liveblog
NOS NieuwsAangepast

Politie kon meekijken in café • Gegijzelden weer thuis

In dit liveblog praten we je bij over de gijzeling in Ede.

  • Er heeft een gijzeling plaatsgevonden in een populair café in Ede
  • In de vroege ochtend rukte de politie massaal uit naar het café en er werd een groot gebied afgezet
  • In totaal werden er vier personen gegijzeld
  • Aan het begin van de middag werd de gijzelnemer opgepakt, nadat hij het café had verlaten
  • Er zijn geen gewonden gevallen
liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen via de reguliere berichtgeving op NOS.nl en in de NOS-app.

Burgemeester: 'Was bang dat er slachtoffers zouden vallen'

Burgemeester Verhulst van Ede was voortdurend bang dat er slachtoffers zouden vallen tijdens de gijzeling in café Petticoat, antwoordde hij in Nieuwsuur op de vraag wat hij vandaag als het moeilijkste heeft ervaren. "Dat je denkt er vallen gewonden, of erger, dat heb je de steeds in het achterhoofd."

Verhulst woont niet ver van café. "Ik hoorde meteen: het is een serieuze situatie. Dus we moesten uiteindelijk besluiten dat de winkels niet open konden en dat bewoners weg moesten."

Het lastigst vond Verhulst de speculaties over wat er aan de hand was. "Halverwege de ochtend wisten we wel dat het geen terroristisch motief betrof, maar er ging van alles rond. Dat was wel moeilijk." Over het motief van de gijzelnemer kan Verhulst nog niets zeggen. "Alleen dat het geen terroristisch motief was. Verder is het aan het OM en de politie."

Hoe het de politie lukte de gijzelnemer te overtuigen om de gijzelaars vrij te laten, weet de burgemeester niet. "Maar er is wel voortdurend contact geweest tussen de onderhandelaars en de gijzelnemer."

De hele gebeurtenis heeft op hem, maar ook op de inwoners een diepe indruk gemaakt. "Zoals de mensen van Petticoat al hebben gezegd: het voelde alsof we in een slechte film waren beland. Mensen beseffen dat het overal kan gebeuren, ook in Ede."

Politie kon meekijken in het café

De politie kon de gijzelingsactie in café Petticoat live volgen via camera's in het café, bevestigt burgemeester Verhulst van Ede na berichtgeving in De Telegraaf.

Volgens de Telegraaf kon de politie meekijken via de mobiele telefoon van een van de eigenaren van het café. Die was kort voor de gijzelingsactie naar buiten gegaan. De krant schrijft dat de politie door de live-beelden "een uitstekende informatiepositie had" en dat het mogelijk invloed heeft gehad op de goede afloop. De vier gegijzelden kwamen ongedeerd vrij.

Personeel Petticoat 'in afschuwelijke film beland'

Het personeel van café Petticoat heeft op Instagram een verklaring geplaatst. Medewerkers zeggen enorm geschrokken te zijn van de gijzeling in het café. Vier collega's waren daarvan het slachtoffer; ze kwamen na uren allemaal ongedeerd vrij.

"Wij zijn als team in een afschuwelijke film beland", schrijft het personeel. "We zijn ontzettend geraakt door het massale medeleven en steun van iedereen ons heen."

Het café blijft tot na Pasen dicht.

Kijken: zo verliep de dag in Ede

Terugkijken: zeven spannende uren in Ede

Gegijzelden zijn thuis

De vier mensen die urenlang gegijzeld zijn geweest, zijn weer thuis. Ze zijn na hun vrijlating opgevangen op het politiebureau en vervolgens met hun familie naar huis gegaan.

De gemeente zegt dat de vier gegijzelden bij de gemeente kunnen aankloppen als ze daar behoefte aan hebben. Vooralsnog is dat volgens een woordvoerder niet gebeurd.

Komende week zijn er in Ede twee bijeenkomsten voor mensen die getroffen waren door de gijzelingsactie. Dinsdagavond is er een bijeenkomst voor bewoners van het gebied dat afgesloten is geweest, woensdag is er zo'n avond voor ondernemers in het centrum.

Gijzelnemer is man van 28 uit Ede

De politie heeft meer bekendgemaakt over de man die vanochtend vier medewerkers van een café gijzelde. Het is een man van 28 uit Ede. De gijzelnemer werd aan het begin van de middag gearresteerd en zit nu vast.

Op een persconferentie bleek eerder al dat de man vorig jaar is veroordeeld voor bedreiging. Meer details over hem zijn er nog niet. Ook is niet duidelijk hoe hij het feestcafé is binnengekomen.

Terugkijken: de persconferentie van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie

Kijk hier de hele persconferentie terug over de gijzeling in Ede

Rutte: 'Waardering voor de politie'

Demissionair premier Rutte heeft ook op X gereageerd op de gijzeling in Ede. Hij spreekt zijn respect en waardering uit voor politie, hulpdiensten en de Dienst Speciale Interventies, "die de gijzeling in een café tot een goed einde hebben weten te brengen."

Petticoat Café gaat vanavond niet meer open

Café Petticoat blijft in ieder geval vanavond nog gesloten. Dat meldt de eigenaar van het café, die niet met naam genoemd wil worden. Verder is hij aangeslagen door de gebeurtenissen van vanmorgen. De eigenaar mag op verzoek van de politie niet meer details geven.

'Geen explosieven aangetroffen'

Er zijn in en rondom het café waar de gijzeling was, geen explosieven aangetroffen. Dat meldt de politie aan verslaggevers in Ede. Na de gijzeling werd in en rond het café nog onderzoek gedaan, omdat er een rugzak was achtergebleven.

Yeşilgöz: 'Veel sterkte aan iedereen'

Demissionair justitie en veiligheidsminister Yeşilgöz wens via een bericht op X iedereen die bij de gijzeling betrokken was veel sterkte. "Complimenten voor het strakke en snelle optreden."

Winkels in het centrum weer open, ondernemers opgelucht

De winkels in het centrum van Ede zijn om 14.00 uur weer opengegaan.

"We mogen open!" juicht ondernemer Sara Kakebeen naar een collega. "De dag is al bijna voorbij", reageert een voorbijganger op de blije winkelier.

De zaterdag voor Pasen is een belangrijke dag, zegt Kakebeen, ook bestuurslid van de ondernemersvereniging. "Ik hoorde dat veel mensen inmiddels al ergens anders heen zijn gegaan, maar ik hoop nog een beetje op de gunfactor van ons publiek."

Ook de bewoners van de ontruimde woningen kunnen weer naar huis.

Buitenlandse media berichten over gijzeling

Ook buitenlandse media berichten over de gijzeling in Ede, waarbij geen doden of gewonden zijn gevallen. Onder meer de BBC, CNN en Al Jazeera spreken van het "drama" dat zich heeft afgespeeld in de Nederlandse stad.

Ook in Duitsland en België werd verslag gedaan van de gijzeling. Het Duitse Bild sprak van "dramatische momenten" in het paasweekend. De Belgische publieke omroep hield een liveblog bij.

Kijk hier de hele persconferentie terug over de gijzeling in Ede

Kijk hier de hele persconferentie terug over de gijzeling in Ede

Burgemeester: hele intense zaterdag, emoties zijn hoog

Burgemeester Verhulst sprak in de persconferentie van een "hele intense zaterdag". Verhulst: "Dit heeft heel veel mensen geraakt, en dan vooral degenen die uren gegijzeld zijn geweest. Maar dat geldt ook voor hun familie, de ondernemers of de bewoners die uit hun huizen moesten. De emoties zijn hoog."

De gegijzelden waren werknemers van het café die op dat moment aan het schoonmaken waren, liet Verhulst weten. De robot van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ingezet om een kartonnen zak met daarin eten af te leveren bij het café.

Politie onderhandelde met gijzelnemer, 'gelukkig goed afgelopen'

Anne Jan Oosterheert, hoofd operatiën van de politie Oost-Nederland, zegt dat de politie rond 05.15 uur een melding kreeg van een mogelijke gijzeling in café Petticoat. "Binnen twee minuten waren we ter plaatse en toen bleek de situatie zeer ernstig; er was mogelijk sprake van explosieven en er waren ook messen gezien. Daarna hebben we opgeschaald en de omgeving ruim afgezet", aldus Oosterheert.

Zo'n beetje alle specialistische teams van de politie werden vervolgens ingezet, zei Oosterheert. Gedurende de ochtend is er onderhandeld met de gijzelnemer. Oosterheert: "En gelukkig is dat goed afgelopen. Daar zijn we ook wel dankbaar voor."

Verdachte Ede is bekend bij justitie en had meerdere messen bij zich, motief onbekend

Op de persconferentie over de gijzeling is duidelijk geworden dat de aangehouden verdachte meerdere messen bij zich had, en dat hij deze ook heeft getoond aan de slachtoffers. Daarnaast had hij een zwarte rugzak bij zich. "We weten nog niet wat er in die rugzak zit", zegt Marthyne Kunst, hoofdofficier van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. "Die zijn we nu volop aan het onderzoeken en we doorzoeken het café."

Over het motief is nog niets duidelijk, zegt Kunst. "Daar gaan de komende periode uitvoerig onderzoek naar doen, net als naar de geestestoestand van de verdachte." Wel was de verdachte bekend bij justitie: hij werd vorig jaar al eens veroordeeld voor bedreiging. Er is niet direct een relatie tussen de gijzelnemer en de gegijzelden, liet Kunst verder weten.

Verder riep Kunst op de privacy van zowel de gegijzelden als de familie van de verdachte te respecteren.

Persconferentie live bij NOS

Over enkele minuten begint in het raadhuis in Ede de persconferentie over de gijzeling. Onder anderen burgemeester Verhulst is hierbij aanwezig. Volg de persconferentie via deze livestream. Ook is de persconferentie live te volgen via NPO 1 en NPO Radio 1.

Gebied is nog afgezet

Hoewel de gijzeling inmiddels ten einde is, doet de politie nog wel onderzoek in en rondom het café. Om die reden blijft het gebied rond het café voorlopig afgezet. Het is niet duidelijk hoelang het onderzoek nog duurt.

Gemeente organiseert persconferentie

Over een klein half uur organiseert de gemeente een persconferentie in het raadhuis. Onder anderen burgemeester Verhulst is aanwezig bij die persconferentie. Er is nog veel onduidelijk over de gijzeling, zoals wanneer het precies begon, wat er zich binnen heeft afgespeeld en wat het motief van de gijzelnemer was. Mogelijk wordt hier in de persconferentie iets over gezegd.

De persconferentie is zometeen live te volgen op NPO 1, via NOS.nl en op NPO Radio 1. Ook is er om 14.00 uur een extra NOS Journaal vanwege de gijzeling.

Burgemeester en politie bevestigen: gijzeling ten einde

De gijzeling in het café in Ede is ten einde. Dat wordt bevestigd door de politie en ook door de woordvoerder van de burgemeester van Ede. Rond 12.30 uur kwam er eerst iemand naar buiten in een oranje jas, die door de politie werd meegenomen. Dit was hoogstwaarschijnlijk de vierde gegijzelde.

Vervolgens kwam er iemand naar buiten die een bivakmuts droeg, zo was te zien op beelden. Die persoon had zijn handen omhoog en werd geboeid afgevoerd door agenten. Dat was mogelijk de gijzelnemer.

Beelden van de aanhouding:

Man wordt geboeid afgevoerd bij café in Ede

Persoon ogenschijnlijk aangehouden bij café

Kort voor 12.30 uur zijn opnieuw twee personen uit het café gekomen. Een van hen werd ogenschijnlijk aangehouden.

Eerst kwam er een persoon in een oranje jas met zijn handen in de lucht naar buiten. Hij werd door de politie meegenomen.

Daarna liep een tweede persoon in het zwart het café uit met een bivakmuts op. Hij moest zijn jas uit doen en in opdracht van de politie op zijn knieën zitten. Daarna werd hij ogenschijnlijk aangehouden. Het is niet duidelijk of het om de gijzelnemer gaat.

De politie kan nog niet bevestigen dat de gijzeling ten einde is.

Gijzelnemer wordt aangehouden

Burgemeester Ede: vreselijke situatie, die nog altijd voortduurt

De burgemeester van Ede, René Verhulst, spreekt in een persverklaring op de gemeentewebsite van "een vreselijke situatie" die op dit moment nog altijd voortduurt. "Ik hoop dat de situatie nu snel en veilig opgelost wordt", schrijft hij. Verder doet hij een oproep om geen filmpjes of foto's van de situatie te delen of van de vrijgelaten gegijzelden. Verhulst: "De gegijzelden die nu vrij zijn hebben recht op rust en privacy".

Verhulst schrijft dat het raadshuis is geopend als opvanglocatie voor mensen die geëvacueerd moesten worden. Hij zegt dat de winkels in het centrum van Ede voorlopig gesloten blijven.

Foto's van gegijzelden die het café verlaten

  • Persbureau Heitink
  • Persbureau Heitink
  • Persbureau Heitink

Ook live op radio en tv

De laatste ontwikkelingen over de gijzeling zijn te volgen hier in ons liveblog, maar ook op radio en televisie zijn extra uitzendingen. De uitzending op televisie is nu hier te volgen.

Verslaggever Nicole le Fever praat ons bij over de situatie in Ede

Verslaggever Nicole le Fever praat ons bij over de situatie in Ede

Dj spreekt van 'normale uitgaansavond'

Dj Zapre Gulev draaide gisteravond in café Petticoat, waar tot ongeveer 04.00 uur een feest was. Volgens Gulev was het een "normale uitgaansavond", zonder bijzonderheden.

"Na het feest heb ik nog nagepraat met de organisator", zegt hij tegen de NOS. "Toen was er eigenlijk nog niks aan de hand. De eigenaar van de zaak was er toen nog, samen met zijn personeel." Het ging om vier jonge mensen, zegt Gulev: twee mannen en twee vrouwen. En dus de eigenaar.

In de loop van de ochtend kreeg Gulev opeens tal van berichten van vrienden en kennissen met de vraag of hij oké was. Hij heeft toen zelf contact gezocht met de politie.

Politie bevestigt: drie gegijzelden vrijgelaten

De politie bevestigt dat er drie personen zijn vrijgelaten uit het café. "De situatie is hiermee nog niet ten einde", benadrukt de politie op X.

Op onderstaande beelden is het moment te zien toen het drietal uit het café kwam:

Het moment waarop drie mensen uit het café in Ede worden gehaald

Drie personen verlaten café

Op beelden is te zien dat enkele mensen het café hebben verlaten. Het gaat om drie jonge mensen, die gekleed zijn in een jas van het café. Het drietal was zichtbaar geëmotioneerd. Zij werden opgevangen door de speciale eenheden van de politie. De politie benadrukt dat er nog steeds sprake is van dreiging en er nog meerdere mensen binnen zijn.

Zak door robotarm naar binnen gebracht

Een omwonende aan de achterkant van het café zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat hij een hoop paniek hoorde in de straat. "Ik ben zelf even naar buiten gelopen om te kijken of wij ook geëvacueerd moeten worden, maar wij wonen net op het randje, dus dat hoeft nog niet. Maar vanaf mijn balkon volg ik wel alles."

Zo zag hij een robot met een robotarm een zak naar binnen brengen. Een verslaggever ter plaatse zag dat het om een bruine zak gaat, die werd aangenomen door iemand in het café. Het is niet duidelijk of dat om de gijzelnemer of om de gijzelaars ging. De inhoud van de zak is onbekend.

De bewoner woont net om de hoek van het café, zo'n 80 meter van de plek af waar meerdere mensen worden gegijzeld.

Politie: geen indicatie voor terroristisch motief

De politie schrijft op X geen indicatie te hebben dat er bij de gijzeling sprake is van terrorisme. Dat meldt de politie, "omdat we merken dat er veel vragen zijn over de aanleiding". Verder laat een politiewoordvoerder weten dat er vooralsnog wordt uitgegaan van één gijzelnemer. Meer details over bijvoorbeeld de inzet van de DSI-eenheden wil hij niet geven, "want alles wat ik over onze inzet deel, kan ten nadele van de veiligheid zijn".

Er zijn zo'n 150 woningen in de omgeving ontruimd. Die ontruiming is grotendeels afgerond, laat de politie weten. Iedereen die thuis was, werkte mee met de ontruiming.

Er is veel politie ter plaatse, ook zijn er afzetschermen geplaatst

Personeel van ander café werd na sluiting gefouilleerd

De eigenaar van een naastgelegen café zegt dat hij rond 05.15 uur samen met zijn personeel zijn café verliet. "Toen is mijn personeel tegengehouden en gefouilleerd door de politie. Dat is opvallend en gebeurt eigenlijk nooit. Misschien dat toen de eerste melding al binnen was", zegt hij over de telefoon tegen de NOS.

In het P2000-systeem, waarmee meldkamers hulpverleners oproepen, is via openbare gegevens te zien dat rond 06.30 uur de politie werd opgeroepen om naar café Petticoat te gaan. Het is niet duidelijk of er toen al eerder sprake was van een dreigende situatie.

De café-eigenaar benadrukt dat er nog niets bekend was over bijvoorbeeld een gijzeling toen hij zijn café verliet. "Het is nu spannend en afwachten", zegt hij.

Veel politie, brandweer en afzetschermen in Ede

Er is veel politie op de been in het centrum van Ede. Daarnaast zijn er op meerdere plekken schermen geplaatst:

Grote politie-inzet vanwege gijzeling café Ede

Politie

Op X schrijft de politie dat er op dit moment meerdere personen worden gegijzeld in café Petticoat. "Daarom zijn meerdere specialistische diensten ter plaatse."

Petticoat is een populair café

Petticoat in Ede is een populair café dat in het weekend tot laat open is. Het is gevestigd op het Museumplein, de centrale uitgaanslocatie in de plaats. Gisteravond was er een 'huiskamersessie' geprogrammeerd tot 04.00 uur vanochtend. Het café bestaat uit een ruimte op de begane grond en een kelder. Het is onduidelijk waar de gijzeling momenteel gaande is.

Winkeleigenaar: mensen zitten in centrum voor raam te kijken

Sanne van Nieuwamerongen is eigenaar van een winkel die grenst aan café Petticoat. Ze zou haar winkel om 10.00 uur openen, maar kreeg al vroeg in de ochtend via vrienden en kennissen te horen dat er iets gaande was in het café. "Ik woon op 5 minuten, maar hier krijg je er niks van mee. Vrienden en kennissen in het centrum zitten voor het raam te kijken. Ze zien vooral dat er veel mensen in en rondom het centrum staan opgesteld. Het is vooral speculeren wat er nu gebeurt."

Politie en hulpdiensten zijn massaal aanwezig

'Lijkt nu status quo te zijn'

Verslaggever Marc Hamer is ter plaatse bij een van de afzettingen in Ede. Hij zegt op NPO Radio 1 dat er nog vooral veel onduidelijk is. "En dichter bij mogen we niet komen. Er is vooral veel politie en ook heel erg veel brandweer. Verder hebben we er hier niet heel veel zicht op, er zijn grote schermen geplaatst. De situatie lijkt nu een beetje een status quo te zijn."

Gemeente bevestigt dat het om gijzeling gaat

De woordvoerder van de gemeente Ede bevestigt dat het om een gijzeling gaat in het café in Ede. Ze kon verder niets zeggen over bijvoorbeeld het aantal personen dat wordt gegijzeld.

Veel politie op de been in centrum

Omgeving rond populair café afgezet

Inmiddels is duidelijk dat de inzet van de politie zich concentreert op een populair café in Ede, Petticoat. Het is niet duidelijk wat er zich in het café - dat afgelopen nacht tot 04.00 uur geopend was - op dit moment precies afspeelt. Meerdere bronnen spreken tegenover de NOS van een gijzeling, maar hier kan de politie of burgemeester niets over zeggen. De gemeente laat weten dat voorlopig alle winkels in het centrum van Ede gesloten blijven.

150 woningen ontruimd

"We schatten de situatie ernstig in", aldus een woordvoerder. Volgens het laatste bericht op X wordt nu een gebied ontruimd voor bewoners van 150 woningen. De woordvoerder zegt dat er bij het ontruimen "het zekere voor het onzekere" is gekozen, "omdat we rekening houden met verschillende scenario's". Er is nog veel onduidelijk.

Zwaarbewapende agenten zijn massaal aanwezig

Zwaarbewapende agenten bij dreigende situatie in Ede

Welkom

In dit liveblog praten we je bij over een dreigende situatie in Ede. 150 woningen zijn ontruimd na een politieactie. "We schatten de situatie ernstig in", aldus een woordvoerder De politie riep vanmorgen op X ook al op het centrum te mijden. "Blijf binnen en kom niet kijken", aldus het bericht op X. Buurtbewoners zouden massaal achter ramen en deuren aan het toekijken zijn.