Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Sánchez verslaat Alaphilippe in rit over Toscaans gravel, Pogacar denkt al aan tijdrit

  • Spanjaard Pelayo Sánchez verslaat medevluchter Julian Alaphilippe in de sprint
  • Klassementsrenners vallen elkaar niet aan, Tadej Pogacar behoudt de roze trui
  • Lees hier het wedstrijdverslag
  • Morgen staat de eerste tijdrit (40 kilometer) op het programma
liveblog gesloten

A domani!

Terwijl Pelayo Sánchez nog wel even zal nagenieten van deze etappe, gaat bij veel renners de focus al op morgen. Dan staat namelijk de eerste individuele tijdrit op het programma. Het is een rit van ruim 40 kilometer, met het nodige klimwerk in de slotfase.

De eerste renner gaat morgen om 13.00 uur van start en dan zijn wij er ook weer met een liveblog. Tot dan!

Bekijk hier de samenvatting

Sánchez sprint naar winst in zesde Giro-etappe, eerste zege in grote ronde

Pogacar: 'Vind Strade Bianche mooier'

Tadej Pogacar is blij dat de etappe erop zit, zegt hij voor de microfoon van de Giro-organisatie. De Sloveen is blij dat hij niet al te veel energie heeft verspild en lacht dat hij de échte Strade Bianche toch mooier vindt.

Pogacar is met zijn hoofd al bij de tijdrit van morgen, waar hij zijn roze trui opnieuw zal moeten verdedigen. Na het interview kruipt hij meteen op zijn tijdritfiets, zoals hij de afgelopen dagen ook al deed.

Bekijk de uitslag hier

Pogacar behoudt roze trui

De groep met klassementsrenners komt 29 seconden na winnaar Sánchez over de streep. Tadej Pogacar behoudt dus zijn roze leiderstrui, ondanks dat Plapp hem tijdens de rit wel bedreigde.

Ineos reed flink door op de gravelwegen, maar de klassementsrenners hielden zich relatief rustig vandaag, mogelijk met oog op de tijdrit van morgen. Romain Bardet deed nog wel een poging deed op het laatste steile klimmetje.

FINISH | SÁNCHEZ WINT

Pelayo Sánchez wint de zesde etappe! De Spanjaard van Movistar verslaat Julian Alaphilippe in de sprint. Luke Plapp, die geen rol speelde in de sprint, wordt derde.

Voor de 24-jarige Sánchez is het zijn grootste overwinning uit zijn loopbaan. Hij won tot vandaag nog nooit een WorldTour-wedstrijd.

Pelayo Sánchez

Nog 1,5 km | Piccolo ontsnapt

Koplopers Alaphilippe, Plapp en Pelayo Sanchez zijn er bijna: wie pakt de zege in deze zesde etappe?

Het peloton rijdt op 20 seconden en lijkt te laat te komen. Andrea Piccolo is nog wel weggereden uit het peloton, kan hij de oversteek maken?

Nog 3,5 km | Iedereen boven

Dat was het klimmetje al: Alaphilippe, Sanchez en Plapp leiden nog steeds, maar het peloton volgt op slechts 20 seconden.

De laatste kilometers zijn niet zo lastig meer, al lopen de laatste meters nog wel wat omhoog.

Nog 4 km | Alaphilippe voorop

Alaphilippe leidt de dans op het steile muurtje, maar Sanchez houdt zijn wiel. Ook Plapp is niet ver weg.

Nog 5 km | Laatste klimmetje

Alaphilippe, Plapp en Sanchez beginnen aan de Serre de Rapolano, een kort klimmetje van 1,2 kilometer waarvan de laatste 700 meter het lastigst zijn.

De voorsprong van de koplopers is inmiddels wel geslonken tot 43 seconden.

Nog 6 km | Voorsprong onder de minuut

Het is nog steeds Ineos dat het tempo bepaalt in het peloton. De voorsprong van de koplopers is nu 59 seconden.

Over 1 kilometer beginnen de koplopers aan het laatste, steile klimmetje. Dat is echt wel een vervelend ding, met stukken van maximaal 20%.

Nog 8 km | Zo ziet de finale eruit

Nog 9 km | Alaphilippe op z'n tandvlees

Alaphilippe leek te moeten passen, maar is nu toch weer aangesloten bij Plapp. Ook Sanchez heeft zijn fout hersteld, dus de drie koplopers zijn weer samen. Hun voorsprong is nog altijd iets meer dan 1 minuut, maar in de finale moeten ze nog een steil muurtje over.

Gaat het drietal strijden om de winst of komt de groep met Pogacar nog terug? Het wordt spannend.

Nog 10 km | Foutje Sanchez

Ai, een foutje van koploper Pelayo Sanchez. De renner van Movistar schat een rotonde helemaal verkeerd in en rijdt bijna de berm in.

Medevluchter Alaphilippe blijft nog net op zijn fiets zitten en moet in de achtervolging op Plapp.

Kijk het moment hier terug:

Nog 14 km | Arensman stampt door

Thymen Arensman is lekker bezig vandaag. De Nederlander van Ineos rijdt op kop van het flink uitgedunde peloton, dat nog uit zo'n 25 renners bestaat. Koplopers Alaphilippe, Plapp en Sanchez hebben nog 1 minuut van hun voorsprong over.

Nog 15 km | Ineos trekt weer door

Ook op de laatste gravelstrook neemt Ineos het initiatief: de ploeg van kopman Geraint Thomas trekt stevig door en er vallen gaten in het peloton. Pogacar is attent.

Nog 16 km | Eervolle vermelding voor Honoré

Het was te verwachten: Mikkel Honoré is weer terug in het peloton. Toch een eervolle vermelding voor Deen, die volgens de Giro-twitteraar van dienst al drie jaar in een chasse-patate rijdt. En dat met een gebroken rib, vandaag.

Nog 17 km | Val in peloton

Oei, een val in het peloton: Damiano Caruso ligt erbij.

Nog 18 km | Gravelstrook 3/3

Koplopers Alaphilippe, Plapp en Sanchez beginnen aan de laatste gravelstrook. Houden ze hun voorsprong? Die is nu nog 2 minuten.

Nog 20 km | Laatste gravelstrook in zicht

Over drie kilometer rijden de renners de laatste gravelstrook van vandaag op: nog 2,4 kilometer stofhappen en dan rijden de renners over heuvelachtige asfaltwegen naar de finish in Rapolano Terme.

Nog 39 km | Plapp bijna weer virtueel in het roze

Het wordt nog spannend in de laatste fase van de etappe, want Luke Plapp maakt nog altijd kans op de roze trui. De Australiër was zijn virtuele trui op de gravelstroken net even kwijt, maar heeft hem nu weer in het vizier.

Plapp staat op 2.33 van Pogacar in het klassement, de drie koplopers hebben nu een voorsprong van 2.25.

Bij de 'sprint' om de bonificatieseconden pakt Plapp bovendien 3 seconden winst.

Nog 31 km | Honoré in tegenaanval, met gebroken rib

Mikkel Honoré probeert in zijn eentje de oversteek te maken naar de kopgroep. Dat is op zich al bewonderenswaardig, want de Deen, die in de derde etappe voor opwinding zorgde met een uitval in volle finale, rijdt sinds een val in de vierde etappe rond met een gebroken rib.

Nog 35 km | Nog een gravelstrook en venijnig klimmetje

De renners zijn terug op het asfalt. Even de balans opmaken na twee van de drie gravelstroken:

Van de kopgroep zijn alleen Alaphilippe, Plapp en Sanchez nog over.

Het peloton heeft de voorsprong teruggebracht naar 1.35. De geloste koplopers (Trentin, Groves, Vendrame, Fiorelli) rijden op 30 seconden.

Nog één gravelstrook en een venijnig klimmetje (op 5 kilometer van finish) te gaan.

Profiel etappe 6

Nog 39 km | Arensman op kop, Pogacar in zijn wiel

De voorsprong van koplopers Alaphilippe, Plapp en Sanchez is flink geslonken op de tweede gravelstrook, mede dankzij het kopwerk van Arensman in het peloton. De Nederlander van Ineos trekt flink door op kop, Pogacar zit ogenschijnlijk rustig in zijn wiel.

Nog 40 km | Uijtdebroeks van de fiets

Een val in het peloton: onder anderen Cian Uijtdebroeks, Ben O'Connor en Dani Martinez, allemaal klassementsrenners, moeten van de fiets. Ze stappen wel snel weer op.

Nog 42 km | Gravelstrook 2/3

De renners zijn bezig aan de tweede gravelstrook, die vervelend oploopt (2,5 kilometer à 6%).

Alleen Alaphilippe, Plapp en Sanchez zijn nog over vooraan. Het peloton, aangevoerd door Thymen Arensman (Ineos) volgt op 1.35.

Nog 44 km | Ineos op kop

Tussen de stofwolken door zien we dat Ineos hard op kop rijdt op de eerste strook. De voorsprong van de zeven koplopers slinkt snel: van de 3 minuten is nu nog maar 2.18 over.

Nog 48 km | Gravelstrook 1/3

Daar is de eerste gravelstrook (van de drie)! De zeven koplopers zijn eraan begonnen, het peloton volgt straks, want de grote groep rijdt op 3 minuten.

Nog 55 km | Aftellen naar de eerste gravelstrook

Over 5 kilometer beginnen de koplopers aan de eerste grindstrook van 4,4 kilometer. Na 600 meter volgt dan al de tweede strook, waar ook een gecategoriseerd klimmetje in zit (2,5 kilometer à 6%).

Nog 68 km | Voorsprong bijna 3 minuten: Plapp virtueel in roze

De voorsprong van de koplopers loopt snel op, waardoor Luke Plapp nu virtueel de roze trui om zijn schouders heeft, want hij staat op 2.33 van Pogacar.

UAE rijdt op kop in het peloton, maar de voorsprong van het zevental vooraan is al 2.47.

Nog 75 km | Bidon van baas Lefevere

Dit zien we niet vaak: Julian Alaphilippe krijgt onderweg een bidon van zijn teambaas Patrick Lefevere, die in zijn overhemd langs de kant staat. Dit voorjaar liet Lefevere zich nog kritisch uit over Alaphilippe. Hij vond dat de Fransman zich te veel met feesten en alcohol bezighield en dreigde met ontslag.

De 31-jarige Alaphilippe is tweevoudig wereldkampioen en won vele grote wedstrijden, maar de laatste jaren bleven de zeges uit.

Nog 76 km | Groves wint tussensprint

Kaden Groves komt als eerste over de streep bij de tussensprint. Hij pakt zo 12 punten en is leider Jonathan Milan tot 42 punten genaderd.

Nog 76 km | Kopgroep breidt voorsprong uit

De voorsprong van Alaphilippe en co loopt op naar anderhalve minuut. De groep bestaat nu uit zeven renners, want Andrea Vendrame heeft de oversteek ook nog gemaakt.

Plapp is de best geklasseerde renner vooraan. De Australiër staat op 2.33 van Tadej Pogacar.

Nog 86 km | Alaphilippe weer vooruit

Alaphilippe zit niet zo te wachten op gezelschap van de grote groep avonturiers. Terwijl de grote groep weer werd ingerekend door UAE, is de Fransman weer weggesprongen. Dit keer heeft hij gezelschap van Kaden Groves en Pelayo Sanchez.

Even later sluiten ook Luke Plapp, Filippo Fiorelli en Matteo Trentin aan. Het zestal heeft een voorsprong van 30 seconden.

Nog 90 km | Grote groep gaat aansluiten

Na negentig kilometer lijkt zich nu toch echt een serieuze kopgroep te vormen: Alaphilippe, Paret-Peintre en Fiorelli gaan gezelschap krijgen van zo'n twintig andere renners. In het peloton houdt UAE de controle.

Sprinter Kaden Groves zit er ook bij. Niet zo gek, want de tussensprint komt eraan.

Nog 95 km | Zo ligt het gravel erbij

Over ongeveer 50 kilometer komen de renners de eerste grindwegen tegen. Team Polti Kometa rijdt alvast vooruit en deelt een filmpje van een van de sterrati:

Nog 101 km | Alaphilippe weer in de aanval, renners zijn boven

Het was te verwachten: Julian Alaphilippe laat zich weer zien van voren. Nu is hij samen met Aurélien Paret-Peintre en Filippo Fiorelli weggereden.

Het drietal heeft op de top van de klim naar Volterra een voorsprong van zo'n 12 seconden op het peloton, waar de ploeg van Pogacar op kop rijdt.

Fiorelli pakte overigens de drie bergpunten op de top van de klim van de vierde categorie.

Nog 106 km | Viertal vooruit

Er wordt hard doorgereden op de klim naar Volterra, maar nog altijd krijgen de aanvallers weinig ruimte. Alessandro De Marchi, Jenthe Biermans, Mikkel Honoré en Giulio Pellizzari hebben nu wel een kleine voorsprong.

Nog 108 km | Klimmen!

Tot zover de poging van Van Dijke: hij is weer terug in het peloton. De renners zijn ondertussen bezig met de eerste klim van bijna tien kilometer. Kan dit een springplank zijn voor een mogelijke kopgroep?

Nog 110 km | Van Dijke sluipt weg

Vlak voor het begin van de eerste klim in Volterra laat Tim van Dijke zich zien. De renner van Visma-Lease a Bike heeft een klein gaatje. De Italiaan Martin Marcellusi van Bardiani zit in zijn wiel.

Nog 117 km | Bijna klimmen

De renners hebben de vlakke beginfase bijna achter de rug. Over zo'n tien kilometer doemt de eerste klim op, in Volterra (9,8 kilometer à 4,2% gemiddeld). Wellicht kunnen de aanvalslustige renners daar hun slag slaan, want op de vlakke wegen is het ondanks de vele pogingen nog niet gelukt.

Profiel etappe 6

Nog 121 km | Fietswissel Uijtdebroeks

Cian Uijtdebroeks, de leider van het jongerenklassement, moet van fiets wisselen. De Belg van Visma-Lease a Bike, vierde in het algemeen klassement (+55), krijgt snel een nieuwe fiets en kan in de achtervolging.

Vooraan is Clarke inmiddels weer ingerekend.

Nog 125 km | Clarke alleen

Simon Clarke, van pechploeg Israel-Premier Tech, probeert het alleen. Een dappere poging van de Australiër, die sinds vandaag nog maar vier ploeggenoten over heeft. Maar in z'n eentje zal het lastig worden. Of krijgt hij nog hulp?

Nog 143 km | Alaphilippe teruggefloten

Zo makkelijk gaan ze het Alaphilippe niet maken vandaag. De Fransman, Van Poppel en Gaviria zijn weer terug in het peloton.

Nog 147 km | Alaphilippe springt weg

Julian Alaphilippe heeft deze rit overduidelijk ook omcirkeld. De Franse oud-wereldkampioen is weggereden, Danny van Poppel en Fernando Gaviria zijn ook meegesprongen. Het drietal heeft een voorsprong van zo'n 6 seconden.

Nog 154 km | Affini actief

Door de aanvalslust van een grote groep renners ligt het tempo hoog in het eerste deel van de rit. Edoardo Affini en Attila Valter zijn actief namens Visma-Lease a Bike en ook Jasper Stuyven (Lidl-Trek) hebben we al vooraan gezien, maar niemand krijgt nog de ruimte.

Nog 168 km | Aanvallen

Er zijn veel renners die wel zin hebben in een dagje in de kopgroep, zo te zien. Andrea Piccolo (EF) was de eerste die het probeerde, maar hij is inmiddels teruggefloten.

De eerste 70 kilometers zijn relatief vlak.

Nog 180 km | Start!

De renners rijden Viareggo uit, etappe 6 is begonnen. Andiamo!

Opnieuw met roze broek

Afgelopen dagen wisselde Pogacar vaak van outfit, maar vandaag draagt hij hetzelfde als gisteren: een roze broek en een roze trui.

Pogacar is volledig in het roze gehuld

De truien

De truien veranderden gisteren niet van eigenaar. Voor het overzicht:

Roze leiderstrui: Tadej Pogacar (UAE)

Paarse puntentrui: Jonathan Milan (Lidl-Trek)

Blauwe bollentrui: Tadej Pogacar, gedragen door Lilian Calmejane (Intermarché-Wanty)

Witte jongerentrui: Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a Bike)

Ogen gericht op Pogacar in 'mini Stade Bianche'

Na drie vlakke ritten voor de sprinters zijn de ogen vandaag weer extra gericht op de man in de roze leiderstrui: Tadej Pogacar. De Sloveen is vandaag de topfavoriet, zoals hij dat deze hele Giro zal zijn voor zware ritten.

Op het Toscaanse gravel kan hij bovendien goed uit de voeten. Dat hebben we eerder dit seizoen wel gezien tijdens Strade Bianche, die hij won na een vooraf aangekondigde monstersolo van 81 kilometer.

Kijk de beelden van die heroïsche solo hier terug:

Heroïsche zege Pogacar in Strade Bianche: aangekondigde solo van 81 kilometer slaagt

Zieke Lipowitz niet van start

Ook Florian Lipowitz gaat niet meer van start. De jonge Duitse klimmer van Bora-hansgrohe is ziek. Dat is een flinke aderlating voor de Duitse ploeg, want eerder deze Giro maakte Lipowitz indruk met een vijfde plaats in de eerste bergrit naar Oropa. In de Ronde van Romandië eindigde hij knap als derde in het eindklassement.

Drie uitvallers bij Israel-Premier Tech

Een vervelende ochtend voor Israel - Premier Tech: de ploeg gaat vandaag met drie renners minder van start. Michael Woods, Nadav Raisberg een Riley Pickrell kunnen niet meer van start na hun valpartijen van gisteren.

Woods heeft symptomen van een lichte hersenschudding en Raisberg heeft een botje in zijn hand gebroken. Pickrell leek aanvankelijk nog wel te kunnen starten, maar omdat ook hij mogelijk kampt met een hersenschudding heeft de ploeg besloten om hem ook naar huis te sturen.

Herdenking Wouter Weylandt

De renners en organisatie van de Giro staan vandaag stil bij het overlijden van Wouter Weylandt. Het is precies dertien jaar geleden dat de Belgische renner overleed na een val in de Ronde van Italië.

Eerder deze Giro bracht Tim Merlier al een eerbetoon aan zijn landgenoot. Merlier, die in zijn jeugd groot fan was van Weylandt, maakte na zijn sprintzege in de derde etappe een W-teken met zijn handen.

Tim Merlier maakt een W-teken voor Weylandt na zijn zege in de derde etappe

Zo ziet de etappe eruit

Een soort Strade Bianche-light. Zo is de zesde rit van deze Giro het best te omschrijven. De renners krijgen vandaag een paar van die prachtige Toscaanse gravelwegen voorgeschoteld.

De plaatjes van de renners op de witte wegen zullen fraai zijn, maar het is nog maar de vraag of de stroken vandaag bepalend gaan zijn voor de wedstrijd. In totaal rijden de renners drie stroken van in totaal bijna 12 kilometer over het grind: dat valt mee.

Toscaanse heuvels en gravel

De eerste 70 kilometers zijn vlak, maar daarna begint het klimwerk. Er zijn twee gecategoriseerde beklimmingen in het parcours opgenomen, maar de laatste 110 kilometer gaan constant op en af. In totaal overbruggen de renners 1.900 hoogtemeters.

Op 50 kilometer van de finish in Rapolano Terme komen de renners de eerste gravelstrook tegen en vlak daarna volgt de tweede. De laatste grindstrook ligt op 17 kilometer van de finish. In de finale zit ook nog een steile muur van 1,2 kilometer à 8,4% gemiddeld. Een mooie plek voor favoriet Tadej Pogacar om weg te springen?

Profiel etappe 6

Buongiorno!

Welkom bij het liveblog over de zesde etappe van de Giro d'Italia. De renners stappen om 12.45 uur op in Viareggio aan de Toscaanse kust voor een - naar verwachting - prachtige heuvelrit met een paar Toscaanse gravelstroken.

De finish wordt na 180 kilometer rond 17.15 verwacht. Andiamo!

Tadej Pogacar