Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Pogacars honger is gestild: Steinhauser mag bergrit winnen • O'Connor verliest terrein

De 17de etappe in de Giro d'Italia:

  • Georg Steinhauser wint de 17de etappe in de Giro, een bergrit naar Passo Brocon.
  • Tadej Pogacar doet geen moeite om te winnen en wordt fluitend tweede.
  • Ben O'Connor verliest 0.41 op Tiberi en 0.28 op Arensman.
  • Bekijk de uitslag en klassementen.

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje.

liveblog gesloten

A domani!

We sluiten af met de man van deze - toch wel merkwaardige - etappe. Georg Steinhauser zat op de eerste klim al mee in de ontsnapping, werd halverwege teruggepakt, ontsnapte opnieuw en hield stand tot de finish.

Op de slotklim ontdeed de 22-jarige Duitser zich nog snel van alle zoveel mogelijk ballast. Kwestie van marginal gains, zoals een echte prof betaamd. Bedankt voor het volgen van dit liveblog! A domani!

Ploegbaas Vaughters komt woorden tekort

Jonathan Vaughters, de oprichter en ploegbaas van vrijbuitersploeg EF Education-EasyPost, is blij met 13de seizoenszege van zijn ploeg. Niet gek, want het is - naast de zege van Alberto Bettiol in Milaan-Turijn - de grootste dit seizoen.

Dag van morgen

Donderdag zijn de overgebleven sprinters weer aan zet in de 18de etappe van 178 kilometer van Fiera di Primiero naar Padova. Met Fabio Jakobsen, Olav Kooij, Danny van Poppel en - vandaag - David Dekker is er al veel Nederlands sprintgeweld naar huis, maar wellicht kan Tim van Dijke verrassen.

Of slaat de man in het paars weer toe en pakt Jonathan Milan zijn vierde ritzege deze Giro?

Het profiel van de achttiende etappe in de Giro d'Italia.

Alle klassementen

Ook in het bergklassement deed Steinhauser (130 punten) vandaag goede zaken. Hij stijgt naar de derde plaats, achter Giulio Pellizzari (148 punten) die in het eerste deel van de etappe de meeste punten pakte.

Maar als Tadej Pogacar (230 punten) niets overkomt, krijgt hij zondag in Rome naast de roze ook de blauwe trui mee naar huis.

Bekijk hieronder alle uitslagen en klassementen in de Giro.

Top tien algemeen klassement

In de top tien van het algemeen klassement zien we een verschuiving: Einer Rubio, die vandaag in het groepje met Tiberi, Thomas, Martinez en Bardet eindigde, passeert Filippo Zana.

Thymen Arensman zorgde met zijn inspanning er misschien wel voor dat nummer vier Ben O'Connor vandaag veel tijd verloor, maar daardoor verloor de Nederlander zelf ook terrein op naaste concurrent Tiberi.

Eigenlijk precies zoals hij vanochtend vertelde dus. Alles voor het podium van 'G'.

De top tien in het algemeen klassement na de 17de etappe.

Toptien etappe 17

De toptien van de 17de etappe in de Giro.

Winnaar Steinhauser: 'Waarom niet, ik ga ervoor!'

"In de achtste etappe voelde ik al dat ik goede benen had", vertelde winnaar Georg Steinhauser na afloop. "In de koninginnenrit was ik heel sterk en was eigenlijk al tevreden met de derde plaats. Maar toen ik vanochtend het startformulier tekende dacht ik - waarom niet? - ik ga ervoor!

"Het was wel een beetje vreemd, want halverwege werden we weer ingelopen door het peloton. En op de slotklim werd ik wel een beetje nerveus toen ik hoorde dat Pogacar was weggereden. Maar toen was ik al dicht bij de finish, gelukkig."

Zijn vader Tobias reed drie keer de Tour en in 1997 de Giro. Steinhauser senior reed die ronde niet uit, maar werd wel een keer vierde. Dacht Georg aan zijn vader onderweg? Lechend: "Eerlijk gezegd dacht ik helemaal nergens aan, behalve de weg voor me."

Tobias Steinhauser (links) grapt met kameraad Jan Ullrich voor de Tour van 2005.

FINISH | Pogacar binnen, Tiberi sprokkelt

Ook Tadej Pogacar is binnen op een kleine anderhalve minuut van Steinhauser. Achter hem wint Tiberi op 1.42 het sprintje van de andere favorieten. De jonge Italiaan pakt zo wat boniseconden en ook een seconde of twintig op Arensman, die op 1.55 binnen komt.

Ben O'Connor is de verliezer van de dag. Hij komt binnen op 2.22 en voelt de hete adem van Tiberi en ook Arensman in de nek nu als het gaat om zijn vierde plaats.

FINISH | Steinhauser wint!

Hij was een van de weinigen die de hale dag de aanval koos en wordt daarvoor beloond! Georg Steinhauser uit Beieren boekt zijn eerste profzege!

Georg Steinhauser komt als winnaar over de streep in de 17de etappe van de Giro.

1 km | Steinhauser is er bijna

Georg Steinhauser komt onder het rode vod door en dat betekent dat hij 1.000 meter verwijderd is van een prachtige zege deze Giro. Dat komt wel goed.

Achter Pogacar zien we Tiberi en Rubio op kop van de achtervolgers, want die willen graag het gat met O'Connor en Arensman zo groot mogelijk maken. Maar kijk eens aan: Arensman sluit juist weer aan.

En dan gaat Thomas in de aanval!

2 km | Pogacar gaat zelf

En dan is ook het moment gekomen dat Tadej Pogacar zelf vertrekt. Hij rijdt met speels gemak weg bij de concurrentie. Maar Steinhauser lijkt buiten schot, die heeft nog steeds 1.40 op het roze.

2,5 km | Aanval Dani Martinez

Toch nog actie in het algemeen klassement, want daar gaat Dani Martínez! Niet dat de Colombiaan van Bora zijn concurrenten veel pijn doet, want Pogacar, Thomas, Rubio, Tiberi en Bardet kunnen makkelijk mee.

Sterker, de enige slachtoffers lijken Ben O'Connor en...Arensman.

4 km | Arensman op kop

Nu moet Arensman de kar gaan trekken en dat doet hij staand op de pedalen. Vanochtend zei hij al dat hij in dienst van kopman Thomas zou rijden en dat bewijst hij nu. Hij trekt de groep op een lint en rekent ook vluchter Ghebreigzhabier in.

Maar voorlopig kunnen alle favorieten zijn spoor volgen. Steinhauser houdt trouwens keurig stand: hij heeft nog altijd 3.00.

Thymen Arensman op kop van de groep met favorieten in de zeventiende etappe.

5 km | Narvaez gooit tempo de lucht in

Kijk eens aan, het lijkt erop dat Ineos toch iets van plan is. Met Jhonatan Narvaez, winnaar van de eerste etappe, als gangmaker gaat het een stuk sneller ineens. Arensma en Thomas volgen gezwind, maar achterin de groep favorieten vallen slachtoffers.

Narvaez is trouwens deel van een heuse wielerrel. De Ecuadoraanse bond is namelijk van plan om hem uit te zenden naar de Olympische Spelen in Parijs. En dat betekent dat titelverdediger Richard Carapaz niet mee kan. Maar Carapaz is het daar niet mee eens en heeft formeel en publiekelijk bezwaar aan laten tekenen. Inmiddels bemoeit zelfs de politiek ermee.

Wordt vervolgd, kortom.

7 km | Ineos op kop bij achtervolgers

In de groep met favorieten rijdt Ben Swift - normaal de wegkapitein bij Ineos - op kop en dat geeft wel aan dat de winnaar niet uit die groep zal komen. Achter Swift zien we wel een gretige Narvaez, Arensman en Thomas dus wellicht wil die laatste nog wat proberen.

Steinhauser intussen probeert zo aerodynamisch mogelijk te klimmen, met zijn hoofd dicht bij het stuur. Hij is volledig gefocust op dat ene doel. En dat lijkt te gaan lukken, want naaste achtervolger Ghebreigzhabier rijdt nu op 1.58 en het peloton op 3.16.

Maar de steilste kilometers (8, 5 tot zelfs 10,5 procent) moeten nog komen.

8 km | Ballast overboord

Het eerste deel van deze slotklim ging zelfs een stukje in dalende lijn en dus zitten we nu al acht kilometer onder de top. Steinhauser gebruikt het moment om zijn bidons leeg te gooien, zijn bril af te geven en zelfs zijn handschoentjes uit te trekken.

Zo min mogelijk extra gewicht wil de jonge Duitser, want hij is op weg naar de grootste zege in zijn carrière.

Georg Steinhauser op weg naar de zege in de 17de etappe van de Giro.

12 km | Steinhauser begonnen aan slotklim

Georg Steinhauser krijgt nog een gelletje van zijn ploegleider (en ex-renner) Matti Breschel, pakt nog even drie betekenisloze bonificatieseconden mee en begint aan de slotklim van vandaag naar de Passo Brocon.

Zijn voorsprong op Amanuel Ghebreigzhabier is gegroeid naar 0.47. Eerder melden we dat Scaroni er nog tussen zat, maar dat is niet het geval. Frigo nog wel, maar die lijkt bezig aan een klassieke chasse patate.

De enige bedreiging voor de ritzege van Steinhauser zou uit het peloton moeten komen, maar daar lijkt niemand zin te hebben vandaag. Ze rijden op 2.46.

De slotklim van de 17de etappe in de Giro naar de top van de Passo Broncon.

15 km | Steinhauser loopt beetje uit

In de afdaling heeft de 22-jarige Duitser Steinhauser zijn voorsprong op voormalig medevluchter Ghebreigzhabier een klein beetje vergroot tot 0.26. Scaroni is de nummer drie op 1.25 en ook Frigo rijdt nog voor de groep met favorieten uit op 1.52.

Pogacar en co rijden op 2.20 van Steinhauser. Als Pogacar zijn duivels ontbindt, is dat niets. Maar het lijkt er voorlopig op dat de honger van Pogacar gestild is.

Tadej Pogacar doet geen trap te veel in de 17de etappe van de Giro.

Wat komt er nog?

Hoe ziet de finale eruit? Nou, eigenlijk vrij simpel. De renners zijn zojuist al langs de finish gereden op de top van de Passo Brocon, maar moeten eerst nog naar beneden om daarna aan de 11,8 kilometer durende slotklim te beginnen.

Het profiel van de zeventiende etappe in de Giro d'Italia.

31 km | Steinhauser als eerste boven

Steinhauser is als eerste boven op de Passo Brocon. Achter hem volgt Ghebreigzhabier op 0.24. En uit het peloton is opnieuw Frigo met de man in de blauwe bergtrui Christian Scaroni weggereden.

Scaroni pakt als nummer drie nog wat puntjes, maar volgt al op 1.46 van Steinhauser. En de groep met favorieten volgt op 2.05.

33 km | Steinhauser probeert Ghebreigzhabier te lossen

De jonge Duitser Steinhauser, die zondag in de koninginnenrit al even mocht dromen van de zege (tot een roze stoomtrein voorbijkwam), rijdt weg bij zijn vluchtmaat Ghebreigzhabier. De Eritreër geeft niet meteen op en houdt het verschil op een meter of dertig.

De voorsprong van Steinhauser - zoon van oud-prof Tobias Steinhauser, tevens vriend van Jan Ullrich - op het peloton groeit wel.

35 km | Opeens Leemreize weer op kop

Nou zeg, Leemreize was al gelost, maar omdat het zo traag ging in het pelotonnetje is hij teruggekeerd en gaat meteen weer tempo maken op kop. De favorieten zijn een beetje aan het lummelen met elkaar, maar toch lopen de twee koplopers amper uit.

Ghebreigzhabier en Steinhauser hebben 1.30 voorsprong en naderen de top van deze eerste beklimming van de Passo Brocon.

De eerste beklimming van de Passo Brocon in de 17de etappe.

37 km | Surplace bij de favorieten?

Wat een merkwaardige koers is dit zeg. Vansevenant is van kop en nu is er niemand die tempo wil maken. We zien een soort surplace op de eerste rij met de mannen van Ineos en UAE breeduit over de weg.

De voorsprong van de twee koplopers zal nu toch wel gaan groeien. En als iemand in het pelotonnetje nog iets wil, dan moet je nu wegwezen. Simon Geschke heeft het begrepen, maar dan wordt het gat wel dichtgereden.

39 km | Vansevenant neemt over van Leemreize

Gijs Leemreize is inmiddels van kop af en zijn werk wordt overgenomen door een andere jongeling, de Belg Mauri Vansevenant. Die doet dat wellicht voor Jan Hirt. De Tsjechische klimmer won twee jaar geleden al eens een bergrit in de Giro. Hij hield Thymen Arensman nipt van de zege in Aprica.

Die Arensman zit nu weer vlak achter Hirt, in het wiel van zijn kopman Thomas. Frigo is weer ingerekend, het verschil met de twee koplopers is nog een kleine minuut.

Gijs Leemreize op kop van het uitgedunde peloton in de 17de etappe van de Giro.

40 km | Koplopers met minuutje voorsprong

We zijn op de Passo Brocon. Nee, nog niet op de slotklim. De Passo Brocon wordt vandaag namelijk twee keer, van verschillende kanten, beklommen. En dan zien we ook wat tegenaanvallers, om te beginnen met het blozende gezicht van Marco Frigo.

De twee koplopers, worden intussen gemeld met een voorsprong van 2.00. Dat lijkt een beetje veel. Zeker nu het tempo in het peloton weer wordt gemaakt door Leemreize.

Kijk, de marge wordt al gecorrigeerd: 1.09.

46 km | Potje scrabble?

Bij de Intergiro-sprint - de favoriete streep van de eerste aanvaller van de dag Filippo Fiorelli - komen Amanuel Ghebreigzhabier (Lid-Trek) en Georg Steinhauser (EF) als eerste door. De twee aanvallers, die ook al in de vroege vlucht zaten, hebben 0.36 op het uitgedunde peloton.

Daartussenin zagen we nog een duo-aanval van Julian Alaphilippe en zijn klassemenstman Jan Hirt, maar die tegenaanval is geneutraliseerd. En dat is voor Alaphilippe het sein om zich uit te laten zakken. Zijn werk zit erop vandaag.

Amanuel Ghebreigzhabier en Georg Steinhauser op kop in de 17de etappe van de Giro.

58 km | Ghebreigzhabier als eerste boven

De Eritreër Ghebreigzhabier probeert het kort onder de top van de Passo Gobbera nog een keer. Zijn voorsprong is klein, maar het levert hem wel de bergpremie op. Achter hem pakt Steinhauser de tweede plaats voor de sprintende Pellizzari en Quintana.

Pellizzari is net iets rapper en pakt twee puntjes, Quintana één.

Virtuele stand bergklassement

1. Tadej Pogacar (UAE-Emirates) 206 pnt
2. Giulio Pellizzari (Bardiani) 148 pnt
3. Nairo Quintana (Movistar) 114 pnt
4. Christian Scaroni (Astana) 86 pnt
5. Simon Geschke (Cofidis) 78 pnt

60 km | Aast Pogacar op Merckx?

Net als gisteren is het niet de ploeg van Pogacar die het gat met de kopgroep heeft gedicht. Maar als een andere ploeg het werk voor hem doet - gisteren Movistar, nu DSM - dan laat de man in het roze zijn kans ook niet liggen.

De Sloveen staat op vijf ritzeges deze Giro. Eddy Merckx won er zes in 1973, waaronder een sprint. Dat zijn er nog wel drie minder dan Alessandro Petacchi die in de Giro van 2004 negen (!) keer een massasprint won.

En wat te denken van de zes sprintzeges van Mathieu Hermans in de Vuelta van 1988. Laten we daar nu eens een verhaal over gemaakt hebben.

62 km | Kopgroep ingerekend door achtervolgers

Valter, Ballerini en Alaphilippe beseffen dat het geen zin heeft en laten zich inlopen. De andere zeven koplopers zetten - onder invloed van Ghebreigzahbier - nog een keer aan, terwijl de aanval van Bardet wordt voorbereid met een echte leadout.

Maar wie zien we in het wiel van de Fransman? Het roze van Tadej Pogacar! Dat heeft ook geen zin. En dus krijgen we een complete hergroepering.

63 km | Hergroepering op komst

De kopgroep is begonnen aan de derde beklimming van de dag, de Passo Gobbera. En dat doen ze met een marge van nog slechts 20 seconden op de achtervolgers, waar Gijs Leemreize inmiddels op kop rijdt voor kopman Bardet.

Het lijkt erop dat de kopgroep zo dus wordt ingerekend, maar het werk van DSM heeft wel gezorgd voor een flinke schifting in het peloton.

Arensman: 'Als 'G' me nodig heeft, dan ben ik er'

Eerder schreven we al over het gesprekje dat Geraint Thomas voor de start van de etappe had met Eurosport-verslaggever Iris Slappendel. Daarin zei de Welshman dat het wat hem betrof niet de bedoeling was dat ploeggenoot Arensman hem achterliet op de slotklim.

Van veranderde verhouding binnen Ineos lijkt geen sprake, bleek ook uit de reactie van Arensman voor de start. "Als 'G' (Geraint Thomas, red.) me nodig heeft, dan ben ik er voor hem", maakte de Nederlander duidelijk. "Het zou mooi zijn om de witte trui te kunnen pakken. Maar het is geen prioriteit voor ons. De ploeg wil dat 'G' op het podium eindigt en dat begrijp ik ook. Maar normaal gesproken doe ik ook een goede zaak als ik gewoon in het wiel van 'G' kan blijven."

83 km | Oppassen geblazen!

Het is oppassen geblazen in de afdaling van de Passo Rolle, want hoewel het niet hard regent ligt de weg er wel nat en glad bij. En het is fris, want we zien Julian Alaphilippe in het laatste wiel zijn handen warm blazen.

De koplopers krijgen niet de zegen van het peloton, waar de mannen van Bardet het gat hebben teruggebracht tot 0.45. De kans is groot dat de Fransman straks op de volgende klim, de Passo Gobbera (derde categorie, 5,7 kilometer à 5,8 procent) straks naar de kopgroep zal willen demarreren.

Maar dat weet de rest van het peloton natuurlijk ook...

91 km | Pellizzari klopt Quintana in bergsprintje

Het is de jonge Giulio Pellizzari die de 40 bergpunten pakt op de Passo Rolle. Eerder vandaag werd hij op de top van de Passo Sella nog bijna verrast door Nairo Quintana, maar nu is de Italiaan van Bardiani - luid aangemoedigd door de fans - duidelijk de sterkste.

Hij doet een gooi naar de blauwe trui, die nu nog stevig om de schouders zit van Pogacar. Althans, virtueel dan. Want Pogacar rijdt natuurlijk in het roze, Christian Scaroni draagt het blauw.

Maar die is Pellizzari met zijn negentig punten onderweg inmiddels al dik voorbij.

Virtuele stand bergklassement

1. Tadej Pogacar (UAE-Emirates) 206 pnt
2. Giulio Pellizzari (Bardiani) 146 pnt
3. Nairo Quintana (Movistar) 113 pnt
4. Christian Scaroni (Astana) 86 pnt
5. Simon Geschke (Cofidis) 78 pnt

93km | Bardet zet ploeg op kop

Een opvallend beeld bij de achtervolgende groep. Want daar heeft de ploeg van Romain Bardet, DSM-firmenich-PostNL de kop overgenomen van Domen Novak. Met vier renners liefst rijdt de Nederlandse formatie op kop, met helemaal vooraan sprinter Tobias Lund trouwens.

De koplopers zijn intussen bijna boven, maar eerst trekken ze hun warme gabba's en regenjasjes aan. Want het weer in de afdaling (en ook aan de finish trouwens) is abominabel.

Alaphilippe en de rotsen

Julian Alaphilippe is in de 17de etappe opnieuw in de aanval gegaan.

In de Tour de France van 2016 maakte Joris Knapen een foto van Julian Alaphilippe en een rotswand. Beter gezegd, Alaphilippe tegen de rotswand.

De dertiende etappe van de Tour de France dat jaar was een tijdrit in de Ardèche. In een afdaling miste Alaphilippe de bocht en mede door de harde wind werd hij opgetitd als een veertje en tegen de rotswand gesmakt. Die foto leverde Knapen de Zilveren Camera in de categorie Sport op.

Dat zal vandaag niet gebeuren hopelijk, maar ook deze foto tegen de achtergrond van het Sella Massief mag er zijn.

100 km | Opgave David Dekker

David Dekker beleefde al een paar loodzware dagen in de bergen deze week en heeft het bijltje er nu bij neergegooid. Geen 'Sneakerdave' (de zoon van oud-prof Erik Dekker is een specialist in exclusive sportschoenen) meer in het restant van de Giro helaas.

105 km | Ploeg-Pogacar maakt tempo

Tadej Pogacar gaf gisteren na zijn zege aan dat het hem niet per se meer om dagzeges gaat deze Giro. Maar toch zien we zijn landgenoot Domen Novak hard op kop rijden van het peloton, met Ineos-mannen Tobias Foss en - nu al - Thymen Arensman in zijn wiel.

Het verschil met de kopgroep op het relatief vlakke middenstuk van deze Passo Rolle blijft dan ook beperkt: 1.00. Maar wacht eens, misschien gaat het toch minder hard dan het lijkt, want een flinke groep weet terug te keren in het peloton.

108 km | Acht wordt tien

Valter en Conci vinden zowaar de aansluiting met de kopgroep, waardoor we nu tien man vooruit hebben. De Hongaar en de Italiaan leken in de chasse patate te zitten, maar hebben bergop het gat dicht kunnen rijden.

Het peloton rijdt op anderhalve minuut. De knechten van Pogacar rijden in een kalm tempo naar boven.

Valter en Conci voegen zich bij de kopgroep

110 km | Klimmen maar!

De Passo Rolle doemt op, een klim van eerste categorie. De kopgroep van acht begint eraan met een voorsprong van 1.45 op het peloton.

Tussen het peloton en de kopgroep spartelen nog Conci en Valter. De renners van Alpecin en Visma lijken in de chasse patate te zitten.

Het profiel van de Passo Rolle, een klim van 19,8 kilometer met een steil begin en steil slot.

121 km | Acht man krijgen ruimte

Het begint te regenen en dat doet Pogacar besluiten een regenjackie te halen bij de ploegleiderswagen. Dat kan ook, want het tempo in het peloton is er even uit.

De kopgroep van de dag lijkt gevormd en bestaat uit acht renners. Caruso heeft zojuist als laatste de aansluiting gevonden.

Pogacar meldt zich bij de ploegleiderswagen

125 km | Meer mannen voorin

Alaphilippe en Ghebreigzabhier krijgen versterking. Pellizzari, Quintana, Ballerini, Steinhauser en Frigo sluiten aan, zodat er nu een kopgroep van zeven renners ontstaat.

Een seconde of 15 daarachter rijden nog enkele renners, van wie Damiano Caruso de bekendste is. Het peloton geeft zich nog niet gewonnen en rijdt iets minder dan een halve minuut achter de kopgroep.

Nog 136 km | Alaphilippe erbij

De huidige situatie mooi in één beeld gevangen: Alaphilippe heeft het gat naar Ghebreigzabhier weten te dichten. Samen rijden ze een seconde of tien voor Quintana en Pellizzari.

Vlak daarachter zien we nog het voorste deel van het peloton, waaruit diverse renners de oversteek proberen te maken. Zo is Romain Bardet weggereden uit de groep van de roze trui.

Alaphilippe reed gisteren ruim 90 kilometer in de aanval en zondag was hij 167 kilometer vooruit. De tweevoudig wereldkampion zat nog vier keer in een lange vlucht deze Giro en dat leverde hem een ritzege op in de twaalfde rit.

Alaphilippe probeert weg te komen

140 km | Volle vaart naar beneden

In de afdaling rijdt Amanuel Ghebreigzabhier alleen vooruit. Vlak achter de Eritreër van Lidl-Trek rijden Pellizzari, Quintana en Alaphilippe.

Ze moeten hard koersen om weg te komen, maar dat lukt nog niet echt. Het peloton geeft slechts 15 seconden toe.

150 km | Sneeuwlandschap

Het peloton rijdt door een besneeuwd berglandschap in deze openingsfase. De jonge Italiaan Giulio Pellizzari en de gelouterde Colombiaan Nairo Quintana sprinten om de bergpunten bovenop de Cima Coppi, Pellizzari wint met een paar millimeter verschil. Ook Julian Alaphilippe zit weer ver van voren.

In de afdaling proberen ze weg te rijden, maar het gat met het peloton is nog klein.

Het peloton langs de besneeuwde bergweide

Cima Coppi: hoogste punt deze Giro

Het is pas het begin van de rit, maar deze Sella Pas liegt er niet om. In 5,5 kilometer klimmen de renners van 1.871 meter naar 2.244 meter met een gemiddelde van 6,8 procent.

De top ligt op 2.244 meter en dat is - mede door het schrappen van eerst de Stelvio en daarna de Umbrail Pas dinsdag - het hoogste punt van deze Giro. En dat noemen ze de Cima Coppi.

Het profiel van de Passo di Sella.

156 km | Kopgroep groeit, sprinters lossen

Natuurlijk zijn er meer kapers op de kust dan de twee Bardiani-mannen. Marcellusi en Fiorelli hebben op de Sella Pas inmiddels gezelschap gekregen van mannen die we al vaker hebben gezien deze Giro: renners als Pelayo Sánchez - winnaar van de gravelrit - Georg Steinhauser, Andrea Bagioli en Nicola Conci.

Maar vooraan is de slag nog lang niet gevallen. Achteraan zijn er al heel wat renners die moeten lossen: mannen als Milan, Merlier, Dekker en Trentin gaan proberen een groep te vormen en zo samen op tijd binnen te komen vandaag.

PARTENZA | Meteen een aanval!

Aan de voet van de Passo Sella is het startsein gegeven van deze etappe van 159 kilometer en meteen gaan twee renners van Bardiani ervandoor. Het is niet Giulio Pellizzari, maar zijn teamgenoten Filippo Fiorelli en Martin Marcellusi.

Fiorelli zagen we bijna elke dag in de aanval, want hij heeft zijn zinnen gezet op het Intergiro-klassement. En Marcellusi heeft gisteren een hoop goodwill gekweekt bij de ploeg van Pogacar. De Italiaan gaf UAE-tempomaker Rui Oliveira namelijk een duwtje in de rug op het steile slotklimmetje.

Gaf Thomas ploegmaat Arensman sein om aan te vallen? 'Nee!''

Thymen Arensman begon deze Giro met twee 'jours sans', waarin hij al bijna vijf minuten verloor op zijn concurrenten. Maar na twee uitstekende tijdritten is hij opgeklommen naar de zesde plaats in het klassement.

Traditiegetrouw is de nog jonge Arensman op zijn best in de derde week en dus mag hij hopen op de witte trui (zijn achterstand op Tiberi is slechts 19 seconden) en een plek in de topvijf.

Dinsdag zagen we een opvallend beeld op de slotklim, waar de Nederlander ondanks een lekke band aan de voet van de klim gewoon zijn kopman Geraint Thomas achter zich liet.

Geraint Thomas kwam dinsdag als 19de over de streep, 11 seconden na ploegmaat Thymen Arensman.

Oud-prof Iris Slappendel, verslaggeefster voor Eurosport, vroeg de voormalig Tour-winnaar uit Wales of dat besproken werk was. "Nee", was het duidelijke antwoord van Thomas. "Het was wellicht beter geweest als hij bij mij was gebleven, maar het was natuurlijk een kort en steil klimmetje, waarin er toch niet heel veel kon gebeuren. Uiteindelijk ging het maar om een paar seconden."

Podcast De Wielerredactie is terug!

De renners staan op het punt van vertrekken vanuit Selva di Gardena voor de eerste geneutraliseerde kilometers. Nog net even tijd om je aandacht te vragen voor het tweede seizoen van onze podcast De Wielerredactie.

Net als vorig jaar duiken Steven Dalebout en Stef Clement in de details van het vak. En dit jaar krijgen ze daarbij hulp van niet minder dan Annemiek van Vleuten!

In de eerste aflevering onderzocht het trio wat de gevolgen kunnen zijn van hersenschuddingen voor de renners. Taco van der Hoorn, Ellen van Dijk, Jip van den Bos, Marijn van den Berg en Annemiek van Vleuten. Allen liepen een hersenschudding op. In NOS-podcast De Wielerredactie vertellen zij over hun ervaringen en roepen zij op tot meer bewustwording, ook onder wielrenners.

De truien

Roze trui: Tadej Pogacar (UAE-Emirates)

Paarse puntentrui: Jonathan Milan (Lidl-Trek)

Blauwe bergtrui: Christian Scaroni (Astana, in plaats van leider Pogacar)

Witte jongerentrui: Antonio Tiberi (Bahrain Victorious)

Bekijk hieronder de uitslag van de zestiende etappe en alle klassementen.

Toptalenten onder elkaar

Een opvallend moment na de finish was het moment waarop Pogacar en Pellizzari van shirtje wisselden.

In het interview na afloop sprak Pogacar zijn bewondering uit over het grote Italiaanse talent, dat vorig jaar nog tweede werd in de Ronde van de Toekomst. En hij vertelde over een foto van een paar jaren geleden. Pellizzari had hem de foto van Pogacar met de jonge wielerfan Giulio eerder deze Giro een keer laten zien.

Benieuwd welke foto? Nou deze.

Even terug naar gisteren: de vijfde symfonie van Pogacar

Uiteindelijk won Tadej Pogacar - bijna per ongeluk - zijn vijde rit deze Giro. Eigenlijk was het namelijk de bedoeling om een kopgroep voor de dagzege te laten gaan, maar toen Movistar het verschil met de kopgroep beperkt hield, was hij op de slotklim toch weer veel te sterk.

En het ergste nog, in de achtervolging op Giulio Pellizzari (met zijn 20 jaar de jongste renner in deze Giro) leek hij het rustig aan te doen. Maar zelfs dan is de Sloveen veel te goed voor de concurrentie.

Vijfde ritzege Pogacar, die 700 meter voor de finish laatste vluchter opveegt

Droog in de Dolomieten

Na de chaos van gisteren, waarbij de renners en de organisatie recht tegenover elkaar kwamen te staan en uiteindelijk op het laatste moment werd besloten om het eerste deel van de etappe vanwege de sneeuw en regen alsnog te schrappen, hebben we vandaag goed nieuws.

Het is droog in Val Gardena, al kan er later op de dag nog wel wat regen vallen. Toestanden zoals gisteren blijven ons vandaag bespaard, zo lijkt het.

Na veel gedoe verzamelden de renners zich dinsdag bij een tankstation in LAas voor de start van de zestiende etappe.

Bekend gebied: Sella Ronda

De eerste beklimming is trouwens die van de Passo Sella. En die is bij veel wielertoeristen bekend van de befaamde Sella Ronda of (voor de fanatiekere wielertoeristen) de Maratona delle Dolomiti.

Liefhebbers kunnen namelijk een prachtig rondje rond het Sella-massief maken met onderweg de Passo Gardena, de Passo Sella, de Passo Pordoi en de Passo Campalongo. In de winter is de Sella Ronda ook een begrip bij skiliefhebbers trouwens.

Waarheen leidt de weg?

Na de chaotische en ingekorte etappe van dinsdag staat er opnieuw een pittige bergrit op het programma van 159 kilometer met aankomst op de Passo Brocon. Het gaat de hele dag op en af met vijf gecategoriseerde beklimmingen, die samen goed zijn voor meer dan 4.000 hoogtemeters.

De verwachting is dat Tadej Pogacar, die dinsdag 'per ongeluk' zijn vijfde etappe deze Giro pakte, vandaag de ruimte zal geven aan de aanvallers. En dus zal de belangstelling om in de vlucht van de dag te komen groot zijn.

Dan is het wel zaak om goed warm te draaien, want direct vanuit de start loopt de weg omhoog. De officiële start is om 13.30 uur, aankomst wordt verwacht rond 17.10 uur.

Het profiel van de zeventiende etappe in de Giro d'Italia.

Buongiorno!

Buongiorno! Benvenuto di Wolkenstein in Gröden! Dat klinkt gek, maar is het niet. Want de zeventiende etappe van de Giro d'Italia begint in Alto Adige, oftewel Süd-Tirol. De regio met de prachtige Dolomieten als achtergrond was tot de Eerste Wereldoorlog namelijk in handen van de Oostenrijk-Hongaarse dubbelmonarchie.

Na die oorlog werd het hoofdzakelijk Duitstalige gebied toegewezen aan Italië, waar het als autonome regio nog altijd deel van uitmaakt. En die autonomie behelst onder meer dat zowel het Duits als het Italiaans als officiële taal gebezigd wordt.

Wilkommen in Wolkenstein, derhalve. Benvenuto di Selva di Val Gardena. Welkom bij het liveblog!