkele minuten gaat ze beginnen aan de volgende finale, bij het discuswerpen. Vorig jaar werd ze op dat onderdeel vierde op het WK. Wat kan ze nu op het EK?

100 meter | Burnet vierde in serie

Taymir Burnet wordt vierde in zijn serie met een tijd van 10.33. Dat is een prima tijd, maar zal niet genoeg zijn voor een plek in de finale.

100 meter | Één Nederlander op koningsnummer

Het koningsnummer in de atletiek wordt vanavond gelopen bij de mannen: de 100 meter.

We gaan één Nederlander zien, Taymir Burnet. Hij komt zometeen in de tweede serie in actie, die voor 21.16 uur gepland stond. Waarschijnlijk wordt dat enkele minuten later.

110 meter horden | Mark Heiden komt ten val

Nog een 21-jarige Nederlander in actie in de halve finales van de 110 meter horden: Mark Heiden.

Heiden loopt erg hard en lijkt af te stevenen op een mooie klassering, maar schampt de laatste horde en komt ten val. Teleurgesteld slaat hij met zijn vuist op de sintelbaan.

Val Heiden in halve finale 110 m horden, Koster redt het ook niet

110 meter horden | Timme Koster zesde in serie

De 21-jarige Timme Koster kan niet verrassen in de halve finales van de 110 meter horden. Hij loopt een behoorlijke race waarin hij goed meekomt met de 'grote jongens', maar moet het doen met een zesde plaats in 13.72.

Dat is niet genoeg voor een finaleplaats, maar Koster is ongetwijfeld een waardevolle ervaring rijker.

100 meter horden | Visser naar finale

Nadine Visser bereikt de finale op de 100 meter horden! Ze wordt tweede in haar serie met een tijd van 12.81, achter de Engelse Cindy Sember. Dat is genoeg voor een finaleplaats, want de eerste twee plaatsen zich.

De finale staat gepland om 22.08 uur.

Bekijk hier de races van Tjin A-Lim en Visser in de halve finales van de 100 meter horden:

Visser naar EK-finale 100 m horden, Tjin A-Lim uitgeschakeld

100 meter horden | Tjin A-Lim vijfde in serie

Maayke Tjin A-Lim kan geen vuist maken in de halve finale van de 100 meter horden. Ze wordt in haar serie vijfde met een tijd van 13.08. Dat is jammer, want dat betekent dat ze de finale niet haalt.

"Fysiek en mentaal was ik oke", zegt ze na afloop. "Dit is balen. Ik was er echt klaar voor."

Tjin-A-Lim na uitschakeling 100 meter horden: "Voelde beter dan de tijd"

800 meter | Clarke: 'Gebrek aan ervaring'

Ryan Clarke kan leven met het resultaat op de 800 meter. "Ik ben niet ontevreden", zegt hij na zijn uitschakeling. Hij wijt zijn zevende plek aan een gebrek aan ervaring.

"Dit is pas mijn tweede internationale toernooi", zegt Clarke. "Ik kom hier gewoon nog wat tekort."

Ryan Clarke niet ontevreden over 800 meter: 'Gebrek aan ervaring'

100 meter horden | Tjin A-Lim en Visser in actie

We gaan de aandacht verleggen naar de halve finales het 100 meter hordelopen: in de eerste serie om 20.12 uur komt Maayke Tjin A-Lim in actie, in de derde serie om 20.28 uur gaan we Nadine Visser zien.

Tjin A-Lim behoort op papier tot de snelste vrouwen in haar serie, terwijl medaillekandidaat Visser zelfs de hoogste ranking heeft van alle vrouwen in haar serie.

800 meter | Clarke komt tekort

Ryan Clarke komt goed uit de startblokken, maar moet in de laatste 200 meter zijn meerdere erkennen in de concurrentie. Hij wordt zevende en plaatst zich niet voor de finale.

Indrukwekkend was de eindsprint van de Spanjaard Mohamed Attaoui die uiteindelijk tweede werd. Gabriel Tual wordt eerste in deze serie.

Clarke mist nog wat ervaring, mist finale 800 meter

800 meter | Ryan Clarke in actie

De eerste halve finale van de 800 meter bij de mannen is gelopen. De Italiaan Catalin Tecuceanu wordt eerste, Elliott Giles en Álvaro De Arriba plaatsen zich als nummers twee en drie ook al zeker voor de finale.

In de tweede halve finale zien we Ryan Clarke, de Nederlands kampioen van 2023 op deze afstand. Kan hij verrassen en een finaleplaats behalen?

De nieuwe tussenstand in de Zevenkamp

De tussenstand in de zevenkamp met nog één onderdeel te gaan

1. Nafissatou Thiam (BEL) 5.909
2. Auriana Lazraq-Khlass (FRA) 5.700
3. Noor Vidts (BEL) 5.622
4. Annik Kälin (ZWI) 5.614
5. Sofie Dokter (NED) 5.520

Kijk mee op NPO3

Op de welbekende beeldbuis zijn de EK atletiek inmiddels ook te zien: op NPO3 wordt vanaf nu tot een uur of 23.00 vanavond verslag gedaan.

Mocht u het liever blijven volgen via dit liveblog dan kan dat natuurlijk ook, want op deze plek blijven we de hele avond updates geven.

Zevenkamp | Dokter weer naar vijfde plek

Het zat er al dik in, maar het is nu ook definitief: Sofie Dokter staat weer vijfde in het algemeen klassement van de zevenkamp.

De Franse Auriana Lazraq-Khlass gooit een PR (48,23 meter) en passeert de Nederlandse. Hoewel de Belgische Noor Vidts vooralsnog minder ver gooit dan Dokter (42,12 meter), is dat al wel genoeg om haar in te halen.

Snelwandelen | Goud voor Karlström

Perseus Karlström pakt het goud op de 20 kilometer snelwandelen, na een spannende tweestrijd met Paul McGrath die tweede wordt. De Zweed besluit zijn zege te vieren door wat push-ups te doen bij de finish. Dat kan natuurlijk.

Francesco Fortunato wordt derde in zijn thuisland en completeert dus het podium.

Karlström doet een aantal push-ups

Snelwandelen | Het is erg warm in Rome

Het is in Rome nog ontzettend warm, zo'n 30 graden boven nul, dus zorgen de snelwandelaars dat ze niet oververhit raken. Om de paar kilometer zoeken ze verkoeling met sponzen en flessen koud water.

De Zweed Perseus Karlström gaat aan kop van de 20 kilometer snelwandelen. Hij wordt op de voet gevolgd door de Spanjaard Paul McGrath, die inderdaad een Schotse vader heeft. Nog iets minder dan drie kilometer te gaan.

Snelwandelaars zoeken verkoeling

Zevenkamp | Wat betekent het PR van Dokter?

Zojuist zette Sofie Dokter een persoonlijk record neer bij het speerwerpen: 47,17 meter. Een knappe prestatie, waarmee ze virtueel van de vijfde naar de derde plek klimt in de zevenkamp.

Virtueel? Ja, want groep B moet nog gooien en daar zitten enkele vrouwen in die weer over Dokter heen kunnen klimmen. Onder hen bijvoorbeeld Auriana Lazraq-Khlass en Noor Vidts. Om 19.20 uur gaat deze groep gooien en weten we of Dokter haar podiumplaats behoudt.

Live meekijken op NPO3

Live meekijken met de Europese kampioenschappen atletiek? Dat kan vanaf 19.50 uur via de televisie op NPO3, of vanaf 19.50 uur in de livestream op de NOS app en op NOS.nl!

Zevenkamp | Dokter verpulvert PR bij speerwerpen

Het is eigenlijk jammer dat Sofie Dokter maar drie pogingen had bij het speerwerpen, want ze kwam met elke worp verder.

Met haar laatste worp noteert Dokter een afstand van 47,17 meter, liefst vier meter verder dan haar voormalige PR. We weten over iets meer dan een uur wat dat betekent voor haar klassering in de zevenkamp.

Dokter noteert PR bij speerwerpen

Zevenkamp | Dokter gooit PR bij speerwerpen

Dat is even een flinke opsteker voor Sofie Dokter! Ze noteert bij haar tweede worp bij het speerwerpen een persoonlijk record: 45,85 meter.

Het is nog te vroeg om daar conclusies aan te verbinden, maar het speerwerpen levert in ieder geval meer punten op dan vooraf verwacht.

Zevenkamp | Speerwerpen begonnen

Bij de zevenkamp zijn de vrouwen begonnen met het speerwerpen, het voorlaatste onderdeel op deze EK.

Sofie Dokter noteert met haar eerste worp een afstand van 41,98 meter, dat is niet ver verwijderd van haar persoonlijk record (43,18 meter). Ze heeft nog twee pogingen.

Bronzen estafetteploeg gehuldigd

Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol werden gisteren derde bij de 4x400 meter en krijgen daarvoor vandaag een bronzen medaille. We zien lachende gezichten bij het viertal, dat stiekem gehoopt had op een andere medaille.

Gemixte estafetteploeg ontvangt bronzen medaille voor 4x400 meter

Dokter kansrijk?

Van de zeventien vrouwen die nog meedoen aan de zevenkamp, staat Sofie Dokter momenteel vijfde. Daarmee staat ze in de buurt van de plaatsen die medailles opleveren, maar er is nog wel wat werk te verzetten voor de Nederlandse.

De achterstand op de medailleplekken is fors. Daar kan ze met de speer en de 800 meter als sluitstuk nog iets aan doen. Hoe ziet ze dat zelf?

Dokter zakt plaatsje op zevenkamp: 'Na speerwerpen plan maken'

De stand bij de zevenkamp

Tussenstand zevenkamp vrouwen

1. Nafissatou Thiam (BEL) 4.991
2. Noor Vidts (BEL) 4.914
3. Auriana Lazraq-Khlass (FRA) 4.874
4. Annik Kälin (ZWI) 4.842
5. Sofie Dokter (NED) 4.715

Foutje, bedankt

Jessica Schilder (goud) en Jorinde van Klinken (zilver) wonnen gisteren medailles bij het kogelstoten en daar hoort uiteraard een huldiging bij, inclusief volkslied.

De DJ in Rome was wellicht al een beetje aan het indommelen rond middernacht, want toen het Wilhelmus had moeten klinken, kwam er een heel ander volkslied uit de speakers. Gelukkig werd het foutje snel hersteld en kregen de Nederlandse vrouwen toch het eigen volkslied te horen.

Van Klinken komt vanavond opnieuw in actie. Ze strijdt mee om de medailles bij het discuswerpen.

EK-huldiging Schilder en Van Klinken loopt helemaal in de soep

De dag van vandaag: wanneer komen de Nederlanders in actie?

We gaan vanavond een boel Nederlanders in actie zien. Houd de klok goed in de gaten, want op de volgende tijdstippen flitsen de oranje outfits voorbij:

 • 18.05 uur: Zevenkamp vrouwen, speerwerpen (Sofie Dokter)
 • 19.58 uur: 800 meter mannen halve finale (Ryan Clarke)
 • 20.12 uur: 100 meter horden vrouwen halve finales (Maayke Tjin A-Lim en Nadine Visser)
 • 20.38 uur: 110 meter horden mannen halve finales (Timme Koster en Mark Heiden)
 • 21.16 uur: 100 meter mannen halve finale (Taymir Burnet)
 • 21.37 uur: Discuswerpen vrouwen finale (Jorinde van Klinken)
 • 21.43 uur: Zevenkamp vrouwen, 800 meter (Sofie Dokter)
 • 22.28 uur: 5.000 meter mannen finale (Mahadi Abdi Ali, Tim Verbaandert en Mike Foppen)
Visser bij de WK indoor afgelopen maart

De dag van gisteren

Op dag 1 van de EK atletiek sleepte de Nederlandse equipe al drie medailles in de wacht: een gouden, een zilveren en een bronzen.

Bij het kogelstoten zorgden Jessica Schilder (goud) en Jorinde van Klinken (zilver) voor een unieke Nederlandse dubbelslag. Verder sleepte de gemengde estafetteploeg brons in de wacht op de 4x400 meter. Al voelde dat toch enigszins als een teleurstelling. Benieuwd naar de reacties van de medaillewinnaars? Bekijk die hieronder:

Welkom

Buongiorno en welkom in ons liveblog. We gaan de avondsessies van dag 2 van de EK atletiek in Rome op deze plek weer op de voet volgen.

Er komen genoeg Nederlanders in actie vanavond, met daarbij ook een aantal kanshebbers voor de medailles. Wie dat zijn, leest u in een volgende post. Veel leesplezier!