WK atletiek-blog
NOS SportAangepast

Coleman klopt Lyles voor sprintgoud • Dokter pakt brons op vijfkamp: 'Bizar dit'

Dit was ons liveblog over dag 1 van de WK indooratletiek in Glasgow, met onder meer:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Bedankt voor het volgen van dit blog, zaterdag gaan de WK indooratletiek verder. In de ochtend komen Job Geerds, Sven Jansons en N'Ketia Seedo in actie.

Tot morgen!

Dag 1 | Bronzen Dokter, Bol en Klaver en de sprintfinale

Dat was het voor de eerste dag van de WK indooratletiek in Glasgow. We sluiten de avond af met de mooiste beelden van de avondsessie. Te beginnen met, uiteraard, de bronzen vijfkamp van Sofie Dokter.

Ook de halve finales 400 meter van Femke Bol en Lieke Klaver mogen niet ontbreken, en het sluitstuk van de avond: de sprintfinale bij de mannen over 60 meter.

Vijfkamp | Dokter: 'Het was alles of niets. Bizar dit'

Juichend deed Sofie Dokter de Nederlandse vlag om haar schouders na haar winst op de 800 meter, het afsluitende onderdeel van de vijfkamp. Na een ereronde doet Dokter haar verhaal.

"Ik kwam als nummer drie van dit seizoen naar Glasgow en ik wist dat het allemaal dicht bij elkaar zat. Ik wilde dit zo graag. Ik wilde meedoen om een medaille, maar dat is moeilijk vast te houden na mindere resultaten bij het hoogspringen en kogelstoten. Op de 800 meter was het alles of niets. Ik moest bij die Italiaanse blijven. Bizar dit."

Meerkampster Dokter verovert brons op WK indoor: 'Ik wilde dit zo graag'

Finale 60 meter | Coleman ijskoud de snelste

Amerikaan Coleman verovert tweede wereldtitel op 60 meter indoor

Christian Coleman snelt naar de indoorwereldtitel sprint. Hij is na een geweldige start de snelste over 60 meter in 6,41 seconden. Het is, na goud in 2018 en zilver in 2022, zijn tweede wereldtitel op dit onderdeel.

Noah Lyles stond brullend aan de start, maar wordt ijskoud achtergelaten door zijn landgenoot. Lyles loopt in 6,44 naar zilver. Het brons is voor de Jamaicaan Ackeem Blake (6,46).

  • NOS
    De ijskoude Christian Coleman
  • NOS
    Noah Lyles brullend voor de start
  • Reuters
    Noah Lyles en Christian Coleman

Finale kogel | Goud Crouser

De krachtpatser uit Oregon flikt het! Ryan Crouser doet in Glasgow wat er van hem verwacht werd: zijn eerste wereldtitel indoor ophalen.

Met 22,77 meter stoot hij ruimschoots verder dan zijn concurrenten. Tom Walsh pakt zilver met 22,07, het brons gaat naar Leonardo Fabbri (21,96).

Vijfkamp | BRONS! Dokter wint de 800 meter

Sofie Dokter knokt zich in het laatste onderdeel van de vijfkamp naar het brons! Na een gevecht om met de Italiaanse Sveva Gerevini komt Dokter in een dik persoonlijk record van 2.11,89 als eerste over de streep na 800 meter. Het ging maar net goed, want Dokter en Gerevini bleven in de laatste meters ternauwernood overeind.

Noor Vidts, die goud wint, en Saga Vanninen, zilver, waren eigenlijk al buiten bereik voor Dokter, die hier de eerste Nederlandse medaille op de WK in Glasgow pakt!

Sofie Dokter

Vijfkamp | Dokter op medaillejacht in 800m

Het is tijd voor het vijfde en laatste onderdeel voor de meerkampsters. Lukt het Sofie Dokter haar goede uitgangspositie om te zetten in een medaille? Het staat allemaal heel dicht bij elkaar, dit wordt een spannende race over 800 meter.

Sofie Dokter

Finale hoog | Olyslagers verrast Mahoetsjich

Jaroslava Mahoetsjich springt drie keer fout als de lat op 1,99 meter ligt. De Oekraïense topfavoriete moet genoegen nemen met zilver, want Nicola Olyslagers ging al wel over 1,99.

Een knappe prestatie van de Australische, die al zeker is van het goud maar het nog wel even gaat proberen op een hoogte van 2,02.

Nicola Olyslagers

400 meter | Klaver: 'Been trilde, wist dat het geel was'

Klaver ondanks gele kaart naar finale 400m: 'Been trilde, maakte me niet druk'

Lieke Klaver verklaart na haar halve finale de gele kaart die ze kreeg bij de start. Een waarschuwing dus, voor te vroeg bewegen. Geen uitsluiting, de straf voor een valse start.

"Ik voelde gelijk al dat mijn rechterbeen aan het trillen was. Dus ik wist dat als ze iets zouden geven, het geel voor mij zou zijn", zegt Klaver. "Door het trillen van mijn been verandert de druk, dat zien zij op het scherm. Daar kunnen ze geen rood voor geven, dat is altijd geel. Ik wist ook: mijn reactie is nooit te snel, gewoon een drukverschilletje."

Over haar race is Klaver dik tevreden: "Ik had controle en heb niet onnodig energie verspild. Dat was het doel voor de eerste twee races, het draait om morgen", wijst ze naar de finale.

Bol en Klaver naar finale 400 meter bij WK indoor

400 meter | Bol als snelste naar finale

Femke Bol is de snelste in de tweede halve finale. De eerste ronde gaat soepel en ze glipt voor de Amerikaanse Alexis Holmes de tweede ronde in. Bol weet dat Holmes goed meekan en trekt op het laatste stuk nog even door naar 50,66.

Morgenavond (22.00 uur) staan Bol en Klaver in de finale van de 400 meter.

Femke Bol

400 meter | Klaver naar finale

Na de eerste ronde gaat Klaver aan de leiding en die geeft de Nederlandse atlete niet meer af. Het was nipt, in de eindsprint kwam de Amerikaanse Talitha Diggs nog opstomen. Ook zij gaat mee naar de finale, die morgenavond (22.00 uur) op het programma staat.

De tijd van Klaver: 51,18.

Nu is het de beurt aan wereldrecordhoudster Femke Bol.

400 meter | Gele kaart voor Klaver

Oei, wat gebeurt er nu. Een valse start op de 400 meter? Lieke Klaver beweegt te vroeg, maar komt weg met een officiële waarschuwing.

Geel voor Lieke Klaver

400 meter | Klaver klaar voor de start

Het is tijd voor de halve finales 400 meter. Met, in de eerste halve finale, Lieke Klaver in actie.

Daarna, in halve finale nummer 2, is het de beurt aan Femke Bol.

Lieke Klaver

Finale hoog | 2 meter komt in zicht

Zes atletes is nog in de race in de finale van het hoogspringen, waar de lat inmiddels ligt op 1,97 meter. De Oekraïense topfavoriete Jaroslava Mahoetsjich sloeg de eerste twee hoogtes over, bekeek het vanaf haar matje en sprong vervolgens foutloos in.

Nicola Olyslagers noteert haar eerste foutsprong, de Australische heeft nog twee pogingen om mee te gaan over 1,97. Lia Apostolovski (Slo) gaat ook nog altijd mee

Finale kogel | Krachtpatser Crouser

Met Ryan Crouser in de hal is het maar goed dat er netten staan rond het middenterrein, waar de finale kogelstoten nu begint. Niemand op aarde stoot een 7,26 kilo zware kogel verder dan de Amerikaan.

Al meer dan acht keer landde zijn kogel voorbij de 23 meter. Iets dat voor hem al ruim dertig jaar niemand was gelukt. Zijn landgenoot Randy Barnes was in 1990 de laatste, tot Crouser opstond.

Het leverde de krachtpatser uit Oregon al twee olympische titels en twee wereldtitels in de buitenlucht op. Onder een dak won Crouser nog geen goud. Twee jaar geleden werd hij verslagen door Darlan Romani, maar de Braziliaan lijkt inmiddels niet meer in staat om Crouser nog een keer te dwarsbomen.

Ryan Crouser

60 meter | Coleman en Lyles vliegen naar finale

Twee Amerikaanse sprintgiganten maken indruk in de halve finales van de 60 meter. Christian Coleman gaat het snelst van alle deelnemers in 6,43. Het is de tiende keer dat Coleman onder de 6,45 loopt.

In zijn halve finale sprint Noah Lyles, afgelopen zomer in de buitenlucht goed voor drie keer goud, naar de winst in 6,47.

Het belooft een mooie finale te worden, vanavond om 22.45 uur. Lyles weet dat hij de tijd van zijn landgenoot ook kan lopen, hij legde de 60 meter eerder deze winter al eens af in 6,43, wereldwijd was niemand dit jaar sneller.

  • AFP
    Christian Coleman
  • Reuters
    Noah Lyles

Vijfkamp | Dokter klimt naar plaats drie

Ook de derde poging van Sofie Dokter is ongeldig. Maar niet getreurd, want met haar eerste poging (6,20 meter) doet Dokter goede zaken in het tussenklassement.

Leidster Saga Vanninen en titelverdediger Noor Vidts lijken buiten bereik. De Finse Vanninen kwam tot 6,41 meter en de Vlaamse Vidts liet zelfs 6,50 meter noteren.

Achter die twee staat Dokter voorlopig op een knappe derde plaats in de vijfkamp, met alleen het afsluitende onderdeel (800 meter) nog te gaan.

Sofie Dokter

Tussenstand vijfkamp:

  1. Vanninen (Fin), 3.861 punten
  2. Vidts (Bel), 3.852
  3. Dokter (Ned), 3.634
  4. Gerevini (Ita), 3.624
  5. Hawkins (VSt), 3.619

Vijfkamp | Laatste poging Dokter

De tweede poging van Sofie Dokter bij het verspringen was ongeldig. De Nederlandse mag nog een keer proberen verder te springen dan de 6,20 meter waar ze mee opende. Als dat lukt, kan Dokter een mooie sprong maken in het tussenklassement.

De Belgische Noor Vidts geeft de rest van de meerkampsters voorlopig het nakijken, zij noteerde zojuist 6,40 meter.

Finale hoog | Mahoetsjich: goud voor Oekraïne?

De finale van het hoogspringen gaat van start met Jaroslava Mahoetsjich als de grote favoriet. De Oekraïense werd vorige zomer in Boedapest wereldkampioen in de buitenlucht en gaat in Glasgow voor haar tweede indoorwereldtitel.

Maar de aanloop naar het WK was mentaal gezien allesbehalve makkelijk. "Het is moeilijk mijn sport uit te oefenen door alle berichten over bombardementen, verwoestingen en doden", zei Mahoetsjich onlangs bij CNN over de oorlog in haar land.

"Ik leef uit mijn koffer", vertelde de atlete uit Dnipro. Haar moeder en zusje reizen vaak met haar mee naar wedstrijden en trainingskampen. Vader Mahoetsjich is nog altijd in Oekraïne. Zijn dochter smeekt hem regelmatig veiligheid te zoeken. "Hij zegt: 'Het is wat het is, dit is het leven nu'."

Mahoetsjich strijdt op haar manier voor Oekraïne: "Ik vertegenwoordig mijn land, dat is mijn missie, denk ik."

Met 2 meter en vier centimeter noteerde Mahoetsjich deze winter de hoogste sprong van het seizoen tot nu toe, hoe hoog komt ze vanavond?

Jaroslava Mahoetsjich betreedt de hal in Glasgow

Vijfkamp | Dokter springt naar 6 meter 20

Goede start van Sofie Dokter bij het verspringen. Bij haar eerste poging komt Dokter tot 6,20 meter. Titelhouder Noor Vidts springt precies even ver, alleen de Italiaanse Sveva Gerevini doet het bij haar eerste poging beter: 6,26 meter.

De acht deelneemsters krijgen bij het verspringen drie pogingen.

Eerste poging Sofie Dokter

Vijfkamp | Dokter in de hal

De avondsessie in Glasgow is van start gegaan met de series 1.500 meter (v), zonder Nederlandse deelnemers.

Sofie Dokter meldt zich als eerste Nederlandse in de avondsessie. Om 20.15 uur begint Dokter aan het verspringen, het vierde onderdeel van de meerkamp.

De Nederlandse heeft een persoonlijk record van 6,31 meter. Dat sprong ze in februari bij de NK atletiek in Apeldoorn.

Sofie Dokter bij aankomst bij de Commonwealth Arena

Kijk nu live mee

De avondsessie van de WK indooratletiek is nu ook live te zien op NPO 3 of via de livestream op NOS.nl of in de NOS-app.

Het avondprogramma

Vijfkamp | Dokter zesde na drie onderdelen

Meerkampster Sofie Dokter gaat vanavond verder met het vierde en vijfde onderdeel: verspringen en 800 meter. Het 21-jarige meerkamptalent, in februari voor de derde keer Nederlands indoorkampioene geworden, maakt nog altijd kans op een medaille.

Dokter begon vanochtend met een persoonlijk record op de 60 meter horden. Ze noteerde 8,29 seconden. Haar tweede onderdeel viel echter tegen. Bij het hoogspringen - een onderdeel waar Dokter doorgaans veel punten pakt - ging het bij 1,79 meter drie keer mis. Dit indoorseizoen sprong Dokter al over een hoogte van 1,84 meter. Nu bleef het bij 1,76.

Bij het kogelstoten, het derde onderdeel, kwam Dokter tot 13 meter en 4 centimeter. De Groningse staat met 2.722 punten zesde in het tussenklassement.

De Finse Saga Vanninen (2.883) gaat voorlopig aan de leiding, voor titelverdediger Noor Vidts (2.845) uit België.

Maria Vicente, die de wereldranglijst deze winter aanvoert, was de snelste op het eerste onderdeel in 8,07 seconden, maar de Spaanse viel geblesseerd uit bij het hoogspringen.

Vanavond komen de meerkampsters in actie op de laatste twee onderdelen: verspringen en 800 meter.

Kogel | Schilder vijfde na vijf ongeldige pogingen

Eén geldige stoot, het kan genoeg zijn voor een medaille. Maar dat was het vanochtend niet voor Jessica Schilder. Met haar derde poging kwam de Volendamse tot 19,37 meter, een last leek van haar schouders te vallen. Maar de drie resterende pogingen waren, net als haar eerste twee, ongeldig.

Schilder eindigde op de vijfde plaats. De Canadese Sarah Mitton won (20,22 meter), voor Yemisi Ogunleye (Dui, 20,19) en Chase Jackson (VSt, 19,67).

  • Reuters
    Het podium (vlnr): Yemisi Ogunleye, Sarah Mitton en Chase Jackson

800m | Clarke uitgeschakeld

Ryan Clarke debuteerde in Glasgow op een wereldtiteltoernooi. De 26-jarige specialist van de middenafstand eindigde in zijn serie op de 800 meter als vierde. Zijn tijd (1.46,69) was net niet snel genoeg om als een van de twee tijdsnelste verliezers naar de halve finales te mogen.

De atleet uit Castricum was heel dichtbij: na vijf series had Clarke uiteindelijk de snelste tijd van alle uitgeschakelde lopers. De Belg Tibo de Smet ging op basis van zijn tijd van 1.46,34 er met het laatste plekje vandoor.

Ryan Clarke bekijkt zijn tijd na de series 800 meter

400m | Bol en Klaver overtuigend door: 'Laat me niet meer gek maken'

Femke Bol en Lieke Klaver zijn uitstekend begonnen aan de indoorkampioenschappen en wonnen beiden hun race in de series van de 400 meter.

Wereldrecordhoudster Bol, winnares van zilver bij de vorige WK indoor, deed het nog rustig aan en zette met 52,00 de vijfde tijd van allemaal neer. Bol trof in haar serie van de 400 meter de Amerikaanse Alexis Holmes, die tweede werd achter de Nederlandse. "Het was wat lastig, want ineens waren de serie-indelingen veranderd", zei Bol. "Liep ik ineens tegen de sterke Holmes. Het ging lekker. Het plan was 52 seconden."

Klaver, die twee jaar geleden bij de WK in Belgrado zesde werd op deze afstand, was met 51,31 de snelste van alle deelneemsters. Klaver liep een bekeken race. "Ik laat me niet meer gek maken. Ik ga er het beste van maken", blikte Klaver vooruit op de rest van het toernooi.

Vanavond zien we Bol en Klaver in de halve finales, de finale staat zaterdagavond om 22.00 uur op het programma.

Bekijk hier de reacties en races van Bol en Klaver:

Welkom!

De wereldkampioenschappen indooratletiek zijn vandaag begonnen in Glasgow. Vanaf 20.00 uur gaat de eerste avondsessie van start met een goedgevuld programma. Namens Nederland komen Femke Bol, Lieke Klaver en Sofie Dokter vanavond in actie.

Op de onderdelen hoogspringen (v), kogelstoten (m) en de 60 meter sprint (m) wordt vanavond om medailles gestreden.

Veel plezier!