Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Milan wint mini Milaan-Sanremo • Sprinters kritisch op afdaling richting finish

Dit was het liveblog van de vierde etappe van de Giro d'Italia 2024:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dat was het voor vandaag. Morgen gaat de Giro verder met de vijfde etappe en die voert over 178 kilometer langs de kust van Genua naar Lucca.

Onderweg zijn er twee beklimmingen van de derde categorie, eentje van de derde en één van de vierde categorie. De sterke sprinters zullen voor de derde dag op rij hun kans ruiken, al ligt de top van de laatste heuvel op twintig kilometer van de streep.

Gisteren was het Pogacar, vandaag Ganna. Wie doet morgen een poging om een sprint voor te zijn?

De start is om 13.00 uur en de finish wordt vanaf 17.00 uur verwacht. Wij zijn er weer de hele dag bij met een liveblog. Ciao!

Kritiek op afdaling richting finish

"Ik ben vooral blij dat ik nog leef, want met één kilometer te gaan zag ik twee renners schouder aan schouder. Er vloog er een bijna over de hekken", zegt Tim Merlier bij Eurosport, na de finish in Andora. Meerdere renners uiten kritiek op de finale van de etappe, waarin het niet vlak was, maar licht aflopend richting de streep ging. Daarom gingen de snelheden flink de lucht in, wat voor extra gevaar kan zorgen.

"Gelukkig is iedereen overeind gebleven", zegt Phil Bauhaus, ook bij Eurosport. De Duitse sprinter sluit zich aan bij de kritiek van Merlier. "Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n fan van een finish zoals vandaag. We gaan met meer dan 80 kilometer per uur naar beneden met een heel peloton. Dat is toch niet nodig? Voor mij is het belangrijker dat iedereen recht is gebleven dan eender welk resultaat."

"Ik weet ook wel dat massasprints altijd gevaarlijk zijn. Maar om het dan dalend te doen...", vervolgt Bauhaus bij Eurosport. "Ik weet niet of we het op deze manier moeten doen."

De razendsnelle sprint in Andora

Ritwinnaar Milan bedankt Ganna

Jonathan Milan zegt in het eerste interview na zijn ritwinst al uitgekeken te hebben naar deze dag. "Ik voel veel emotie. Ik zei vanaf het begin al dat ik hier graag wilde winnen", zegt Milan bij Eurosport. "Iedereen van de ploeg heeft zijn werk perfect gedaan. Het is een geweldig gevoel om hier terug op het hoogste podium te staan. De ploeg geloofde in mij vandaag. En extra mooi: mijn ouders waren hier ook aanwezig."

Milan bedankte naast zijn ploeggenoten ook landgenoot Ganna, die er met een late aanval voor zorgde dat het tempo flink werd opgevoerd. "We zagen hem vol gas gaan op de Capo Mele. Maar met 900 meter te gaan hebben we hem terug kunnen halen. Op een bepaalde manier heeft hij ons ook geholpen. Daarna was het aan Simone en die heeft een fantastische lead-out gedaan", aldus Milan.

Die Simone is natuurlijk Simone Consonni, de sprintaantrekker van Milan bij Lidl-Trek. De drie Italianen in dit verhaal hebben een mooie geschiedenis. Milan, Consonni en Ganna zijn drie van de vier mannen die op de Olympische Spelen van Tokio naar het goud reden op de ploegenachtervolging.

Het algemeen klassement na etappe 4

FINISH | Pogacar behoudt roze

Zonder problemen is Pogacar over de streep gekomen, de Sloveen blijft in het roze.

FINISH | Groves tweede, Bauhaus derde, Kooij vierde

Achter Milan zit het dicht bij elkaar:

  • 1. Milan
  • 2. Groves
  • 3. Bauhaus
  • 4. Kooij
  • 5. Merlier
  • 6. Ballerini
  • 7. Gaviria
  • 8. Zanoncello
  • 9. Mihkels
  • 10. Lonardi

Lees hier het verslag van de etappe:

FINISH | Milan wint!

Milan wint! Schitterende sprint was het. Kooij kwamen even met zn neus aan de poort, Groves ook nog, maar nee Milan is o zo sterk. Milan wint! Knappe lead-out van Lidl-Trek ook.

Jonathan Milan zegeviert

Nog 1 km | O Ganna, daar komt het peloton...

Nee, Ganna wordt opgeslokt...

Nog 1,5 km | Nog steeds Ganna!

Nog steeds Ganna, maar het is nog maar 6 seconden...

Nog 2,5 km | Nog altijd Ganna

Nog altijd Ganna, nog altijd Ganna. De dijen moeten enorm branden, wat een dappere poging...

Nog 3 km | Ganna heeft 6 seconden

Ganna heeft 6 seconden, een klein gaatje, en wie komt daarachter? Van Poppel zien we. Maar moeizaam.

Nog 4 km | Ganna gaat!

Ganna doet een poging! De Italiaanse bolide, die vroeg op de dag ook al een ontsnapping waagde...

Nog 4,5 km | Op de Capo Mele

De vluchters zijn opgeslokt en de Capo Mele ligt al klaar: eens kijken wie nog wat durft!

Nog 6,5 km | Capo Mele nadert

De koplopers zijn gezien, nog 16 seconden, en de Capo Mele komt dichter en dichter bij...

Nog 8,4 km | De jacht duurt voort

De Bod en Munoz zijn er bijna aan, terwijl het peloton tussen de auto's en stoepjes door de laatste stadjes racet. Nog 20 seconden tussen het peloton en de koplopers...

Nog 12 km | Zwemmende vluchters?

Het tempo zojuist was enorm hoog in het peloton. Maar nu het gat met de koplopers minder dan 30 seconden is geworden, wordt het gas een beetje teruggenomen. Ze laten de koplopers nog even zwemmen.

Nog 15 km | Alles bijna weer samen, komt er nog een aanval?

De vluchters hebben nog 30 seconden. Die zijn gezien. Het is sprinten geblazen straks. Of er moet nog een aanval volgen op de Capo Mele. Zou Pogacar nog plannen hebben?

Wegrijden is wel erg lastig, want het peloton zal met volle snelheid de heuvel recht op blazen. Een gaatje forceren en dan vasthouden de drie kilometers naar beneden naar de finish, dat is erg lastig.

Nog 22 km | Hoeveel man sprinten er mee straks?

Als iedereen mee kan sprinten, nog de benen heeft, wordt het dringen vooraan. Welke sprinters kunnen er allemaal winnen?

Merlier, Milan, Kooij, Bauhaus, Ewan, Gaviria, Molano, Pithie, Jakobsen, en nog veel meer andere op papier iets mindere goden.

Nog 30 km | Finale op komst in mini Milaan-Sanremo

Nog 30 kilometer te gaan in deze mini Milaan-Sanremo. De sprintploegen sjezen over boulevards op weg naar de Capo Mele, de laatste heuvel van de dag, richting de finishstreep in Andora.

Nog altijd trekt Amanuel Ghebreigzabhier op kop van het peloton door, een enorme inspanning. De voorsprong van de twee vooraan loopt langzaam terug.

Nog 36 km | Merliers mannen wachten rustig af in jacht op koplopers

Het is vooral Lidl-Trek en Visma die op kop van het peloton het werk doen, jagend op de twee koplopers De Bod en Muñoz. Merlier hangt met zijn Soudal-mannen er rustig achter, laat het werk over aan de anderen.

De koplopers rijden zojuist door Pietra Ligure, een van de velen kuststadjes in de laatste tientallen kilometers van de etappe, niet in de laatste plaats een bezoek waard vanwege een uitstekende ijssalon, en de keuze uit zandstranden en kiezelstranden.

Voor het peloton zal het allemaal wel, die jagen geconcentreerd door op het vluchtende duo vooraan. Het gat verkleint nu in rap tempo.

Nog 42 km | De zon!

Koersend langs de kust

De rust is weer wat teruggekeerd in het peloton, al nemen ze geen gas terug, en op dat moment schijnt ook de zon weer over de heren. Kronkelend langs de kust, tunneltje in, tunneltje uit, met uitzicht op turquoise water, kachelend naar de Capo Mele.

Het gat tussen het peloton en de jagende kopgroep? Iets meer dan 2 minuten.

Nog 54 km | Peloton opgebroken

Door de valpartij ruim tien kilometer geleden is het peloton uiteen gescheurd. Op kop van het peloton trekt nu Lidl-Trek erg hard door. Voor hun sprintende kopman Milan. Maar Merlier zit er ook gewoon nog bij.

Het gat is enkele seconden groot, maar peloton twee gaat wel weer aansluiten. Al is dan lang niet alles weer bij elkaar. De regen, de natte afdaling en de valpartij heeft veel invloed gehad op de koers.

De twee koplopers vooraan hebben overigens nog zo'n 2,5 minuut. Achter het laatste peloton probeert nog een grote groep renners terug te komen. Het is hard werken.

Abandon | Girmay stapt af

Nog 63 km | Girmay wéér onderuit

Och Girmay, daar gaat hij nog een keer tegen de vlakte. Met angst in de pedalen snijdt hij een van die kletsnatte bochten aan en glijdt weer weg. Vol op de linkerheup. Even hiervoor kleunde hij al op de rechter. De grimas op het hoofd van de Eritreeër is groot. Zou hij doorgaan?

Girmay valt voor de tweede keer

Nog 67 km | Grote valpartij in peloton

Girmay na de valpartij

Oei, een flinke valpartij in het peloton! We zien O'Connor, maar die rijdt wel snel verder. Maar met Girmay gaat het minder goed, hij staat rechtop, maar met verbeten gezicht. De sprinter, kanshebber voor vandaag, stapt weer op, maar het ziet er erg moeizaam uit.

Hij gebaart dat hij onderuit gleed. De wegen zijn ook kletsnat. Het is al lange tijd gestopt met zacht regenen.

Nog 71 km | Kooij pakt sprintpunten

Met nog ruim 70 kilometer te gaan, versnelt het peloton weer voor een nieuwe tussensprint. Wie doen er mee? Kooij, Girmay en Groves, in die volgorde komen ze ook over de streep. Om veel punten gaat het allemaal niet, want de drie koplopers vooraan sprokkelden de eerste punten al op. Het duidt er wel op dat Kooij scherp is voor de finale straks.

Van de drie koplopers zijn er nog

Nog 73 km | Jakobsen terug in peloton

Het heeft een paar zweetdruppels gekost, maar Jakobsen is terug in het peloton.

Nog 85 km | Valpartij in peloton, Jakobsen nog op achterstand

Valpartij in het peloton! Geen grote schade zien we zo snel. Ethan Vernon, gister zevende, ligt erbij. Geen ideale aanloop voor de sprinter. Ook winnaar van de eerste etappe, Narváez, was erbij betrokken. Hij stapt niet gelijk weer op, wegens materiële pech.

En waar is Jakobsen? Nog altijd ploeterend, nog op ongeveer een minuut van het peloton.

Nog 98 km | Jakobsen ploetert in de mist

Jakobsen heeft hulp van ploegmaten

Het is geen leuke dag voor Jakobsen. In de mistige bossen van de Colle del Melogno is het puffen en steunen voor de Nederlandse sprinter. Hij loste als eerste en heeft twee ploegmaten mee om de boel te redden.

We zien hem wel terugkomen in het peloton, maar met deze benen gaat het niet veel worden in een eventuele massasprint. De achterstand van Jakobsen op het peloton is meer dan anderhalve minuut.

Nog 102 km | Calmejane rijdt morgen in bergtrui

Het blijkt toch nog een vruchtbare vlucht voor Calmejane te zijn. Hij komt als eerste boven op de Colle del Melogno en klimt naar de tweede plek in het bergklassement. Pogacar leidt dat klassement, maar die rijdt in de roze trui.

Calmejane morgen in het blauw dus.

Nog 103 km | Jakobsen eraf

Zo heel lang rijdt het peloton nog niet op de Colle del Melogno en Fabio Jakobsen moet lossen. Het gaat te hard. Er is nog genoeg tijd om terug te keren, want vanaf de top is het nog meer dan 100 kilometer naar de streep, maar toch...

Dit is niet hoopgevend voor de sprintersbenen van de Nederlander.

Jakobsen in de problemen op de eerste klim van de dag

Nog 107 km | Tussensprint: Merlier half door de berm

Toch nog een klein beetje spektakel voor de klim van de dag begint: tijdens de eerste tussensprint van de dag probeert Merlier binnendoor bij Girmay te gaan en scheert dan rakelings langs de berm. Dat zag er penibeler uit dan de bedoeling moet zijn geweest. Iedereen bleef op zijn fiets zitten.

De tussenspurt tussen de sprintkanonnen in het peloton werd gewonnen door Groves, voor Merlier en Girmay. Ook onder anderen Gaviria en Ewan deden mee. De punten werden zo verdeeld:

  • Munoz, 12 pt
  • De Bod, 8 pt
  • Calmejane, 6 pt
  • Groves, 5 pt
  • Merlier, 4 pt
  • Girmay, 3 pt
  • Marcellusi, 2 pt
  • Gaviria, 1 pt

Nog 113 km | En het wordt 5,5 minuut, tussensprint nadert

Knipper met je ogen en het gat is een halve minuut groter; nu 5,5 minuut. Inmiddels zijn de renners wat gaan klimmen. De uitlopers van de Colle del Melogno, waar het op de top nog geen 8 graden is.

De snelheid van het peloton gaat nu toch wat omhoog. Want de eerste tussensprint van de dag nadert.

Nog 122 km | 5 minuten voor de kopgroep

De eerste twintig kilometer van de dag waren leuk maar nu is het al bijna 50 kilometer toch een beetje kijken naar een optocht. In het peloton, dat overigens nog dik aangekleed is, want ze stijgen zo naar 1.000 meter, beppen ze wat met elkaar. En haast kennen ze niet.

Ook de koplopers kunnen nog met elkaar kletsen. En dan loopt de voorsprong ook hard op. Naar vijf minuten.

Nog 132 km | Kooij: 'Uitdagende finale'

Naast Jakobsen is ook Olav Kooij een van de kanshebbers voor de ritzege vandaag. Maandag finishte de Nederlander van Visma - Lease a Bike als zesde, met een beetje last van de knie nog na een val in het openingsweekend.

"Het was niet top", blikte Kooij voor de camera's van Eurosport terug op de eerste sprintkans. "Ik voelde mij wel goed na de val op dag twee, maar de sprint liep niet zoals gehoopt."

Tim van Dijke en Edoardo Affini raakten in aanloop naar de finish achterop, vertelde Kooij, wat de voorbereiding op de sprint enigszins verstoorde. Tijdens de sprint liep het ook niet vlekkeloos. "Ik wilde op links aangaan, maar toen was daar de ruimte niet meer, was ik mijn momentum kwijt. Ik kwam niet lekker uit."

Maar: nieuwe dag, nieuwe kansen. "Het is weer een uitdagende finale. Een welbekende finale, een deel van wat we in Sanremo doen. Eerst de Capo Mele en daarna een snelle afzink richting de finish. Dat ligt ons wel. Positie kiezen gaat weer cruciaal worden."

Nog 138 km | Voorsprong kopgroep groeit

Was het net nog 3 minuten, nu is de voorsprong van de drie koplopers op het peloton al bijna 4,5 minuut.

DNF | Sip moment voor Træen

Nieuws over Vingegaard

Jonas Vingegaard fietst weer. De wielrenner van Visma-Lease a Bike, die vorige maand zwaar ten val kwam in de Ronde van Baskenland, hoopt in de zomer fit genoeg te zijn om voor de derde keer op rij de Tour de France te winnen.

"Ik hoop om er te zijn bij de start van de Tour de France. We weten niet precies hoe mijn vorm zal zijn en het herstel zal gaan, maar ik zal alles doen om er topfit te zijn", zegt hij in een video die zijn ploeg op X plaatste.

Lees hieronder verder:

Nog 150 km | Drie natte minuten voor drie vluchters

Veertig kilometer onderweg, officieel iets langer dan driekwartier in de koers, en nadat Ganna zich heeft laten terugzakken uit de kopgroep is het gat met het peloton inderdaad groter geworden. Het was net 1,5 minuut. Nu is het gat 3 minuten.

Het zonnige Italiaanse lenteweer van het eerste koersweekend is overigens verdwenen. Het miezerde net en nu begint het serieus te regenen. Het is een natte boel. Druppels op de lens.

Nog 162 km | Ganna laat zich terugzakken, drie vluchters over

De vluchters van de dag

Van de vier koplopers zijn er drie over: Ganna spreekt zijn medevluchters toe, geeft De Bod een tikje op de bips en laat zich terugzakken. INEOS zal hebben gezien dat de vlucht hopeloos is. De sprintersploegen lieten Ganna niet ver weg rijden.

De Italiaan was een zegen en een last voor de kopgroep. Als motor is Ganna geweldig, maar meer dan 1,5 minuut zouden ze nooit hebben gekregen met Ganna vooraan. Wie weet dat ze de drie overgebleven koplopers nu wel meer ruimte geven.

Nog 164 km | Jakobsen: 'Lead-out is in orde'

Het is een dag voor de sprinters, dus ook voor Fabio Jakobsen. De Nederlander van dsm-firmenich blikte bij de collega's van Eurosport vooruit naar etappe vier.

In de finale zit nog een klimmetje, het is daar zien wie van de topsprinters mee kan en wie niet. "De Capo Mele is niet makkelijk maar ik hoop er mee over te gaan en dan is het een dalende lijn naar de sprint."

Als het tot sprinten komt, is het toch afwachten wat Jakobsen kan. Maar, verzekert de vijfvoudig ritwinnaar in de Vuelta en eenmalig ritwinnaar in de Tour: "De lead-out is in orde, nu nog zorgen dat ik in het wiel zit."

Fabio Jakobsen voor de vierde etappe

Nog 175 km | Vier renners op vroeg avontuur

Ganna op kop van de vluchtgroep

Ze gingen al vroeg op pad en hebben nu ruim een minuut te pakken op het peloton: Filippo Ganna (INEOS), Stefan de Bod (EF), Lilian Calmejane en Francisco Muñoz (Polti).

Paarsetruidrager Tim Merlier heeft zijn ploegmaten van Soudal-Quickstep op kop van het peloton gezet. Zodat de vier koplopers niet te veel ruimte krijgen.

Nog 187 km | Ganna in de kopgroep

De eerste vluchters met lef zijn ervandoor, en wie zien we daar? Onder anderen de Italiaanse bolide Filippo Ganna.

Wat doet dat met het peloton; durven de sprintploegen hem te laten gaan?

DNS | Bram Welten niet opgestapt

Nog 189,9 km | Geen aanval Pogacar!

Hoe is het mogelijk: geen aanval van Pogacar in de eerste seconden van de koers.

Tadej Pogacar

Nog 190 km | Andiamo!

En de koersdirecteur stuurt de renners op pad: karren maar! Nog 190 kilometer te gaan tot de finish.

Neutrale start | Daar gaan we!

De renners zijn vertrokken voor enkele neutrale kilometers. Het peloton laat de stomende baden van Acqui Terme achter zich.

Renners maken zich klaar in Acqui Terme

De handtekeningen zijn gezet, de renners voorgesteld en nu is het wachten op het officieuze vertrek. Intussen strijkt de Italiaanse Lidl-Trek-renner Simone Consonni de snor nog maar eens glad.

Wie rijdt in welke trui?

  • ROZE: Tadej Pogacar, als leider van algemeen klassement
  • PAARS: Tim Merlier, als leider van het puntenklassement
  • BLAUW: Daniel Felipe Martinez, als nummer twee achter Pogacar in het bergklassement
  • WIT: Cian Uijtdebroeks, als leider van het jongerenklassement

#kidsthesedays

Vlakke aankomst en dan roep je al gauw: sprintkansen! Maar als Pogacar op een fiets zit, is niks zeker. Maandag ging de rozetruidrager er in de finale plots vandoor. Hoezo massasprint?!

Geraint Thomas, nummer twee in het algemeen klassement, was de enige die mee wilde - of kon - springen. "Ik zag Mikkel Honoré aanvallen en Pogacar reageerde", zei Thomas gister na de streep. "Toen dacht ik: ik kan er maar beter voor gaan. Maar jezus, wat ging hij tekeer!"

Thomas, lachend: "Hij begint me op mijn zenuwen te werken. Ik probeerde gewoon zijn wiel te houden en een keer over te nemen, maar pfoe."

Vandaag, met een finale waar misschien ook iets vergelijkbaars mogelijk is, hoeft het van de 37-jarige Brit niet per se.

Thomas tweette maandagavond dit:

Zal de hashtag #kidsthesedays iets los gaan maken bij Pogacar? Hij reageerde zelf op de post van Thomas:

"Morgen vanaf de start?"

Dit is het klassement voor de roze trui

Etappe 4: een beetje Milaan-Sanremo

De renners vertrekken over een klein uurtje voor de 190 kilometer die van Acqui Terme naar Andora zijn uitgestippeld. De laatste 60 kilometer zijn exact het parcours dat ook wordt gefietst tijdens Milaan-Sanremo.

Ongeveer halverwege de rit ligt de colle del Melogno, een klim van de derde categorie. In de finale op drie kilometer van de streep ligt er nog een helling, de Capo Mele.

Dat hellinkje is 1,7 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,2, met stukken van 7 procent. In de échte Milaan-Sanremo leidt de Capo Mele de finale in. als opwarmertje voor de Capo Cervo, Capo Berta, de Cipressa en de Poggio.

Nu ligt de finish een kleine drie kilometer na de top van de Capo Mele.

De Giro bij de NOS

Zo ging het gister in etappe 3: Merlier wint merkwaardige massasprint

Tim Merlier (Soudal-QuickStep) won maandag de derde rit in de Giro. In de eerste sprintetappe van deze Ronde van Italië was de Belg de Italiaan Jonathan Milan (Lidl-Trek) en Biniam Girmay (Wanty) te snel af.

Merlier start in etappe vier in het paars. De Belg heeft net als Jonathan Milan 63 punten in het puntenklassement, maar staat door zijn etappewinst bovenaan.

Van de Nederlandse sprinters was Olav Kooij maandag de beste, met een zesde plaats. Hij was zondag nog gevallen, maar kon toch meedoen om de ereplaatsen. Fabio Jakobsen liet het sprinten aan zijn teamgenoot Tobias Lund Andresen die verdienstelijk vijfde werd. Danny van Poppel eindigde op plek 15.

Dat het nog een sprint werd bleek geen uitgemaakte zaak. Drie kilometer voor de finish reageerde Pogacar op een aanval van Mikkel Honoré, Geraint Thomas pareerde de aanval meteen. Zo leek het erop dat de drie een massasprint konden voorkomen...

Merlier klopt Milan en is de beste in eerste sprintetappe Giro

Benvenuto de Acqui Terme!

Welkom vanuit Acqui Terme, gelegen in de groene heuvels tussen Genoa, Milaan en Turijn, waar het peloton de thermale baden in de regio vaarwel zwaait en koerst richting de kust, naar het plaatsje Andora.

Een kans voor sprinters vandaag, zou je zeggen. Want de aankomst is vlak. Nederlanders Olav Kooij, Danny van Poppel en Fabio Jakobsen zullen azen op de ritzege. Of heeft rozetruidrager Tadej Pogacar weer snode ideeën? Gister besloot hij op het klimmetje enkele kilometers voor de finish maar aan te vallen. Om een massasprint te ontlopen. En toen zat plots Geraint Thomas in zijn wiel. Het kan gek lopen.

Ook vandaag bevat de finale weer een heuveltje...

Blijf hier op de hoogte van alles in en rond de koers!

Waar ze het allemaal voor doen