F1-blog
NOS SportAangepast

Marko positief ondanks zesde tijd Verstappen: 'Motoren nog niet helemaal opengeschroefd'

In dit blog versloegen we de Grand Prix van Bahrein, met daarin:

liveblog gesloten

Tot morgen!

De eerste F1-dag van 2024 zit erop. Tijd om dit blog af te sluiten.

Morgen zijn we bij je terug met een blog over de derde training (om 13.30 uur) en de kwalificatie (om 17.00 uur). Aan het einde van de derde sessie van de kwalificatie weten we hoe de teams er nou echt voor staan. Dat wordt dus een spannend dagje.

F1-seizoen gestart in Bahrein, waar F1-hype langzaam voet aan de grond krijgt

Ook in Bahrein is de Formule 1-liefde aan het ontwikkelen. Verslaggever Martin Vriesema praat erover bij het circuit.

F1-seizoen start in Bahrein, waar F1-hype langzaam voet aan de grond krijgt

Marko maakt zich geen zorgen na zesde tijd Verstappen

Twee keer reed Verstappen de zesde tijd vandaag. Red Bull-coryfee Helmut Marko legde uit waarom dat hem totaal geen zorgen baart.

"We hebben onze motoren nog niet helemaal opengeschroefd", zei de Oostenrijker. "We staan er goed voor en willen deze race en de komende weekenden gewoon winnen."

Het bevalt Marko wel dat concurrenten Mercedes, Ferrari en Aston Martin aan elkaar gewaagd lijken te zijn. "We zijn buitengewoon optimistisch."

VT2 Bahrein | Einde training

De tweede training zit erop: Hamilton was de snelste. Verstappen zette opnieuw de zesde tijd neer.

VT2 Bahrein | Hamilton nog steeds de snelste

Na een half uur rijden is Hamilton de snelste. Russell en Sainz zetten de tweede en derde tijd neer. Verstappen volgt met de vierde tijd.

Leclerc (negende tijd) stoort zich ondertussen aan het verkeer voor hem: 'Slapen ze allemaal hier?"

Wat vindt men van die gifgroene Sauber?

De uiterst groene Saubers trekken de aandacht in Bahrein. We vroegen onze F1-verslaggever Louis Dekker hoe ze daar in de paddock naar het opvallende design kijken.

"Men merkt hier op dat Sauber dit design heeft gemaakt om veel op tv te komen met de auto. Want opvallen doet 'ie wel. Hij wordt hier al 'zuurstok' of 'fluorescerend kikkertje' genoemd."

De gifgroene Sauber schiet voorbij in Bahrein

VT2 Bahrein | Verstappen met vierde tijd

Alle coureurs hebben tenminste een rondje gereden. Hamilton heeft de snelste tijd in handen. Verstappen reed de vierde tijd.

Het zegt allemaal niet al te veel, hoewel het leuk is dat er nu net als tijdens de race in het donker wordt gereden.

Wie hebben we daar?

Daar zullen we Günther Steiner hebben! De populaire Italiaan werd na het teleurstellende afgelopen seizoen aan de kant gezet als teambaas van Haas.

Nu is hij F1-analist bij de Duitse tv.

VT2 Bahrein | Tweede training begonnen

Er wordt weer gereden in Bahrein, want de tweede oefensessie is begonnen.

Het is nu donker in Bahrein, net als tijdens de kwalificatie en de race.

Teambazen reageren op afgerond onderzoek Horner

Mercedes-teambaas Toto Wolff is niet onder de indruk van de verklaring van Red Bull Racing over teambaas Christian Horner. Woensdag maakte Red Bull bekend dat Horner vrij is gepleit van grensoverschrijdend gedrag, nadat er eerder een klacht tegen hem was ingediend en er een onderzoek werd gestart met een onafhankelijke advocaat. "Ik heb het statement gelezen en dat was nogal mager. We kennen de details niet, maar het is niet transparant genoeg."

"We krijgen als concurrenten ook vragen hierover. We kunnen het ons als sport niet permitteren om dit als een donkere wolk boven ons te laten hangen. De F1 heeft de plicht om zelf te kijken of dit oké is. Wij zijn buitenstaanders, dus het is lastig te beoordelen."

Ook McLaren-CEO Zak Brown vindt transparantie belangrijk: "Er zijn nog steeds veel geruchten, vragen en speculatie. We zijn ambassadeurs van deze sport, op en naast de baan. Het moet transparant en grondig. Er zal nu speculatie blijven omdat veel vragen onbeantwoord zijn gebleven. F1-eigenaar Liberty en de FIA moeten garanderen dat we ons allemaal aan de regels op dit gebied houden. Wij moeten hen daarin vertrouwen."

Toto Wolff

Schumacher won de eerste

De eerste GP in Bahrein werd gewonnen door Michael Schumacher, die 2004 in totaal dertien races wist te winnen. Lewis Hamilton is met vijf zeges de succesvolste coureur in Bahrein, gevolgd door Sebastian Vettel (vier zeges), Fernando Alonso (drie) en Felipe Massa (twee).

Max Verstappen won de race in Sakhir eenmaal, net als Schumacher, Jenson Button, Nico Rosberg en Charles Leclerc.

Bekijk hieronder hoe Schumacher pole pakte in 2004:

Jubileumrace in het donker

Dit jaar viert het Bahrain International Circuit zijn twintigjarig bestaan. In 2004 had de baan bij de opening nog een behoorlijk troosteloze aanblik. De eerste negen edities werden bij daglicht verreden. Tijdens de eerste race leek het letterlijk een asfaltstrook in de woestijn. Veel spektakel was er ook niet op het circuit.

Vanaf 2014 werd de race onder kunstlicht afgewerkt. Het bleek, toevallig of niet, het recept tot verbetering. In de eerste nachtrace vochten Mercedes-teamgenoten Lewis Hamilton en Nico Rosberg een fenomenaal gevecht uit voor de overwinning.

Ook twee jaar geleden was er sprake van een prachtduel, toen Charles Leclerc en Max Verstappen de degens kruisten. Die race werd gewonnen door Leclerc.

  • AFP
    Het circuit in Bahrein in 2004
  • AFP
    Het circuit tijdens de race van vorig jaar

VT1 Bahrein | Volledige uitslag

VT1 Bahrein | Ricciardo blijft de snelste, Verstappen zesde tijd

Geen veranderingen in de laatste tien minuten. Ricciardo is op zijn zachtste banden de snelste.

Verstappen voelde kennelijk nog niet de behoefte om die snelle banden uit te testen en zet op mediums de zesde tijd neer.

VT1 Bahrein | Ricciardo (nog even) de snelste

Met nog tien minuten te gaan is Ricciardo de snelste. Maar die tijd heeft hij neergezet op de zachte band.

Verstappen rijdt rond op de mediumband en is daardoor een stuk langzamer.

VT1 Bahrein | Rook onder de banden bij Sainz

Sainz blokkeert even in de bocht en ziet de rook van onder zijn banden vandaan komen. Hij kan daarna vrolijk verder karren.

VT1 Bahrein | Hoe is het bij Alpine?

De twee trotse Normandiërs van Alpine lijken een moeilijke start van het seizoen te gaan doormaken. In de testdagen kwamen Ocon en Gasly maar nauwelijks vooruit: hun auto leek veel te zwaar.

Na de testdagen was Gasly kritisch op de staat van zijn auto. "Uiteindelijk heb je grip en downforce nodig en we weten dat we op dat gebied op dit moment wat missen."

VT1 Bahrein | Even rust

De meeste coureurs duiken na het eerste trainingskwartier de pits even in. Het is een eerste moment van evaluatie.

Verstappen spreekt de monteurs vast even ernstig toe.

VT1 Bahrein | Verstappen nog niet blij

Oef. Verstappen zet de snelste tijd neer, maar is totaal niet tevreden met de afstelling van zijn auto.

"Alles is klote", zegt Verstappen over de boordradio. "Dit is nog lang niet wat het moet zijn..."

VT1 Bahrein | Verstappen de baan op

Kijk eens aan, daar gaat Verstappen. Alle coureurs zijn de pits uit.

De snelste tijden zijn nu van Mercedes-rijders Hamilton en Russell.

VT1 Bahrein | Zhou kan niet remmen

Dat is een zuur begin voor Zhou. Hij heeft een remprobleem aan zijn gifgroene Sauber en moet zijn eerste rondje onderbreken.

Verstappen is de baan nog niet op. Zijn teamgenoot Pérez rijdt al wel rond.

VT1 Bahrein | Daar gaan we!

Eindelijk, het seizoen is begonnen. Natuurlijk volgt het echte werk later deze week, met de kwalificatie op vrijdag en de race op zaterdag, maar dit is het begin.

Het is heet en droog in Bahrein, dus de trainende coureurs moeten een beetje op hun bandenslijtage letten.

Het nieuwe openingsfilmpje

Het is toch wel een kleine klassieker aan het worden, de openingsleader van de F1. De nieuwe versie is zojuist vrijgegeven...

Kun je een beetje inhalen in Bahrein?

Zeker wel. Vooral op het lange start-finish kunnen coureurs goed inhalen, zeker vanwege de langzame eerste bocht, waar ze een concurrent kunnen uitremmen. Na de eerste bochtencombinatie volgt er weer een recht stuk, waar de verloren positie terug kan worden gepakt.

De tweede sector is technisch, met een aantal snelle bochten, gevolgd door twee haarspeldbochten waar het lastig is om de juiste snelheid te vinden.

Het laatste deel van de baan kent weer meer rechte stukken, waar men kan oplijnen voor een nieuwe inhaalpoging op het lange rechte stuk.

Horner: 'Ik ben gewoon blij dat het proces voorbij is'

Teambaas Christian Horner: "Ik ben gewoon blij dat het proces voorbij is. Ik kan er uiteraard geen commentaar op geven, maar hier ligt de focus nu heel erg op de Grote Prijs van Bahrein en het komende seizoen en het proberen te verdedigen van onze beide titels."

Op de vraag of het spijtig was dat het proces openbaar werd, weigerde Horner opnieuw commentaar te geven. "Ik ben blij om hier in Bahrein te zijn en met het team gefocust te zijn op het komende seizoen", zei hij.

Red Bull heeft aangegeven dat het onderzoeksrapport vertrouwelijk zal blijven.

Lammers en Doornbos: 'Vrijpleiten Horner geen impact op prestaties Verstappen'

Christian Horner en Max Verstappen afgelopen week in Bahrein

Na een paar onrustige weken in de Formule 1 kwam vandaag het nieuws dat Red Bull Racing-teambaas Christian Horner is vrijgepleit van grensoverschrijdend gedrag. De afgelopen weken voerde Red Bull, het team van Max Verstappen, een intern onderzoek uit nadat er een klacht was ingediend tegen Horner.

Voormalig Formule 1-coureurs Jan Lammers en Robert Doornbos denken niet dat Verstappen zich erg heeft laten afleiden door de zaak. Lammers: "Horner is de beleidsbepaler en hij stuurt mensen aan, maar het gaat niet om de mensen waar hij direct mee moet werken. Ik denk niet dat Max er veel van merkt."

Teambaas Horner in paddock

Christian Horner sluit Max Verstappen in de armen

Christian Horner is vandaag ook in de paddock. De leiding van Red Bull heeft de teambaas vrijgesproken van vermeend ongepast gedrag.

Horner was door een vrouwelijke medewerker van het raceteam van drievoudig wereldkampioen Max Verstappen beschuldigd van ongepast gedrag. Moederbedrijf Red Bull liet een onafhankelijk onderzoek uitvoeren. De Britse teambaas ontkende de aantijgingen en kan nu in functie blijven.

Probleemputten op Bahreins Formule 1-circuit volgestort met beton

De losgeraakte putdeksels die vorige week in Bahrein voor problemen zorgden tijdens de Formule 1-testdagen zullen zaterdag tijdens de race geen hinder meer veroorzaken. De organisatie heeft de putten met beton gevuld. Ook zijn er extra laswerkzaamheden uitgevoerd om nieuwe overlast te voorkomen.

Autosportfederatie FIA meldt dat er werkzaamheden rond de bochten zeven en elf zijn uitgevoerd. Charles Leclerc liep vorige week schade op omdat hij over een losgeraakte putdeksel reed.

De incidenten deden denken aan de Grote Prijs van Las Vegas vorig jaar. Toen reed Carlos Sainz tijdens de eerste training over een losliggende putdeksel waardoor zijn Ferrari beschadigd raakte. Hierdoor moest hij onderdelen van zijn wagen vervangen wat hem een gridstraf van tien plaatsen opleverde.

Welkom!

Welkom! Het nieuwe F1-seizoen staat voor de deur. De eerste training in Bahrein begint vanmiddag om 12.30 uur.