F1-blog
NOS SportAangepast

Leclerc eindigt tweede training Australië bovenaan • Verstappen tweede na vertraagde start

In dit blog lopen we warm voor de Grand Prix van Australië op het stratencircuit van Albert Park, Melbourne

  • Lando Norris was de snelste in VT1
  • Charles Leclerc eindigde bovenaan in VT2

Automatisch een update ontvangen bij een nieuw bericht? Klik dan op belletje.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Tot zover het liveblog voor vandaag. Morgen zijn we terug voor de kwalificatie, die om 06.00 uur Nederlandse tijd van start gaat.

Een goede vrijdag gewenst, en sterkte aan de liefhebbers die een weekend met weinig slaap tegemoet gaan.

Veel bezoekers

Vandaag waren er 124.113 toeschouwers aanwezig op Albert Park. Dat is een record voor een vrijdag in Melbourne. Ook de rest van het weekend wordt het druk, in totaal worden er dit weekend richting de 450.000 bezoekers verwacht.

Een kort overzicht van de vrijdag

In Nederland is de vrijdag nog maar net begonnen, maar wat Formule 1 in Melbourne betreft zit de baanactie er voor vandaag op.

Lees hier in het kort wat er allemaal gebeurde op dag 1 van de GP van Australië:

VT2 Australië | Vlag hangt, tweede training afgelopen

Tot zover de tweede vrije training op Albert Park. In de slotminuten maakt Stroll zich even minder populair bij een aantal rijders door nog even in de weg te rijden.

Aan de stand veranderde in de slotfase niets meer. Leclerc is de snelste, voor Verstappen, Sainz, Stroll en Alonso.

VT2 Australië | Ook Leclerc even rechtdoor

Leclerc staat nog altijd bovenaan de tijdenlijst, maar ook hij mist de eerste bocht en besluit het Australische gras even te maaien.

De Monegask beëindigt zijn maaiwerkzaamheden snel en vervolgt zijn weg.

VT2 Australië | Verstappen onderweg op zacht rubber

Verstappen rijdt in zijn eerste rondje op de zachte band de derde tijd, even later verbetert hij zich naar de tweede tijd. Zoals bekend zeggen tijden tijdens vrije trainingen vaak niet veel.

Voor Verstappen is het vooral zaak om de verloren 23 minuten aan baantijd zoveel mogelijk goed te maken.

VT2 Australië | Sainz naar P2

Carlos Sainz, die de vorige race miste vanwege een blindedarmontsteking, zet de tweede tijd neer.

Ferrari-rijders Leclerc en Sainz staan nu eerste en tweede. Verstappen heeft nog geen ronde op de zachte band gereden, en staat zesde.

Carlos Sainz

VT2 Australië | Russell rechtdoor in eerste bocht

Nadat Lance Stroll al even wijd ging in de laatste bocht, mist George Russell de krappe en snelle eerste bocht. Gelukkig voor de Engelsman ligt de uitloopstrook vol met gras, en kon hij zijn Mercedes weer de weg op sturen.

VT2 Australië | Verstappen de baan op

Na 23 minuten kan Verstappen beginnen aan zijn training. Ondertussen hebben Alonso en Pérez hun eerste rondje op de zachte band neergezet.

VT2 Australië | Spin voor Sargeant

Logan Sargeant spint in de derde sector. De Amerikaan kan zijn weg vervolgen, maar er ligt wel veel grind op de baan.

VT2 Australië | Alle rijders op medium

Alle rijders, behalve Verstappen en Albon, zijn hun training begonnen op de mediumband. Snelle tijden worden er voorlopig nog niet gereden.

Voor wie toch geïnteresseerd is: Leclerc rijdt zojuist het snelste rondje, maar later in de training zullen de tijden sneller worden.

Charles Leclerc in Melbourne

VT2 Australië | Nog geen Verstappen

Verstappen moet voorlopig nog wachten om de baan op te gaan. Er wordt nog gewerkt aan zijn bolide.

Eerder vandaag maakte de drievoudig wereldkampioen schoot kortstondig van de baan tijdens de eerste vrije training.

VT2 Australië | Licht op groen, we zijn onderweg!

De tweede vrije training is begonnen. De F1-coureurs kunnen weer een uur aan de bak om zich voor te bereiden op de race van zondag.

Sergio Pérez

Uitdagend rondje

Voor de editie in 2022 werd de omloop behoorlijk aangepast. Een aantal langzame bochten werd verwijderd en ingeruild voor snellere combinaties of zelfs rechte stukken.

Op start-finish is de eerste DRS-zone. Na een snelle eerste knik volgt er nog een zone waar de coureurs de achtervleugel open mogen zetten.

Ook in sector 2 volgen een paar rechte stukken, afgewisseld met snelle bochten. Het laatste deel is langzamer en krapper, maar biedt de perfecte gelegenheid voor coureurs om de auto op te lijnen, voor een inhaalactie richting bocht 1 en 3. Verder is het, zoals op elk stratencircuit, uiterst lastig om in de kwalificatie het perfecte rondje te rijden.

Lando Norris in Melbourne

Albert Park

De Australische GP wordt sinds 1996 in Melbourne verreden op het circuit in Albert Park. Daarvoor werd er geracet door de straten van Adelaide.

Albert Park was jarenlang het decor van de seizoensopener. Ook in 2020 zou het jaar geopend worden in Melbourne, maar het evenement werd net voor de eerste training afgelast vanwege de coronauitbraak.

Sinds 2021 vindt de eerste race in Bahrein plaats, maar volgend jaar staat de openingsrace weer gepland in Australië.

Norris en Verstappen snel begonnen, crash Albon

Eerder vandaag werd de eerste vrije training afgewerkt. Lando Norris zette de snelste tijd neer, voor Max Verstappen. De volledige top-vijf zat binnen een tiende van een seconde van elkaar.

Verschillende coureurs, onder wie Verstappen, schoten hier en daar van de baan op het listige circuit. Valtteri Bottas kende een spin met zijn Sauber.

Alexander Albon had de slechtste ochtend. Hij reed zijn Williams knetterhard de muur in, waardoor hij een rode vlag veroorzaakte. Hij kon zijn bolide zonder verwondingen verlaten, maar moet de tweede training missen omdat zijn auto zwaar beschadigd is.

Goedemorgen!

Welkom bij het trainingsblog van de GP van Australië. Voor Formule 1-liefhebbers wordt het een weekend met weinig slaap. De tweede vrije training start zometeen om 06.00 uur. De kwalificatie begint morgen om dezelfde tijd. De race start zondag nog een uurtje eerder.

In dit blog loodsen we je door de eerste dag van de GP heen.