NOS NieuwsAangepast

Centrum Ede afgesloten vanwege gijzeling in café

De politie is bezig met een grote politieactie in het centrum van Ede. Volgens de woordvoerder van de burgemeester van Ede, Patricia Nep, is er een gijzeling gaande in café Petticoat aan de Museumstraat. Drie personen zijn inmiddels vrijgelaten, meldt de politie. De situatie is nog niet ten einde, is te lezen op X.

Het is nog niet duidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld. Het gaat volgens de politie om een gijzeling van "meerdere personen". De politie gaat uit van één gijzelnemer in het café. Eerder meldde de politie dat diegene "een gevaar vormt voor zichzelf of voor de omgeving."

Er geen indicatie dat er sprake is van een terroristisch motief, meldt de politie. Er is gekozen die informatie naar buiten te brengen omdat "we merken dat er veel vragen zijn over de aanleiding".

'Ernstige situatie'

150 woningen in de omgeving zijn in de vroege ochtend ontruimd. Mensen zijn opgevangen in het gemeentehuis. Ook is een groot gebied afgezet.

Op dit moment is de driehoek van politie, Openbaar Ministerie en gemeente bij elkaar om de situatie te bespreken. "We schatten de situatie ernstig in", aldus de woordvoerder van de politie.

De woordvoerder zegt dat er bij het ontruimen "het zekere voor het onzekere" is gekozen, "omdat we rekening houden met verschillende scenario's".

De politie is massaal aanwezig op het Museumplein:

Zwaarbewapende agenten bij dreigende situatie in Ede

De gemeente laat weten dat alle winkels in het centrum van Ede voorlopig gesloten blijven. De politie riep vanmorgen op X al op het centrum te mijden. "Blijf binnen en kom niet kijken."

Er zijn allerlei gespecialiseerde diensten ter plaatse, zegt de politie. Zo is onder meer de Mobiele Eenheid (ME) ter plaatse en is ook de Dienst Speciale Interventies (DSI) opgeroepen, een speciale eenheid van politie en Defensie.

Daarnaast heeft de brandweer het zogenoemde Quick Respons Team ingezet, die wordt opgeroepen als er sprake is van een "dreiging van grof of extreem geweld", zo laat een woordvoerder van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden weten.

Schermen geplaatst

De politie onderzoekt momenteel hoe ze de persoon het beste kunnen benaderen en "doen onderzoek naar het incident". Er zijn in het centrum schermen neergezet om de situatie aan het zicht te onttrekken.

Treinen tussen Barneveld-Zuid en Ede-Wageningen rijden niet vanwege politie-inzet, meldt de NS op zijn website. Dit zou naar verwachting tot 14.30 uur duren.

Lees het laatste nieuws over de gijzeling in ons liveblog.

  • ANP
  • ANP
  • Persbureau Heitink
    Zwaarbewapende eenheid in het centrum van Ede

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl