WK atletiek-blog
NOS SportAangepast

Wereldrecord! Bol snelt naar goud • Holloway hordenkoning, historisch goud Alfred

Dit was ons liveblog over de wereldkampioenschappen indooratletiek in Glasgow, met vanavond:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Drukte rond Femke Bol na gouden race

Femke Bol is nog wel even zoet, iedereen in de Commonwealth Arena wil haar een vraag stellen.

Bol moet het niet te laat maken, haar WK indoor is nog niet klaar. Morgen komen de Nederlandse estafetteploegen 4x400 meter in actie. Dan is het ook de beurt aan hordeloopsters Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim, en gaat Sven Jansons verder met de zevenkamp.

Bedankt voor het volgen dit blog.

Het atletiekprogramma van zondagochtend

Finale 60 meter | Goud Alfred! Eerste St. Luciaanse wereldkampioen ooit

Julien Alfred klopt Ewa Swoboda op de streep

Julien Alfred sprint naar goud! Het sluitstuk van deze atletiekavond betekent het eerste WK-goud ooit voor St. Lucia! Nog nooit werd iemand die geboren is in de kleine eilandnatie in het Caribisch gebied wereldkampioen.

Alfred wint de sprint nipt van de Poolse Ewa Swoboda, die slechts twee honderdste achter Alfred wordt geklokt. De Italiaanse Zaynab Dosso is dolblij met brons. Groot feest in Glasgow.

  1. Alfred (StL) 6,98
  2. Swoboda (Pol) 7,00
  3. Dosso (Ita) 7,06
Snelle Alfred helpt St. Lucia aan eerste indoorwereldtitel

Finale 60 meter | Opgave vlak voor de start

Oei, dit is pijnlijk. De sprintfinale staat op het punt van beginnen, de snelste vrouwen van dit WK maken zich klaar voor de eindstrijd, maar dan gaat het mis. De Amerikaanse Aleia Hobbs maakt wat kleine sprongetjes als laatste voorbereiding, maar lijkt daarbij geblesseerd te raken.

Hobbs moet opgeven, en wordt afgevoerd in een rolstoel.

Aleia Hobbs

400 meter | Klaver: 'Gelijk achter Femke aan gegaan'

"Dit is bizar", glundert Klaver na haar zilveren race. "Ik ben gelijk achter Femke aan gegaan. Daarna hield ik me voor: houd je hoofd koel. Dat is gelukt."

Klaver was trots op het plan dat ze voor de finale hadden bedacht om samen de Amerikaanse concurrentes achter te laten. "Fantastisch dat we dit met z'n tweeën doen. Bij andere landen zie je atleten wel met elkaar lopen, maar ze praten niet met elkaar. Wij trainen samen, praten samen. Ik haal zoveel energie uit het rennen met Femke."

Klaver pakt zilver achter gouden Bol: 'Bizar dat je het met z'n tweeën doet'

400 meter | Bol: 'Heel speciaal'

"Dit is heel speciaal", zei Femke Bol na haar gouden race in een nieuwe wereldrecordtijd, "Ik wist dat ik harder kon, maar je moet het maar wel even doen he?"

Wat het nog specialer maakte voor Bol, was dat vriendin en trainingsmaatje Lieke Klaver in haar kielzog naar zilver liep.

"De luxe is natuurlijk dat we allebei heel hard lopen. Je weet nooit wat de rest doet. De Amerikaanse vrouwen kunnen ook heel hard starten. Halverwege hoorde ik via de speaker al dat het was gelukt", zei Bol over het plan om na een ronde al samen voor de Amerikaanse concurrentie uit de lopen.

Bol met record naar WK-goud: 'Wist dat het harder kon, maar je moet het maar doen'

Finale 60 m horden | Hordenkoning Holloway

Grant Holloway doet het weer! De Amerikaan is een klasse apart in de finale en vliegt over de horden. Holloway wint in 7,29.

Holloway is al 10 jaar lang ongeslagen op de 60 meter horden. De pas 26-jarige Amerikaan veroverde vorig jaar bij de WK indoor ook al het goud en werd op de 110 meter horden zelfs al drie keer wereldkampioen. Op de Spelen in Tokio moest hij genoegen nemen met zilver.

Holloway scherpte eerder dit jaar het wereldrecord aan tot 7,27. Ondanks een sublieme race bleef een nieuw record vanavond uit.

  1. Holloway (VSt) 7,29
  2. Simonelli (Ita) 7,43
  3. Kwaou-Mathey (Fra) 7,47
Grant Holloway

Polsstokhoog | Goud voor Caudery: 4,80 meter

Molly Caudery brengt het publiek op de banken door het goud bij het polsstokhoogspringen te veroveren. Zij had voor de winnende hoogte (4,80 meter) minder pogingen nodig dan concurrente Eliza McCartney.

De Britse, de beste van dit indoorseizoen met 4,86 meter, ging bij haar tweede poging over 4,80 meter. Met olympisch en wereldkampioene Katie Moon, tweevoudig wereldkampioene indoor Sandi Morris, Caudery en McCartney (dit seizoen al 4,84 meter) gingen vier toppers lang samen op.

Morris haakte af op 4,75 meter, Moon op 4,80.

  1. Caudery (GBr) 4,80 meter
  2. McCartney (NZl) 4,80
  3. Moon (VSt) 4,75
Molly Caudery

400 meter | Bekijk de gouden race van Femke Bol

Bol pakt goud in wereldrecord op 400 meter, zilver voor Klaver

400 meter | Belg Doom klopt Warholm

  • NOS
    Alexander Doom kan het nauwelijks geloven
  • NOS
    Karsten Warholm baalt

Wat een stunt op de 400 meter bij de mannen! Karsten Warholm, op de 400 m horden de mannelijke evenknie van Femke Bol, loopt ruim anderhalve ronde soeverein vooraan. De Noorse topfavoriet lijkt op weg naar goud, maar wordt dan, vlak voor de finish, ingehaald door Alexander Doom.

Voor de 26-jarige Doom is het de vijfde keer dat hij bij een groot toernooi op het podium staat, maar de vorige vier keer was dat met de Belgische estafetteploeg.

  1. Doom (Bel) 45,25
  2. Warholm (Noo) 45,34
  3. McDonald (Jam) 45,65
Doom stunt in finale 400 meter en klopt Warholm op WK indoor

400 meter | Wereldrecord! Goud Bol, zilver voor Klaver

Femke Bol loopt meteen richting Lieke Klaver, gestart in de buitenbaan. De wereldrecordhoudster begin als eerste aan de slotronde en houdt Klaver achter zich. Klaver gaat tot het einde mee.

Bol blijft maar gaan en scherpt hier zelfs haar wereldrecord aan!

Na de finish is er meteen de omhelzing tussen vriendinnen en trainingsmaatjes Bol en Klaver, die samen op het podium staan bij de WK indoor.

  1. Femke Bol 49,17 (WR)
  2. Lieke Klaver 50,16
  3. Alexis Holmes (VSt) 50,24

Finale 400 meter | Bol vs Klaver

Het is (bijna) tijd voor de grote finale over 400 meter, met wereldrecordhoudster en topfavoriet Femke Bol en Lieke Klaver, de op een na snelste van dit indoorseizoen tot nu toe.

Lukt het Bol en Klaver samen op het podium te eindigen? De finalisten lopen nu de baan op.

3.000 meter | Kerr doet het!

Hij flikt het met een razende eindsprint: publieksfavoriet Josh Kerr zorgt voor Schots goud in Glasgow, en hij wil het horen ook. Enthousiaster krijg je het Schotse publiek haast niet.

Het podium van de 3.000 meter:

  1. Kerr (GBr) 7.42,98
  2. Nuguse (VSt) 7.43,59
  3. Barega (Eth) 7.43,64
Josh Kerr

Zevenkamp | Jansons klaar bij hoogspringen

Sven Jansons slaagt er bij het hoogspringen niet in een sprong te maken in het tussenklassement van de meerkamp. Hij springt foutloos over 1,92 meter en 1,95 meter, maar slaagt er in drie pogingen niet in over 1,98 te komen.

Er zijn nog zes atleten bezig, maar voorlopig lijkt Jansons zesde te staan in de zevenkamp, die voor de Nederlander morgen verder gaat met de laatste drie onderdelen: 60 meter horden, polsstokhoogspringen en de afsluitende 1.000 meter.

Sven Jansons

400 meter | Bol en Klaver lopen warm

  • NOS
    Femke Bol op de warmloopbaan
  • NOS
    Lieke Klaver

Femke Bol en Lieke Klaver zijn in volle voorbereiding op de finale van de 400 meter, die over een half uurtje begint.

400 meter | Indoor 'heel anders' dan buiten, zeggen de atletes

Hoe is dat eigenlijk, 400 meter lopen op een indoorbaan? Heel anders dan op een buitenbaan, zoveel is zeker. We vroegen het aan atletes Lieke Klaver, Lisanne de Witte en coach Laurent Meuwly:

400 meter op WK indoor is 'heel anders' dan buiten: 'Twee rondjes, krap en steil'

3.000 meter v | St. Pierre verrasend naar goud

Het lijkt erop dat de toppers geen rekening met haar hielden, maar Elle St. Pierre verrast iedereen en verslaat onder meer Gudag Tsegay. De Amerikaanse wint in 8:20,87!

Dat is een record op de WK indoor. Het kampioenschapsrecord stond al sinds 1989 op naam van een Nederlandse: Elly van Hulst liep destijds

Het podium van de 3.000 meter:

  1. Elle St. Pierre (VSt)
  2. Gudaf Tsegay (Eth)
  3. Beatrice Chepkoech (Ken)
Elle St. Pierre

60 meter | Seedo: 'Het is mijn tijd nog niet'

"Het was gewoon niet goed. Als het vanaf het begin niet goed is, klikt het gewoon niet", zegt Seedo. Teleurgesteld, maar ook realistisch: "Het is oké. Ik hoop dat het later gewoon beter gaat. Ik ben nog jong en kan nog naar heel veel toernooien."

"Ik kwam hier ook niet om te winnen, maar gewoon om heel hard te lopen. Ze lopen hier zo hard, het wordt wel spannend vanavond", zegt de 20-jarige Seedo over de finale. "Ik hoop daar ook een keer bij te zitten, maar het is mijn tijd nog niet."

Bekijk hier de reactie en race van N'Ketia Seedo:

3.000 meter | Zetten thuislopers Glasgow op z'n kop?

In Nederland kijken we vanavond vooral naar Femke Bol, maar in Glasgow zijn de ogen gericht op twee 'thuislopers' die zo in actie komen. De Schotten Josh Kerr en Laura Muir lopen zo in de finales over 3.000 meter.

"This place is going to be absolutely electric", voorspelde showman Kerr, wereldkampioen outdoor over 3.000 meter, al voorafgaand aan de WK. Muir tweevoudig Europees indoorkampioene op de 1.500 meter en gaat vanavond voor haar eerste wereldtitel.

Lukt het Kerr en Muir om het Schotse publiek gek te maken? De vrouwen lopen om 21.15 de finale, de mannen om 21.40 uur.

Josh Kerr maakt er graag een showtje van

60 meter | Seedo niet naar finale

In een sterk bezette halve finale komt N'Ketia Seedo er niet aan te pas. Al bij de start ziet ze onder meer Julien Alfred voor haar uit sprinten, de Nederlandse wordt zevende in 7,29 seconden. Alfred wint de halve finale in 7,03 seconden,

60 meter horden | Geerds over WK-debuut, de Spelen en Holloway

Job Geerds blikt tevreden terug op zijn debuut op de WK indoor. Zijn indoorseizoen zit erop, nu gaat de blik op de 110 meter horden in de buitenlucht. En daar kunnen mooie dingen gebeuren, denkt Geerds. De Olympische Spelen zitten in zijn achterhoofd: "Na dit indoorseizoen denk ik echt dat het moet kunnen".

Het lopen tegen hordegigant Grant Holloway was een bijzondere ervaring voor Geerds: "Al zie ik hem niet echt, want hij loopt al heel snel voor", lacht Geerds.

Bekijk hier het volledige interview met Job Geerds, en zijn race:

60 meter | Sprinten met Seedo

Baan acht in de derde halve finale, als allerlaatste wordt zo N'Ketia Seedo voorgesteld in de halve finales over 60 meter. De 20-jarige sprintster gaat voor een finaleplek

Seedo werd vorig jaar wereldkampioene sprint onder 23 jaar in de buitenlucht, en op de EK indoor en WK outdoor schopte ze het tot de halve finales. Als het lukt tot de finale door te dringen, loopt Seedo in het sluitstuk van deze atletiekavond: de finale 60 meter is om 22.45 uur.

Seedo opgelucht na bereiken halve finales 60 meter: 'Wisselend seizoen'

60 m horden | Geerds vierde, Holloway razendsnel

Job Geerds komt als vierde over de streep in zijn halve finale, waarin niemand kan tippen aan topfavoriet Grant Holloway. De Amerikaan wint in 7,32 en gaat als snelste naar de eindstrijd.

Geerds klokt 7,62. Sneller dan in de series, maar niet genoeg voor een plek in de grote finale.

  • NOS
    Job Geerds vierde, achter Grant Holloway
  • NOS
    Grant Holloway

60m horden | Rechtenstudent en hordentalent

Job Geerds wordt behandeld aan zijn schouder voor de halve finale

Nog een WK-debutant! Job Geerds, 21 jaar, student rechten in Utrecht en naast hordeloper ook werkzaam bij een advocatenkantoor. Daarnaast geeft de jonge Geerds ook nog looptrainingen aan een voetbalteam en een groepje enthousiastelingen die fit wil blijven.

De 21-jarige atleet plaatste zich vanochtend voor de halve eindstrijd, Geerds loopt zo om 20.26 in de derde halve finale. Voor hij de baan op gaat, wordt hij achter de schermen behandeld aan zijn schouder.

Mocht hij de finale halen, zien we Geerds om 22.30 uur terug!

Geerds opgetogen na series 60 meter horden: 'Doel finale, maar vooral genieten'

Polsstokhoogspringen | De eerste finale van de avond

De atletiekavond begint meteen met een finale. Het belooft een prachtige strijd te worden bij het polsstokhoogspringen, vijf atletes die zo in actie komen sprongen ooit al over 4,80 meter.

Olympisch kampioene Katie Moon staat klaar, en ook titelhouder Sandi Morris is van de partij in Glasgow. Maar er zijn meer kapers op de kust. Dit seizoen toonden Molly Caudery en Eliza McCartney al topvorm met sprongen over 4,83 en 4,84 meter.

Voor de Britse Caudery kwam die hoogte als een verrassing. "Ik moet mijn plannen aanpassen, want mijn doel voor dit seizoen was 4,80 meter", zei Caudery na haar sprong over 4,84 meter. Vanavond gaat ze voor een Brits record (4,87)

Molly Caudery overdonderd door het applaus in Glasgow

Finale 400 m | Bol en Klaver: dubbelslag?

Het kan een bijzondere avond worden voor Femke Bol, Lieke Klaver en de Nederlandse atletiek. Bol, wereldkampioene in de buitenlucht, is torenhoog favoriet om haar eerste indoorwereldtitel in de wacht te slepen. De concurrentie komt van twee snelle Amerikaansen, maar toch vooral van haar vriendin en trainingsmaatje Lieke Klaver.

Het toernooi loopt tot nu toe gesmeerd voor de Nederlandse atletes: Bol en Klaver wonnen gisteren hun races in de series én in de halve finales. In de finale gaan zij voor een-tweetje!

In Glasgow wordt stiekem gehoopt dat Bol niet alleen wint, maar ook haar eigen wereldrecord aanscherpt. Op de NK in Apeldoorn liep Bol 49,24 seconden. Kan het vanavond (22.00 uur) nog sneller?

  • Pro Shots
    Femke Bol
  • Pro Shots
    Lieke Klaver

Het programma: acht finales!

Polsstokhoog, hinkstapsprong, 3.000 meter, 400 meter, 60 meter met of zonder horden. Alles komt voorbij op een avond met acht finales in Glasgow.

Bekijk hier het volledige programma en zie waar de Nederlanders in actie komen:

Zevenkamp | Jansons vijfde na drie onderdelen

Sven Jansons behaalde vorige maand op de NK indoor meerkamp tot zijn eigen verrassing de limiet voor het WK. De 22-jarige Amersfoorter debuteerde vanochtend op het wereldtoneel met twee ijzersterke onderdelen, maar zakte weg bij hoofdstuk drie van de zevenkamp.

In Glasgow liet hij met de tweede tijd (6,81) op de sprint over 60 meter en de tweede afstand (7,79 meter) bij het verspringen zien goed mee te kunnen op het uitgedunde WK, waar niet alle wereldtoppers dit weekend aanwezig zijn.

De kogel was niet zijn beste vriend. Jansons kwam niet verder dan 13,54 meter, de laagste score van het deelnemersveld. Daarom staat Jansons voorlopig vijfde in het tussenklassement.

Om 20.30 uur komt Jansons weer in actie bij het vierde onderdeel: hoogspringen.

Meerkamper Jansons na drie onderdelen vijfde bij WK indoor

Verspringen | Griek Tentoglou weer de beste

Miltiadis Tentoglou heeft vanochtend zijn indoorwereldtitel bij het verspringen met succes verdedigd. De 25-jarige Griek pakte in 2021 de olympische titel en na het zilver op de WK van 2022 kroonde hij zich afgelopen jaar tot wereldkampioen in Boedapest.

Bij de eerste poging sprong de Griek al 8,22 meter, maar dat deed Mattia Furlan ook! Tentoglou ging door, hij sprong maar liefst vier keer voorbij de acht meter in de finale. Verder dan 8,22 meter kwam hij echter niet, waardoor het beslist werd op basis van de tweede afstand. Tentoglou deed dat beter dan Furlan: 8,19 om 8,10 meter.

De Italiaanse tiener kwam bij zijn laatste poging heel ver, maar hij had de afzetbalk overschreden. Zilver voor Furlan, het brons ging naar de Jamaicaan Carey McLeod.

Olympisch kampioen verspringen Tentoglou vliegt naar goud op WK indoor

Gisteren in Glasgow | Brons Dokter, 'even stress' bij Bol en geel voor Klaver

Gisteren gemist? In onderstaande artikelen lees je alles terug over de eerste dag van de WK indoor in Glasgow. Met de bronzen meerkamp van Sofie Dokter, stress om de serie-indelingen bij de superieur lopende Femke Bol en Lieke Klaver, die ondanks een gele kaart ook doorging naar de finale over 400 meter.

Welkom!

De wereldkampioenschappen indooratletiek gaan verder in Glasgow. Het belooft weer een avond rennen, springen en vliegen te gaan worden in de Commonwealth Arena in Glasgow.

Vanavond wacht een bomvol programma, met liefst acht finales. Namens Nederland komen Job Geerds, N'Ketia Seedo, Sven Jansons, Femke Bol en Lieke Klaver in actie.

Veel plezier!