Formule 1-blog
NOS SportAangepast

Verstappen: 'Het leek wel rijden op ijs' • Hamilton juist blij met regen

Het Formule 1-circus is dit weekend neergestreken in het Chinese Shanghai, waar vijf jaar lang geen coureur een ronde heeft gereden. Vrijdag stonden de eerste vrije training en de sprintkwalificatie op het programma:

liveblog gesloten

Dit was 'm voor vandaag!

Dit was het Formule 1-blog voor vandaag. Morgen zijn we er uiteraard weer bij als de kwalificatie voor de race wordt verreden. Een bericht over sprintrace is eerder die ochtend op onze website terug te vinden.

Wij hopen dat je er morgen ook weer bij bent.

Tot dan!

Wat is het schema voor de rest van het weekend?

De vrije training en de sprintkwalificatie zitten er dus op. Wat staat er nog op het programma in China dit weekend? Nou, morgen wordt om 05.00 uur Nederlandse tijd de sprintrace verreden. Verstappen start dus vanaf een vierde plek. "Maar hij maakt nog gewoon kans om die race te winnen", zei Formule 1-verslaggever Louis Dekker al.

Na de sprintrace hebben we om 09.00 uur Nederlandse tijd weer een kwalificatie, maar dan voor de hoofdrace van zondag. Laten we hopen dat dat net zoveel spektakel op gaat leveren.

En zondag om 09.00 uur is dan de race op het circuit in Shanghai.

Formule 1 in China dit weekend

Alonso vond sprintkwalificatie 'behoorlijk stressvol'

Fernando Alonso reed vrijdagmorgen tijdens een kletsnatte sprintkwalificatie naar een derde startplek voor de sprintrace. De Spanjaard was daar achteraf behoorlijk blij mee. "Want het was behoorlijk stressvol", vertelde Alonso.

"Elke ronde in SQ3 werd een beetje anders door de regen. De banden waren elke ronde een beetje beter, maar het circuit werd er juist slechter door. Het was daardoor moeilijk om te bepalen hoeveel grip ik had. Uiteindelijk ben ik enorm blij met het resultaat."

Fernando Alonso op het circuit in Shanghai

Verstappen: 'Het was als rijden op ijs'

Max Verstappen kijkt terug op een enorm gladde sprintkwalificatie, waarin hij uiteindelijk op een vierde plek eindigde. "Ik had heel erg veel moeite om temperatuur in de banden te krijgen, daardoor was het lastig om de auto op het goede spoor te houden. Het was alsof ik op ijs aan het rijden was."

Daardoor kan de Nederlander ook wel leven met de vierde plek. "Het werkte voor mij gewoon niet echt op een nat wegdek. Ook al vind ik dat we er op het droge goed uitzien."

Bij de sprintrace op zaterdag ziet Verstappen wel weer kansen op de winst. "Hoewel het niet ideaal is om hier aan de binnenkant te starten. We moeten daardoor wel de best mogelijke start hebben. Ik denk dat het in de sprintrace een lange stint wordt op één set banden, dat maakt het ook wel weer interessant."

Max Verstappen na de glibberige sprintkwalificatie

Zhou blij dat hij publiek kan belonen met een goed resultaat

Guanyu Zhou reed vandaag voor de allereerste keer voor het thuispubliek in China. Op het circuit in Shanghai presteerde hij boven verwachting door in SQ3 terecht te komen. "Dat is dan ook een grote opluchting."

De Chinees zegt dat er veel druk op zijn schouders ligt dit weekend. "Natuurlijk hebben de fans hoge verwachtingen, maar het is ook de eerste keer op deze thuisbaan. Het is geweldig om dan in SQ3 te zijn, voor het eerst in mijn carrière. Elke keer voordat ik in de auto sprong, zag ik het publiek juichen. Ik ben dus erg blij dat ik de fans een goed resultaat heb kunnen geven en dat ik ze heb beloond voor het zitten in de regen."

Hamilton werd vrolijk van de regen: 'Toen het droog was, waren we niet snel genoeg'

Lewis Hamilton was erg blij dat het in de derde sprintkwalificatie ging regenen. De Brit zag dat zijn auto het moeilijk had toen het droog was. "Toen waren we niet snel genoeg, dus toen ik de regen zag aankomen, werd ik blij. Ik wist dat we een betere kans zouden hebben in de regen."

Ook Hamilton weet niet wat hij kan verwachten bij de sprintrace van morgen. "Als het weer regent, dan hebben we een kans om bovenaan te eindigen. Maar als het droog is, gaan de Ferrari's en de Red Bulls ons voorbij."

Lewis Hamilton in China

Norris: 'Wat de kansen zijn tijdens de sprintrace? Hangt af van het weer'

Lando Norris was enorm blij met de winst in de kwalificatie voor de sprintrace van zaterdag. "Je bent namelijk altijd zenuwachtig als je aan een kwalificatie begint waarbij je weet dat het gaat regenen. Ik moest de eerste twee ronden afbreken en de laatste ronde was alles of niets. Het werd alleen steeds natter en natter. Dat we nu bovenaan eindigen, is een leuke verrassing."

Daardoor heeft de Brit morgen de eerste startplek, tijdens de sprintrace. Maar of hij ook kans maakt om die race te winnen, weet Norris niet. "Dat hangt echt af van het weer. Als het zo is als vandaag, dan zijn de kansen er. Maar de race is heel anders dan de kwalificatie, natuurlijk. Maar of het nu regent of niet, het tempo is goed. Het team heeft goed werk geleverd, de auto voelt goed aan en ik voel me ook goed. We zitten dus in een goede positie."

Leclerc: 'We konden niet meer in de sprintkwalificatie'

Ferrari-coureur Charles Leclerc kwam niet verder dan een zevende plek in de sprintkwalificatie. Door de regen zat er ook echt niet meer in, zei de Monegask bij Viaplay. "We konden echt niet meer doen. Ik ben niet blij met deze prestatie. Maar als ik dan naar het positieve moet kijken, op het droge hebben we wel stappen gezet. We hebben hard gewerkt aan onze auto op het droge en dat betaalde vandaag wel uit."

'Dit was spektakel, maar Verstappen had totaal geen grip'

"Dit waren de leukste Formule 1-minuten van de afgelopen jaren", zegt Formule 1-verslaggever Louis Dekker. "En dit was maar de sprintkwalificatie." Door de regen was het enorm glibberen en glijden tijdens de laatste sprintkwalificatie. Dat zorgde ervoor dat Verstappen uiteindelijk worstelend op de vierde plek kwam en er een Brits feestje was.

"Dit is toch wat de F1 mooi maakt. De auto's hebben namelijk meer vermogen dan grip. In zo'n kwalificatie met regen kun je snel willen zijn, maar je moet dan juist doseren. Je moet grip hebben en dan het vermogen gebruiken. Je zag bij Verstappen dat hij totaal geen grip had."

Maar er is nog niks verloren voor de sprintrace van morgen, denkt Dekker. "Hij kan vanaf de tweede rij nog gewoon de race winnen hoor. En voor de Britten is dit natuurlijk heel mooi. Er zijn maar weinig mensen die hebben voorspeld dat Lando Norris en Lewis Hamilton op één en twee zouden staan. Dat is toch een mooi plaatje aan de start morgen."

Verstappen vierde in de natte sprintkwalificatie

Bekijk hier de volledige uitslag

Verstappen begint dus zaterdag op de vierde startplek tijdens de sprintrace. Wil je de volledige uitslag bekijken, dat kan hier:

Sprintkwalificatie China | Verstappen naar vierde startplek

Hamilton is de snelste in de sprintkwalificatie, zo lijkt het. Maar Lando Norris, die zijn tijd kwijt was, krijgt die tijd weer terug. Daardoor is de McLaren-coureur nu weer de snelste.

Het is Verstappen nog wel gelukt om een tijd neer te zetten, maar heel erg goed was die niet. Verstappen rijdt naar de vierde startplek in de sprintrace van morgen.

1. Lando Norris

2. Lewis Hamilton

3. Fernando Alonso

4. Max Verstappen

5. Carlos Sainz

6. Sergio Pérez

7. Charles Leclerc

8. Oscar Piastri

9. Valtteri Bottas

10. Guanyu Zhou

Sprintkwalificatie China | Verstappen in het grind, weer tijd kwijt

Oei, dit was wel een goede ronde voor Verstappen. Maar de Nederlander raakt weer zijn tijd kwijt, want hij belandt in het grind. Hij heeft nog tijd voor één ronde. Hij is overigens niet de enige, veel coureurs hebben het lastig om nu een tijd neer te zetten.

Sprintkwalificatie China | Verstappen is zijn tijd kwijt

Piastri zet als eerste de snelste tijd neer. Hij komt tot 2.02.598. Perez is daarna sneller, Verstappen is een stukje langzamer. Dat maakt alleen niks uit, want hij raakt zijn tijd ook kwijt door track limits. Hij moet dus sowieso nog een rondje rijden om een de eerste startplaats te pakken bij de sprintrace van zaterdag.

Sprintkwalificatie China | Verstappen worstelt met de gladheid

Er is weinig grip op het asfalt, ook Verstappen is behoorlijk aan het glibberen. De tijden uit SQ1 en SQ2 gaan we niet zien, maar dit levert wel hele spannende beelden op.

Sprintkwalificatie China | Begonnen aan een natte SQ3

Het circuit is nu zeik en zeiknat. Je ziet de auto's nu glibberen en Charles Leclerc is de eerste die even in de muur belandt. Het wordt een totaal andere SQ3.

'Brand waarschijnlijk ontstaan door vonken van auto's'

De FIA heeft de beelden van de brandjes nog eens bekeken. Het lijkt er toch op dat de branden zijn ontstaan door vonken die van de auto's afkomen en in het gras belanden.

Dat kan nog wel eens voor problemen gaan zorgen dit weekend...

'Verrassend dat publiek zo op Zhou reageert'

Formule 1-verslaggever Louis Dekker is verbaasd dat Sauber het zo goed doet. "Ik vind het ook verrassend dat het publiek zo reageert op Zhou. In het verleden zat er namelijk weinig publiek in China, maar nu ziet het er wel vol uit. Dan blijkt ook dat Zhou groot is in Shanghai, daar waar hij is geboren. En dat terwijl hij weinig in de F1 heeft gepresteerd."

Sprintkwalificatie China | Meteen naar binnen, vreugde om Zhou

We gaan meteen naar binnen, nu het regent. Daardoor zien we dat naast Russell ook Kevin Magnussen, Nico Hulkenberg, Daniel Ricciardo en Lance Stroll uitgeschakeld zijn voor sprintkwalificatie 3. Dat betekent ook dat Zhou voor zijn thuispubliek de allerlaatste kwalificatie mag meerijden.

En dat zorgt weer voor een grote vreugde op de tribune.

Sprintkwalificatie China | Het regent hard! Russell eruit

George Russell gaat sneuvelen, want het regent inmiddels hard op het circuit. De Brit verprutste zijn eerste ronde en kan dus nu niet een veel betere ronde neerzetten.

Sprintkwalificatie China | Verstappen doet het goed, Russell heeft het weer lastig

Halverwege zien we dat Red Bull, Ferrari en McLaren de kwalificatie domineren. Ook beide Sauber-coureurs doen vooralsnog goed mee. Verstappen heeft vooralsnog de snelste tijd in de tweede kwalificatie. Hij zette een tijd neer van 1.35,606.

George Russell heeft het wederom lastig.

De Red Bulls doen het prima in China

Sprintkwalificatie China | Norris zet als eerste tijd neer

Nu is Norris als eerste op de baan, hij wil zo snel mogelijk zijn ronde hebben neergezet voordat de regen echt gaat neerdalen op het circuit. Op de droge baan komt de Brit tot 1.36. Zijn teamgenoot Piastri is een fractie sneller.

Sprintkwalificatie China | Regen in SQ2

De tweede sprintkwalificatie is begonnen. Het gaat regenen, gaan we daardoor extra spektakel zien?

'Hamilton en Russell moeten echt hun best doen'

Formule 1-verslaggever Louis Dekker ziet dat George Russell en Lewis Hamilton het in de Mercedes heel zwaar hebben. "Zij moeten heel hard hun best doen en het gas flink intrappen om überhaupt in de top 15 te komen. Het lijkt daar wel per Grand Prix slechter te gaan."

Daarnaast zag Dekker Zhou met zijn hakken over de sloot doorgaan naar SQ2. "En Tsunoda is wel de verrassing in negatieve zin. Hij hoort bij de eerste twaalf te rijden en is nu uitgeschakeld."

Hamilton had het zwaar in SQ1

Sprintkwalificatie China | Weer brand naast het circuit

En weer is er brand naast het circuit. Hoe kan dit nou gebeuren? Het heeft net ook nog geregend, dus het is niet zo dat het gras droog kan zijn. In de vrije training vanmorgen gebeurde dat ook al. Het is heel bijzonder.

Sprintkwalificatie China | SQ1 zit erop, Russell ontsnapt

De eerste sprintkwalificatie zit erop. Een rondje is voor Verstappen en Perez genoeg om een tijd neer te zetten om door te gaan naar SQ2. Perez was de snelste, voor Lando Norris en Verstappen. Daarna volgen de beide Ferrari-coureurs.

George Russell viel op. De Mercedes-coureur had het heel lastig, maar wist in de allerlaatste ronde toch nog door te stoten naar de volgende kwalificatie.

Voor Yuki Tsunoda, Logan Sargeant, Esteban Ocon, Pierre Gasly en Alex Albon zit de kwalificatie er alweer op. Zij waren niet snel genoeg.

Sprintkwalificatie China | Verstappen snel, maar Perez nog sneller

Max Verstappen laat zich meteen gelden in zijn eerste rondje. De Nederlander rijdt meteen naar 1.36,456 en is daarmee zeker vier tienden sneller dan Alonso. Alleen is zijn teamgenoot Sergio Pérez nog een klein beetje sneller in de eerste ronde.

Het zegt allemaal nog niet zoveel, maar Red Bull toont zichzelf wel meteen.

Perez net sneller dan Verstappen in de eerste ronde

Sprintkwalificatie China | Zhou zet eerste tijd neer

Guanyu Zhou is uiteraard de eerste coureur die zich meldt op de baan. De Chinees is de eerste die een tijd neerzet: 1.37,936. Maar die tijd blijft niet lang staan, want zijn teamgenoot Valtteri Bottas en Mercedes-coureur Lewis Hamilton zijn meteen sneller.

Sprintkwalificatie China | Pandahelm bij Albon

De helm van Alex Albon valt wel op vandaag. Hij heeft ervoor gekozen om zijn uitrusting een beetje aan te passen aan de omgeving waar hij in rijdt. Een panda prijkt op zijn helm.

Sprintkwalificatie China | We rijden!

De eerste sprintkwalificatie van het seizoen is begonnen. Het regent zachtjes, dus dat wordt interessant.

Hoe werkt een sprintrace-weekeinde in 2024?

We beginnen zo aan de kwalificatie voor de sprintrace, maar wat houdt dat in?

De coureurs proberen een goede startpositie af te dwingen voor de allereerste sprintrace van het seizoen. Bij sprintraces moeten de coureurs een afstand van 100 kilometer afleggen, terwijl bij de hoofdrace meer dan 300 kilometer is. De sprintrace zal dan ook veel korter zijn, ongeveer een half uur.

Een overwinning in de sprintrace levert net als vorig jaar acht punten voor de WK-stand op. De nummer twee krijgt zeven punten en zo telt het verder af tot de achtste plaats, goed voor één punt.

Wel is de volgorde van de sessies aangepast. Vorig seizoen werd de kwalificatie voor de sprintrace op zaterdagochtend afgewerkt, voorafgaand aan de sprintrace. De kwalificatie van de zondagse hoofdrace was al op vrijdagmiddag.

Dit jaar begint een sprintweekeinde op vrijdag met de eerste en enige vrije training, gevolgd door de kwalificatie voor de sprintrace. Op zaterdagochtend wordt de sprintrace gereden. De kwalificatie voor de hoofdrace is daardoor, net als in een regulier F1-weekeinde, op zaterdagmiddag.

Dekker verwacht wat van Stroll: 'Heel goed in de regen'

Lance Stroll verraste in de vrije training door de snelste tijd neer te zetten. Maar de Canadees zou ook in de kwalificatie voor de sprintrace hoge ogen kunnen gooien, denkt Formule 1-verslaggever Louis Dekker. "Er wordt vaak van hem gezegd: wat doet hij in de F1? Maar in de regen is hij heel erg goed, daar voelt hij zich in thuis. Hij kan dus opvallen als het gaat regenen."

De kwalificatie voor de sprintrace is overigens niet enorm belangrijk deze keer, denkt Dekker. "Verstappen zei al dat je op dit circuit heel goed kan inhalen. Iemand die achterin moet starten kan nog ver naar voren kruipen. In Monaco en Hongarije moet je vooraan staan als je wil winnen, maar dat hoeft hier niet per se."

"De ervaren coureurs zijn vandaag in het voordeel", dat zegt Formule 1-verslaggever Louis Dekker. "Het opmerkelijke aan dit circuit is dat sommige coureurs hier nog nooit gereden hebben. Zij hebben maar een uurtje training gehad en die training werd ook nog onderbroken door een brandje. Dat is een nadeel voor de coureurs die dit circuit niet kennen. Iemand die de baan snel leert kennen, is dan ook in het voordeel. En daar is Max Verstappen dan weer heel erg goed in."

Lance Stroll

Circuit is als een Chinees karakter

Het circuit waar we vandaag op rijden, het Shanghai International Circuit, heeft de vorm van het Chinese karakter 'shang'. Dat is de eerste lettergreep van de plaats Shanghai en dat staat voor het Nederlandse woord 'omhoog'.

Het circuit werd ontworpen door de Duitse architect Hermann Tilke, die veel meer circuits op zijn naam heeft staan.

Marko: 'Moeten ons flink verbeteren'

Bij Sky Deutschland toonde Helmut Marko zich na de eerste training bepaald geen tevreden mens. De Red Bull-adviseur zag Verstappen de derde en Pérez de vierde tijd neerzetten.

"We moeten ons flink verbeteren als we vooraan mee willen doen", zei de Oostenrijker. "De banden raakten snel oververhit. De balans is ook minder goed dan normaal. De auto doet niet wat de coureurs willen."

Ook Marko baalt van de opzet van het sprintweekend. "Je moet nu bepalen waar je de focus op richt. Op de sprintrace of op de hoofdrace? Het liefst op beide natuurlijk, maar dat wordt voor ons een lastig verhaal."

Zhou, wat kan hij voor het thuispubliek?

Voor de Chinees Guanyu Zhou is dit de allereerste wedstrijd op het circuit in Shanghai. Hoewel hij een thuiswedstrijd heeft, is het niet zo dat de coureur ook daadwerkelijk veel voordeel uit die situatie kan halen. Tot vanmorgen had hij namelijk nog nooit een rondje in Shanghai gereden.

Vrijdagmorgen reed de Chinese coureur naar de elfde tijd toe. Hij was een seconde langzamer dan Verstappen en zelfs 1,3 seconde langzamer dan Lance Stroll, die de snelste was in de eerste vrije training. Bij zijn team Sauber zullen ze hopen dat hij in de punten gaat rijden dit weekend tijdens de race. Maar misschien kan hij ook tijdens de kwalificatie van de sprintrace wel verrassen.

Wie rijden er volgend jaar voor Red Bull? 'Duidelijkheid komt niet heel snel'

Wie rijden er volgend jaar voor Red Bull? Dat is de vraag. Sergio Pérez liet onlangs ontvallen dat hij vrij snel duidelijkheid verwacht over zijn toekomst bij het team, maar topman Helmut Marko betwijfelt dat, zegt hij tegenover Racingnews365 en De Telegraaf.

"Checo zou natuurlijk graag willen dat wij morgen bekendmaken dat hij blijft, maar we hebben geen haast. Er zijn logischerwijs veel coureurs die voor Red Bull willen rijden. Checo is uitstekend begonnen aan het seizoen en het is voor hem zaak die constante lijn vast te houden."

Marko gaf eerder al toen dat er ook met Carlos Sainz wordt gesproken over een plek in de Red Bull, maar teambaas Christian Horner ontkent dat weer. "Het is duidelijk dat Carlos een sleutelrol heeft in de markt en dat er enorm veel interesse voor hem is. Maar het zou niet netjes zijn om te praten over aanbiedingen van ons of andere teams."

Sergio Pérez

Regen in China

We krijgen regen in China! Wat gaat dat doen met de baan? Veel coureurs twijfelden al over de kwaliteit van het circuit en zijn bang voor een glijbaan bij regen. Kan dit de kwalificatie voor de sprint meteen een stuk uitdagender maken?

Meteen een sprintrace, coureurs zijn daar kritisch op

De eerste en enige training zit er op, we gaan zo beginnen aan de kwalificatie voor de sprintrace. Die sprintrace is namelijk zaterdag. Maar of de coureurs daar nou zo heel blij mee zijn? Carlos Sainz en Max Verstappen waren behoorlijk kritisch op het programma in China.

"We zijn al een tijd niet meer in Shanghai geweest en hebben maar één training voordat het moet gebeuren. Heel slim dus", zegt Max Verstappen cynisch over de keuze om in China een sprintrace te rijden. Hij krijgt bijval van Ferrari-rijder Carlos Sainz.

"Het is een prachtig circuit met goede inhaalmogelijkheden, ik denk dat velen van ons er graag komen. Maar in de rijdersbijeenkomst hebben we tegen de FIA (de autosportfederatie, red) en de F1-leiding gezegd dat het niet handig is dat na vijf jaar afwezigheid meteen te doen."

Zhou: 'Verwacht niet dat nieuwe asfaltlaag problemen geeft'

De Chinese coureur Zhou Guanyu had voor de vrije training van vrijdagmorgen nog nooit in Shanghai gereden, hij heeft de baan natuurlijk wel eerder bezocht. Afgelopen maand zelfs nog.

"Het circuit heeft een nieuwe asfaltlaag gekregen, maar ik verwacht niet dat dat voor problemen zal zorgen. Het zag er allemaal goed uit. Ik denk dat deze auto's er goed op overweg kunnen."

Carlos Sainz maakte zich daar onlangs nog lichte zorgen over, zeker omdat er door het sprintformat maar één training is om informatie te verzamelen en te wennen aan de baan. "De nieuwe asfaltlaag zorgt voor nog meer onzekerheid. Voor de kijker thuis is het vast spannend, maar naar mijn mening moeten we dat soort risico's niet nemen."

Zhou tijdens de vrije training

Brandje op circuit, hoe kan dat?

De training van vrijdagmorgen werd na ongeveer een kwartier stilgelegd. Er woedde een brandje in het grasveld naast het circuit. De coureurs moesten meteen naar binnen. Maar hoe kan dat brandje in vredesnaam zijn ontstaan?

Een vonkje dat is overgesprongen vanaf het circuit naar het gras, is natuurlijk een mogelijkheid. Maar het schijnt woensdag nog keihard geregend te hebben in Shanghai, dus het gras kon nooit extreem droog zijn.

Het vuur was overigens vrij snel geblust en na enkele minuten kon de training weer verder.

Eerste en enige vrije training

De eerste rondjes van dit Formule 1-weekend zijn inmiddels al gereden. Vanmorgen in alle vroegte, 05.30 uur Nederlandse tijd, werd de eerste en enige vrije training van dit weekend afgewerkt. Daarin was Lance Stroll verrassend de allersnelste, hij was meer dan drie tienden vlugger dan Oscar Piastri en Max Verstappen.

Verstappen leek op de zachte band aan het einde van de training af te koersen op de snelste ronde (1.36,660), maar de Nederlander zag uiteindelijk de Canadees Stroll (1.36,302) en de Australiër Piastri (1.36,629) gebruik maken van een nog drogere baan.

Welkom!

Ni Hao!

Welkom in China, waar dit weekend de Grand Prix van Shanghai gereden wordt. Het circuit waar we vijf jaar lang geen Formule 1-coureur rond hebben zien rijden, is helemaal terug. Voor Max Verstappen staat er dit weekend iets bijzonders op het spel, want op dit circuit heeft de Nederlander nog geen zege behaald.

Gaat dat dit jaar dan gebeuren? Dat gaan we volgen. Alles over de Grand Prix in China lees je in dit liveblog.

Formule 1 in China dit weekend