Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Voetbalsters Twente veroveren eredivisietitel • Ajax eindigt als tweede

In dit blog de titelstrijd in de eredivisie vrouwen:

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in dit blog? Vink dan een belletje aan.

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Fijne avond!

Reacties

Kijk live naar de huldiging van FC Twente

Het is feest in Enschede, op NOS.nl en in de NOS-app kun je nu live kijken naar de uitreiking van de schaal.

Afgelopen!

Beide wedstrijden zijn afgelopen en FC Twente is kampioen! In Enschede is het 2-0 gebleven en in Den Haag is het 1-3 gebleven.

ADO-AJA | 84' GOAL AJAX!

In Den Haag is de wedstrijd gespeeld. Daar maakt Tiny Hoekstra zojuist de 1-3. Veel zal het niet uitmaken want Twente is hard op weg naar de titel dankzij de 2-0 voorsprong in Enschede.

ADO-AJA | 62' GOAL AJAX!

In Den Haag heeft Ajax weer een voorsprong te pakken. Eerst was Tiny Hoekstra gevaarlijk door op de lat te koppen, even later vindt Lily Yohannes wel het net. Zij kopt de 1-2 binnen op aangeven van Sherida Spitse.

TWE-TEL | 62' Ravensbergen naar de kant

Voor Jaimy Ravensbergen zit de wedstrijd erop. De maakster van beide doelpunten wordt onder luid applaus gewisseld.

Ze gaat met een goed gemoed naar de kant want Twente is ook na rust verreweg de betere. Hoewel Telstar al vroeg een kansje kreeg, speelt het spel zich vooral af op de helft van Telstar.

Ruststanden eredivisie vrouwen

Ruststanden eredivisie vrouwen

Tweede helft

Er is weer afgetrapt in Enschede en Den Haag. Nog 45 minuten is FC Twente verwijderd van de landstitel.

Rust

FC Twente viert de 1-0 van Jaimy Ravensbergen

Op beide velden worden de kleedkamers opgezocht. Tijd om even stil te staan bij de vrouw die de Twentse harten sneller laat kloppen .Tien dagen geleden maakte Jaimy Ravensbergen namelijk haar rentree na maandenlang blessureleed. Nu maakt ze in haar tweede duel na haar blessure twee hele belangrijke doelpunten. Over een comeback gesproken.

ADO-AJA | 41' GOAL ADO!

In Den Haag is het inmiddels alweer gelijk. Van Oosten wordt neergehaald door De Sanders en de bal gaat op de stip. Loonen schiet daarna de strafschop kiezelhard binnen.

TWE-TEL | 40' GOAL TWENTE

En daar is de tweede van Twente. Elena Dhont stoomt op via de rechterkant en haar strakke voorzet kan niet goed gekeerd worden door keeper Steen. De bal komt voor de voeten van de inlopende Ravensbergen die haar tweede van de dag maakt. Twente op rozen. Ook omdat er gescoord is in Den Haag...

ADO-AJA | 36' GOAL AJAX!

Ook in Den Haag ligt de bal in het doel. Ajax komt op miraculeuze wijze op voorsprong. Wiëlle Douma probeert uit te verdedigen, maar schiet tegen een Amsterdams been aan.

Danique Noordam kan daarna alleen voor keeper Barbara Lorsheyd simpel binnentikken.

ADO-AJA | 33' Hoogstandje Yohannes

Middenvelder Lily Yohannes regisseert het spel van Ajax. Ze is bij elke aanval betrokken, verstuurt geweldige passes en heeft zo nu en dan tijd voor een hoogstandje.

Ze speelt haar tegenstander zojuist soepel door de benen. Geroutineerd loopt de 16-jarige weg.

Yohannes

TWE-TEL | 30' GOAL TWENTE

Twente scoort opnieuw, en nu telt ie wel! Een lange corner wordt door Dhont op de paal gewerkt, uitblinker Jaimy Ravensbergen loopt op de lijn binnen. Twente is virtueel kampioen!

Even daarvoor had Everaerts al op de lat gekopt. De openingstreffer is meer dan terecht.

TWE-TEL | 24' Afgekeurde goal

Jaimy Ravensbergen scoort! Ze kopt knap binnen uit een hoekschop, maar de scheidsrechter heeft een overtreding geconstateerd. In de herhaling lijkt er wel heel weinig aan de hand...

Vlak daarvoor had Elena Dhont op aangeven van Kaptein een megakans gemist. Twente zit heel dicht bij de openingstreffer.

TWE-TEL | 21' Beste kans van de wedstrijd

Afgezien van twee gevaarlijke momenten van Jaimy Ravensbergen, slaagde FC Twente er niet in om echt kansen te creëren tegen Telstar. Tot nu.

Oranje-international Wieke Kaptein dribbelt het strafschopgebied in en geeft strak voor, maar haar teamgenoten krijgen er net geen teentje tegenaan. Nog altijd 0-0.

Ravensbergen komt net tekort

ADO-AJA | 15' Schot Spitse

Ajax-captain Sherida Spitse haalt uit vanaf een meter of twintig en die bal gaat maar net over. Goede poging van de routinier.

Ondertussen zien we Lily Yohannes dribbelen op het middenveld en de voorhoede de ene na de andere loopactie maken. Het lijkt wachten op de openingstreffer van Ajax.

ADO-AJA | 10' Ajax domineert

Tot echte kansen leidt het nog niet, maar Ajax is de betere ploeg in Den Haag. De Amsterdammers hebben hun opdracht voor vandaag duidelijk goed begrepen: er moet gewonnen worden.

TWE-TEL | 4' Twente in de aanval

Zoals verwacht begint FC Twente aanvallend aan de wedstrijd. Telstar wordt meteen teruggedrongen.

Arnold Bruggink, Joseph Oosting en meerdere spelers van het mannenelftal kijken vanaf de goedgevulde tribunes toe.

TWE-TEL en ADO-AJA | 1' Duels begonnen!

Over een kleine twee uur weten wie de kampioen van Nederland is. Twente - Telstar en ADO - Ajax zijn begonnen!

De schaal is in de Grolsch Veste

ADO-AJA | De opstelling van Ajax

Romée Leuchter ontbreekt bij Ajax, dat straks tegen ADO speelt. Chasity Grant, die er vorige week tegen PSV niet bij was, start wel.

TWE-TEL | De elf van FC Twente

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Fortuna (2-0 verlies) twee wijzigingen in de opstelling van FC Twente. Kayleigh van Dooren maakt plaats voor Jaimy Ravensbergen.

Neemt Bakker afscheid met de dubbel?

Suzanne Bakker staat nog tweemaal voor de groep als trainer van Ajax. Vandaag spelen de Amsterdammers uit tegen ADO en op 20 mei wacht nog de bekerfinale tegen Fortuna Sittard. Daarna maakt Bakker plaats voor Hesterine de Reus.

Bakker kan in theorie nog de dubbel afscheid nemen, nadat ze vorig jaar al de landstitel won en dit seizoen met Ajax uitblonk in de Champions League.

Manager van de vrouwen, Daphne Koster, zei over het naderende vertrek van Bakker eerder het volgende: "Alles wat je daarover vertelt, kan een persoon beschadigen. Het gaat om waar we naartoe willen. Wij denken dat we daarbij een andere coach nodig hebben. Achter die beslissing sta ik nog steeds."

FC Twente-Telstar live bij de NOS

Kijk vanaf 16.30 uur op NOS.nl en in de NOS-app live naar FC Twente-Telstar uit de laatste speelronde van de eredivisie voor vrouwen. Bij winst is Twente kampioen.

Komt streamen even niet uit, kun je altijd nog in dit blog terecht.

De speelsters van FC Twente maken zich klaar

Bezwijkt Twente onder kampioensdruk? 'Het zal geen gemakkelijk duel worden'

Twee keer konden de voetbalsters van FC Twente de laatste weken landskampioen worden. Tegen FC Utrecht en Fortuna Sittard stond de kampioensschaal al te glimmen langs de kant. Ze hadden alleen maar hoeven winnen. Maar dat lieten de Tukkers na.

Nummer twee Ajax won wel en kroop dichterbij. Vandaag vanaf 16.30 uur is de ontknoping van de titelstrijd. Twente speelt thuis tegen Telstar, de nummer elf. Winnen de Tukkers niet, dan kan Ajax langszij komen. Net als vorig jaar.

Hoe moet je als team omgaan met deze druk? Welke lessen zijn er te leren uit de sportpsychologie? In het voetbal, maar eigenlijk voor iedereen die iets moet doen waar veel van afhangt.

Hierna alleen nog de bekerfinale: Ajax-Fortuna

Vandaag is de laatste speeldag in de eredivisie vrouwen. Er wordt voor de zomerbreak nog één duel gespeeld: de bekerfinale. Op maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag) staan Ajax en Fortuna Sittard in Tilburg tegenover elkaar in de bekerfinale.

Overzicht der landskampioenen

2023: Ajax

2022: FC Twente

2021: FC Twente

2020: geen competitie (corona)

2019: Ajax

2018: FC Twente

2017: FC Twente

Samenvatting: Twente geen kampioen bij Fortuna Sittard

Twente wéér geen kampioen na verlies tegen Fortuna en zege Ajax

Welkom!

Twee keer konden de voetbalsters van FC Twente de laatste weken landskampioen worden. Tegen FC Utrecht en Fortuna Sittard stond de kampioensschaal al te glimmen langs de kant. Ze hadden alleen maar hoeven winnen. Maar dat lieten de Tukkers na.

Nummer twee Ajax won wel en kroop dichterbij.

Vanmiddag (vanaf 16.30 uur) is de ontknoping van de titelstrijd. Twente speelt thuis tegen Telstar, de nummer elf. Winnen de Tukkers niet, dan kan Ajax langszij komen. Net als vorig jaar.