Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Merlier wint massasprint na merkwaardige Giro-etappe met surprise van Pogacar en Thomas

Welkom bij het liveblog van de derde etappe van de Giro d'Italia 2024

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Fossano. Morgen gaat de Giro verder met de vierde etappe en die voert over 190 kilometer van Acqui Terme naar Andora. Onderweg is er één beklimming van de derde categorie, voor de rest is het overwegend vlak en dus zijn er opnieuw kansen voor de sprinters.

De start is om 12.30 uur en de finish wordt rond 17.15 uur verwacht. Wij zijn er weer de hele dag bij met een liveblog. Ciao!

Het algemeen klassement na etappe 3

Pogacar: 'Vierhonderd meter was te ver'

Tadej Pogacar zorgde samen met Geraint Thomas nog voor een leuke surprise in de laatste kilometer. "Ik viel niet aan, ik volgde alleen het wiel van Honoré", reageerde de rozetruidrager na de finish.

"Toen kwam Thomas erbij, we probeerden het wel. Maar 400 meter tot de finish was echt nog veel te ver."

Jakobsen kon niet meedoen: 'Mijn benen explodeerden'

Fabio Jakobsen was er voor de start al een beetje bang voor en kon inderdaad niet meedoen om de prijzen in de massasprint. Het laatste heuveltje deed hem de das om.

"Vijfhonderd meter voor de top moest ik de wielen laten gaan en explodeerden de benen", zei de Nederlander bij Eurosport. "Toen moest Tobias (Lund, red.) het maar doen. Ik sprint liever zelf, maar Tobias heeft het prima gedaan."

Zijn ploeggenoot Lund werd vijfde, één plek voor Kooij.

Merlier boekt 'zwaarste zege ooit', Thomas kreeg 'klap voor zijn kop'

"Het was de zwaarste overwinning uit mijn carrière", sprak een uitpuffende Tim Merlier na de finish. "Het was een hele moeilijke finale, ik kon de slipstream niet vinden en reed de hele tijd in de wind."

Toch boekte de Belg van Soudal-QuickStep een prachtige zege. Hoewel het er kort daarvoor even op leek dat Tadej Pogacar en Geraint Thomas met zijn tweeën op de finish afreden.

"Dat was absoluut niet het plan", reageerde Thomas tegenover Eurosport. "Ik wilde uit de problemen blijven, en ineens zag ik Honoré en Pogacar wegrijden. Toen dacht ik: ik kan best meegaan. Ik probeerde zijn wiel te houden, maar mijn hemel, ik kreeg een klap voor mijn kop."

Verslag van een merkwaardige etappe

De uitslag van de derde Giro-etappe

Merlier wint dus, voor Milan en Girmay. Kooij is de beste Nederlander op de zesde plek.

MERLIER WINT DERDE ETAPPE

Pogacar en Thomas redden het niet, het peloton raast er op het laatste moment voorbij, en de massasprint wordt gewonnen door Tim Merlier!

Tim Merlier blaast uit na zijn etappezege

1 km | Pogacar rijdt door

Pogacar rijdt vooraan met Thomas in zijn wiel, Honoré is weg en het peloton volgt op een flink stukje. Dit scenario had toch niemand voorspeld.

4 km | Klimmen geblazen

Het peloton is aan het klimmen, met de sprinterstreintjes vooraan. We zien alle bekende namen van voren, alleen Jakobsen zit wat meer in het midden.

We zien een demarrage van Honoré, Pogacar gaat in zijn wiel, en de Sloveen gaat alleen door!?

8 km | Welke sprinters zijn er allemaal?

Wie gaan we straks als winnaar zien in Fossano? Fabio Jakobsen, Olav Kooij en Danny van Poppel zijn de Nederlandse ijzers in het massasprintvuur. David Dekker zei voor de start dat hij niet zal meedoen om de prijzen. Zijn ploeg Arkéa-B&B Hotels gaat vandaag voor de Belg Jenthe Biermans, zei Dekker.

Andere serieuze kanshebbers vandaag zijn Tim Merlier, Jonathan Milan, Kaden Groves en Caleb Ewan.

Nog 8 kilometer te gaan, maar het is nog wel even opletten, want we gaan eerst nog een een flinke heuvel over.

22 km | Pogacar pakt twee seconden

De laatste tussensprint van de dag in Cherasco is een prooi voor Swift, voor Pogacar. De roze trui verdient op deze manier ook nog eens 2 bonificatieseconden.

Inmiddels bereiken ons berichten dat het in finishplaats Fossano aan het regenen is. Dat wordt dus oppassen geblazen voor de sprinterstreintjes.

36 km | Het witte goud

Een paar uur geleden passeerde het peloton de rijstvelden van Vercelli, de Rijsthoofdstad van Italië waar alle arborio voor de risotto wordt verbouwd. Inmiddels zijn de renners aanbeland in de regio rond Alba, de stad die ook wel de Witte Truffelhoofdstad van de Wereld wordt genoemd.

In dit gebied kan namelijk het witte goud worden gevonden, de witte truffel, die doorgaans wordt gevonden door en met honden. De witte truffel is niet goedkoop: in restaurant moet voor 100 gram doorgaans minstens 250 euro worden neergeteld.

Het peloton zal zich daar nu niet druk om maken. Het is nog 36 kilometer tot de finish in Fossano.

  • AFP
    Een hond vindt een witte truffel rond Alba
  • AFP
    Een truffel van 330 gram werd twee jaar geleden aangeboden tijdens een veiling

43 km | Keert de rust weer terug?

En toen kwam alles weer goed. Na een turbulent kwartiertje is het geloste deel van het peloton weer aangesloten bij het eerste deel. En de kopgroep met topsprinters is ook ingerekend.

Met een compleet peloton rijden we verder naar Fossano. Wat zal er nu dan weer gebeuren?

50 km | Peloton valt uit elkaar

Het blijft maar een vreemde etappe. Het peloton voert het tempo op en de voorsprong van de kopgroep met sprinters slinkt tot een halve minuut.

Maar aan de achterkant van het peloton wordt niet goed opgelet en een grote groep moet lossen. In die groep zien we nogal wat Visma-Lease a Bike-hemden, onder wie Cian Uijtdebroeks.

De roze trui van Pogacar bevindt zich in het goede deel van het peloton.

Jakobsen terughoudend over sprintkansen in derde rit

In de kopgroep met topsprinters bevinden zich drie Nederlanders, maar Fabio Jakobsen is er niet bij. Voor de start van de etappe was hij ook tamelijk terughoudend over zijn kansen voor vandaag.

"Het is geen eenvoudige finale, ik moet kijken hoe het dan met de benen is", zei hij tegen Eurosport. " Maar ik moet realistisch zijn. Het peloton is echt van een heel hoog niveau. Het wordt in ieder geval geen vlakke massasprint."

68 km| Milan opnieuw sterkste bij tussensprint

De groep met sprinters rijdt nog steeds voorop en dat kwam goed uit. Want bij Montegrosso d'Asti kon er opnieuw worden gesprint voor de puntentrui.

Jonathan Milan is opnieuw de snelste en pakt 12 punten, voor Merlier (8), Groves (6), Van Poppel (5), Dainese (4), Kooij (3), Girmay (2) en Ewan (1).

De voorsprong van de 23 man tellende sprinterskopgroep ligt rond de 50 seconden.

83 km | Een groepje sprinters is weg

Het groepje met de topsprinters rijdt vervolgens een minuutje voor het peloton uit. In totaal gaat het om 23 renners. Een opvallende situatie wel.

In de kopgroep wordt Nederland vertegenwoordigd door Kooij, Dekker en Van Poppel. Verder zien we bekende namen als Fiorelli, Groves, Girmay, Milan, Merlier, Trentin, Ewan en Dainese.

88 km | Milan wint tussensprint

En weer was er even wat spektakel: de eerste tussensprint van vandaag. Milan gaat als eerste over de streep en pakt 12 punten, voor Planckaert (8), Kooij (6), Merlier (5), Girmay (4), Van Poppel (3), Groves (2) en Dainese (1).

97 km | Ballerini 'opgeslokt'

Nou, het heeft even geduurd, maar Ballerini is geheel vrijwillig ingehaald door het peloton. Er wordt wat bijgekletst en gelachen.

Het is kwart over drie en er moet nog 97 kilometer worden gefietst.

100 km | Ballerini in zijn eentje

Davide Ballerini rijdt in zijn eentje op kop, ogenschijnlijk ook wel redelijk op zijn gemak. Hij eet wat en heeft een minuutje voorsprong.

De Italiaan rijdt - op het oog - echt heel rustig aan en lijkt te wachten op het peloton. Maar daar doen ze het ook heel rustig aan.

Davide Ballerini eet wat tijdens zijn opmerkelijke ontsnapping

107 km | Bergpunten voor Calmejane

Lilian Calmejane mag - na overleg met Davide Ballerini - de 3 bergpunten oprapen aan het einde van de beklimming in de smalle straatjes van Lu. De Fransman heeft nu 23 bergpunten, Pogacar leidt het bergklassement met 51 punten.

Aan het einde van de klim laat Calmejane zich terugzakken, Ballerini gaat in zijn eentje verder.

Lilian Calmejane en Davide Ballerini overleggen tijdens de klim in Lu

113 km | Onrust in aanloop naar Lu

Het wordt iets onrustiger aan de kop van het peloton, maar hevige demarrages vliegen ons nog niet om de oren.

De onrust heeft er allicht mee te maken dat we straks het enige klimmetje van de dag tegenkomen, naar Lu, van de vierde categorie.

De Fransman Calmejane, de nummer drie in het bergklassement, slaat samen met de Italiaan Ballerini zelfs een gaatje van een kleine halve minuut,

Tadej Pogacar in het roze in het peloton tijdens de derde Giro-etappe

Arensman verklaart matige start: 'Andere dingen aan mijn hoofd'

Thymen Arensman ging deze Giro in als de Nederlander met de meeste klassementsambities, maar na twee dagen koersen is daar niet veel meer van over. Na een slechte eerste en een matige tweede dag staat de Ineos-renner 33ste op 4.07 van de roze trui.

"Het kan beter", zei Arensman voor de start tegen onze Eurosport-collega's. "Ik had gehoopt dat ik de eerste dag iets beter zou zijn, ik weet dat ik in het begin van een grote ronde altijd wat tijd nodig heb om op gang te komen. Maar de eerste dag viel voor mij ook wel een beetje tegen. De tweede dag was al iets beter."

"Ik had ook wel wat andere dingen die in mijn hoofd omgingen", aldus Arensman. "Dat maakt het ook niet heel gemakkelijk. Maar het is wat het is. Ik denk dat alles nu wel wat beter gaat. Ik blijf mijn best doen en ik blijf vechten."

142 km | Geen actie, wel aandacht voor risotto

In het peloton is nog altijd geen animo voor een ontsnapping. Op het (relatieve) gemakje rijden de renners voort.

Het geeft wel de mogelijkheid om naar de fraaie omgeving te kijken. We passeren de rijstvelden van Vercelli in de regio Piemonte, waar de overbekende arborio wordt verbouwd, de rijst waarmee de wereldberoemde risotto wordt gemaakt. Vercelli wordt derhalve ook wel de Rijsthoofdstad van Italië genoemd.

Het peloton rijdt door de bekende rijstvelden van Vercelli

Nog 155 km | Wachten op actie

Het peloton is al ruim tien kilometer onderweg, maar enige aandrang tot actie is er nog niet. Wellicht moeten de renners nog even bijkomen van het ongebruikelijke geklim in de eerste twee etappes.

In ieder geval rijdt iedereen vooralsnog kabbelend en kwebbelend in de richting van Fossano.

Sprinter Kooij voelt zich niet super na valpartij van gisteren

Olav Kooij kijkt uit naar zijn eerste (mogelijke) massasprint in een grote ronde. "Voor deze dagen ben ik hier", zei de Visma-Lease a Bike-renner tegen onze collega's van Eurosport.

Maar het is nog maar de vraag hoe het vandaag gaat met Kooij. Gisteren kwam hij, samen met de inmiddels afgestapte Eddie Dunbar, ten val. En daar heeft hij nog steeds last van.

"Het gaat niet super. De schaafwonden vallen mee, maar ik heb wel een tik gehad op mijn knie en die voelt stijf aan. Hopelijk valt het mee."

Het plan is wel om gewoon mee te doen met de massasprint: "We hebben een plan gemaakt. Ik zal moeten aanvoelen hoe het lichaam reageert."

Olav Kooij beantwoordt vragen

Andiamo ! | Etappe 3 is begonnen

Er is gewapperd met de vlag, het peloton is begonnen aan de derde etappe. Het wachten is op de vorming van de vlucht van de dag, maar in de eerste minuten lijkt daar weinig animo voor.

Het weer in de Giro

Weer om op een zonnig Italiaans terrasje een bitter aperitiefje te drinken, is het niet bepaald: in Novara is het momenteel bewolkt en niet warmer dan 14 graden. In finishplaats Fossano regent het zelfs.

Het peloton is inmiddels begonnen aan de eerste geneutraliseerde kilometers in de straten van Novara.

Jakobsen wil in Giro trilogie voltooien: 'Zou zomaar dit jaar kunnen lukken'

Fabio Jakobsen is een van de kanshebbers vandaag, als hij de heuveltjes in het laatste stuk van de etappe goed doorkomt.

Vorige week vertelde de sprinter van dsm-firmenich-PostNL dat hij in Italië graag zijn trilogie wil voltooien: hij won al etappes in de Tour en de Vuelta, maar een ritzege in de Giro ontbreekt nog.

Jakobsen wil in Giro trilogie voltooien: 'Zou zomaar dit jaar kunnen lukken'

Welke sprinters hebben er vandaag zin in?

Ploegleider Marc Reef van Visma-Lease a Bike telde in gesprek met de NOS liefst acht kansen op een overwinning voor zijn sprinterskopman Olav Kooij. Waarvan vandaag de eerste kans is.

Voormalig Giro-winnaar en NOS-analist Tom Dumoulin telt anders: "Acht? Nou, ikke niet hoor. Never ever. Ik tel er maximaal zes, en dan vind ik dat ik nog ruim reken."

"Ik hoop wel dat de Nederlandse sprinters Kooij, Fabio Jakobsen en ook nog Danny van Poppel het goed gaan doen. Maar de concurrentie is wel pittig, met ook Kaden Groves, Tim Merlier, Caleb Ewan en Jonathan Milan."

De Giro bij de NOS

Giro verder zonder Dunbar

De Giro gaat vandaag verder zonder Eddie Dunbar, de Ierse klassementsrenner van Jayco-AlUla. Hij kwam gisteren ten val, samen met onder anderen Olav Kooij, strompelde nog naar zijn fiets en reed naar de finish, maar moet de strijd nu alsnog staken.

Dunbar, die vorig jaar zevende werd in het eindklassement van de Giro, kampt met een knieblessure en schaafwonden.

Waarheen leidt de weg?

De etappe van Novara naar Fossano is dus, we zeiden het al, 166 kilometer lang en overwegend vlak. Dus mag het sprintersgilde vandaag vermoedelijk in actie komen.

Het is dan wel aan te raden dat de renners de lokale specialiteit van Novara negeren. Halverwege de negentiende eeuw nam Gaspare Campari in het centrum van de stad het Caffè dell'Amicizia over en daar ontwikkelde hij een recept voor een bitter aperitiefje dat wereldberoemd werd. Het drankje, dat Gaspare naar zichzelf noemde, is momenteel weer heel populair in de Spritz-variant.

Wellicht leuk voor het publiek, maar niet voor de renners. De start in Novara is rond 13.10 uur, de finish wordt rond 17.15 uur verwacht.

Het algemeen klassement na twee etappes

De Sloveense rozetruidrager heeft 45 seconden voorsprong op Thomas en Martinez. De beste Nederlander in het klassement is Thymen Arensman, die ook gisteren tijd verloor. Hij staat 33ste op 4.07 van de roze trui.

Wat gebeurde er gisteren in de Giro?

Tadej Pogacar won op fraaie wijze de tweede etappe. De Sloveen, topfavoriet voor de eindzege, wachtte geduldig op de laatste klim van de dag en sloeg daar onverbiddelijk toe. Pogacar nam de leiding in het algemeen klassement over van Jhonatan Narváez.

Pogacar grijpt de macht in tweede Giro-etappe en pakt roze trui

Benvenuto da Novara!

Welkom vanuit Novara, de stad waar halverwege de negentiende eeuw ene Gaspara Campari een bitter aperitiefje ontwikkelde en waar vandaag de derde etappe van de Giro d'Italia 2024 van start gaat.

De renners wacht een overwegend vlakke etappe van 166 kilometer met de finish in Fossano. Dat zou weleens een ritje voor de sprinters kunnen worden.

Tadej Pogacar start voor het eerst in de roze trui, maar zal zich vandaag waarschijnlijk koest houden. Met dit liveblog houden we je weer de hele dag op de hoogte.

Hier gaat het allemaal om