Van de strenge Rijvers mocht niks, behalve in Frankrijk: 'Daar mocht veel meer'
Een kleine, grote man die streng, maar rechtvaardig was als trainer. Maar warm als mens. Dat zijn typeringen van oud-voetballers die hebben gewerkt met Kees Rijvers. De voormalige voetballer en bondscoach overleed op 97-jarige leeftijd.
Ben Wijnstekers was in de jaren tachtig aanvoerder van Oranje toen het nationale team onder leiding stond van Rijvers. Hij is getroffen door het overlijden van zijn oude trainer. "Ik was zondag in Eindhoven bij PSV-Feyenoord en hoorde toen al dat het niet zo goed ging. Maar toch schrik je."
Ook Willy van de Kerkhof is geraakt door het verlies van de man die hij omschrijft als zijn "tweede vader." De vader van de broers Willy en René van de Kerkhof overleed toen de tweeling vijf jaar oud was. Het geeft aan hoe belangrijk Rijvers was voor de twee.
Mensenmens
Rijvers haalde de twee broers naar FC Twente, waar hun profavontuur in 1970 begon. Drie jaar later verleidde hij hen tot een overstap naar PSV en ook bij Oranje werkten ze samen. "De persoon Rijvers was een echt mensenmens", zegt Van de Kerkhof. Als trainer was hij streng en zat hij erg op de discipline.
Wijnstekers herkent de warmte en heeft mooie herinneringen aan zijn oud-trainer. "Het beeld van hem was dat het een aardige, rustige man was. Dat was ook zo, maar als trainer was hij streng en rechtvaardig." Na zijn loopbaan bleef vooral de warmte, zegt Wijnstekers. "Hij vroeg altijd hoe het met je ging en met je familie. Het was een echte familieman."
Van de Kerkhof is lyrisch over de warmte van Rijvers en zijn vrouw, maar ook over de trainer Rijvers: "Iedereen wilde graag onder hem trainen. Hoe hij als kleine, grote man langs de lijn stond. Hoe hij besprekingen deed. Dat was geweldig."
Francofiel
Het strenge van Rijvers viel als een deken van hem af als hij in Frankrijk was, vertelt Van de Kerkhof. "Hij was een francofiel. Hij ging het liefst ook op trainingskamp daar, en dan mocht er ook veel meer. Elders mocht er niks. Maar in Frankrijk was hij ontspannen. Frankrijk was eigenlijk zijn vaderland."
Rijvers, die begin jaren vijftig als eerste Nederlander profvoetbal speelde in Frankrijk bij Saint-Étienne stond daar bekend om zijn fanatisme. Hij dronk niet en trainde vaak extra. Dat hij geprezen werd om zijn fanatisme verbaast Wijnstekers niet. Hij gniffelt als hij het hoort: "Hij was klein, maar heel krachtig en beet van zich af."
1984
Wijnstekers noemt Rijvers een belangrijke man voor zijn loopbaan. Toch blijft aan die periode bij Oranje een zure nasmaak hangen. Want tegenover zijn durf om jonge talenten als Ronald Koeman, Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard te laten debuteren, staat die 12-1 van Spanje tegen Malta. Door die uitslag miste het Nederlands elftal het EK in 1984.
"Dat EK van 1984 was zijn afscheidsdoel", zegt Van de Kerkhof. "We hadden een geweldig elftal, de kern van het team van 1988 was er toen al bij. Ik had hem een afscheid op het EK echt gegund."