Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Fenomenale Pogacar verklaart 'rustig' begin in tijdrit: 'Moest wennen aan fiets'

Dag zeven in de Giro d'Italia:

  • Tadej Pogacar wint de individuele tijdrit van ruim 40 kilometer
  • Hij maakt het verschil op de slotklim
  • Filippo Ganna wordt tweede, Thymen Arensman is de beste Nederlander op de vierde plaats
  • Geraint Thomas verliest 2 minuten op Pogacar en zakt in het klassement
  • Lees hier het verslag
liveblog gesloten

A domani!

Morgen gaat de Giro d'Italia verder met een zware bergrit. De renners rijden van Spoleto naar Prati di Tivo en moeten in 152 kilometer liefst 3.850 hoogtemeters overbruggen. Van de organisatie krijgt deze rit vijf van de vijf sterren, een pittige etappe dus.

De finish is bergop, na de Prati di Tivo-klim van 14,6 kilometer (7% gemiddeld).

De renners stappen om 12.30 uur op en dan zijn wij er ook weer met een liveblog. Tot morgen!

Pogacar: 'Begon rustig om te wennen aan de tijdritfiets'

Pogacar is erg blij met zijn overwinning, uiteraard. "Ik had sinds de wereldkampioenschappen van vorig jaar geen tijdrit meer gereden, maar ik heb er sindsdien hard aan gewerkt. Ik ben blij dat dat zich vandaag heeft uitbetaald."

De rozetruidrager heeft ook een verklaring voor zijn tijdsverlies in de eerste fase van de tijdrit. "Ik begon met een wat rustiger tempo, om te wennen aan de tijdritfiets", legt hij uit. "De klim heb ik vol gas gereden. Het was best steil, dus dat was in mijn voordeel. In de volgende tijdrit zal dat anders zijn", aldus de Sloveen.

De tweede en laatste tijdrit van deze Giro wordt op 18 mei verreden. Met 31 kilometer is die korter én vlakker, dus meer in het voordeel van Filippo Ganna.

Pogacar op het podium na zijn zege

Verschuivingen in klassement, Arensman bijna in top tien

Tadej Pogacar heeft met zijn tijdrit ook goede zaken gedaan in het klassement. Hij heeft nu een voorsprong van 2.36 op nummer twee Daniel Felipe Martinez. Geraint Thomas is naar plaats drie gezakt (+2.46).

Ook Cian Uijtdebroeks is gezakt in het klassement, van de vierde naar de zevende plaats.

Ben O'Connor, Luke PLapp, Antoinio Tiberi en Thymen Arensman zijn allemaal flink gestegen. Arensman stond voor de tijdrit nog 26ste, nu bezet hij de elfde plaats (+5.09).

Algemeen klassement

1. Tadej Pogacar
2. Daniel Felipe Martinez (BORA-hansgrohe) +2.36
3. Geraint Thomas (Ineos) +2.46
4. Ben O'Connor (Decathlon AG2R) +3.33
5. Luke Plapp (Jayco AlUla) +3.42
6. Alexey Loetsenko (Astana) +3.49
7. Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a Bike) +3.50
8. Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious) +4.11
9. Filippo Zana (Jayco AlUla) +4.41
10. Lorenzo Fortunato (Astana) +4.44
11. Thymen Arensman (Ineos) +5.09

Arensman vierde

Thymen Arensman heeft het uitstekend gedaan vandaag. Hij wordt vierde op 1 minuut van Pogacar, achter zijn Ineos-ploeggenoten Filippo Ganna en Magnus Sheffield.

Thomas verliest 2 minuten

Tadej Pogacar heeft ongelooflijk hard omhoog gereden op de slotklim. Aan de voet had hij nog een achterstand van 47 seconden op Ganna, op de top verslaat hij de Italiaan met 17 seconden. De Sloveen heeft de klim dus 1 minuut en 4 seconden sneller op gereden.

Geraint Thomas zal ook niet tevreden zijn. De Brit verliest liefst 2 minuten op zijn concurrent en zakt naar de derde plaats in het klassement. Daniel Felipe Martinez is hem voorbij.

Pogacar flikt het!

Hij haalt het! Tadej Pogacar wint de tijdrit! Bizar, op de slotklim van 6,5 kilometer maakt hij meer dan een minuut goed op Filippo Ganna.

Haalt Pogacar het toch?

Het wordt heel spannend op de streep, want Pogacar lijkt bezig aan een uitstekende klim. Komt hij toch nog aan de tijd van Ganna?

Uijtdebroeks verliest witte trui

Cian Uijtdebroeks is binnen. De Belg van Visma Lease-a-Bike heeft een prima tijdrit gereden, maar het is niet voldoende om de witte trui te behouden. Die gaat naar Luke Plapp.

Uijtdebroeks stond voor de start van deze tijdrit vierde. Hij gaat iets zakken in het klassement omdat onder anderen Plapp en Ben O'Connor een betere tijdrit hebben gereden, maar de schade valt mee. Als iedereen binnen is maken we de balans op.

Pogacar begint aan klim, achterstand op Ganna is 47 seconden

Pogacar heeft het tweede deel precies bijna even hard gereden als Ganna: bij het tweede meetpunt is zijn achterstand 47 seconden. Maar of hij dat kan goedmaken in de klim van 6,5 kilometer?

Thomas kwam op 1.27 van Ganna door. Hij gaat dus tijd verliezen op Pogacar, het verschil is nu al 40 seconden.

Ganna en Plapp wachten af

In Perugia wachten Filippo Ganna en Luke Plapp (die zojuist de zesde tijd klokte en nog kans maakt op de witte trui) gespannen af. Pogacar en Thomas beginnen bijna aan de klim naar de finish.

Pogacar geeft 44 seconden toe op Ganna

Ganna kan een beetje ontspannen in Perugia: Pogacar is bij het eerste meetpunt (na 18 kilometer) liefst 44 seconden langzamer dan de Italiaan.

De Sloveense rozetruidrager is wel 8 seconden sneller dan Thomas. Nog 22 kilometer te gaan, inclusief 6,5 kilometer klimmen.

Thomas bij eerste meetpunt

Bij het eerste meetpunt is Geraint Thomas, nummer 2 in het klassement, 52 seconden langzamer dan leider Ganna. Als we de tussentijd van Pogacar weten kunnen we daar meer over zeggen.

Daniel Felipe Martinez, derde in het klassement, was na 18 kilometer 32 seconden langzamer dan de Brit van Ineos.

Ineos bezet top drie

De Ineos-ploeg doet het goed vandaag. Het team bezet het gehele podium, al moet ene T. Pogacar natuurlijk nog finishen. Ook Ineos-renner Thomas is nog niet binnen.

Top drie (151/165 renners gefinisht)

1. Filippo Ganna (Ineos) 52.01
2. Magnus Sheffield (Ineos) +32
3. Thymen Arensman (Ineos) +43

Ook Thomas en Pogacar onderweg

Alle renners zijn gestart. Kunnen favoriet Pogacar en outsider Thomas het Italiaanse feestje van Filippo Ganna nog verstoren? We weten het over 40 kilometer en iets meer van 50 minuten.

Arensman klokt (voorlopig) derde tijd

Thymen Arensman komt niet aan de tijd van Filippo Ganna, maar hij heeft wel een zeer goede tijdrit gereden.

De Nederlander is 43 seconden langzamer dan zijn Italiaanse ploeggenoot en staat vooralsnog derde. Hij gaat daardoor een flinke sprong maken in het klassement. Daar komen we zo op terug, als alle renners binnen zijn.

Top drie zit klaar

Alleen Daniel Felipe Martinez, Geraint Thomas en Tadej Pogacar zijn nog niet gestart. De top drie in het algemeen klassement zit al klaar en ook wij zitten er klaar voor. Wie wint deze tijdrit? En gaat het klassement op de schop?

Uijtdebroeks ook van start

Cian Uijtdebroeks, leider in het jongerenklassement, is ook begonnen aan zijn tijdrit. De renner van Visma Lease-a-Bike draagt de futuristische tijdrithelm van zijn ploeg en zal proberen zijn vierde plaats in het klassement te behouden.

Arensman moet 47 seconden goedmaken

Arensman doet het nog steeds uitstekend. Op het tweede meetpunt heeft hij een achterstand van 47 seconden op Ganna. Arensman, normaal gesproken een betere klimmer, zou in de laatste oplopende 6,5 kilometer naar de finish nog wel iets goed moeten kunnen maken op zijn ploeggenoot.

Hoole valt uit top vijf

Daan Hoole is zijn plek in de top vijf kwijt, want Magnus Sheffield (Ineos) en Max Schachmann (bora-hansgrohe) zijn sneller. Sheffield geeft 32 seconden toe op leider Ganna en Schachmann komt 48 seconden na de Italiaanse leider over de streep.

Pogacar draait warm in paarse broek

Tadej Pogacar is op zijn fietstrainer geklommen om rustig warm te rijden. Ondertussen is hij druk met zijn telefoon. En: hij heeft zijn pak met donkerpaarse broek weer aan. Eerder deze week mocht dat niet van de UCI. De internationale wielerbond dreigde zelfs met diskwalificatie, maar inmiddels zal die kwestie dus opgehelderd zijn.

Arensman begint goed

Thymen Arensman is goed begonnen aan zijn tijdrit. Op het eerste meetpunt is hij 32 seconden langzamer dan Filippo Ganna, die als een raket van start ging. Arensman is maar een paar seconden langzamer dan landgenoot Daan Hoole, die nu de vierde plaats bezet.

Ganna puft uit

Filippo Ganna zit nog steeds bij te komen van zijn inspanning. Hij moet nu afwachten of zijn tijd voldoende is voor de zege. Kan Tadej Pogacar nog sneller? De Sloveen start om 16.24, als laatste.

Klassementsrenners bijna aan de beurt

We gaan onze blik langzaam richten op de klassementsrenners. De starttijden van de favorieten:

Starttijden klassementsrenners/favorieten

15.29 uur Thymen Arensman (Ineos)
15.34 uur Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious)
15.42 uur Luke Plapp (Jayco AlUla)
15.54 uur Ben O'Connor (Decathlon AG2R)
16.15 uur Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a Bike)
16.18 uur Daniel Felipe Martinez (BORA-hansgrohe)
16.21 uur Geraint Thomas (Ineos)
16.24 uur Tadej Pogacar (UAE)

Arensman en Sheffield onderweg

Ook Thymen Arensman en Magnus Sheffield, ploeggenoten van Ganna bij Ineos, zijn onderweg.

We zijn benieuwd naar de tijdrit van Arensman. Kan hij tijd terugpakken op zijn concurrenten in het klassement?

Top vier

1. Filippo Ganna (Ineos) 52.01
2. Mikkel Bjerg (UAE) +1.39
3. Lorenzo Milesi (Movistar) +1.55
4. Daan Hoole (Lidl-Trek) +2.15

Ganna verpulvert tijd van Bjerg

Filippo Ganna verpulvert de snelste tijd van Bjerg: de Italiaan is liefst 1 minuut en 39 seconden sneller dan de renner van UAE. Hij rondt tijdrit af in 52.01, met een gemiddelde van 46,8 kilometer per uur.

Daan Hoole staat nog knap vierde, wel op ruim 2 minuten van Ganna.

Geen fietswissels

Er is een wisselzone voor de start van de klim, maar we hebben nog een fietswissels gezien. Ook Ganna rijdt nu op zijn tijdritfiets naar boven.

Bjerg sneller dan Milesi

Mikkel Bjerg (UAE) rijdt de tijd van Lorenzo Milesi uit de boeken. De ploeggenoot van Tadej Pogacar is 16 seconden sneller dan de voormalige leider, maar Ganna is al in aantocht.

Ganna veruit de snelste na 34 kilometer

Filippo Ganna is veruit de snelste na de eerste 34 kilometer. De Italiaan legde het eerste vlakke deel af met een gemiddelde van 52,8 kilometer per uur. Hij is daarmee liefst 1 minuut en 19 seconden sneller dan Affini en Hoole, die tot de doorkomst van de Italiaan de snelste tussentijd achter hun naam hadden.

Nu begint Ganna aan de klim naar de finish.

Inhaalrace Ganna

Filippo Ganna heeft voor het eerste tussenpunt (18 kilometer) al twee renners ingehaald: Amanuel Ghebreigzabhier en Ewen Costiou. Die laatste was twee minuten eerder gestart.

Filippo Ganna

Milesi sneller dan Hoole

Lorenzo Milesi rijdt de tijd van Daan Hoole uit de boeken. De Italiaan van Movistar is 20 seconden sneller dan de Nederlander.

Snelste tijden tot nu toe

1. Lorenzo Milesi (Movistar) 53.56
2. Daan Hoole (Lidl-Trek) +20
3. Edoardo Affini (Visma Lease-a-Bike) +30

Ganna raakt toeschouwer

Oef, daar gaat het al bijna mis voor Ganna. Vlak na de start raakt hij de arm van een toeschouwer. De Italiaan maakt een klein slingertje maar blijft stevig op zijn fiets zitten. Hij gaat hoofdschuddend verder.

Ganna raakt een toeschouwer

Daar is Ganna

Tijdritkanon Ganna staat klaar op het startpodium. De Italiaan van Ineos is als tweevoudig wereldkampioen tijdrijden een van de favorieten voor de winst vandaag. Kan hij op het vlakke deel genoeg marge pakken?

We gaan er eens even goed voor zitten.

Affini langzamer, snelste tijd van Hoole blijft staan

Nee, Affini komt niet aan de tijd van Hoole. De Italiaan van Visma Lease-a-Bike is 10 seconden langzamer dan de Nederlander.

Hoole klokt snelste tijd

Daan Hoole komt over de streep in Perugia. Hij is met 54.16 bijna een halve minuut sneller dan Max Walscheid en is de snelste tot nu toe.

Het is afwachten hoe lang zijn tijd blijft staan, want Edoardo Affini reed op het tweede tussenpunt dezelfde tijd als Hoole.

Daan Hoole onderweg in de tijdrit

Van Dijke onderuit

Tim van Dijke is onderuit gegaan, meldt zijn ploeg Visma Lease-a Bike. De Nederlander kan wel verder op een andere fiets.

Hoole 3 seconden langzamer

Daan Hoole is op het eerste meetpunt 3 seconden langzamer dan Josef Cerny.

Cerny is inmiddels al bij het tweede meetpunt, waar hij nu nog veruit de snelste is. De Tsjech begint nu aan de klim.

Cerny nu de snelste

De eerste tussentijden druppelen binnen. Josef Cerny is tot nu toe de snelste bij de eerste doorkomst na ruim 18 kilometer. De Tsjech van Soudal Quick-Step is liefst 36 seconden sneller dan Ryan Mullen.

Het is nu wachten op de doorkomst van Daan Hoole.

Hoole maakt slippertje

Ook Daan Hoole is bezig aan zijn tijdrit. Hij begint snel, maar in een van de eerste bochten gaat het wel bijna mis. Hoole snijdt de bocht scherp aan en maakt een klein slippertje met zijn achterwiel. Gelukkig blijft hij wel op zijn fiets zitten.

Dat lukt Tobias Lund Andresen even later niet. De Deen van dsm-firmenich-PostNL gaat onderuit in precies dezelfde bocht.

Arensman heeft KOM op slotklim na verkenning

Met de benen van Thymen Arensman zat het tijdens de verkenning wel goed, als we zijn rit op Strava moeten geloven.

De Nederlander van Ineos reed op de slotklim van 6,5 kilometer een nieuwe beste tijd (KOM). Over de klim van gemiddeld 4,2% deed hij iets meer dan 15 minuten (25,7 kilometer per uur). Daarmee was hij 3,5 minuut sneller dan Will Barta van Movistar, die de tweede tijd reed.

Tadej Pogacar heeft zijn verkenning (nog) niet op Strava gezet.

Bredewold wint in Baskenland

Ondertussen heeft Mischa Bredewold de eerste etappe van de Itzulia Women (de Ronde van het Baskenland voor vrouwen) op haar naam geschreven. De Nederlandse Europees kampioene van Team SD Worx-Protime bleef in de sprint van een groep van zo'n zeventig rensters onder anderen haar ploeggenote Demi Vollering voor.

Wachten op tussentijden

Vier Nederlanders zijn inmiddels bezig aan hun tijdrit: na Van den Berg zijn ook David Dekker, Fabio Jakobsen en Tim van Dijke onderweg.

Het is wachten op de eerste tussentijden. Die worden gemeten na 18,6 kilometer.

De favorieten voor vandaag

We schreven het eerder in dit blog al: deze tijdrit lijkt op het lijf geschreven van klassementsleider Tadej Pogacar. Maar de Sloveen heeft natuurlijk wel concurrentie.

Wat te denken van Geraint Thomas, de nummer twee in het klassement? De Brit van Ineos is een goede tijdrijder en heeft 46 seconden goed te maken op Pogacar.

Filippo Ganna, ploeggenoot van Thomas, is ook een kanshebber voor de dagzege. De Italiaan is tweevoudig wereldkampioen tijdrijden, al is hij wel beter op vlakke parcoursen.

We zijn ook benieuwd naar de tijdrit van Thymen Arensman. De Nederlander, ook van Ineos, verloor vroeg in deze Giro al tijd in het klassement, maar gisteren zagen we hem hard op kop rijden op de gravelstroken. Arensman is ook een behoorlijke tijdrijder, dus hij kan wellicht tijd terugpakken op de concurrentie. Arensman start om 15.29 uur.

En wat te denken van Daan Hoole? De grote motor van Lidl-Trek werd vorig jaar tweede bij het NK tijdrijden en einigde bij het EK als zevende. Hij gaat om 13.32 uur al van start.

Thymen Arensman

START | Van den Berg is vertrokken

Julius van den Berg heeft als rodelantaarndrager de eer om als eerste te mogen vertrekken. De Nederlander van dsm-firmenich-PostNL, die de Giro vooral in dienst rijdt van sprinter Fabio Jakobsen, is onderweg.

Vanaf nu start er elke minuut een renner. Andiamo!

Caruso verloor gisteren ruim een kwartier

Nog even terugkijken naar gisteren, toen de renners over de grindwegen van Toscane reden. De klassementsrenners verspilden weinig energie, ook met het oog op de tijdrit van vandaag. Bijna allemaal kwamen ze ongeschonden over de streep, behalve Damiano Caruso. De renner van Bahrain-Victorious kwam ten val en verloor ruim een kwartier.

Kijk de ontknoping van de zesde etappe hier terug:

Sánchez sprint naar winst in zesde Giro-etappe, eerste zege in grote ronde

Boodschap van Pogacar aan toeschouwers: 'Wees voorzichtig'

Wielrennersvakbond CPA is bezig met de veiligheid rond het parcours en heeft Tadej Pogacar een speciale boodschap laten inspreken voor de toeschouwers.

"Hoi iedereen", zegt de Sloveen in zijn roze trui. "Ik moedig jullie allemaal aan om naar de Giro te komen kijken, maar ik wil jullie op het hart drukken om voorzichtig te zijn. Denk aan de renners en aan jezelf. De snelheid ligt hoog en we willen geen ongelukken."

Starttijden: Van den Berg bijt spits af, Pogacar als laatste

Nederlander Julius van den Berg (dsm-firmenich-PostNL) is om 13.10 uur de eerste renner die het parcours op mag, Tadej Pogacar is als klassementsleider de laatste om 16.24 uur.

Een overzicht van de starttijden van de Nederlanders en de favorieten:

Starttijden Nederlanders

13.10 uur Julius van den Berg (dsm-firmenich-PostNL)
13.17 uur David Dekker (Arkéa)
13.20 uur Fabio Jakobsen (dsm)
13.25 uur Tim van Dijke (Visma-Lease a Bike)
13.32 uur Daan Hoole (Lidl-Trek)
13.46 uur Roel van Sintmaartensdijk (Intermarché-Wanty)
13.51 uur Danny van Poppel (BORA-hansgrohe)
13.56 uur Olav Kooij (Visma-Lease a Bike)
14.21 uur Gijs Leemrijze (dsm-firmenich-PostNL)
15.29 uur Thymen Arensman (Ineos)

Starttijden (klassements)favorieten

13.35 uur Edoardo Affini (Visma-Lease a Bike)
13.41 uur Tobias Foss (Ineos)
14.24 uur Mikkel Bjerg (UAE)
14.37 uur Filippo Ganna (Ineos)
15.10 uur Magnus Sheffield (Ineos)
15.29 uur Thymen Arensman (Ineos)
15.34 uur Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious)
15.42 uur Luke Plapp (Jayco AlUla)
16.15 uur Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a Bike)
16.18 uur Daniel Felipe Martinez (BORA-hansgrohe)
16.21 uur Geraint Thomas (Ineos)
16.24 uur Tadej Pogacar (UAE)

Gaan renners van fiets wisselen?

De Giro-organisatie heeft voor de steile klim een wisselzone ingericht. Omdat de eerste kilometers van de tijdrit vlak zijn en er daarna geklommen moet worden, kan het lonen om de tijdritfiets om te wisselen voor een lichtere wegfiets. Het is de vraag wie dat gaat doen, want een wissel kost natuurlijk ook tijd.

De renners moeten zich wel aan strenge regels houden, schrijft de jury. Zo mogen de renners maximaal 25 meter op gang geduwd worden.

40,6 kilometer tijdrijden met lastige slotklim

De Giro telt dit jaar twee individuele tijdritten, vandaag staat de eerste op het programma.

De renners beginnen hun race tegen de klok in Foligno. De eerste 34 kilometers zijn vlak, de laatste 6,6 kilometers lopen bergop. Het klimgedeelte begint met een steile muur van 1,3 kilometer tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 11,8. Pittig dus.

Ook daarna blijft de weg omhoog lopen. Op de streep in Perugia zijn bovendien bergpunten te verdienen, want het slot van de tijdrit staat in het routeboek als klim van de vierde categorie.

De tijdrit lijkt op het lijf geschreven van Tadej Pogacar, kan hij vandaag nog meer tijd pakken op zijn concurrenten?

Buongiorno!

Welkom bij het liveblog over de zevende etappe in de Ronde van Italië. Vandaag staat de eerste individuele tijdrit op het programma.

De eerste renner gaat om 13.10 uur van start. Via dit blog houden we je op de hoogte van alles rondom de Giro. Andiamo!

Tadej Pogacar draagt de roze leiderstrui