Eredivisieblog

RKC slaat grote slag in degradatiekraker • Vitesse kan degradatie bijna niet meer ontlopen

Er is genoeg te beleven in onze vaderlandse competitie vanavond. Het is een beknopt programma, maar daar zitten wel wat leuke wedstrijden tussen.

Updates ontvangen van dit blog? Druk dan op het belletje.

liveblog gesloten

Bekijk hier de samenvattingen van vanavond

Heb je een doelpunt gemist vanavond? Niet getreurd. Wij hebben ze uiteraard voor jullie op een rijtje gezet. Bekijk hieronder alle samenvattingen van de zaterdagavond in speelronde 25.

Het programma voor zondag

Het programma voor zondag hebben jullie nog van ons tegoed. Er staan nog vijf duels op de planning zondag, dus er is nog genoeg te genieten in onze vaderlandse competitie.

Het programma in de eredivisie voor zondag

Wat betekent deze avond voor de stand?

We hebben er weer een mooie avond voetbal opzitten. In elke wedstrijd is meerdere keren gescoord. Wat betekent dit nu voor de stand?

De stand in de eredivisie na de zaterdagavond

Boadu komt eraan: 'Ik ben fitter dan ik was'

De reacties bij RKC-Vitesse laten nog even op zich wachten, nog even terug naar eerder op de avond. FC Twente won met 2-1 van Sparta, mede door een treffer van Myron Boadu. De spits moet het vooralsnog vooral met invalbeurten stellen, maar hij komt eraan, vertelt hij.

"Ik ben op het punt gekomen dat ik nu wat fitter ben dan ik was toen ik hier kwam. Dus ik heb er vertrouwen in dat ik binnenkort vanaf het begin kan starten. Wanneer dat is? Dat moet je aan de trainer vragen."

Hoe zijn trainer erover denkt? Dat zie je hieronder.

Boadu wordt steeds fitter, coach Oosting is voorzichtig: 'Hij is écht een goede speler'

RKC-VIT | 90+3' GOAL! Afgelopen, RKC pakt hele belangrijke punten

Het is klaar in Waalwijk! Maar het eindigt niet in 2-1. Eloy Room ging namens Vitesse nog min een alles of niets poging mee met een hoekschop en dat loopt verkeerd af voor de Arnhemse ploeg. Michiel Kramer krijgt de bal bij een leeg doel en tikt de derde Waalwijkse-treffer binnen.

RKC pakt hele, hele, hele belangrijke punten. Het gat met nummer 17 Vitesse is nu vijf punten. Daarmee kunnen ze in Arnhem ook wel stellen dat degradatie nu wel heel erg dichtbij komt.

RKC-VIT | 90' Nog drie minuten

Er komen nog drie minuten bij. Drie minuten moet RKC zien te overleven. Drie minuten heeft Vitesse nog voor een gelijkmaker.

RKC-VIT | 84' Kopballetje van Kozlowski

Vitesse moet alles op alles zetten om nog wat te halen uit deze wedstrijd, maar het produceert tot nu toe alleen een zwakke kopbal van Kozlowski. Vaessen kon die kopbal makkelijk vangen.

Zo is er voor RKC nog heel weinig aan de hand. Het moet nog een minuutje of tien volhouden in dit duel en dan zal er toch een klein feestje gevierd worden.

RKC-VIT | 74' Het gaat nu alle kanten op

Nu is het RKC weer dat sterker is in dit duel. Het schiet alle kanten op. Lokesa krijgt de kans om de genadeklap uit te delen in dit duel, maar de aanvaller krijgt de bal er niet in.

Zo staat het nog 2-1. Waar gaat dit duel eindigen? Want beide ploegen krijgen nu kansen genoeg.

RKC-VIT | 71' GOAL! Daar is de 2-1, maar wel voor RKC

GOAL! Waar je de 1-2 verwacht, wordt het 2-1. Het is Dario van den Buijs die een uitstekende bal in huis heeft op Reuven Niemeijer. De middenvelder controleert de bal knap en schuift de bal onder Room door het doel in.

Zo pakt RKC weer een hele belangrijke voorsprong in dit duel. Met een overwinning neemt de ploeg van Fraser afstand van Vitesse, dan is het gat op de ranglijst vijf punten. Dan kan er in Waalwijk ook weer gekeken worden naar het ontlopen van degradatie, want Excelsior op de veilige vijftiende plek, heeft evenveel punten.

De 2-1 van RKC Waalwijk

RKC-VIT | 67' Nu is het Aaronson weer

En nu is het Aaronson weer. Hadj-Moussa stuurt de Amerikaan weg. Die speelt een RKC-verdediger door de benen, maar de huurling van Eintracht Frankfurt kan vervolgens net het netje niet vinden.

Het is nu serieus oppassen geblazen voor de ploeg van Henk Fraser, Vitesse wordt sterker en sterker.

RKC-VIT | 66' Hadj-Moussa toont zijn klasse

Daar is het dan eindelijk te zien, de klasse van Hadj-Moussa. Met één beweging is hij zijn tegenstander Aaron Meijers kwijt. Vervolgens probeert de buitenspeler met een stift Vaessen te passeren, maar dat is net een stapje te ver.

Daardoor blijft het nog 1-1 in deze wedstrijd, maar de ploeg van Edward Sturing krijgt meer grip op deze wedstrijd.

Hadj-Moussa in actie

RKC-VIT | 65' Davy Pröpper kijkt vanaf de kant toe

Davy Pröpper is nog altijd niet hersteld van een knieblessure. De middenvelder van Vitesse wil dolgraag weer spelen, maar moet ook vandaag toezien hoe zijn ploeg aan het vechten is in Waalwijk.

Pröpper leek op de weg terug, maar na een wedstrijd tegen AFC in de beker kreeg de voormalig speler van onder andere PSV en Brighton & Hove Albion weer last van zijn knie.

Davy Pröpper kijkt toe

RKC-VIT | 59' Nu zet Vitesse aan

Deze fase in de wedstrijd is nu voor Vitesse. Hadj-Moussa krijgt na een individuele actie de kans om de bal voor te leggen, maar doet het helemaal zelf. Zijn schot wordt uiteindelijk in de korte hoek gekeerd door Vaessen.

Als Vitesse dit vol weet te houden, zit er misschien nog meer in. Maar ook RKC Waalwijk heeft natuurlijk weinig aan een gelijkspel.

RKC-VIT | 56' GOAL! Vitesse komt weer op gelijke hoogte bij RKC

GOAL! Daar is de belangrijke gelijkmaker voor Vitesse. Kacper Kozlowski doet weinig goed vandaag, maar nu heeft hij een prachtige chip in huis richting Paxten Aaronson. De Amerikaan neemt de bal goed aan en rondt keurig af.

Het is weer gelijk in Waalwijk, dus eigenlijk kunnen we weer opnieuw beginnen. Beide ploegen hebben hier helemaal niks aan.

Aaronson viert de gelijkmaker in Waalwijk

RKC-VIT | 52' PSV-directeur op de tribune

De technisch directeur van PSV, Earnest Stewart, zit vandaag op de tribune bij RKC-Vitesse. Waarschijnlijk zit hij daar om de smaakmaker aan Arnhemse zijde te bekijken, Hadj-Moussa. Dit omdat Johan Bakayoko waarschijnlijk aan het einde van dit seizoen vertrekt bij de koploper van de eredivisie.

Earnest Stewart op de tribune

RKC-VIT | 46' Nog 45 minuten degradatievoetbal

We krijgen nog 45 minuten echt degradatievoetbal. Zowel bij RKC als Vitesse zijn er wijzigingen aangebracht in de ploeg. We gaan kijken of dat effect sorteert voor de kwaliteit in deze tweede helft.

Een minuut stilte, zo zag dat eruit

Bij alle wedstrijden in de eredivisie werd, zoals we al eerder vertelden, een minuut stilte gehouden voor Kees Rijvers. Zo ging dat vandaag (en gister) in de stadions:

Het Nederlands voetbal staat stil bij het overlijden van Kees Rijvers

ALM-UTR | 90+5' Afgelopen!

Het is klaar in Almere. De thuisploeg en FC Utrecht komen niet verder dan een 1-1 gelijkspel en daar zal het team van Alex Pastoor het meest van balen. Zijn ploeg was in de slotfase nog dichtbij de overwinning.

FC Utrecht daarentegen kreeg ook wel kansen op meer in deze wedstrijd, dus eigenlijk is het gelijkspel wel een terechte afspiegeling.

Ron Jans heeft het dus nog niet voor elkaar gekregen om ook Almere City aan zijn zegekar te binden. Dat is de enige tegenstander in de eredivisie waar hij niet van won als trainer.

RKC-VIT | 45' Rust in Waalwijk

Een ongekende luxe voor RKC Waalwijk. De ploeg van Henk Fraser gaat met een 1-0 voorsprong de kleedkamer in en dat is niet eens onverdiend te noemen.

Er is natuurlijk nog een helft te spelen, maar deze overwinning zou de thuisploeg natuurlijk heel goed uitkomen.

RKC-VIT | 42' Knappe actie Meerdink, geen doelpunt

Mexx Meerdink weet zich met een knappe actie vrij te spelen, maar de AZ-huurling ziet vervolgens zijn harde schot er niet ingaan. Zo blijft de eerste treffer voor Meerdink in het geel en zwart nog even uit.

En dat vinden ze in Arnhem jammer, want deze wedstrijd mag eigenlijk niet verloren gaan.

Meerdink baalt

ALM-UTR | 84' Oei! Daar was bijna de 2-1 voor Almere

Zo dichtbij de 2-1 was Almere vandaag nog niet. Maar in twee minuten tijd raakt Almere twee keer de lat. Eerst is het een prachtige vrije trap van Stije Resink die via de onderkant van de lat het doel uit ketst en vervolgens schiet Cathline van afstand en raakt hij ook het houtwerk.

FC Utrecht moet zo nog oppassen in de slotfase. Een gelijkspel staat op de tocht.

RKC-VIT | 33' Boutrah krijgt grote kans

Amine Boutrah kreeg een grote kans voor Vitesse. De Franse, kleine, aanvaller trekt het strafschopgebied in en haalt uit, maar ziet vervolgens doelman Etienne Vaessen zijn inzet keren.

Daar had de buitenspeler zijn ploeg weer terug kunnen helpen in deze wedstrijd.

ALM-UTR | 76' Almere-doelman Bakker moet er vanaf

Almere-doelman Nordin Bakker moet het veld verlaten. Hij heeft last van een blessure in zijn bovenbeen, zo geeft hij aan. De keeper die al negen keer de 'nul' hield in de eredivisie kan niet verder.

De Oostenrijker Samuel Sahin-Radlinger vervangt hem.

Almere-doelman Bakker kan niet verder

RKC-VIT | 28' GOAL! RKC komt op voorsprong in de degradatiekraker

GOAL! Na 28 minuten is het dan raak in de degradatiekraker. Een bevrijdende treffer voor de thuisploeg. Oud-Vitessenaar Julian Lelieveld heeft een goede voorzet in huis en David Min kopt in de verre hoek raak.

De opluchting is groot in Waalwijk, want de laatste weken ging het scoren zo ontzettend lastig bij de ploeg van Henk Fraser. De laatste drie wedstrijden werd het net niet gevonden.

David Min kopt de 1-0 raak

ALM-UTR | 67' Almere laat Utrecht er hard voor werken

Het is nog altijd gelijk bij Almere City-FC Utrecht. De thuisploeg laat het team van Ron Jans er hard voor werken.

Gaat FC Utrecht net als vorige week, toen het verloor van Ajax, schade oplopen in de eredivisie?

FC Utrecht moet er hard voor werken in Flevoland

RKC-VIT | 21' Arcus leidt grote kans in

Carlens Arcus maakt een enorme fout bij Vitesse achterin. De Haïtaanse rechtsachter verdedigt uit als een pupil en schiet de bal dwars door het midden in de voeten bij de tegenstander. Lokesa krijgt uiteindelijk de mogelijkheid om uit te halen, maar Room is alert.

Daar ontsnapt Vitesse aan een achterstand. RKC Waalwijk had hier veel meer uit moeten halen.

RKC-VIT | 15' Eerste schot tussen de palen

Daar is de eerste echte kans van de wedstrijd. Het is David Min die hem op zijn naam mag zetten. De spits van RKC krijgt de bal voor de voeten, maar kan niet precies genoeg uithalen. Hij stuit met zijn schot op de handen van Vitesse-keeper Eloy Room.

Daardoor komt de wedstrijd langzaam maar zeker los in Waalwijk.

RKC-VIT | 12' Vitesse zoekt de aanval

Het is Vitesse dat in de openingsfase de aanval zoekt in Waalwijk, de thuisploeg stelt er nog weinig tegenover.

Smaakmaker Anis Hadj-Moussa wordt continu gezocht door de ploeg van Edward Sturing, maar de aanvaller, die gehuurd wordt van het Belgische Patro Eisden, is nog aan het worstelen met zijn acties.

Anis Hadj-Moussa

ALM-UTR | 53' Uitstekende redding Bakker

Wat een goede redding van Almere-doelman Bakker! Hij voorkomt de 1-2 van Sam Lammers, die een harde kopbal in huis heeft.

Zo blijft het dus nog even 1-1 in Almere, maar de thuisploeg is gewaarschuwd. FC Utrecht wil Flevoland uiteraard verlaten met drie punten.

ALM-UTR | 46' Op naar de tweede helft

In Almere is de tweede helft begonnen. Daar staat het dus nog 1-1 in de wedstrijd tussen Almere City en FC Utrecht.

Welke ploeg gaat daar het verschil maken? Of wordt het een puntendeling?

RKC-VIT | 1' Strijd op leven en dood

Een strijd op leven en dood voor Vitesse vandaag. Zo zullen de supporters uit Arnhem dat zeker voelen. Wordt er verloren van RKC Waalwijk, dan is play-offs om degradatie halen, of er rechtstreeks inblijven wel een heel lastige opgave.

Bij winst is er weer volop hoop in Arnhem. Maar zo zullen ze ook in Waalwijk denken.

De wedstrijd in Waalwijk, is na de minuut stilte voor Kees Rijvers, nu ook begonnen.

Vitesse-supporters in Waalwijk

ALM-UTR | 45' Rust!

Het is rust in Almere. Bozdogan was nog wel dichtbij de 1-1, maar zijn vrije trap vloog over het doel van Bakker.

We hopen dat er in de tweede helft wederom doelpunten vallen, want dat fleurde deze eerste helft wel op.

ALM-UTR | 44' FC Utrecht heeft het lastig

Na de gelijkmaker van FC Utrecht heeft de ploeg van Ron Jans het vooral weer lastig in Almere. Het is de thuisploeg die meer de bal heeft en ook meer aanvalt. Het is wachten tot de 2-1 alsnog valt, zo lijkt het.

Er is dus wat werk aan de winkel voor Jans in de rust.

FC Utrecht heeft het lastig met Almere City

TWE-SPA | 90+7' Het zit erop!

Het zit erop in Enschede. We hebben uiteindelijk 97 minuten gevoetbald en FC Twente houdt stand. De thuisploeg wint dik en dikverdiend, Sparta is eigenlijk maar één keer echt gevaarlijk geweest en dat zorgde voor de eretreffer.

De ploeg van Joseph Oosting nadert Feyenoord zo op drie punten. De druk op de Rotterdammers wordt zo weer wat opgevoerd.

ALM-UTR | 36' GOAL! Toch niet... afgekeurd

GOAL! Tenminste, dat dachten ze even bij Almere City. Het is Rajiv Van La Parra die de bal doorkopt op Álvaro Peña en de middenvelder schiet raak.

Bij FC Utrecht kunnen ze opgelucht ademhalen, want Peña schoot raak in buitenspelpositie.

TWE-SPA | 87' GOAL! Daar is de aansluitingstreffer

GOAL! Daar is uit het niets de aansluitingstreffer. Sparta probeert het nu eens van afstand en dat heeft succes. Pelle Clement krijgt de bal in zijn voeten en schiet in de verre hoek raak.

Het is het eerste gevaar voor de uitploeg, maar het is wel meteen een treffer. Komt er daardoor nog een spannende slotfase?

Clement schiet de 2-1 raak

TWE-SPA | 85' Bijna de tweede van Boadu

Oei...daar was bijna de tweede treffer van Boadu. Hij krijgt de bal van Naci Ünüvar in zijn voeten, maar de aanvaller schiet nu net wat te wild over.

Dat was wat geweest zeg. Amper twintig minuten op het veld en bijna twee goals.

TWE-SPA | 77' GOAL! Invaller Boadu beslist het duel

De supporters van FC Twente moeten veel geduld hebben om te genieten van Myron Boadu. Vandaag komt hij ook pas weer laat in de ploeg, maar de spits maakt wel meteen het verschil.

Oog in oog met Olij blijkt de invaller aan Twentse zijde heel koelbloedig. De Oranje-kandidaat ziet de bal onder hem door gaan en het doel in rollen. Het is eindelijk 2-0 in Enschede.

Boadu tekent voor de 2-0

TWE-SPA | 73' FC Twente zet aan, Sparta is nergens

FC Twente heeft het moeilijk om de 2-0 te maken. Het is al de hele wedstrijd bezig met de zoektocht naar de tweede treffer, maar Olij stond al regelmatig in de weg.

Sparta maakt zo nog steeds alle kans in dit duel. Maar eerlijk is eerlijk, de Rotterdammers hebben werkelijk waar nog geen kans gecreëerd. Dus voor een gelijkmaker moet er wel iets meer gebeuren.

ALM-UTR | 13' GOAL! FC Utrecht weer op gelijke hoogte

GOAL! FC Utrecht herstelt de schade snel. Na een voorzet komt de bal voor de voeten van Bozdogan, die eigenlijk al de gelijkmaker moet maken. Het is Nordin Bakker die nog kan keren, maar de rebound komt alsnog voor de voeten van Sam Lammers, die dan wel raak schiet.

Het is een verdiende gelijkmaker, want FC Utrecht was na de 1-0 achterstand al meteen opzoek naar de 1-1. Die is dus nu gevonden. We kunnen weer opnieuw beginnen in Almere.

Sam Lammers tekent voor de gelijkmaker

TWE-SPA | 62' Goede redding van Olij

Daar had Michel Vlap ineens een enorme kans. De middenvelder heeft alle ruimte en besluit eens uit te halen, maar Nick Olij toont weer eens zijn klasse in deze wedstrijd.

De keeper van Sparta tikt met een uiterste inspanning de bal net naast het doel. Dat is toch al de derde goede ingreep van de doelman vanavond.

ALM-UTR | 3' GOAL! Daar is de 1-0 al

Wow. We zijn net begonnen, maar de eerste treffer ligt er al in. Ron Jans en FC Utrecht zijn niet goed begonnen in Almere.

Yoann Cathline krijgt de bal aan de zijkant aangespeeld, dribbelt het strafschopgebied in en besluit bijna op de achterlijn maar eens uit te halen. Via de onderkant van de lat gaat de bal erin. Zo staat Almere City heel snel op voorsprong.

Almere komt op voorsprong

ALM-UTR | 1' We zijn begonnen, Ron Jans hoopt Almere toe te voegen aan bijzonder rijtje

We zijn, na ook een minuut stilte voor Rijvers, nu ook begonnen in Almere. Daar waar FC Utrecht-trainer Ron Jans de tegenstander wil toevoegen aan een bijzonder rijtje. Als trainer versloeg hij 28 van de 29 verschillende tegenstanders die hij door de jaren heen tegenkwam in de eredivisie. Alleen Almere City lukte nog niet.

Ron Jans probeert ook Almere aan een bijzonder rijtje toe te voegen

RKC-VIT | De opstellingen in Waalwijk

Over een klein uurtje start de wedstrijd tussen RKC en Vitesse in Waalwijk. Welke 22 namen sturen de beide degradatiekandidaten het veld in? Je ziet het hieronder.

TWE-SPA | 46' We gaan weer door in Enschede

Scheidsrechter Rob Dieperink heeft zijn fluitje weer gevonden en heeft er zojuist ook weer op geblazen. Dat betekent dat de tweede helft van start is gegaan in Enschede.

ALM-UTR | Unieke wedstrijd voor FC Utrecht

De wedstrijd die zometeen in Almere start, is een unieke eredivisiewedstrijd. De clash tussen Almere City en FC Utrecht in Flevoland heeft nog nooit op het programma gestaan op het hoogste niveau. Eerder dit jaar troffen beide ploegen elkaar al wel in Utrecht, toen werd het 0-2 voor de ploeg van Alex Pastoor.

Dat was overigens ook een historische wedstrijd, want het was de allereerste eredivisiezege ooit voor Almere City.

Almere City-FC Utrecht

TWE-SPA | 45+2' Rust!

De eerste helft zit erop in Enschede. De Twente-fans zullen tevreden zijn met wat ze van hun ploeg zagen, maar zullen ook balen dat er niet al een grotere score op het scorebord staat.

De 1-0 tussenstand is dus verdiend voor FC Twente, maar Sparta blijft nog steeds kans maken op een resultaat.

TWE-SPA | 41' Niet één, maar twee keer het houtwerk

Dat stomme houtwerk, zullen ze bij FC Twente denken. Eerst is het Sadílek die het met een schot van afstand probeert, hij treft de paal, via de handen van Olij. Daarna geeft Van Wolfswinkel een uitstekende voorzet op Brenet, die via de grond op de lat kopt.

Zo vlak voor rust waren dit toch de kansen voor de thuisploeg om de wedstrijd al min of meer in het slot te gooien, maar dat gebeurt dus nog niet. Sparta mag daardoor blijven dromen van een gelijkspel, of misschien wel meer.

ALM-UTR | De opstellingen

Over iets meer dan een half uurtje begint in Almere het duel tussen Almere City en FC Utrecht. Ben je benieuwd wie er gaan spelen?

TWE-SPA | 29' Vlap verprutst een enorme kans

Oh, oh, oh. Saïd Bakari verspeelt onder druk van Vlap de bal en daardoor kan de middenvelder van FC Twente alleen af op doelman Olij. De doelman, die opgenomen is in de voorselectie van het Nederlands elftal, stormt zijn doel uit en maakt het Vlap heel moeilijk.

Omdat de middenvelder hoopt op een aanraking van de keeper, gaat het helemaal mis. Vlap struikelt en de kans is weg.

Zo is het dus nog geen 2-0 in Enschede, maar de thuisploeg krijgt wel de grootste kansen op de tweede treffer in dit duel.

TWE-SPA | 24' Bijna de 2-0 alweer

De tweede kans voor FC Twente zit er ook al bijna in. Vlap stuurt met een heerlijke bal buitenkant voet Smal weg, maar de verdediger kan net niet goed genoeg uithalen om een doelpunt te fabriceren.

Het publiek in Enschede is nu wel wakker geworden, want de thuisploeg zet even aan.

TWE-SPA | 21' GOAL! De eerste kans is raak

GOAL! De eerste kans voor FC Twente is meteen raak. Het is Daan Rots die zich uitstekend positioneert bij de tweede paal en daar een goede voorzet van Michel Vlap kan binnenkoppen.

Het is een doelpunt uit het boekje, zoals ze dat noemen. Sparta-doelman Olij zal nog eens omkijken, want het eerste schot op doel zit er dus meteen in. Als Twente dit rendement volhoudt, kan het een leuke avond worden voor de thuisploeg.

Daan Rots maakt de 1-0

TWE-SPA | 14' Rustige openingsfase

De openingsfase in dit duel is vooralsnog tam. Het publiek vermaakt zich dus nog het meest met het uitfluiten van Smal, voor de rest is er op het veld nog weinig gebeurd waar enige opwinding over kon ontstaan.

Het staat dan ook nog 0-0 na een kwartiertje voetballen in Enschede.

TWE-SPA | 6' Fluitconcert voor Smal

Het wordt een minder leuke avond voor Gijs Smal. De verdediger krijgt een fluitconcert als hij aan de bal is. Het publiek reageert daarmee op zijn aanstaande vertrek naar Feyenoord. De linksback zou transfervrij overstappen naar Rotterdam aan het einde van het seizoen.

Smal zelf verkondigde vrijdag nog op zijn Instagram dat hij nog helemaal nergens heeft getekend.

Gijs Smal reageert op Instagram

TWE-SPA | 1' We zijn begonnen!

Inmiddels heeft het eerste fluitje geklonken, we zijn begonnen in Enschede!

Minuut stilte voor Kees Rijvers

Bij alle wedstrijden in de eredivisie dit weekend wordt een minuut stilte gehouden voor Kees Rijvers. De oud-voetballer en voormalig trainer en bondscoach overleed op 97-jarige leeftijd. De Brabander kwam zelf 33 keer uit voor Oranje. Hij was de oudste nog levende ex-international.

Rijvers was ook tussen 1966 en 1972 de trainer van FC Twente.

Kees Rijvers

Unnerstall is terug

Vorige week ontbrak Lars Unnerstall bij FC Twente in de uitwedstrijd tegen Vitesse. Nu is de betrouwbare sluitpost terug. De Duitser hield dit seizoen in 23 duels al acht keer de heilige '0'. Vandaag zal hij ongetwijfeld voor een nieuwe clean sheet gaan.

Over vijf minuten starten we aan dit duel.

De opstelling van FC Twente

En dit is de opstelling van FC Twente, waar Myron Boadu nog op de bank blijft. Gijs Smal, die naar verluidt aan het eind van het seizoen transfervrij overstapt naar Feyenoord, staat gewoon in de basis.

FC Twente speelt in de volgende opstelling

De opstelling van Sparta Rotterdam

Dit is de opstelling van Sparta Rotterdam, vanavond in Enschede.

Sparta Rotterdam speelt in de volgende opstelling

Koopt eigenaar Gelredome Vitesse?

Vitesse zit diep in de problemen. Niet alleen sportief gaat het slecht, maar de licentie van de betaald voetbalclub staat ook op het spel. Onlangs is de overname door de Amerikaanse Common Group afgekeurd door de KNVB en de Arnhemse club is daardoor nog altijd in Russische handen. Dat vinden meerdere partijen, zoals de bank, maar ook het ministerie van Economische Zaken niet kunnen.

Daardoor is het voor Vitesse noodzaak om snel een oplossing te vinden om afstand te nemen van het Russische verleden. Die oplossing lijkt Gelredome-directeur Michael van de Kuit Vitesse vandaag te bieden. Hij zegt dat hij met het vastgoedbedrijf Nedstede de Arnhemse club wil kopen. Daarvoor zou hij zich al gemeld hebben bij de KNVB en bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Volgens Van de Kuit zijn er geen "realistische opties" meer over om de toekomst van de Arnhemse club te garanderen. "Door een overname van Vitesse door Stadion Arnhem kan een levensvatbare toekomst voor de club worden gecreëerd."

Vitesse wil niet op de uitspraken van Van de Kuit reageren. "Voor ons telt er vandaag maar één ding en dat is de belangrijke wedstrijd tegen RKC in Waalwijk. Daar concentreren we ons volledig op. Bovendien hebben we de uitspraken uit de media vernomen. Het is onmogelijk te reageren, want we hebben hem niet zelf gesproken."

Daarnaast is de vraag hoe serieus het verhaal van de Gelredome-eigenaar is. Als hij Vitesse wil kopen, moet de ondernemer zich eerst melden bij de club.

Stadion Gelredome

'Tijger' Kaplan is de nieuwe sterkhouder van Ajax

Ajax hield de laatste twee wedstrijden de '0'. Tegen FC Utrecht en Aston Villa zag het er defensief goed uit. En dat valt niet geheel toevallig samen met de entree van Ahmetcan Kaplan. De Turkse centrale verdediger straalt rust en kracht uit, zo zien ze bij Ajax.

"Hij straalt heel veel rust uit aan de bal maar is ook echt een keiharde verdediger", sprak collega Jorrel Hato donderdag na het duel met de nummer vier van de Premier League. "Dus ik vind het alleen maar fijn om naast hem te spelen."

Hoe staan we er nu voor?

We zijn dus begonnen aan speelronde 25 in de eredivisie. Wat is het programma voor de rest van het weekend? En hoe is de stand nu?

• NOS
    Programma eredivisie speelronde 25
  • NOS
    De stand in de eredivisie op zaterdagavond in speelronde 25

Even terug naar gisteravond

Even een kleine terugblik op gisteravond, toen PSV met 1-0 won bij Go Ahead Eagles. De ploeg van Peter Bosz is zo na 25 wedstrijden nog altijd ongeslagen. Sergiño Dest was de matchwinner in Deventer.

Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles - PSV

Welkom!

Welkom!

Voor PSV zit speelronde 25 er alweer op, na de 0-1 zege bij Go Ahead Eagles vrijdagavond. De rest van de eredivisie komt nog in actie, zo zijn er vanavond drie wedstrijden te bewonderen.

In de eerste wedstrijd van de avond probeert FC Twente de druk op Feyenoord eens flink op te voeren. Als de ploeg van Joseph Oosting weet te winnen, komt het op drie punten van de tweede plek. Dat is de plek die aan het eind van het seizoen recht geeft op Champions League-voetbal.

Daarnaast kan Almere City een nieuwe stap richting lijfsbehoud zetten, als het thuis weet te winnen van FC Utrecht.

Tot slot is er in Waalwijk een echte degradatiethriller. RKC Waalwijk (16de) neemt het thuis op tegen Vitesse (17de). De ploeg die wint, zet een grote stap richting lijfsbehoud.