F1-blog
NOS SportAangepast

Verstappen na stroef begin toch op pole in Emilia-Romagna • Hij evenaart record Senna

Dag twee van de Grand Prix van Emilia-Romagna, met de laatste vrije training en de kwalificatie voor de race van zondag. In dit liveblog volgen we alle actie vanuit Imola.

 • Oscar Piastri was de snelste in de vrije training
 • Max Verstappen pakte poleposition

Een pushbericht ontvangen bij een update: tik op het belletje!

liveblog gesloten

Tot zover

Morgen is het race day in Imola. Ook die actie volgen we via een liveblog. Tot morgen!

De uitslag

Bekijk hier de volledige uitslag van de kwalificatie.

Piastri blij met tweede plek

"De laatste bocht was wat rommelig. Ik denk dat het hier zo moeilijk is om een perfecte ronde te rijden, dus ik ben blij", zegt Piastri.

De Australiër denkt morgen mee te kunnen doen voor de zege. "Maar je moet Red Bull en Max nooit uitvlakken, dat hebben we net gezien."

Verstappen: 'Pole mooie herinnering aan Senna'

Verstappen zegt dat het tot de kwalificatie een erg moeilijk weekend was. "Zelfs eerder vandaag. Ik ben ongelofelijk blij om op pole te staan, ik had het niet verwacht. We maakten wat veranderingen net voor de kwalificatie, daardoor voelde het wat beter. We konden beter pushen. Deze baan is ongelofelijk. Om hier tot de limiet te gaan, dicht bij het grind dat ik in de laatste bocht zelfs raakte... mijn adrenaline is nog steeds hoog."

Over het evenaren van het record van meeste poles op rij van Ayrton Senna, zegt hij. "Dertig jaar geleden verongelukte hij op deze baan. Ik ben blij met de pole, en op een bepaalde manier is het een mooie herinnering aan hem. Hij was een ongelofelijke F1-coureur, zeker in kwalificaties."

Kwalificatie Emilia-Romagna | Verstappen op pole!

Het weekend begon zo slecht, maar Verstappen heeft de poleposition toch veroverd! Piastri wordt tweede, voor Norris, Leclerc en Sainz.

Kwalificatie Emilia-Romagna | Rijders naar buiten

De topcoureurs rijden de pitstraat uit op weg naar hun snelle ronde. Het is nu alles of niets, zeker voor de top vijf.

Kwalificatie Emilia-Romagna | Verstappen opent als snelste

Verstappen is de snelste in de eerste run. Norris zit er minder dan een tiende achter. Dan volgen Leclerc, Piastri en Sainz. Nog even wachten tot iedereen voor de tweede en laatste keer aanzet.

Kwalificatie Emilia-Romagna | Q3 begonnen

De laatste sessie is begonnen. De meeste rijders zullen twee rondetijden neer gaan zetten. Over een paar minuten zien we de eerste rondetijden.

Kwalificatie Emilia-Romagna | Verstappen bovenaan in Q2, Pérez ligt eruit!

Verstappen eindigt Q2 als snelste. Zijn teamgenoot Pérez wordt elfde en ligt eruit! Ook Sainz stond lange tijd in de buurt van de gevarenzone, maar zijn laatste ronde was goed genoeg. Zo meteen het derde en laatste deel.

De afvallers:

11. Pérez

12. Ocon

13. Stroll

14. Albon

15. Gasly

Kwalificatie Emilia-Romagna | Leclerc en Tsunoda nipt sneller

Leclerc en Tsunoda zijn nipt sneller dan Verstappen. De volledige op vier zit binnen een tiende van een seconde van elkaar.

Kwalificatie Emilia-Romagna | Eerste tijden Q2

Verstappen begint met de snelste tijd aan Q2. Wel maakt hij een klein foutje in de laatste bocht. De Ferrari's en McLarens beginnen zo aan hun ronde.

'Old school Imola'

Dat het circuit in Imola heerlijk ouderwets is, blijkt uit deze foto's van F1-verslaggever Louis Dekker.

 • NOS/Louis Dekker
 • NOS/Louis Dekker
 • NOS/Louis Dekker

Kwalificatie Emilia-Romagna | Hülkenberg stunt

Hülkenberg lag er bijna uit, maar hij zet ineens de snelste tijd neer. Verstappen en Leclerc knallen er later nog overheen, maar het is een uitstekende prestatie van de Haas-coureur.

Voor Alonso gaat het van kwaad tot erger, hij eindigt onderaan. Hamilton komt goed weg met de vijftiende tijd.

Hülkenbergs teamgenoot Magnussen is slechts negentiende, maar hij werd in de weg gezeten door Piastri.

De afvallers na Q1:

16. Bottas

17. Sargeant

18. Zhou

19. Magnussen

20. Alonso

Kwalificatie Emilia-Romagna | Alonso weer van de baan

In tegenstelling tot zijn incident in de vrije training, kan Alonso zijn weg nu wel vervolgen. Hij maakt een uitstapje door het grind, het is niet de dag van de tweevoudig wereldkampioen.

Kwalificatie Emilia-Romagna | Verstappen snel

Verstappen noteert even de snelste tijd. Het is een goed teken voor Red Bull, dat het hele weekend al worstelt met de balans in de bolide.

Piastri gaat even later nog ietsje sneller.

Kwalificatie Emilia-Romagna | Albon in het grind

Norris zet voorlopig de snelste tijd neer, ondanks een klein foutje. Albon verpest zijn rondje door wijd te gaan in de laatste bocht, hij gaat door het grind.

Kwalificatie Emilia-Romagna | Q1 onderweg

De kwalificatie is begonnen. Zaak in de eerste sessie is om niet bij de laatste vijf te zitten, want die vallen na Q1 af.

Strijd tussen drie teams?

Red Bull heeft het hele weekend al moeite met het vinden van de balans. Op vrijdag was Ferrari sterk, eerder vandaag was McLaren de snelste. Het zou zomaar eens een strijd tussen drie teams kunnen worden tijdens de kwalificatie.

De hoop van het publiek langs de baan is natuurlijk gevestigd op Ferrari. Kunnen Leclerc en Sainz voor de Tifosi de pole pakken?

Werkzaamheden bij Aston Martin

Het team van Aston Martin is nog steeds bezig met het herstellen van de bolide van Fernando Alonso. De Spanjaard crashte eerder vandaag in de vrije training.

Sainz over keuzes wedstrijdleiding: 'Wij begrijpen het soms ook niet'

Carlos Sainz snapt de kritiek die de wedstrijdleiding de laatste weken te voorduren krijgt. Veel rijders en teams vinden dat de wedstrijdleiding de inconsistent is met het uitdelen van straffen. "Het is lastig te volgen. Soms begrijpen wij het als coureurs ook niet."

Bij de GP van Miami verloor Pérez de controle bij het remmen en hij ramde bijna twee coureurs van de baan. "Hij kreeg geen straf, maar het kostte mij en anderen veel in de race."

"Ik raakte later Oscar, hij verloor veel posities en ik kreeg een tijdstraf. Als ik zijn vleugel niet had geraakt, had ik geen straf gekregen. Daar ben ik van overtuigd. Perez kreeg geen straf omdat we hem allemaal net konden ontwijken. Het is een raadsel, ik stoei daar wel mee."

Grote startcrash F2

De start van de sprintrace van de Formule 2 is ontsierd door een ongeluk waarbij vijf auto's betrokken zijn. Nog voor de eerste bocht ontstaat de kettingbotsing. Iedereen kan ongedeerd uitstappen.

Vorige maand gebeurde ongeveer hetzelfde tijdens de 6 uur van Imola, een wedstrijd van het WK langeafstandsracen. Ook toen vlogen er bij de start meerdere bolides af op het krappe circuit.

Kleine terugblik

Lees hier terug wat er allemaal gebeurde tijdens de derde vrije training:

Verstappen op weg naar record?

Mocht Max Verstappen straks de poleposition pakken, evenaart hij het record van Ayrton Senna van acht poles op rij. Senna zette deze reeks in 1988 en 1989 neer.

 1. Ayrton Senna (8) 1988/1989
 2. Senna (7) 1990/1991
 3. Alain Prost (7) 1993
 4. Michael Schumacher (7) 2000/2001
 5. Lewis Hamilton (7) 2015
 6. Max Verstappen (7) 2023/2024

Leclerc: 'Kwalificatie belangrijk'

"De kwalificatie is hier extreem belangrijk", weet Charles Leclerc. "Inhalen is hier moeilijk. In de simulator voelde de auto met de updates erg goed, maar we moeten even wachten met conclusies trekken. Soms is de realiteit anders dan de simulatie. Je kunt er niet honderd procent op bouwen."

Derde training Emilia-Romagna | Dringen geblazen

De training is afgelopen. Het is dringen in de laatste bocht om een vrije plek te krijgen. Veel rijders zijn niet op tijd bij de lijn om nog een rondetijd te kunnen zetten.

Norris redt het wel, en zet de tweede tijd neer. Het is een 1-2 voor McLaren.

Verstappen eindigt de derde training als zesde, zonder snelle ronde op de zachte band.

Derde training Emilia-Romagna | Toch nog actie

De rijders kunnen toch nog de baan op voor de laatste twee minuten van de training. Er is echter weinig tijd voor iedereen om een rondetijd neer te zetten.

De Ferrari's maken haast en rijden bijna tegen elkaar aan.

Derde training Emilia-Romagna | Pérez van de baan!

Sergio Pérez crasht tijdens zijn snelle ronde! Het betekent waarschijnlijk het einde van de vrije training, want er zijn nog maar vijf minuten te gaan.

Het zorgt er ook voor dat bijna niemand zijn snelle ronde af kan maken. Wie de beste papieren heeft voor de kwalificatie, is dus nog niet helemaal duidelijk.

Net voor de crash van Pérez zet Piastri de snelste tijd neer. Verstappen had na een sector een achterstand van ruim twee tienden van een seconde op de Australiër, maar ook hij kon zijn ronde niet afmaken.

Derde training Emilia-Romagna | Daar zijn ze dan

Na een fase van weinig actie, rijden alle topcoureurs nu de baan op met de zachte band. Hoe zien de kwalificatieronden er zo meteen uit?

Derde training Emilia-Romagna | Piastri schiet wijd

Oscar Piastri is bezig aan een snelle ronde, maar schiet door het grind bij het uitkomen van de laatste bocht.

Derde training Emilia-Romagna | Weer onderweg

De coureurs mogen de baan weer op, de Aston Martin van Alonso is opgeruimd.

Carlos Sainz

Derde training Emilia-Romagna | Verstappen tot nu toe beter

De eerste rondes van Verstappen zien er beter uit dan gisteren. De auto oogt rustiger in de snelle bochten.

Ferrari staat nu eerste en tweede, maar zij hebben al op de snelle zachte band gereden.

Derde training Emilia-Romagna | Crash Alonso!

Fernando Alonso crasht in de laatste bocht. De sessie wordt onderbroken met een rode vlag.

Ook Sainz is fan van Imola

"Wat we missen op nieuwe locaties zoals Miami en Jeddah, is de historie. Ik ben blij dat circuits zoals Imola op de kalender blijven, dat geldt ook voor Monaco", zegt Carlos Sainz.

"Er is wel werk aan de winkel als het gaat om inhalen. Old school banen moet je aantrekkelijker maken om de races te verbeteren. Vooral het kwalificeren op old school-circuits is geweldig. Denk naast Imola aan Suzuka en Zandvoort, daar zie je op zaterdag een F1-auto echt tot zijn recht komen."

Derde training Emilia-Romagna | Verstappen al in actie

Verstappen en Pérez komen eerder de pits uit dan normaal in de derde vrije training. De beide Red Bull-coureurs rijden ronden op de gele mediumband. Ook de Ferrari's en Alpines zijn al druk bezig.

Norris houdt van Imola

Lando Norris zegt te houden van banen zoals in Imola. "Het is old school en uitdagend. Historie in leven houden, dat is bij elke sport belangrijk."

"We willen ook betere races en meer actie op de baan, dus dat inhalen hier lastig is, is een puntje van zorg. Daar moeten ze naar kijken. Anders haalt de F1 Imola zo weer van de kalender."

Derde training Emilia-Romagna | Sessie begonnen

De derde vrije training is onderweg. Lando Norris, die de laatste grand prix wist te winnen, rijdt als eerste de baan op.

Een aantal snelle ronden

Aan het begin van de laatste vrije training zullen er nog weinig echt snelle ronden gereden worden. Later in de sessie kunnen we de kwalificatiesimulaties verwachten. De rijders zullen op een set zachte banden een zo snel mogelijke tijd proberen neer te zetten.

In de kwalificatie van vanmiddag zal het ongetwijfeld nog sneller gaan, maar wellicht weten we na het komende uur iets meer over de verhoudingen.

Leclerc tijdens de training van gisteren

Vierde editie sinds terugkeer

Na in 2007 van de kalender verdwenen te zijn, keerde Imola in 2020 terug op de F1-kalender. Het evenement was een van de vele tijdelijke races, om de totaal uiteengevallen kalender te redden in het door corona geteisterde jaar. Lewis Hamilton won de race, Max Verstappen viel uit.

Het evenement beviel, en bleef op de kalender. In 2021 won Max Verstappen de race die onder natte condities begon. Hij verschalkte Hamilton bij de start. Later in de race maakte de Brit een fout, waardoor hij met schade naar de pits moest. In dezelfde ronde crashte zijn Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas met George Russell. Er volgde een rode vlag. Na de herstart koerste Verstappen naar de zege, Hamilton vocht zich terug naar P2.

Een jaar later begon de race opnieuw op een natte baan. Ditmaal leidde Verstappen alle rondes van de wedstrijd. Zijn teamgenoot Sergio Pérez werd tweede.

Vorig jaar ging de race niet door vanwege overstromingen in de regio Emilia-Romagna.

Bijzondere finish Formule 3

De sprintrace van de Formule 3 leverde eerder vandaag zoals altijd spektakel op. In achttien rondes waren er maar liefst vier safety car-situaties, met nog een virtual safety car in de laatste ronde.

Noel León reed aan de leiding maar lette niet op toen de neutralisatie twee bochten voor de finish opgeheven werd. Oliver Goethe profiteerde en haalde León in. De Mexicaan baalde, maar kon een minuutje later toch weer juichen, omdat Goethe een tijdstraf kreeg voor een eerdere overtreding.

Herstel voor Verstappen?

Op vrijdag kenden Max Verstappen en Red Bull Racing een dramatische dag. De balans was ver te zoeken en Verstappen kwam meerdere keren buiten de baan.

In de derde vrije training krijgt de regerend wereldkampioen nog een kans om de afstelling te verbeteren, voordat de kwalificatie van start gaat.

Max Verstappen

Ciao a tutti

Goedemiddag en welkom in ons Formule 1-liveblog. Om 12.30 uur start de derde vrije training op het circuit in Imola, en om 16.00 uur begint de kwalificatie.

Volg alle actie vanuit Emilia-Romagna vandaag in dit liveblog.