Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

FC Twente heeft plek drie nog steviger in handen • Eindelijk weer treffer voor Vlap

Vier wedstrijden stonden er zaterdagavond op het programma in de 29ste speelronde van de eredivisie.

Automatisch een update ontvangen bij een nieuw bericht? Klik dan op belletje.

liveblog gesloten

Dit was 'm dan voor vandaag!

We hebben er weer een mooie voetbalavond op zitten. FC Twente sloeg daarin toe in de strijd om plek drie, PEC Zwolle deed goede zake in de strijd om lijfsbehoud en Sparta haakte af in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal.

Dat betekent dat het erop zit voor vanavond. Maar niet getreurd, we zijn er morgen natuurlijk gewoon weer met een nieuw blog. Dat wordt genieten, want we hebben de Klassieker Feyenoord-Ajax en de Gelderse derby Vitesse-NEC op het programma staan.

Ben je er dan ook weer gewoon bij?

Tot dan!

De doelpunten van de wedstrijden terugkijken?

Heb jij nog doelpunten gemist vanavond? Niet getreurd, je kunt ze natuurlijk hieronder nog terugkijken.

En dit is het programma voor morgen

Voor vanavond zit het voetbal er dus op. Maar morgen gaan we gewoon weer verder. Wil je weten wat er op het programma staat? Dat is hieronder te zien

Het programma voor de zondag in speelronde 29

Dit is nu de stand

Na de wedstrijden van zaterdagavond is dit nu de stand in de eredivisie:

De stand in de eredivisie na zaterdagavond in speelronde 29

TWE-FOR | 90+5' Afgelopen, ook in Enschede zit het erop

Afgelopen! Het is klaar in Enschede. Met deze 2-0 overwinning van FC Twente op Fortuna Sittard is plek drie veel steviger in handen gekomen van de ploeg van Joseph Oosting. Het verschil met de nummer vier, AZ, is op dit moment acht punten.

Met nog vijf wedstrijden te gaan is dat wel een heel groot gat. Bij FC Twente kunnen ze zich gaan voorbereiden op de voorronde van de Champions League.

TWE-FOR | 86' GOAL! Daar is de 2-0

GOAL! Je moet even geduld hebben, maar de 2-0 valt dan wel alsnog. Een kort genomen hoekschop komt terug bij Eiting en die heeft een goede assist in huis op het hoofd van Van Wolfswinkel.

De spits kopt gecontroleerd raak in de verre hoek. Zo is de wedstrijd alsnog beslist en doet Twente uitstekende zaken om plek drie.

Van Wolfswinkel wordt geknuffeld na de 2-0

TWE-FOR | 84' Op de paal!

Daar heb je hem dan toch bijna. Dan ligt het ineens open bij Fortuna Sittard. Een goede voorzet van Salah-Eddine wordt knap aangenomen door Rots. De buitenspeler legt de bal vervolgens in de verre hoek, maar raakt dan de paal.

Zo is de 2-0 ineens toch heel dichtbij, maar ook weer heel ver weg.

TWE-FOR | 83' Fortuna houdt het goed dicht

Bij Fortuna zullen ze balen dat die ene treffer al gevallen is, want de ploeg houdt het verder goed dicht achterin.

FC Twente komt nog niet veel dichter bij een nieuwe treffer.

TWE-FOR | 73' Komt er nog een 2-0?

Nog iets meer dan een kwartier staat er op de klok. Komt er nog een tweede treffer voor FC Twente? Het hoeft natuurlijk niet, want ook met deze 1-0 heeft de ploeg van Joseph Oosting weer een stap gezet richting Champions League-voetbal.

Maar het publiek verwacht natuurlijk wel meer.

TWE-FOR | 62' 'Wat Ünüvar kan, kan ik ook'

'Wat Ünüvar kan, kan ik ook", denkt Rots. De buitenspeler krijgt ook een kans om uit te halen, maar wat voor Ünüvar gold, geldt nu ook voor Rots. Fortuna-doelman Michael Verrips staat goed op zijn plek en rost de bal uit het doel.

Twente zet aan. Fortuna loopt achteruit. Dat is ook niet gek natuurlijk aangezien de ploeg met tien man speelt.

Daan Rots

TWE-FOR | 60' Ünüvar probeert het nu zelf

Hij is lekker ingevallen hoor, Naci Ünüvar. Hij strooit met passes en probeert het nu zelf eens met een schot van afstand.

Dat levert ook bij na succes op, maar doelman Verrips houdt zijn schot uit het doel. Daardoor staat het nog 1-0 na een uur spelen.

TWE-FOR | 52' GOAL! Vlap schiet FC Twente op voorsprong

GOAL! Het druk zetten van Twente na de rust werkt. Steijn bereikt met een hakje Vlap in het strafschopgebied en de middenvelder haalt eens uit richting de verre hoek. Tot zijn grote vreugde belandt de bal in het doel.

En die vreugde is groot, want het was al 18 (!) wedstrijden geleden dat Vlap een doelpunt had gemaakt. In september, tegen sc Heerenveen was zijn laatste.

Vlap viert zijn treffer

TWE-FOR | 48' Meteen een grote kans

Meteen een grote kans voor de thuisploeg. Na een combinatie met Van Wolfswinkel is het Steijn die mag proberen doelman Verrips te verschalken, maar het lukt de middenvelder niet.

Rots krijgt in de rebound nog de kans om de bal binnen te schieten, maar hij wacht te lang. Zo blijft het nog 0-0.

TWE-FOR | 46' We zijn weer begonnen

De tweede helft is gestart. FC Twente heeft nog 45 minuten tegen tien man van Fortuna Sittard om nog het verschil te maken.

De ploeg van Joseph Oosting kan daarmee plek drie nog steviger in handen krijgen en daarom is Ünüvar erin gebracht voor wat extra creativiteit.

PEC-EXC | 90+3' Afgelopen

Afgelopen! Wat maakte Zwolle het nog onnodig spannend in dit duel. De thuisploeg kwam redelijk eenvoudig op 1-0 en overliep Excelsior echt een groot deel van de wedstrijd. Na de 2-0 leek het beslist, maar een treffer van Duijvestijn bracht de spanning terug.

Het bleef daar wel bij. Zo heeft Zwolle voor het eerst in acht wedstrijden (sinds 4 februari) eens drie punten te pakken en staat het nog altijd op een 14e plaats, maar de ploeg is wel zo goed als verzekerd van nog een jaar eredivisievoetbal.

Dat geldt nog niet voor Excelsior. Die ploeg staat 16e en zou op dit moment play-offs tegen degradatie moeten spelen.

De fans van Zwolle vieren feest

TWE-FOR | 45+6' Rust!

Het is rust in Enschede. Het is nog weinig spectaculair, maar door de rode kaart valt er toch nog genoeg te bespreken.

De 0-0 tussenstand is vooral voor het thuispubliek teleurstellend. In Sittard hopen ze natuurlijk dat deze tussenstand straks na 90 minuten ook nog op het scorebord staat.

PEC-EXC | 86' GOAL! Toch nog een 2-1 in Zwolle

GOAL! Excelsior komt terug in de wedstrijd en wordt flink geholpen door PEC Zwolle. Bij een hoekschop vallen eerst twee Zwolle-spelers over elkaar heen en vervolgens gaat doelman Schendelaar ook nog eens onder de bal door.

Dan staat Duijvestijn klaar bij de tweede paal om de bal te ontvangen en de spits schiet vervolgens heel rustig raak. Nu krijgt Excelsior nog wel wat hoop natuurlijk.

Lance Duijvestijn

TWE-FOR | 45+1' Er komen zes minuten bij

De scheidsrechters zijn vanavond behoorlijk scheutig met blessuretijd. Ook in Enschede komen er zes minuten bij in de eerste helft.

TWE-FOR | 38' Toch einde wedstrijd Halilovic

Of Halilovic nou een gele kaart had moeten krijgen, of niet. Hij moet er nu ook vanaf. Trainer Danny Buijs haalt hem er alsnog vanaf en brengt Fofana als een extra verdediger.

Zo probeert de trainer van Fortuna de schade nog enigszins te beperken vanavond.

TWE-FOR | 36' Waarom moet hij er nu vanaf?

De vraag is nu wel waarom Guth er vanaf moet. In de herhaling lijkt Halilovic toch echt de overtreding te maken en niet Guth. Maar de VAR grijpt ook niet in, dus moet de Fortuna-verdediger alsnog vertrekken.

Zo heeft FC Twente in ieder nog een hele lange tijd een man meer op het veld staan.

TWE-FOR | 34' Rood! Guth moet er vanaf

ROOD! Daar gaat Rodrigo Guth. De verdediger had al een gele kaart en moet nu vertrekken als hij de tweede gepresenteerd krijgt voor een overtreding op Ricky van Wolfswinkel.

Maar zit scheidsrechter Dieperink daar wel goed? Maakte Guth die overtreding wel? Of was het Halilovic?

Rode kaart voor Rodrigo Guth

PEC-EXC | 66' GOAL! Het is beslist in Zwolle

GOAL! Het duurde even in Zwolle, maar de beslissing is er nu alsnog. Een goede bal van Krastev komt uit bij aanvaller Velanas. De Griek neemt de bal aan, kruipt naar binnen en haalt hard uit in de korte hoek: het is 2-0.

De opluchting is groot op de tribunes in Zwolle, deze drie punten kunnen wel worden bijgeschreven.

Stijn van Gassel baalt

TWE-FOR | 23' Nog weinig goede kansen

In Enschede zien we vooralsnog nog weinig kansen. Ricky van Wolfswinkel heeft Fortuna-doelman Michael Verrips één keer een bal in de handen geschoten, maar verder is het nog vrij mat.

Twente is wel overduidelijk de betere ploeg, maar nu moeten de kansen ook gaan volgen voor de nummer drie van de eredivisie.

PEC-EXC | 59' Baas helpt bijna Zwolle aan de 2-0

'Als Zwolle het zelf niet doet, help ik wel een handje', dat moet Excelsior-middenvelder Julian Baas gedacht hebben. Hij speelt de bal onder druk terug op zijn doelman, maar doet dat totaal verkeerd. De bal rolt bijna het doel in, maar tot zijn grote opluchting verdwijnt zijn eigen inzet net naast zijn eigen doel.

Het staat dus nog 1-0, maar hoelang blijft dat nog het geval in deze wedstrijd?

Julian Baas

PEC-EXC | 53' PEC Zwolle zoekt naar de tweede

In de eerste helft had PEC Zwolle al veel meer afstand moeten nemen van Excelsior en de ploeg is nog altijd van plan de 1-0 voorsprong toch nog wat groter te maken.

De thuisploeg heeft vooral heel veel de bal, het is wachten tot er weer een grote kans gaat ontstaan, want Excelsior is heel zwak vanavond.

TWE-FOR | 11' Een trotse Peter Uneken

Peter Uneken, de vader van PSV-spits Jesper Uneken, loopt bij de warming-up vol trots bij FC Twente het stadion binnen. De assistent-trainer van de Enschedese ploeg heeft meegekregen dat zijn zoon bij zijn debuut voor PSV meteen gescoord heeft.

Een grote glimlach op het gezicht volgt. Daarna wordt de assistent meteen geknuffeld door trainer Joseph Oosting en later ook door spits Ricky van Wolfswinkel.

Uneken gefeliciteerd

TWE-FOR | 1' We zijn begonnen in Enschede

Het eerste fluitje heeft geklonken. FC Twente en Fortuna Sittard spelen de laatste wedstrijd van de avond.

Kan Twente zich vanavond nog steviger nestelen op plek drie, nu AZ verloren heeft?

PEC-EXC | 45+6' Rust!

We kregen even wat minuten blessuretijd erbij, maar het is nu toch rust in Zwolle. PEC staat op een terechte voorsprong. Mac Nulty maakte zijn eerste treffer in zijn carrière.

TWE-FOR | De opstellingen

Over een klein kwartiertje begint ook alweer de laatste wedstrijd van de avond. FC Twente neemt het thuis op tegen Fortuna Sittard. Hieronder vind je de opstellingen van beide ploegen.

PEC-EXC | 44' Deze scrimmage had een doelpunt verdiend

Je kent het wel, zo'n ouderwetse scrimmage. Die was er zojuist in de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Excelsior. De thuisploeg dacht een paar keer het tweede doelpunt te kunnen vieren, maar doelman Van Gassel redt op schoten van Velanas en Thy.

Zo blijft het nog 1-0 in Zwolle.

PEC-EXC | 39' We nemen weer een kijkje in Zwolle

In Zwolle staat het na 40 minuten voetballen nog altijd 1-0 voor PEC. Dat is een verdiende voorsprong voor de thuisploeg.

Maar Excelsior heeft de laatste minuten wel steeds meer de bal gekregen. Het mist de laatste weken alleen de stootkracht om een doelpunt te maken. Het wordt helemaal lastig nu smaakmaker Driouech voor de rest van het seizoen is uitgeschakeld.

PSV-AZ | 90+4' Afgelopen

Het is klaar! Wat een avond voor PSV, wat een avond voor Jesper Uneken. De PSV'ers nemen vanavond een voorschot op de landstitel, want ook op papier de lastigste horde in de resterende wedstrijden is genomen. AZ wordt met 5-1 aan de kant gezet.

Jesper Uneken zal nog lang niet slapen vanavond. De PSV-spits viel in de 88ste minuut in en kon meteen voor een doelpunt zorgen. Wat een avond voor hem.

Uneken is de gevierde man

PSV-AZ | 90' GOAL! Wat een debuut voor Uneken!

GOAL! Wat een debuut voor Jesper Uneken. Dest gaat er vandoor aan de rechterkant, verschalkt zijn tegenstander en legt de bal af op Uneken. Die staat klaar en scoort meteen.

Dit debuut zal hij niet snel vergeten. Het is 5-1 voor PSV nu.

PSV-AZ | 88' Debuut van Jesper Uneken

Luuk de Jong heeft genoeg gedaan voor vandaag. Normaal gesproken wordt de spits dan vervangen door Ricardo Pepi, maar die is vandaag niet wedstrijdfit. Daardoor krijgt Jesper Uneken nu de kans. Hij maakt zijn debuut.

Ja, dat is de zoon van Peter Uneken. De oud-speler en trainer.

Jesper Uneken

PSV-AZ | 80' GOAL! Daar komt toch ook nog de vierde treffer

GOAL! Joey Veerman bekroont een goed optreden vandaag ook nog met een doelpunt. Weer staat Bakayoko aan de basis van de treffer. Met een paar passeerbewegingen omspeelt hij AZ-verdedigers en vindt hij op de rand van het strafschopgebied zijn teamgenoot Veerman.

De middenvelder plaatst de bal vervolgens prachtig in de verre hoek: 4-1.

Joey Veerman viert de 4-1

PEC-EXC | 17' Nu is het wel echt 1-0 voor PEC

Drie keer is scheepsrecht. Ook in dit geval. De derde keer dat PEC in de buurt van het Excelsior-doel komt is het raak. Een voorzet wordt bijna binnengelopen door Lam, maar dan redt Van Gassel nog goed. De rebound komt voor de voeten van de meegelopen back Mac Nulty en die krijgt de bal er wel in.

Het is dus een verdiende voorsprong voor de Zwolse ploeg. Het heeft er wel even hard voor moeten werken.

PEC komt nu wel op 1-0

PEC-EXC | 9' Toch geen 1-0

De 1-0 van Thy wordt afgekeurd. De spits stond buitenspel op het moment dat Velanas de bal meegaf.

Zo is het dus toch geen 1-0 en moet de thuisploeg weer op zoek naar de voorsprong.

PSV-AZ | 68' Goal afgekeurd bij AZ

Daar dacht AZ helemaal terug te kunnen komen in de wedstrijd. Mijnans wipt een balletje over doelman Bénitez heen en juicht voor de 3-2. Maar wat blijkt? Hij staat buitenspel. Die treffer gaat dus niet door.

Maar AZ laat zo wel zien nog altijd in de wedstrijd te zitten.

Sven Mijnans dacht de 3-2 te maken

PEC-EXC | 8' GOAL! PEC op voorsprong

GOAL! Het is al snel 1-0 in Zwolle. Na een leuke openingsfase, is het PEC dat op voorsprong komt. Van Polen liet eerst nog een kans onbenut, maar nu is het Lennart Thy die wel raak schiet op aangeven van Velanas.

Dat is een snelle domper voor Excelsior. De spits maakt daarmee zijn twaalfde treffer van het seizoen.

PEC Zwolle dacht op voorsprong te komen

PEC-EXC | 1' We zijn begonnen!

Overigens heeft het eerste fluitje in Zwolle geklonken. PEC Zwolle en Excelsior nemen het daar tegen elkaar op.

Voor Excelsior staat het meest op het spel, want die ploeg wil graag nog de play-offs om degradatie ontlopen.

PSV-AZ | 60' AZ kruipt uit zijn schulp

AZ komt wat beter in de wedstrijd. Nu is het Pavlidis die Ruben van Bommel vindt in het strafschopgebied. De aanvaller schiet ook eens op doel en ziet zijn inzet gekeerd worden.

Zo kruipt AZ iets meer uit zijn schulp. Dat is ook wel nodig, want de ploeg staat nog met 3-1 achter.

PSV-AZ | 58' GOAL! AZ doet iets terug, Pavlidis weer topscorer

GOAL! Daar komt AZ terug in de wedstrijd. Belic krijgt de bal voor zijn voeten en haalt meteen uit. De middenvelder ziet zijn inzet nog gekeerd worden, maar de rebound is een prooi voor Pavlidis.

Met deze treffer is de Griek weer de topscorer van de eredivisie. Hij heeft er nu één meer gemaakt dan Luuk de Jong. Al staat De Jong in deze wedstrijd wel met 2-1 voor, qua doelpunten.

Pavlidis viert zijn treffer

PSV-AZ | 53' GOAL! Daar is dan alsnog de derde treffer

GOAL! En ja hoor. Heel even bleef het doelpunt uit. Joey Veerman stuurt met een prachtpass Jordan Teze weg. De opgestoomde rechtsback bewaart het overzicht en vindt Luuk de Jong voor het doel.

De spits scoorde dan wel vijf wedstrijden niet, maar schiet vanavond dan toch nog met scherp. Het is zijn tweede van de avond, de derde voor PSV.

De Jong tikt de 3-0 voor PSV binnen

PSV-AZ | 52' Veerman... net naast!

Daar had de 3-0 al op het scorebord kunnen staan. Bakayoko speelt zichzelf weer heel goed vrij en heeft een uitstekende voorzet in huis. Joey Veerman besluit de bal ineens uit te halen en ziet zijn inzet net, maar dan ook net, naast het doel verdwijnen.

Zo blijft de 3-0 nog heel even uit.

PSV-AZ | 49' We zijn overigens weer begonnen

Overigens rolt de bal weer in Eindhoven. Nog 45 minuten spelen en dan is PSV weer een stap dichterbij de titel gekomen.

Of... kan AZ er toch nog wat tegenin brengen?

'Depay op brancard van trainingsveld'

Memphis Depay heeft op een brancard het trainingsveld van Atlético Madrid verlaten. De spits was aan het einde van de training in botsing gekomen met een teamgenoot, dat meldt het Spaanse medium Mundo Deportivo.

Hoe het met de aanvaller gaat, is niet duidelijk. Daarover heeft Atlético nog niks naar buiten gebracht.

Depay is de afgelopen jaren flink geteisterd door blessures. Een nieuwe, zware, blessure zou de spits slecht uitkomen met het oog op het EK voetbal in Duitsland komende zomer. Bondscoach Ronald Koeman was juist weer blij dat zijn aanvalsleider was aangesloten bij de groep en meespeelde in de oefeninterlands tegen Duitsland en Schotland.

Depay valt uit op de training van Atlético

PSV-AZ | 45' Rust!

Het is rust! Zonder extra blessuretijd worden beide teams de kleedkamer ingestuurd. PSV is de betere ploeg, maar ook bij vlagen heel erg slordig.

Maar hoe slordig de ploeg ook speelt, AZ doet er nog veel te weinig mee.

PSV-AZ | 43' Nu PSV weer

Omdat AZ wat risico neemt, krijgt PSV weer de ruimte. Nu wordt Bakayoko weer weggestuurd, maar de Belg kan niet zijn tweede treffer van de avond maken. Hij schuift hem net naast.

Zo gaat het in dit duel soms op en neer, maar kunnen we ook zeggen dat PSV eigenlijk nog geen echt grote problemen heeft gehad.

PSV-AZ | 41' Pavlidis.... bijna!

Wat een kanonskogel is dit van Vangelis Pavlidis. De Griek probeert het nu maar eens zelf en omspeelt Jerdy Schouten. Als de spits de ruimte heeft haalt hij hard uit, maar het is Bénitez die de aansluitingstreffer voorkomt.

Zo komt PSV weer goed weg. Het is de tweede goede mogelijkheid voor de Griek in dit duel.

Vangelis Pavlidis maakt bijna de 2-1

PSV-AZ | 38' PSV bij vlagen heel slordig

PSV is bij vlagen ook heel slordig in deze wedstrijd. Jerdy Schouten heeft al meerdere ballen zomaar ingeleverd en dat gold ook al voor Joey Veerman. De Eindhovenaren mogen blij zijn dat de ploeg van Maarten Martens er verder nog heel weinig mee doet.

PSV heeft na de 2-0 een klein beetje gas teruggenomen.

PSV-AZ | 30' Daar is AZ even, maar geen doelpunt

Nu laat AZ zich weer even zien. Ruben van Bommel kopt een voorzet goed naar de grond, maar ook in de handen van PSV-keeper Bénitez.

Het blijft dus nog even bij 2-0. Terwijl AZ toch echt wel een doelpunt nodig heeft.

PSV-AZ | 23' GOAL! Nu is het wel raak voor De Jong

GOAL! Hè, hè. Het duurde vijf wedstrijden en een grote gemiste kans, maar Luuk de Jong heeft zijn treffer weer te pakken. Bakayoko speelt zichzelf uitstekend vrij aan de rechterkant en weet Tillman te vinden. De Amerikaan legt de bal met zijn bovenbeen voor het doel, waar De Jong klaarstaat om de bal binnen te werken.

De Eindhovense ploeg heeft nog helemaal geen kind aan AZ. Het enige gevaar dat de Alkmaarders hebben gesticht, kwam voort uit een eigen fout.

Luuk de Jong maakt de 2-0

PSV-AZ | 14' Weer een kans!

En weer een enorme kans. Een hoekschop wordt uitstekend verwerkt door Boscagli, maar AZ-doelman Ryan keert met een katachtige reflex.

Wat een leuke openingsfase is dit, wel een openingsfase waarin PSV overduidelijk de betere ploeg is.

PSV-AZ | 12' Oei, De Jong, hoe krijg je hem er niet in?

Oei, oei, oei. Dat had de 2-0 voor PSV moeten zijn, maar Luuk de Jong krijgt op een wonderbaarlijke manier de bal niet in het doel. Een voorzet komt bij de spits uit en vervolgens trapt de topscorer van de ploeg eerst over de bal heen. Dan krijgt De Jong nog een kans, maar schiet hij hem op de paal.

De spits heeft al vijf wedstrijden op rij niet gescoord en ook vandaag heeft De Jong het dus lastig.

De Jong raakt de paal

PSV-AZ | 9' GOAL! PSV komt heel snel op voorsprong

GOAL! Daar is de 1-0 van PSV al. Het duurde vandaag maar iets meer dan acht minuten. Na een rommelige openingsfase zet Johan Bakayoko PSV op voorsprong.

Tillman wordt weggestuurd aan de linkerkant en weer heeft de Amerikaan een goede pass in huis op de Belg, die nu bij de eerste paal komt om binnen te tikken. Zo zijn we nu echt begonnen hoor.

PSV viert de 1-0

PSV-AZ | 3' Een nog grotere kans, maar nu voor AZ

Wat een begin is dit. Na de enorme kans van PSV, krijgt nu AZ nog een veel grotere kans. Schouten levert zomaar in bij Van Bommel. De flankspeler legt dan af op Pavlidis, die van een metertje of achttien uithaalt. De Griek ziet zijn inzet vervolgens op de paal belanden.

Zo hebben beide ploegen al een enorme kans op de voorsprong gehad.

PSV-AZ | 2' Meteen een grote kans

Meteen is daar een grote kans voor PSV. Dest geeft de bal mee aan Tillman die een goede pass op Bakayoko in huis heeft. De Belg is alleen wat te druistig in zijn afwerking en ziet de bal over vliegen.

Een leuk begin van dit duel in ieder geval.

PSV-AZ | 1' Over naar het voetbal

Over naar het voetbal. PSV en AZ beginnen nu in Eindhoven aan hun duel. PSV kan met een nieuwe zege weer een stapje richting de titel zetten. AZ moet eigenlijk winnen om nog aan te haken bij plek drie, dat weer recht geeft op voorronde Champions League.

Over naar Eindhoven, Thijs Slegers vereeuwigd

We gaan over naar Eindhoven. Daar trapt PSV over een kwartier af tegen AZ.

Voorafgaand aan de wedstrijd was daar al een mooi moment. Oud-PSV-perschef en voormalig journalist, Thijs Slegers, is vereeuwigd in de perskamer. Slegers overleed vorig jaar maart aan leukemie.

Thijs Slegers vereeuwigd

SPA-HER | 90+8' Het is gedaan, klaar, afgelopen!

Het is afgelopen! Heracles Almelo wint voor het eerst sinds 12 januari een uitwedstrijd. Het is de tweede overwinning op een rij voor de ploeg van Erwin van de Looi. Sparta blijft teleurgesteld achter, want vandaag had de ploeg toch echt de kans om een stap te zetten richting de play-offs om Europees voetbal.

Heracles kan na vanavond eigenlijk wel definitief zeggen dat het gevaar voor degradatie play-offs definitief is geweken.

SPA-HER | 90' Acht minuten nog

Er komen nog acht minuten bij in dit duel. Dat zal voornamelijk tijdrekken betekenen vanuit Almelose zijde en misschien nog een slotoffensief van de thuisploeg.

Wie weet zit er nog één doelpuntje in...

SPA-HER | 89' Wat een enorme kans voor Sankoh

Daar had Mohamed Sankoh het duel moeten beslissen voor Heracles Almelo, maar de spits doet het niet. Hij mag helemaal alleen af op doelman Olij, maar krijgt de bal niet langs de goede doelman van Sparta.

De spits biedt zijn verontschuldigingen aan. Nu blijft het nog zeker een paar minuten spannend in Rotterdam.

Sankoh mist een enorme kans

SPA-HER | 81' Grote kansen voor Sparta

De handen gaan voor de ogen bij de bank van Sparta. De thuisploeg was heel dichtbij de 2-2. Verschueren en Metinho waren zojuist dichtbij de gelijkmaker, maar Brouwer voorkomt dat weer.

Sparta heeft nu nog iets minder dan tien minuten om deze verrassende nederlaag te voorkomen. Daar wisselen ze bij de thuisploeg wel naar. Er staan nu best wat aanvallers op het veld.

De opstellingen van AZ en PSV zijn er... en Schouten is fit!

De opstellingen van AZ en PSV zijn er! Het was nog even de vraag of Jerdy Schouten fit genoeg zou zijn voor het duel in Eindhoven, maar hij start vandaag achterin. Dat betekent dat Mauro Junior zijn plek op het middenveld behoudt.

Opstelling PSV
Opstelling AZ

SPA-HER | 72' GOAL! Hornkamp doet het weer

GOAL! Daar is de treffer al. Jizz Hornkamp doet het weer voor Heracles. Tegen AZ was hij al de grote man met twee doelpunten en vandaag maakt hij de 1-2. Thomas Bruns geeft een prachtige pass op Mario Engels, die kapt Eerdhuijzen uit en legt de bal klaar voor Hornkamp.

De spits van Heracles hoeft alleen nog maar koel te blijven en dat doet hij. Zo staat Heracles op voorsprong in Rotterdam.

Jizz Hornkamp maakt de 1-2

SPA-HER | 70' Het zakt weer wat in

Net als in de eerste helft zakt het tempo weer heel erg terug. Het wordt daardoor ook meteen een stuk minder spannend op Het Kasteel.

Zal er nog een winnaar komen in dit duel? Er zijn nog twintig minuten te spelen.

SPA-HER | 58' Kansje voor Saito

Waar Mito in de eerste helft een kans kreeg, is het nu de andere Japanner die bijna scoort. Saito haalt uit, maar ziet doelman Brouwer met de voet zijn inzet keren.

Sparta gaat weer wat nadrukkelijker op zoek naar de voorsprong.

SPA-HER | 54' Schorsing voor Bruns

Oei! Thomas Bruns gaat in de fout. Hij krijgt een gele kaart van scheidsrechter Gerrets, dat betekent voor vandaag nog niet zoveel, maar volgende week zit de middenvelder daardoor wel op de tribune.

Als Heracles dan thuis tegen sc Heerenveen speelt, is Bruns geschorst. Het was namelijk zijn elfde gele kaart van het seizoen.

Nieuwe uitglijder Bayern München, volgende week al titel Leverkusen?

Wauw, wat een ontknoping vandaag weer in de Bundesliga. Daarvoor maken we even een uitstapje in dit blog. Bayern München geeft namelijk tegen FC Heidenheim een 2-0 voorsprong uit handen. Tim Kleindienst maakte twee treffers en daardoor was de vreugde groot bij de debutant in de Bundesliga.

Maar niet alleen daar werd feest gevierd, dat gebeurde ook in Leverkusen. Doordat die ploeg zelf met 1-0 bij Union Berlin won, is het gat nu zo groot dat Leverkusen volgende week voor het eerst in de historie kampioen kan worden.

SPA-HER | 48' GOAL! Heracles komt langszij

GOAL! Nou, we wilden spektakel en we krijgen het ook. Nog geen twee minuten na rust ligt de gelijkmaker al in het netje. Marko Vejinovic legt een vrije trap perfect op het hoofd van Justin Hoogma, die keihard raak kopt.

Het is de tweede treffer dit seizoen voor de aanvoerder van Heracles. In zijn hele eredivisiecarrière scoorde hij vier keer, waarvan drie keer met het hoofd.

Hoogma kopt de 1-1 binnen

SPA-HER | 46' We gaan weer verder in Rotterdam

We gaan weer verder in Rotterdam. Beide ploegen hebben geen wissels doorgevoerd.

Sparta zal ongetwijfeld deze voorsprong vast willen houden, want dan zet de ploeg weer een stapje richting plek acht op de ranglijst. Sterker nog, dan gaat de ploeg van Jeroen Rijsdijk zelfs over FC Utrecht heen. De Utrechters hebben nog wel een wedstrijd voor de boeg, morgenavond in Heerenveen.

SPA-HER | 45' Rust!

Het is rust. Het was allesbehalve spectaculair, maar we zagen in de eerste helft wel een doelpunt. Laten we hopen dat er in de tweede helft wat meer spektakel op de mat wordt gelegd.

SPA-HER | 43' GOAL! Sparta komt op voorsprong

GOAL! En nu is zeker iedereen uit zijn slaap gekomen. Sparta schakelt razendsnel om. Brym loopt goed vrij en krijgt de bal van Arno Verschueren en schiet heel erg overtuigend raak.

Is dat geen buitenspel? Nee, zegt scheidsrechter Gerrets, dus hij telt. De tweede grote kans voor de thuisploeg zit er dan in. Hoewel eigenlijk geen ploeg de voorsprong verdiende, was het wel Sparta dat het meest dichtbij was geweest.

Het dansje waarmee het doelpunt werd gevierd was trouwens nog mooier dan het doelpunt zelf.

Dansje na het doelpunt

SPA-HER | 33' Ja, we zijn wakker!

Nu is iedereen wel even wakker, want daar is de eerste kans van de wedstrijd. Shunsuke Mito krijgt de bal in het strafschopgebied aangespeeld en haalt meteen uit in de korte hoek. Daar redt doelman Michael Brouwer zijn inzet.

De keeper van Heracles laat daarmee weer zien dat hij best behoorlijk kan keepen. Hij voorkomt de voorsprong voor Sparta.

SPA-HER | 29' Is iedereen nog wakker?

Zijn we nog wakker? De supporters in het stadion kunnen prima genieten van het zonnetje, maar om nou te zeggen dat we van het voetbal kunnen genieten....

Na een half uur spelen hebben we nog geen fatsoenlijke uitgespeelde aanval, of überhaupt een schot op doel gezien.

SPA-HER | 19' Scheperman en Heracles delen flink uit

Sem Scheperman moet oppassen. De middenvelder gaat er eens flink in bij Pelle Clement en krijgt daarvoor een gele kaart. Clement kruipt weer overeind en krijg nog geen dertig seconden later weer een tikkie van Scheperman. De Heraclied speelt met vuur.

Heracles is sowieso niet terughoudend als het gaat om een paar tikkies hier en daar vandaag.

Scheperman krijgt een gele kaart

SPA-HER | 10' Zomeravondvoetbal?

We hebben de eerste tien minuten van het duel er alweer opzitten. Spannend was het nog allerminst, spectaculair ook niet. Het is dan ook nog 0-0.

Om het nou zomeravondvoetbal te noemen op deze heerlijke dag gaat wat ver, maar er mag wel een tandje bij.

SPA-HER | 1' We zijn begonnen!

We zijn begonnen op Het Kasteel. Kan Sparta na de grote winst bij Vitesse nu ook voor het eigen publiek een grote score neerzetten?

Dat gaan we meemaken de komende 90 minuten. Eerder dit jaar werd het in Almelo 0-1, door een doelpunt van Joshua Kitolano.

Sparta trapt af

Het hoofdgerecht laat nog even op zich wachten

Met alle respect natuurlijk, maar Sparta-Heracles is vandaag wel het voorgerecht. Om 18.45 uur trappen we af met PSV-AZ. Een wedstrijd die voor PSV al jarenlang lastig is in Eindhoven. De laatste vier edities wisten de Alkmaarders te winnen bij PSV.

Of dat vandaag ook gaat lukken, is nog even de vraag. AZ kreeg van de week enorme klappen van Heracles Almelo. PSV won wel met 0-2 bij Excelsior en kan de titel daardoor al zo goed als ruiken.

Peter Bosz blikte vrijdag op de persconferentie al even vooruit op het mogelijke kampioenschap, dat kun je hieronder lezen.

Sparta strijdt om play-offs

In de wedstrijd Sparta-Heracles staat vanmiddag vooral voor de Rotterdammers nog wat op het spel. Sparta staat op dit moment negende, met maar twee punten achterstand op de nummer acht. De plek die recht geeft op play-offs voor Europees voetbal.

Heracles Almelo hoeft niet aan Europees voetbal te denken, maar de zorgen om de mogelijke play-offs om degradatie zijn ook wel voorbij, na de klinkende 5-0 zege afgelopen week.

Vandaag weer een Spartaans feestje?

Sparta en Heracles hebben één wijziging

We gaan beginnen aan de eredivisie! Om 16.30 uur trappen Sparta en Heracles Almelo af. Beide ploegen hebben één wijziging in de basiself, ten opzichte van de midweekse speelronde. Daarin won Sparta met 1-4 bij Vitesse en Heracles Almelo won met 5-0 van AZ.

Charles-Andreas Brym speelt bij Sparta in de spits in plaats van de geblesseerde Tobias Lauritsen. De aanvaller staat twee tot vier weken aan de kant. Aan de andere kant speelt Kelvin Leerdam in plaats van de geschorste Brian de Keersmaecker.

Duitse dominantie... maar niet van Bayern

In de Bundesliga wordt momenteel gevoetbald. Vijf duels begonnen er om 15.30. Bayern München en Bayer Leverkusen strijden daar om het kampioenschap. Op dit moment staan beide ploegen nog op 0-0.

Bayer Leverkusen is met trainer Xabi Alonso hard op weg naar de eerste titel in de clubgeschiedenis. "Het is verbazingwekkend dat ze nog geen wedstrijden hebben verloren", zegt oud-speler Erik Meijer.

Lees hier meer over het succesverhaal van Xabi Alonso en Leverkusen:

Het volledige programma

Vandaag neemt koploper PSV het in eigen huis op tegen nummer vier AZ, terwijl Excelsior op jacht is naar punten tegen PEC, om van de zestiende plek af te komen.

Welkom!

Na een midweekse speelronde met gelijke spelen voor Feyenoord, FC Twente en Ajax en een oorwassing voor AZ, dendert de eredivisietrein door met speelronde 29. Volg alle actie in dit liveblog!