NOS SportAangepast

Brandjes en regen in China, Verstappen vierde in chaotische sprintkwalificatie

Brandjes naast het circuit van Shanghai hebben na de eerste vrije training ook de sprintkwalificatie verstoord. Volgens de wedstrijdleiding ontstond het vuur door vonken die van de auto's af in het gras vlogen.

Max Verstappen start de sprintrace van morgen vanaf de vierde plek. Lando Norris, Lewis Hamilton en Fernando Alonso waren sneller. Zij gingen in de beslissende sessie het best om met de flinke regenval. Vanochtend was Lance Stroll verrassend de snelste in de training, toen Verstappen de derde tijd reed.

Coureurs klaagden in aanloop naar het vijfde raceweekend van het seizoen massaal over het feit dat er in China gesprint zou worden. Het was mede door de coronacrisis vijf jaar geleden dat de F1 voor het laatst in China was neergestreken. Tijd om na de vijf jaar van absentie aan de baan te wennen, was er door de sprintrace bijna niet.

Sterke Verstappen en Zhou

In het uur voor de sprintkwalificatie werd er veel naar boven gekeken, want er werden buien verwacht. In het begin van de sessie was de baan nog tamelijk droog.

Verstappen plaatste zich zonder moeite voor Q2 en herstelde zich dus snel van zijn ietwat moeizame vrije training. Kort voor het einde van de eerste sessie laaide een brandje op, waarna de auto's van de baan moesten.

Een minuut of tien later was het vuur geblust. Ondertussen was het gaan regenen, waardoor de tweede sessie op een glibberige baan werd afgewerkt. George Russell was de meest opvallende afhaker in Q2. Verstappen noteerde de beste tijd.

De Chinees Guanyu Zhou maakte voor eigen publiek indruk door het tot de derde sessie te schoppen. Een knappe prestatie van de Sauber-rijder, die voor de eerste keer op zijn 'eigen' circuit reed. Stroll kon na zijn sterke training niet opnieuw verrassen. De Canadees kwam Q2 niet door.

Spekgladde ontknoping

Tijdens de derde sessie kwam de regen met bakken uit de hemel. De coureurs waren nog niet aan Q3 bezig, of de eerste vloog al van de baan. Charles Leclerc schoot hard door, maar kon wel verder.

Verstappen zette tijdens zijn laatste snelle ronde ook net te hard aan. Hij vloog de bocht uit, hobbelde over het grind en raakte zijn tijd kwijt. De regerend wereldkampioen had net genoeg tijd om nog één ronde neer te zetten.

Het lukte hem daarin niet om Norris, Hamilton en Alonso af te troeven. Zhou start vanaf een verdienstelijke tiende plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl