Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Valentin Paret-Peintre verslaat jeugdheld in bergrit • Bardet wel terug in toptien

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje!

liveblog gesloten

A domani!

De officiële start van de twaalfde etappe is om 12.15 uur en de aankomst wordt verwacht rond 17.00 uur. Uiteraard zijn we er ook dan weer bij met een liveblog.

Voor vandaag: bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Dag van morgen: kans voor sprinters met inhoud

Jakobsen zal tijdens al die klimkilometers ongetwijfeld al wel eens gedacht hebben aan vrijdag als er een biljartvlakke etappe op het programma staat in de Giro.

Ook morgen zijn de sprinters favoriet, maar vanwege het lastige eerste deel van de etappe zal het voor Jakobsen een moeilijke klus worden om mee te strijden voor de overwinning.

De elfde etappe telt 207 kilometer van Foiano di Val Fortore naar Francavilla al Mare aan de Adriatische kust. De etappe begint al snel met een klimmetje en in de eerste negentig kilometer blijft het op en af gaan. De laatste honderd kilometer zijn dan weer relatief vlak, maar de kans is groot dat bij veel sprinters het beste er wel af is.

 • giroditalia.it
  Het profiel van de elfde etappe in de Giro d'Italia.
 • giroditalia.it
  De plattegrond van de elfde etappe in de Giro d'Italia.

Ook 'bus' is binnen met onder anderen Jakobsen

Voor Fabio Jakobsen was het een zware dag met al die hoogtemeters, maar hij is keurig binnen de tijdslimiet binnen gekomen. De sprinter komt met onder anderen Julius van den Berg, Tim van Dijke, Daan Hoole, Roel van Sintmaartensdijk en David Dekker in de 'bus' binnen op iets meer dan 35 minuten.

Dat is nog altijd drie minuten sneller dan het UAE-duo Juan Sebastian Molano en Rui Oliveira.

Jaar na broer Aurélien zegeviert Valentin: bekijk de samenvatting

Jaar na broer Aurélien boekt Valentin Paret-Peintre in Giro eerste profzege

Ondertussen in Noord-Frankrijk: Belg Fretin wint openingsrit in Duinkerke

Even een klein uitstapje naar Noord-Frankrijk want daar is vandaag de Vierdaagse van Duinkerke (die overigens zes dagen duurt) begonnen. De openingsrit is gewonnen door Milan Fretin die daarmee zijn Franse werkgever de tweede zege van het seizoen schenkt. De eerste was vorige week in de Giro met vluchter Benjamin Thomas.

Fretin was de Fransman Paul Hennequin en de Ier Sam Bennett de baas in de massasprint. Nils Eekhoff werd achtste, Casper van Uden tiende.

Pogacar looft Tiberi: 'Hij heeft ballen getoond'

In zijn reactie toonde Tadej Pogacar geen spoor van twijfel. "Bahrain deed het werk voor ons op de slotklim, dus het was een prima dag. Als ik een naam moet noemen, dan is het zeker Antonio Tiberi. Hij heeft al ballen getoond op Prato di Tivo en ook vandaag was hij supersterk. Van hem verwacht ik nog veel in de komende dagen."

Wedstrijdverslag

De Fransman Valentin Paret-Peintre heeft de tiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Lang leek Jan Tratnik Visma - Lease a Bike de tweede ritzege van de ronde te bezorgen, maar de Sloveen brak twee kilometer voor de streep. Tadej Pogacar van UAE Emirates blijft de klassementsleider.

Een ritzege van Tratnik was een welkome opsteker geweest voor Visma, dat vandaag sprinter Olav Kooij uit de Giro zag wegvallen door koorts. Kooij is de enige Visma-renner die een etappe in de Ronde van Italië won, hij zegevierde zondag na een massasprint in de straten van Napels.

Bekijk de complete uitslag en de klassementen

Toptien klassement

Dankzij de vlucht komen Romain Bardet en Filippo Zana de toptien van het klassement weer binnen. Bardet is de nieuwe nummer zeven met een achterstand van bijna 4.57 op roze trui Pogacar, die vandaag geen trap teveel hoefde te doen.

Een perfect scenario dus voor de Sloveen, die desondanks niet al te vrolijk keek op het podium. Dat deed hij voor de start trouwens ook al niet. Voor de rustdag klaagde hij over een verkoudheid, het zal toch niet....

Thymen Arensman valt door de aanval van Bardet en Zana weer uit de toptien trouwens. Hij komt 24 seconden na de roze trui over de streep en is nu elfde in het klassement. Uijtdebroeks houdt de schade beperkt: hij geeft 13 seconden toe op de topvier en negen tellen op zijn concurrent voor de witte trui, Antonio Tiberi.

De toptien van het klassement van de Giro d'Italia na de tiende etappe.

Toptien etappe tien

De toptien van de 10de etappe in de Tour de France.

Paret-Peintre: 'Heb gewoon gewonnen!'

Valentin Paret-Peintre wint de tiende etappe in de Giro

"Ik kan het niet beschrijven", aldus de winnaar van de dag, met een opvallend iele, kwetsbare stem. "Ik kwam hier om een goed dagresultaat te boeken. En dan mijn eerste profzege hier."

Dat hij die zege boekte uitgerekend tegen zijn jeugdidool Bardet maakte de zege extra bijzonder. "Ik keek naar hem toen ik jong was, toen hij naar het podium reed van de Tour. Toen zag ik hem op tv, vandaag mocht ik de strijd met hem aanbinden. En ik heb gewoon gewonnen!".

FINISH | Ook O'Connor is beresterk

Op 3.03 komen de eerste mannen van het peloton sprintend binnen. O'Connor maakt het feestje van Decathlon compleet met een machtige sprintje en in zijn spoor volgen Pogacar, Thomas en Martínez.

Uijtdebroeks verliest vandaag een paar seconden. Arensman nog een paar seconden meer.

0,5 km | Arensman en Uijtdebroeks hebben het moeilijk

Ook het peloton is bijna boven. Daar zien we dat Arensman net niet mee kan. En ook Uijtdebroeks moet lossen!

FINISH | Bardet tweede

Romain Bardet wordt tweede, Tratnik derde. En ook Bagioli is nog net uit de greep van de achtervolgers gebleven. Het sprintje van die groep wordt trouwens gewonnen door...Aurélien Paret-Peintre!

FINISH | Valentin Paret-Peintre wint!

Valentin Paret-Peintre wint detiende etappe van de Giro d'Italia

Paret-Peintre wint de tiende etappe van de Giro! Het is zijn eerste profzege! Vorig jaar won zijn broer Aurélien in de Giro, nu hij!

1 km | Zege kan VPP niet meer ontgaan

De zege kan de 23-jarige Valentin Paret-Peintre niet meer ontgaan.

2,8 km | Paret-Peintre lost Bardet

Valentin Paret-Peintre rijdt weg bij Bardet en rijdt in een mum van tijd naar Tratnik. Sterker, hij gaat erop en erover! De buitengewoon magere Fransman (52 kilo voor 1.76 meter) gaa op weg naar de dagzege.

Ook Bardet is nu bij Tratnik gekomen trouwens. Ze zien VPP, maar die lijkt gevlogen.

3 km | Caruso komt Tiberi helpen

Kijk eens aan: Caruso heeft zich helemaal laten terugzakken tot in het flink uitgedunde peloton om zijn jonge kopman Tiberi te helpen. En hij gaat meteen op kop beuken, zo hard dat Tiberi niet eens kan volgen.

4,5 km | Bardet en VPP zien Tratnik rijden

Jan Tratnik

Op het steile stuk boven de boomgrens op de Bocca della Selva zien de twee Fransen koploper Tratnik toch in de rug. Maar schijn bedriegt, want de voorsprong is nog altijd 0.35.

Toch zal de Sloveen op zijn tanden moeten bijten!

6 km | Verschillende belangen

Het is snel gegaan in de laatste kilometers, maar voor Tratnik breekt nu het lastige laatste gedeelte aan met stijgingspercentages rond de zeven, acht procent. Hij houdt knap stand op de twee Franse vlieggewichten achter zich: nog altijd 0.42.

De groep met Pozzovivo, Zana, Caruso en Lopez volgen daar weer een minuut achter. Zij gaan niet meet meespelen om de dagzege.

En in het peloton zien we nu de helpers van Antonio Tiberi, de nummer vier in het klassement, op kop. Dat doen ze natuurlijk om de marge van Bardet, maar ook Zana en López zo klein mogelijk te maken.

11 km | Stand van zaken

Jan Tratnik bezig aan de slotklim.

Laten we de stand van zaken eens opnemen. Jan Tratnik rijdt nog steeds alleen op kop. Bardet en Paret-Peintre volgen op 0.54. De groep met onder anderen Zana, Pozzovivo, Caruso en de andere Paret-Peintre (Aurélien) heeft 1.30 achterstand en zullen zo bij Bagioli komen.

Juan Pedro López was de opvallendste afwezig bij die tweede groep, maar keert terug op het iets makkelijkere deel. En het peloton? Dat volg nog altijd op meer dan vijf minuten.

12 km | Ook Bagioli eraf

Een tempoversnelling van Valentin Paret-Peintre is de doodsteek voor Andrea Bagioli. Opvallend: voor hij versnelde overlegde Paret-Peintre even met Bardet en die ging gezwind mee in zijn wiel.

Bardet was natuurlijk de kopman van AG2R toen Paret-Peintre daar in de opleidingsploeg zat. Dus dat ze elkaar wat gunnen, is ook weer niet zo gek.

13km | Frigo lost

Voor Marco Frigo gaat het te hard. Hij moet lossen uit de groep achtervolgers en zal zo worden opgeslokt door de tweede achtervolgende groep, waar de 41-jarige Domenico Pozzovivo het tempo bepaalt.

15 km | Tratnik loopt verder uit

Jan Tratnik loopt alleen maar verder uit voorlopig! Een minuut heeft de Sloveen al op zijn vier achtervolgers. De andere achtervolgers volgen op 1.46. Het peloton op 5.12.

Wordt dit dan de tweede dagzege op rij voor het zo geplaagde Visma-Lease a Bike? Overigens is Tratnik naar alle waarschijnlijkheid bezig aan zijn laatste jaar in Nederlandse dienst. Volgens hardnekkige geruchten volgt hij landgenoot Primoz Roglic naar Bora-hansgrohe.

In het peloton is Ineos trouwens gestopt met tempo maken. En meteen loopt de achterstand weer wat op.

17 km | Zet Ineos Pogacar onder druk?

Vijf minuten achter Tratnik en de andere aanvallers begint ook het peloton aan de slotklim. En dan zien we opeens een treintje van Ineos, die snoeihard doortrekken met Narvaez, Sheffield, Arensman en Thomas.

Proberen ze Pogacar toch onder druk te zetten?

18 km | Tratnik voorzichtig

Hoewel de zon schijnt, zien we ook druppels op de lens van de camera. En ook de weg lijkt op sommige plekken nat. Voor Tratnik reden om voorzichtig door de bochten te gaan.

Niet zo gek, want de laatste twee edities van de Giro eindigden voor hem in een val. Vorig jaar viel hij zelfs in de verkenning voor de openingsrit en kon daardoor niet eens van start gaan.

Op het eerste gedeelte, zes kilometer met een stijging van zes procent, loopt hij zelfs nog wat uit op zijn vier achtervolgers.

20,5 km | Bardet pakt twee boniseconden

In Cusano Mutri ligt trouwens ook de derde tussensprint van de dag en daar zijn drie, twee en een bonificatieseconden te verdienen. Achter Tratnik pakt Bardet de twee bonificatieseconden.

Je weet nooit of dat later in de Giro nog belangrijk wordt. Als zijn voorsprong zo blijft, dan doet hij weer helemaal mee voor het podium. Maar dat geldt ook Zana en López, die volgen op een seconde of 45.

En wat gaat er nog gebeuren met de klassementsmannen in het peloton?

21 km | Slotklim: Bocca della Selva

Tratnik is in het dorp Cusano Mutri en dat betekent dat hij gaat beginnen aan de liefst 20 kilometer lange Bocca della Selva. Dat is een klim in drie trapjes. Bekijk hieronder het profiel.

Het profiel van de slotklim in de tiende etappe van de Giro.

24 km | Tratnik trapt door

Dat Jan Tratnik geen gewone renner is, weten we. En ook nu is hij bezig aan iets bijzonders. De Sloveen van de geplaagde Visma-Lease A Bike-ploeg rijdt in zijn eentje gewoon 38 seconden weg van zijn vier achtervolgers, die ook echt niet stil staan.

Maar hij moet nog beginnen aan de slotklim en dan zijn vlieggewichten als Bardet en Valentin Paret-Peintre vermoedelijk in het voordeel. De grote groep achtervolgers zit ook niet ver trouwens op 1.19 van Tratnik, dus ook daar mogen ze nog dromen van de dagzege.

36 km | Tussensprint startsein voor aanval

Opeens zien we een geelzwarte gedaante op kop: het is Jan Tratnik! De winnaar van de eerste Vlaamse voorjaarsklassieker (Omloop Het Nieuwsblad) hadden we helemaal over het hoofd gezien in de kopgroep, maar hij is vlak na de tussensprint in de aanval gegaan.

Die sprint werd gewonnen door Filipo Fiorelli, die aan de leiding gaat in het Intergiro-klassement dat wordt opgemaakt op basis van deze sprints. Tratnik ging erop en erover en achter hem gingen nog vijf man in de tegenaanval: Bardet, Frigo, Bagioli, Frigo en eerste aanvaller Fiorelli

Is dit de beslissende slag voor de dagzege? Dat is wat vroeg, maar deze aanval lijkt serieus.

39 km | Alaphilippe lost na bezoek aan dokter

Dit wordt niet de dag van Julian Alaphilippe. Opeens zien we de tweevoudig wereldkampioen bij de auto van de koersdokter en even later laat hij de kopgroep gaan.

Ook voor Tobias Foss, Luca Covilli en vroege vluchter Alessandro De Marchi gaat het bergop te snel, maar zij kunnen nog terugkomen op de top.

40 km | De dag van Caruso?

Of wordt dit misschien de dag van Damiano Caruso? De inmiddels 36-jarige Siciliaan - zoon van een voormalig politieman, die ooit als lijfwacht diende van de omgebrachte maffia-rechter Falcone - is al jaren een zekerheidje voor een topklassering in de Giro.

Na een valpartij in de gravelrit in Toscane vorige week kon er echter een streep door zijn aspiraties voor een goed klassement. Met een achterstand van 30.56 op Pogacar kan hij zich nu richten op dagzeges.

En ook daartoe is hij zeker in staat. Zo won hij al na een lange solo in de Vuelta van 2021. En ook in 2021, in de Giro die hij als tweede beëindigde, schreef hij na een imposante solo de laatste bergrit op zijn naam.

Of hij dat nu ook kan? We zullen zien?

Caruso met primeur in Giro, Bernal in zetel richting Milaan

48 km | Bardet en Alaphilippe herenigd

Voor Simon Clarke zit de vlucht - die voor hem begon vanaf de eerste meters van deze etappe - erop. Hij heeft moeten lossen en is inmiddels terug in het peloton, dat op een kleine vier minuten van de kopgroep rijdt.

In die kopgroep zitten trouwens flink wat koppeltjes van dezelfde ploeg en een drietal. Romain Bardet heeft namelijk ook ploegmaten Kevin Vermaerke en Chris Hamilton bij zich.

En wellicht kan hij ook wat steun krijgen van landgenoot Julian Alaphilippe, die met ploeggenoot Mauri Vansevenant in de kopgroep zit. Je herinnert je wellicht nog hoe Bardet in 2022 van de fiets stapte in Luik-Bastenaken-Luik om de zwaar gevallen Alaphilippe te helpen.

Na afloop sprak de aangeslagen Bardet met NOS-verslaggever Han Kock.

Bardet wilde hulp bieden aan Alaphilippe: 'Hij had pijn, maar kon niets doen'

BREAKING: Geen Stelvio in koninginnenrit

Er werd al dagen over gespeculeerd, maar zojuist heeft de Giro-organisatie bekend gemaakt dat de vermaarde Stelvio deze Giro niet beklommen zal worden. De Dolomieten-reus zat aan het begin van de zestiende etappe, maar is door sneeuw en beschadigd wegdek niet begaanbaar.

In plaats van de Stelvio zal het peloton nu zondag de Umbrailpass beklimmen op weg naar Livigno.

59 km | Geschke als eerste boven

Kijk eens aan: Simon Geschke passeert als eerste de top van de Camposauro en doet zo goede zaken in het bergklassement. Hij pakt 18 bergpunten en staat nu tweede in het klassement achter de ongenaakbare Pogacar.

Hoe mooi zou het zijn als de 38-jarige bebaarde Duitser deze Giro de blauwe bergtrui zou mogen dragen? Want veel wielerliefhebbers herinneren zich vast nog hoe hij in de Tour de France van 2022 in de laatste bergrit alsnog nog uit de bollentrui werd gereden door Jonas Vingegaard. Omdat de Deen natuurlijk in het geel naar Parijs zou rijden, droeg Geschke in de ceremoniële slotrit alsnog de bollentrui.

En op het enige klimmetje van die slotdag mocht hij met tranen in de ogen in zijn eentje voor het peloton rijden. Hoe dat verliep, zie je hieronder.

Mooi gebaar: Geschke moet bollentrui straks afstaan, maar krijgt wel laatste bergpuntje

63 km | De Marchi en Clarke ingelopen door 25 achtervolgers

Na twee kilometer klimmen op de Camposauro worden koplopers De Marchi en Clarke ingelopen door een groep met 25 achtervolgers. En natuurlijk zitten daar wat klassementsrenners bij, die net buiten de toptien staan.

De best geplaatste is niet Romain Bardet, maar de Filippo Zana. De Italiaan van Jayco-AlUla staat 13de op 7.12. Bardet is 14de op 7.51 en López 17de op 9.41. Voor de ritzege kijken we ook naar mannen als Damiano Caruso (drie jaar geleden nog tweede in het eindklassement), Mauri Vansevenant en de broers Paret-Peintre. Jazeker, APP én VPP zitten allebei in de voorste groep.

Het peloton laat begaan: de voorsprong is al 3.25. En dus kunnen de bovenstaande renners een flinke sprong in het klassement gaan maken.

65 km | Nog meer obstakels

De hond is niet het enige plotselinge obstakel op de route vandaag, zo meldt verslaggeefster Hannah Walker van Eurosport. Ze staat in de afdaling van de Camposauro waar de organisatie met man en macht een enorm rotsblok naar de zijkant van de weg aan het duwen is.

Wat een gekke rit is dit tot nu toe zeg.

68 km | Hond op de weg

Wat is dat nu? Bij het passeren van een dorpje loopt opeens een grote hond de weg op. Chris Hamilton en Marcelo Marcellusi, die net in de aanval zijn gegaan bij de achtervolgers, kunnen hem nog net ontwijken.

Maar achter hen komt Juanpe López wel in aanraking met het arme beest. De Spanjaard blijft overeind, maar de hond heeft wel een tikje van zijn wiel gehad waarschijnlijk.

 • NOS
  Er loopt een hond op de weg in de tiende etappe van de Giro.
 • NOS
  Het arme dier komt in aanraking met Juan Pedro López, die wel overeind blijft.

69 km | Zeventien achtervolgers

Het is een gevecht van leven op dood vandaag om uit het peloton weg te komen, maar aan de voet van de Camposauro hebben toch 17 renner zich losgemaakt. Ze rijden een half minuutje achter de twee koplopers De Marchi en Clarke en een klein minuutje voor het peloton.

De belangrijkste namen in die groep: Bardet, López, Chaves en Caruso. Zometeen alle namen.

Het profiel van de beklimming van de Camposauro.

78 km | Klimmen geblazen met aanval van Bardet, López en VPP

Kijk eens aan! Aan het begin van de klim zien we de mannen die we vandaag al in de aanval verwachten: we zien onder anderen Romain Bardet, Julian Alaphilippe, Juanpe Lopez en de broers Paret-Peintre (Aurélien - APP - en Valentin - VPP). Ook Valter probeert de oversteek te maken.

Maar, het peloton...toch onder aanvoering van de ploeg van Pogacar zit er vlak achter, dus ook deze poging is gedoemd te mislukken.

Achterin het peloton zien we Milan trouwens al lossen. Clarke en De Marchi houden intussen nog altijd knap stand: ze hebben nog 0.39 voorsprong.

82 km | Voorsprong groeit weer

De Marchi en Clarke krijgen weer wat ruimte van het peloton, waar intussen toch ook weer wat mannen zich proberen los te maken. De koplopers beginnen zo met een voorsprong van 1.09 aan de Camposauro. Maar eerst nog een ongecategoriseerde klim van drie kilometer.

Tussenstand puntenklassement

Tussenstand puntenklassement

1. Milan (Lidl-Trek) 174 pnt
2. Groves (Alpecin-Deceuninck) 122 pnt
3. Merlier (Soudal-QuickStep) 100 pnt

87 km | De Marchi wint tussensprint, peloton op komst

Nee hoor, ook deze sterke groep achtervolgers komt niet weg. Clarke, Hermans en De Marchi zijn intussen met een voorsprong van slechts 30 seconden bij de tussensprint in Arpaia aangekomen.

En dan zien we - opmerkelijk genoeg - dat Hermans moet lossen. Daardoor wordt zijn ploeggenoot Kaden Groves zelfs nog derde bij die tussensprint en pakt zo nog zes punten in het puntenklassement.

De weg liep al flink omhoog trouwens bij de sprint en dus bemoeide bijvoorbeeld Milan zich er helemaal niet mee. Zometeen gaan we trouwens echt klimmen.

Uitslag tussensprint

1. De Marchi (Jayco-AlUla) 12
2. Clarke (Israel-Premier Tech) 8
3. Groves (Alpecin-Deceuninck) 6
4. Fiorelli (Bardiani) 5
5. Hermans (Alpecin-Deceuninck) 4
6. Chaves (EF) 3
7. Vansevenant (Soudal-Quickstep) 2
8. Geschke (Cofidis) 1

93 km | Nieuwe, veelbelovende groep achtervolgers

Leemreize was net te vroeg met zijn vluchtpoging, zo lijkt het. Want vlak nadat hij met zijn vluchtmakkers werd ingelopen, gaat er een groep met serieuze namen. En belangrijker nog: in het peloton zijn het de mannen van Lidl-Trek die de boel stilleggen door breeduit aan kop van het peloton te gaan rijden.

Dat doen ze omdat Andrea Bagioli is meegeslopen. Ook zijn er twee Visma-renners in de groep van negen, waarbij Edoardo Affini ongetwijfeld de rol van 'tug buddy' heeft gespeeld voor Atilla Valter.

Daarnaast zien we Filippo Ganna (Ineos), Henok Mulubrhan en Chrsitian Scaroni (Astana), Aurélien Paret-Peintre (Decathlon-AG2R) en Luca Covili (Bardiani).

95 km | Achtervolgers ingelopen

Nou zeg, nog voor we de fantastische Giro van Leemreize in 2022 kunnen bespreken zijn de achtervolgers alweer ingelopen. De drie koplopers Hermans, Clarke en De Marchi hebben nog wel een kleine minuut voorsprong op het peloton.

98 km | Leemreize bij achtervolgers!

De opzet van Intermarché is geslaagd. Calmejane, die jaagt op de trilogie van ritzeges in Tour, Vueta én Giro, is bij een achtervolgend groepje van vier gekomen. Voor Mihkels zit het werk erop en dus laat de jonge Est zich weer terugzakken.

In die groep achtervolgers zien we trouwens ook een landgenoot: Gijs Leemreize! De andere namen: Simone Velasco (Astana), hardrijder Clément Davy (Groupama-FdJ) en het piepjonge klimtalent Giulio Pelizzari (Bardiani).

104 km | Tug buddies

Om op het vlakke de sprong naar de kopgroep te maken, moet je enorme wattages kunnen trappen. En dat is de lichte, ranke klimmers meestal niet gegeven. Daarom kiezen sommige ploegen ervoor om hun aangewezen aanvaller in het wiel van een sterke ploeggenoot naar voren te sturen.

Zo zagen we net een prachtig voorbeeld van Intermarché-Wanty: sprinter Madis Mihkels zette alles op alles om Lilian Calmejane naar een achtervolgende groep te krijgen

De Australiër Patrick Broe en de Belg Benji Naessen van Lanterne Rouge Cycling Podcast hebben daar zelfs een naam voor: tug buddy. En zij weten waar ze het over hebben, want Visma-Lease a Bike huurde het duo al in om tactische videoanalyses. Broe doet dat zelfs nog steeds.

110 km | Waarheen leidt de weg?

De eerste dertig kilometer zijn in een enorm tempo afgeraffeld en dus gaan de renners zich langzaam maar zeker opmaken voor de eerste klim van de dag, de Camposauro (6,1 km aan 7,8 procent).

Daar zullen de klimmers met aanvalsambities zich ongetwijfeld gaan roeren. We rijden trouwens in noordelijke richting landinwaarts richting de tussensprint in Arpaia.

De plattegrond van de tiende etappe in de Giro d'Italia.

120 km | De Marchi heeft oversteek gemaakt

Het tempo blijft moordend hoog in de openingsfase van deze tiende etappe en dus sterven de meeste vluchtpogingen in schoonheid. Toch is een man erin geslaagd om de oversteek te maken: Alessandro De Marchi (Jayco-AlUla).

De progressieve (politiek gezien) rasaanvaller uit het noordwesten van Italië trekt vol door op kop en dat is niet naar de smaak van Hermans, die op zijn tanden moet bijten om te volgen. De drie moeten keihard werken voor amper een half minuutje voorsprong, het is de vraag of dat al die energie wel waard is.

Hoe ziet de toptien in het klassement eruit?

Toptien

1. Tadej Pogacar (UAE-Emirates)
2. Daniel Martínez (Bora-hansgrohe) +2.40
3. Geraint Thomas (Ineos) +2.58
4. Ben O'Connor (Decathlon-AG2R) +3.39
5. Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a Bike) +4.02
6. Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) +4.23
7. Lorenzo Fortunato (Astana) +5.15
8. Einer Rubio (Movistar) +5.28
9. Thymen Arensman (Ineos) +5.30
10. Jan Hirt (Soudal-QuickStep) +5.53

136 km | Hermans en Clarke hebben 20 seconden

Hermans en Clarke werken goed samen en hebben een gat van zo'n 20 seconden op het peloton. Maar liefst zouden ze nog wat gezelschap hebben natuurlijk. Er zijn genoeg renners die het proberen, maar voorlopig kan niemand de oversteek maken.

PARTENZA | Officiële start

Het officiële startsein is gegeven en de eerste aanvallers van de dag zij meteen renners van naam: Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck) demarreert als eerste en krijgt Simon Clarke (Israel-Premier Tech) mee in zijn wiel.

De verdienstelijke veldrijder Hermans kennen we onder meer van zijn tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik van 2022, Simon Clarke vooral van zijn zege in de kasseienrit van de Tour de France van 2022. In die etappe klopte hij Taco van der Hoorn met minimaal verschil.

Rectificatie

Dankzij een oplettende lezer, Mathieu de Bakker, kunnen we nu nog even wat rectificeren in de post hieronder over het tragische lot van Pompeï.

De uitbarsting van de Vesuvius die Pompeii verwoestte vond plaats in 79 na (en dus niet voor) Christus. Christenen bestonden toen al: keizer Nero vervolgde hen tijdens zijn keizerschap (54-68), liet hen voor de leeuwen gooien en doodde hen op de brandstapel. Onze bron daarvoor is de Romeinse geschiedschrijver Tacitus.

De inwoners van Pompeii wisten wel degelijk dat er sprake was van een grote ramp. Tijdens de uitbarsting kozen ze ervoor om zich in hun huizen te verschuilen. Dat werd hun fataal. In een andere bedolven stad, Herculaneum, kozen de inwoners ervoor om te vluchten, waardoor hun overlevingskansen toenamen.

Bedankt voor de informatie!

Pogacar op rustdag: 'Verwacht aanvallen van Thomas en Arensman'

Tadej Pogacar was in de eerste Giroweek oppermachtig. De Sloveen won drie etappes en staat 2.40 minuten voor op zijn eerste concurrent Daniel Felipe Martinez. Toch noemt de kopman van UAE Emirates twee andere namen als hem wordt gevraagd of hij nog aanvallen verwacht.

"Komende week en zeker ook de derde week verwacht ik nog wel aanvallen. Vooral van Ineos, dat met Thymen Arensman en Geraint Thomas twee gevaarlijke renners heeft", zegt de rozetruidrager op een persconferentie tijdens de eerste rustdag in de Ronde van Italië.

Dat hij Arensman noemt, kan je op basis van het huidige klassement verrassend noemen. De Nederlander begon matig aan de ronde en staat op meer dan vijf minuten van de Sloveen. Maar in combinatie met zijn kopman 'G' Thomas, zou hij een gevaarlijke klant kunnen zijn, denkt Pogi. Thomas staat derde op bijna drie minuten.

Pogacar spreekt van 'perfecte eerste Giroweek'

NEUTRALISATIE | Renners onderweg

De renners zijn vertrokken voor de eerste geneutraliseerde kilometers in Pompeï. De officiële start van de elfde etappe is rond 13.15 uur.

Pechvogel Thomas over de bidons van Bahrain en vervelende vragen

Ook Geraint Thomas, de nummer drie van het algemeen klassement, kwam niet ongeschonden uit de rit van zondag naar Napoli. Hij kwam namelijk ten val, al viel de schade mee.

In de podcast Watts Occurring, waarin hij samen met ploeggenoot Luke Rowe het wel en wee in het peloton bespreekt, vertelde Thomas hoe het kwam. "Mate, je gelooft het niet. Maar het was weer een bidon van Bahrain! Wat mij betreft moeten bidons verboden worden bij die ploeg, alle renners moeten voortaan een camelback dragen."

Twee jaar geleden viel Thomas uit de Giro, omdat hij over een vallende bidon van de ploeg van onder meer Wout Poels duikelde. "Maximilian Schachmann viel door die bidon en ik kon hem niet ontwijken."

Overigens was Thomas een stuk kritischer over de laatste afdaling in de rit naar Napels. "De weg zat vol met gaten. Ik vind het echt ongelooflijk dat dit is goedgekeurd. Het zijn de laatste tien kilometer, dan moeten die afdalingen veilig zijn."

Geraint Thomas voor de start van de tiende etappe.

Ook ging de Welshman nog even in op het veelbesproken interview na zijn tijdrit. De interviewer confronteerde Thomas met het gegeven dat zijn hele ploeg een goede tijdrit hadden gereden, behalve de kopman zelf. De reactie van Thomas, met een uitgestreken gezicht: "Thanks".

"Later heeft die interviewer nog een berichtje gestuurd naar de persman, dat hij het niet vervelend bedoelde. Ik dacht alleen maar, mate, je maakt het alleen maar erger. Maar weet je, zand erover. Ik praat alleen niet meer met hem."

Dat laatste was met een knipoog trouwen, om misverstanden te voorkomen.

Visma-ploegleider Reef: 'Olav voelde zich in rit naar Napels al niet lekker'

Olav Kooij voelde zich zondag al niet lekker in de rit naar Napels, die hij uiteindelijk op imposante wijze op zijn naam zette. Dat liet Marc Reef, ploegleider van Visma-Lease a Bike, voorafgaand aan de tiende etappe weten aan Eurosport-verslaggever en oud-renster Iris Slappendel.

"Hij voelde zich onderweg al niet lekker, maar hij is een sprinter en die kunnen altijd iets meer als het om de overwinning gaat", aldus Reef. "Maar maandag kreeg hij koorts."

Slappendel liet overigens ook weten dat de eerste mondkapjes alweer gespot zijn. Heerst er een virus in het peloton?

Profiel van explosieve klimmersrit

Vandaag moet er flink geklommen worden in korte tijd, al zijn de beklimmingen waarschijnlijk niet steil genoeg om echt grote verschillen te maken in de top van het klassement.

Sterker, de korte rit van vandaag lijkt geknipt voor aanvallers met klimmersbenen. Gunt Tadej Pogacar zijn ploeggenoten wat rust en de concurrenten een ritzege? Dan zou het ook een uitgelezen kans kunnen zijn voor op achterstand geraakte klassementsrenners om wat tijd terug te pakken via de vlucht.

Een kopgroep krijgt niet al te veel tijd om een voorsprong uit te bouwen, want na een relatief vlakke aan loop van 45 kilometer is het in de laatste 100 kilometer op en af. Slechts twee van die beklimmingen zijn gecategoriseerd: de Camposauro (6,1 kilometer à 7,8 procent) en de slotklim Bocca della Selva (17,9 kilometer à 5,6 procent).

Het gemiddelde stijgingspercentage van die slotklim is trouwens misleidend, want er zitten twee korte afdalingen in.

 • giroditalia.it
  Het profiel van de de tiende etappe in de Giro d'Italia.
 • giroditalia.it
  Het profiel van de slotklim in de tiende etappe van de Giro.

Stoppen op hoogtepunt: de eerste Giro-ritzege van Kooij

Olav Kooij had zondag nog de negende etappe op zijn naam gebracht door in de sprint Jonathan Milan te verslaan. Het was de 33ste overwinning uit zijn loopbaan, maar zijn eerste in één van de grote rondes.

Je zou het stoppen op het hoogtepunt kunnen noemen. Al zal Kooij zelf vermoedelijk denken dat er nog veel meer in het vat zat. En daar twijfelt eigenlijk niemand aan.

Zieke Kooij verlaat Giro

Olav Kooij stapt niet meer op in de tiende etappe van de Giro d'Italia. De 22-jarige renner van Visma-Lease a Bike heeft op de rustdag koorts gekregen en is niet fit genoeg om dinsdag door te gaan.

Het zit Visma Lease a Bike niet mee in de Giro. De Nederlandse ploeg was door de blessures in het voorseizoen van Wout Van Aert, Jonas Vingegaard en Wilco Kelderman zonder klassementsrenner naar Italië gekomen en in de eerste week al uitgedund door valpartijen van Robert Gesink en Christophe Laporte.

De vijf overgebleven renners zijn Eduardo Affini, Jan Tratnik, Cian Uijtdebroeks, Attila Valter en Tim van Dijke.

Kooij is niet de enige die ten prooi is gevallen aan een virusje, trouwens. Ook Marius Mayrhofer (Tudor), Ethan Vernon (Israel-Premier Tech) en Max Kanter (Astana) gaan niet van start in etappe 10.

Wie rijdt in welke trui?

Even de dagelijkse truien en kleurtjes, wie rijdt in welke trui:

 • Roze leiderstrui: Tadej Pogacar
 • Paarse puntentrui: Jonathan Milan
 • Blauwe bergtrui: Daniel Felipe Martinez, omdat leider Pogacar het roze draagt
 • Witte jongerentrui: Cian Uijtdebroeks
De dragers van de leiderstruien in de Giro: Dani Martinez, Jonathan Milan, Tadej Pogacar en Cian Uijtdebroeks.

Historische startplek

In het jaar 79 voor Christus (al had op dat moment niemand nog een idee wie Christus zou zijn) werden de inwoners van Pompeï overvallen door de verwoestende kracht van de Vesuvius. Nog voor de inwoners door hadden dat de beroemde vulkaan bij Napels was uitgebarsten, werd Pompeï bedolven onder aswolken. Ze hadden geen kans.

Eeuwenlang bleef de stad bedolven onder de as, totdat bij opgravingen een vrijwel intacte stad naar boven kwam inclusief de bewaard gebleven lichamen van slachtoffers. Tegenwoordig is Pompeï een van de best bezochte historische monumenten van Italië.

Een pleisterplaats voor de Giro is het historische monument niet: slechts twee keer werd Pompeï aangedaan. De Belgische baanlegende Patrick Sercu won er in 1977. En in 1911 won de Italiaan Alfredo Sivocci er een rit van 345 kilometer.

Vandaag is Pompeï voor de tweede keer het startpunt voor een van de kortste ritten van de Giro, ruim 200 kilometer korter dan in 1911. In 1974 werd de rit naar Sorrento gewonnen door de Spaanse klimmer Jose Manuel Fuente, later onderwerp van de fenomenale podcastserie 'El Tarangu'.

Buongiorno!

Het eerste deel van de Giro d'Italia zit erop en na de welverdiende rustdag gaat de koers vandaag verder met etappe 10, een korte, explosieve rit van Pompeï naar de top van de Boca della Selva.

Om 13.05 stappen de renners op de fiets, de officiële start is tien minuten later. De finish wordt verwacht vanaf 17.00 uur.

Blijf hier op de hoogte van alles wat er in en rond de koers gebeurt.

Jonathan Milan, drager van de maglia ciclamino, heeft plaatsgenomen naast de Giro-trofee in het amfitheater van Pompeï.