Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Veiligheidsraad vanavond bijeen over doden bij levering hulpgoederen Gaza

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • 'Meer dan 25.000 vrouwen en kinderen gedood in Gaza'
  • Zeker tientallen doden bij uitdelen hulpgoederen in Noord-Gaza
  • Hamas dreigt onderhandelingen over staakt-het-vuren te stoppen

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


Veiligheidsraad vanavond bijeen over doden in Gaza

De VN-Veiligheidsraad komt vanavond in New York achter gesloten deuren bijeen om het dodelijke incident in Gaza tijdens een levering van hulpgoederen, te bespreken. De zitting begint om 22:15 uur Nederlandse tijd en is volgens een diplomatieke bron aangevraagd door Algerije.

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN veroordeelde eerder op de dag in een verklaring het dodelijke incident. "De wanhopige burgers in Gaza hebben dringend hulp nodig, ook die in het belegerde noorden, waar de Verenigde Naties al meer dan een week geen hulp hebben kunnen bieden." Hij pleit in de verklaring voor een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren en wil dat Hamas alle gijzelaars vrijlaat.

Een overleden Palestijnse persoon wordt afgevoerd in Gaza

Defensieminister VS: minstens 25.000 vrouwen en kinderen gedood in Gaza

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Austin zijn er meer dan 25.000 vrouwen en kinderen in Gaza gedood door Israël sinds 7 oktober, de dag dat Hamas in Israël terreuraanslagen pleegde waarbij ruim 1200 mensen omkwamen, voornamelijk burgers.

Eerder vandaag meldde het Gezondheidsministerie in Gaza, dat onder controle staat van de Palestijnse militante beweging Hamas, dat het totale dodental in Gaza is opgelopen tot boven de 30.000.

Austin voegde tijdens een persbriefing toe dat hij verwacht dat bondgenoten die wapens en munitie van de VS ontvangen "daar verantwoordelijk mee omgaan".

De VS is de belangrijkste bondgenoot van Israël en de grootste wapenleverancier van het land.

Hamas dreigt onderhandelingen vrijlaten gijzelaars stop te zetten

In reactie op de gebeurtenissen bij de levering van hulpgoederen in Noord-Gaza, waarbij minstens tientallen Palestijnen om het leven zijn gekomen, dreigt Hamas onderhandelingen over het vrijlaten van gijzelaars uit Israël af te breken. "De onderhandelingen die de leiding van de beweging voert, zijn geen open proces dat ten koste gaat van het bloed van ons volk", aldus de groepering in een verklaring.

Bij het uitdelen van hulpgoederen zou het Israëlische leger het vuur hebben geopend op Palestijnen. De lezingen over wat er precies is gebeurd, lopen uiteen.

Ook de Amerikaanse president Biden zegt dat het voorval gesprekken tussen Israël en Hamas bemoeilijkt. Eerder deze week sprak Biden nog de hoop uit dat een staakt-het-vuren komende maandag in zou kunnen gaan. Daar komt hij nu op terug, maar tegen journalisten bij het Witte Huis zegt hij nog steeds hoopvol te zijn dat een staakt-het-vuren er komt.

De Palestijnse president Abbas veroordeelt "het bloedbad, aangericht door het Israëlische leger, gericht op mensen die wachtten op hulpgoederen".

Koning en koningin spreken met belangengroepen over situatie Gaza en Israël

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in de ambtswoning van de Amsterdamse burgemeester Halsema met twee Amsterdamse groepen gesproken over de situatie in Gaza en Israël. Centraal stond hoe het conflict doorwerkt in Nederland. Burgemeester Halsema was ook bij de gesprekken.

In de eerste sessie sprak het koningspaar met straatcoaches, agenten, gemeenteambtenaren en jongerenwerkers die actief zijn in Amsterdamse wijken. Zij houden nauw contact met diverse groepen in die wijken en proberen daarbij spanningen te voorkomen en te beheersen.

Daarna spraken de koning en koningin met mensen met een Palestijnse, Joodse en islamitische achtergrond uit Amsterdam over hoe de situatie in het Midden-Oosten hun dagelijks leven beïnvloedt. Ze spraken met hen over hun verdriet en angst, maar ook over "hoopvolle initiatieven om tot elkaar te komen", aldus de Rijksvoorlichtingsdienst in een persverklaring.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in gesprek over de situatie in Gaza en Israël

Israël overweegt toch toegang tot moskee Jeruzalem in te perken tijdens ramadan

Israël bekijkt nog altijd of het de toegang tot het gebied bij de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem kan inperken tijdens de ramadan. De moskee op de Tempelberg, die moslims Haram al-Sharif noemen, is de op twee na heiligste moskee ter wereld.

Rond 10 maart begint de vastenmaand. Juist in die maand bezoeken veel Palestijnen die in Israël wonen die Al-Aqsamoskee. De Israëlische minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir zei vorige week een quotum in te willen stellen voor het aantal moslims dat de het gebied mag bezoeken tijdens de Ramadan. Gisteren berichtten Israëlische media dat het Israëlische oorlogskabinet niet mee zou gaan in dit voorstel, maar vandaag zei een regeringswoordvoerder tijdens een briefing dat het onderwerp nog steeds ter discussie staat.

Ben-Gvir schreef gisteren dat het een fout zou zijn van premier Netanyahu om zijn voorstel af te wijzen en dat Israël zich zou "overgeven aan terreur" als het Palestijnen onbeperkt toegang geeft tot de moskee.

De Al-Aqsamoskee op de Tempelberg in Jeruzalem

Verschillende lezingen over 'bloedbad' bij uitdelen voedselhulp Gaza

De Palestijnse autoriteiten en het Israëlische leger geven verschillende verklaringen voor de tientallen, en mogelijk meer dan honderd doden die vanochtend zijn gevallen bij het uitdelen van hulpgoederen in het noorden van de Gazastrook.

De Palestijnse autoriteiten in Gaza en op de bezette Westelijke Jordaanoever zeggen dat het Israëlische leger de wachtende menigte bij Gaza-Stad onder vuur nam. Ook een Al Jazeera-verslaggever ter plaatse zegt dat Israëlische tanks na de eerste salvo's oprukten en over lichamen van doden en gewonden walsten.

Het Israëlische leger zegt dat een gewelddadige menigte de vrachtwagens met hulp plunderde en dat daarbij tientallen mensen onder de voet werden gelopen. Later stelde het leger deze verklaring bij en zei het dat een menigte op Israëlische militairen afkwam, die vervolgens waarschuwingsschoten losten. Daarna openden de militairen het vuur op de benen van de Palestijnen, aldus het Israëlische leger. Dat zegt dat het een onderzoek is begonnen naar het incident.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza, dat onder controle staat van Hamas, zouden meer dan 750 mensen gewond zijn geraakt. Het aantal doden en gewonden kan nog oplopen. Er zouden nog veel lichamen op de straten liggen.

Het Israëlische leger plaatste deze beelden die zouden laten zien dat de menigte de vrachtwagens bestormde:

VN-mensenrechtenchef: alle partijen pleegden oorlogsmisdaden

De Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Volker Türk, zegt dat alle partijen in de oorlog tussen Israël en Hamas oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Hij vindt dat die misdaden onderzocht moeten worden en wil dat de verantwoordelijken worden vervolgd.

Volgens hem is de blokkade en belegering van de Gazastrook door Israël een vorm van collectief straffen en kunnen die methoden zelfs worden gezien als het gebruiken van uithongering als oorlogstactiek. Zowel collectief straffen als uithongeren geldt, mits met opzet gepleegd, als oorlogsmisdaad. Ook het lukraak afvuren van projectielen op Israël door Palestijnse militanten en het vasthouden van gijzelaars uit Israël zijn volgens Türk schendingen van het oorlogsrecht.

Türk deed zijn uitspraken in de Mensenraad van de Verenigde Naties in Genève, waar hij een nieuw rapport over de Gazastrook presenteerde. Hij noemde de situatie afgrijselijk en zegt dat er sprake is van een slachting. "Er lijken geen grenzen te zitten aan de gruwelijkheden die zich voor onze ogen voltrekken in Gaza."

Hij wees daarbij op de meer dan 30.000 doden die tot vandaag zijn geteld. Het ministerie van Gezondheidszorg in Gaza heeft het dodental vanochtend op 30.035 gezet. Ruim 70.000 mensen zijn gewond geraakt.

'Tientallen doden bij Israëlische aanval op uitdelen voedsel'

Bij Israëlische aanvallen op het uitdelen van voedselhulp bij Gaza-Stad zijn volgens de Palestijnse autoriteiten zeker 77 mensen gedood. Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een bloedbad. Zeker 250 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera stonden in de vroege ochtend veel mensen te wachten op straat omdat ze hadden gehoord dat er meel uitgedeeld zou worden. Een verslaggever ter plaatse zegt dat Israëlische tanks na de eerste salvo's oprukten en over lichamen van dode en gewonde mensen walsten.

Woordvoerders van ziekenhuizen in Noord-Gaza bevestigen tegen internationale persbureaus dat ze tientallen lichamen hebben binnengekregen. Ze verwachten dat het dodental verder zal oplopen, omdat goede zorg heel moeilijk is door de ernstige tekorten aan brandstof, bloed en verpleegmiddelen.

Het Israëlische leger zegt dat het de berichten over de aanval op het hulpkonvooi onderzoekt.

Al Jazeera heeft beelden van de lichamen die op een aanhanger liggen:

'VS bezorgd over mogelijk grondoffensief Israël in Libanon'

Binnen de Amerikaanse regering nemen de zorgen toe over een mogelijk grondoffensief van Israël in Libanon, meldt CNN. Volgens de Amerikaanse nieuwszender heeft Israël nog niet definitief besloten om zijn noorderbuur binnen te vallen, maar houdt Washington er wel rekening mee dat dit in de komende maanden zal gebeuren.

Sinds de oorlog in de Gazastrook uitbrak, zijn er in het noorden van Israël ook vrijwel dagelijks beschietingen tussen militanten van Hezbollah en het Israëlische leger. Aan beide kanten van de grens zijn daarbij mensen omgekomen, merendeels Hezbollah-strijders en Libanese burgers. Tienduizenden mensen in Zuid-Libanon en Noord-Israël hebben vanwege het geweld hun huis moeten verlaten.

Dinsdag zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog dat de VS niet verwacht dat de situatie in het grensgebied verder escaleert. "Het Israëlische kabinet heeft ons ook meermaals verzekerd dat het de voorkeur geeft aan een diplomatieke oplossing."

Gezondheidsministerie: meer dan 30.000 doden in Gaza

Het aantal Palestijnen in de Gazastrook dat door het oorlogsgeweld is omgekomen, is volgens het gezondheidsministerie in Gaza opgelopen tot boven de 30.000. Vannacht zouden er zeker 79 mensen zijn gedood door Israëlische bombardementen. Zo meldt het Palestijnse persbureau Wafa zeker 25 burgerdoden bij luchtaanvallen op Nuseirat en Bureij in het midden van de Gazastrook.

Het precieze dodental volgt later vanochtend. Gisteren meldde het ministerie 29.954 doden sinds 7 oktober, de dag dat Hamas-terroristen verschillende plekken in Israël aanvielen en daar bijna 1200 mensen vermoordden. Israël begon daarop een grootschalig offensief op de Gazastrook. Het door Hamas gecontroleerde ministerie maakt in de cijfers geen onderscheid tussen strijders en burgers.

Verwoesting in het Nuseirat-kamp in het midden van de Gazastrook (28 februari)

Netanyahu: 'Constructieve ontmoeting met Kaag'

De Israëlische premier Netanyahu schrijft op X dat hij VN-gezant voor Gaza Sigrid Kaag heeft ontmoet. Wat ze precies hebben besproken en of er afspraken zijn gemaakt blijft onduidelijk.

Amnesty: blijf UNRWA steunen

Amnesty International roept de Europese Commissie op de hulp aan VN-organisatie UNRWA door te laten gaan. Het opschorten van de hulp aan de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen dupeert meer dan twee miljoen Palestijnen in de Gazastrook, schrijft secretaris-generaal Agnès Callamard.

Callamard schrijft ook dat de Gazanen slachtoffer dreigen te worden van genocide. Als Europees geld niet over de brug komt zoals gepland, dreigt de UNRWA de hulp voor Gaza helemaal te moeten staken, aldus de topvrouw van de mensenrechtenorganisatie.

Israël bracht vorige maand beschuldigingen naar buiten over twaalf medewerkers van de UNRWA over deelname aan de terreuraanslag van 7 oktober. De meeste van hen zijn ontslagen. Callamard erkent naar eigen zeggen de ernst van de aantijgingen, maar benadrukt erbij dat de UNRWA 30.000 medewerkers telt, van wie 13.000 in Gaza.

'VS overweegt droppings boven Gaza'

De Verenigde Staten bekijken de mogelijkheid om hulpgoederen te droppen boven Gaza. Het Amerikaanse nieuwsplatform Axios hoorde dat van een aantal functionarissen. "De situatie is erg slecht. Het lukt ons niet voldoende hulp via vrachtwagens binnen te krijgen, dus we zoeken naar alternatieven zoals leveringen vanuit de lucht", zegt een van hen.

In vergelijking met januari komt er deze maand veel minder hulp de Gazastrook binnen. Dat heeft er volgens Axios onder meer mee te maken dat hulporganisaties steeds directer te maken hebben met de voortdurende gevechten. Ook zou meespelen dat er vanwege de wetteloosheid in Gaza steeds vaker plunderingen plaatsvinden, waarbij het recht van de sterkste geldt.

Jordanië, in samenwerking met Egypte, Frankrijk en ook Nederland, heeft al meermaals luchtdroppingen uitgevoerd. Hulp over land kan echter een groter verschil maken, is de inschatting. Vooral in het noorden van Gaza komt nog altijd maar weinig hulp binnen.

Welkom

Welkom in het liveblog van donderdag 29 februari over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het blog van gisteren is via deze link terug te vinden.