Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Meldingen van infectieziektes in noorden van Gazastrook

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

VN-Veiligheidsraad bijeen over bescherming burgers in gewapende conflicten

Een kwart van de bevolking in de Gazastrook, ruim 576.000 mensen, is één stap verwijderd van hongersnood. Dat staat in een memo die de VN-veiligheidsraad heeft ontvangen van VN-hulporganisatie OCHA.

De Veiligheidsraad is op dit moment bijeen om te praten over bescherming van burgers in gewapende conflicten. Ook de memo van OCHA over de situatie in de Gazastrook staat op de agenda.

"Als er niets wordt gedaan, vrezen we dat grootschalige hongersnood in Gaza bijna onvermijdelijk is en dat het conflict nog veel meer slachtoffers zal maken," zegt het hoofd van de VN-hulporganisatie.

Al vóór de huidige oorlog tussen Israël en Hamas was een groot deel van de bevolking in de Gazastrook afhankelijk van voedselhulp, zegt een afgevaardigde van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP). De organisatie zag zich een week geleden genoodzaakt om de voedselhulp in het noorden van de Gazastrook op te schorten.

Als er een staakt-het-vuren komt, staat de organisatie klaar om snel uit te breiden en op te schalen, zegt de functionaris van het WFP.

Rode Halve Maan meldt honderden patiënten met infectieziektes in Jabalia

De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) zegt dat zijn vrijwilligers in Jabalia, in het noorden van de Gazastrook, honderden patiënten zien met symptomen van besmettelijke ziekten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft al meerdere keren gewaarschuwd voor de levensbedreigende gevolgen van het gebrek aan (schoon) water, voedsel en medicijnen in de Gazastrook. In december waarschuwde de organisatie dat er op termijn meer mensen zouden omkomen door infectieziektes dan door Israëlische luchtaanvallen.

Op X deelt PRCS een video van een medisch centraal punt in Jabalia:

Ook Egypte dropt hulpgoederen boven Gaza

Egypte heeft voor het eerst hulpgoederen gedropt boven Gaza, meldt de Egyptische zender Al Qahera. Egypte deed dit volgens de tv-zender in samenwerking met de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde vorige maand dat Israël er alles aan moet doen om een genocide in Gaza te voorkomen en dat het land er voor moet zorgen dat er voldoende humanitaire hulp het gebied in kan. Israël heeft inmiddels formeel gereageerd op het tussenvonnis. Het is niet bekend wat Israël heeft aangegeven te gaan doen.

Nederland voerde begin deze maand voor het eerst een luchtdropping uit boven de Gazastrook. Het ging om medische hulpgoederen en voedsel. Hoewel die hulp welkom is, is het een erg dure manier om hulpgoederen de Gazastrook in te krijgen en gaat het om relatief kleine hoeveelheden.

Langs de Egyptische grens met de Gazastrook staan honderden vrachtwagens met hulpgoederen die het gebied niet in kunnen.

Houthi's gaan voorlopig door met aanvallen schepen Rode Zee

De Houthi's stoppen voorlopig niet met hun aanvallen op schepen in de Rode Zee. Dat heeft een woordvoerder van de Jemenitische Houthi's laten weten, meldt persbureau Reuters.

"Er zullen geen operaties worden stopgezet die de Palestijnse bevolking helpen, behalve wanneer de Israëlische agressie tegen Gaza en de belegering stoppen", zei de woordvoerder. Pas als de "agressie" stopt en humanitaire hulp weer vrije toegang krijgt tot het gebied, zullen de aanvallen volgens hem worden heroverwogen.

De Houthi's hebben zich solidair verklaard met Hamas en vallen schepen aan die naar eigen zeggen banden hebben met of op weg zijn naar Israël. De afgelopen tijd vielen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in reactie daarop verschillende Houthi-doelen in Jemen aan. Afgelopen zondag deden ze dat voor de vierde keer gezamenlijk.

Hoop en scepsis over mogelijke wapenstilstand

De Amerikaanse president Biden heeft goede hoop dat er begin volgende week een wapenstilstand zal zijn tussen Israël en Hamas. Beide partijen temperen die verwachting en ook bemiddelaar Qatar meldde vandaag dat er nog geen doorbraak is bereikt in de onderhandelingen.

Demonstranten verstoren kort herdenking Van Agt met Palestijnse vlag

Bij het begin van de herdenking van de onlangs overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer heeft de voorzitter kort moeten schorsen omdat mensen op de publieke tribune de bijeenkomst verstoorden. Ze riepen leuzen en ontvouwden de Palestijnse vlag. Van Agt zette zich jarenlang in voor de Palestijnse zaak.

De demonstranten werden van de tribune verwijderd, omdat het niet is toegestaan dat het publiek in de Tweede Kamer zich met de vergadering bemoeit of die verstoort. Daarna kon de herdenking alsnog beginnen. Zowel voorzitter Bosma als demissionair premier Rutte haalden herinneringen op aan Van Agt. Bosma noemde hem "een politiek icoon". Rutte roemde het speelse karakter van zijn verre voorganger. "Hij was de ultieme homo ludens, de spelende mens die het leven als een spel ziet."

Herdenking Van Agt kort verstoord

Qatar: geen doorbraak in overleg Israël en Hamas

Bemiddelaar Qatar zegt dat er nog geen doorbraak te melden is in het overleg over een nieuw staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlande Zaken van Qatar zegt wel optimistisch te zijn, maar benadrukt dat er nog altijd geen deal ligt.

Qatar stelt zijn "uiterste best" te doen om het voorstel, zoals dat bij onderhandelingen in Parijs is opgesteld, door zowel de Palestijnse terreurbeweging Hamas als Israël te laten aanvaarden. De woordvoerder wilde niet ingaan op de uitspraken van de Amerikaanse president Biden over het spoedig ingaan van een staakt-het-vuren. Ook Hamas reageerde terughoudend op die uitspraken.

Bij een recent overleg in Parijs tussen Egypte, Israël, Qatar en de Verenigde Staten is een ontwerpvoorstel opgesteld. Vanochtend deelde persbureau Reuters daar verschillende details van. Zo zou het voorstel uitgaan van een periode van veertig dagen voor het staakt-het-vuren en bevat het voorstel de toezegging van Israël om dagelijks vijfhonderd vrachtwagens met hulpgoederen de Gazastrook in te laten.

Honger in noorden Gaza

Terwijl de hele wereld kijkt naar het zuiden van Gaza, waar een grondoffensief op Rafah dreigt, volstrekt zich in het noorden van Gaza een andere ramp: hongersnood. Volgens de VN wonen er zo'n 300.000 mensen die afhankelijk zijn van voedselhulp, maar komt deze maar mondjesmaat binnen. De honger neemt ondertussen alleen maar toe.

Honger in noorden van Gaza: 'Mijn kinderen kunnen beter dood zijn'

Hamas: 'Uitspraken Biden zijn prematuur'

Volgens een vertegenwoordiger van de Palestijnse terreurbeweging Hamas zijn de uitspraken van de Amerikaanse president Biden over een staakt-het-vuren "prematuur". Dat meldt persbureau Reuters, dat met een van de vertegenwoordigers heeft gesproken.

Volgens Hamas komen de uitspraken van Biden niet overeen met de "situatie op de grond" en zijn er nog "grote stappen te overbruggen" voor er daadwerkelijk een staakt-het-vuren kan komen.

Tot nu toe heeft Hamas steeds gezegd dat het Israëlische leger zich definitief moet terugtrekken uit Gaza, alleen dan zouden alle gijzelaars vrijkomen.

Leven in Gaza

  • AFP
    Een jong kind zit tussen het puin van verwoeste gebouwen (Foto: 26 februari 2024)
  • AFP
    Bij de plaats Rafah, in het zuiden van Gaza, wordt groente en fruit verkocht (Foto: 26 februari 2024)
  • EPA
    In het zuiden van Gaza, bij het vluchtelingenkamp Al Nuseirat, gaat het vervoer per ezel en wagen (Foto: 25 februari 2024)
  • AFP
    In het noorden van Gaza staan Palestijnen in de rij voor iets te eten (Foto: 26 Februari 2024)
  • AFP
    Twee jongens op een fiets passeren een gigantische afvalberg in Gaza-Stad (Foto: 24 februari 2024)

'Hamas krijgt voorstel met staakt-het-vuren voor 40 dagen'

Er is voor het eerst meer informatie naar buiten gekomen over de deal die in de maak is voor een staakt-het-vuren in Gaza. Hamas heeft een concept gekregen als gevolg van de vredesbesprekingen in Parijs. Daar praten Israël, de VS, Egypte en Qatar over hoe het akkoord er uit moet zien.

In het voorstel is een volledige gevechtspauze van 40 dagen opgenomen. Ook moet er een ruil plaatsvinden van Palestijnse gevangenen met Israëlische gijzelaars met een verhouding van 10 tot 1. Dat zegt een bron dicht bij de onderhandelingen tegen persbureau Reuters.

Volgens de conceptovereenkomst van het staakt-het-vuren zouden ziekenhuizen en bakkerijen herbouwd moeten worden. Ook zouden er elke dag 500 vrachtwagens met hulpgoederen toegelaten worden, meldt de bron. Dat staat gelijk aan het aantal hulpkonvooien dat voor 7 oktober het gebied per dag binnenkwam. Volgens de VN-hulporganisatie OCHA zijn er in de maand januari gemiddeld zo'n 140 vrachtwagens per dag de Gazastrook binnengekomen.

Biden: 'Hopelijk over een week wapenstilstand'

De Amerikaanse president Biden zegt goede hoop te hebben dat er begin volgende week een wapenstilstand van kracht kan worden tussen Israël en Hamas. Na een tv-optreden in New York zei hij tegen journalisten dat "mijn nationale veiligheidsadviseur zegt dat we dicht bij een wapenstilstand zijn, maar we zijn er nog niet. Ik hoop dat ze er in het weekend uit zijn, en dat we maandag een wapenstilstand hebben."

Onderhandelaars van Hamas en Israël praten al een tijd over een wapenstilstand van enkele weken, waarin een deel van de resterende gijzelaars vrijgelaten zou worden door Hamas, in ruil voor honderden gevangengenomen Palestijnen. Ook zouden in deze periode dagelijks honderden vrachtwagens met hulpgoederen Gaza in moeten rijden, om de ergste nood daar te lenigen.

Volgens betrokkenen voelen de onderhandelaars druk om een akkoord te bereiken voor het begin van de islamitische vastenmaand ramadan, rond 10 maart.

Biden deed de uitspraken terwijl hij een ijsje at met tv-komiek Seth Meyers:

Biden: 'Hopelijk maandag een wapenstilstand'

Leger VS: kruisraketten, vliegende en varende drones van Houthi's onderschept

Het Amerikaanse leger heeft drie varende drones, twee kruisraketten en een vliegende drone vernietigd, die een "onmiddellijk gevaar vormden" voor koopvaardijschepen in de Rode Zee. Volgens het leger werden de wapens bediend door de Houthi-militie, die een deel van Jemen in handen heeft. De Houthi's zijn bondgenoten van Iran en Hamas, en vallen al maanden schepen in de Rode Zee aan.

Het Amerikaanse leger brengt vrijwel dagelijks updates zoals deze uit, zonder noemenswaardige afname in het aantal aanvallen vanuit Jemen:

Israël reageert vlak voor deadline op vonnis Internationaal Gerechtshof

De Israëlische regering heeft formeel gereageerd op het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat oordeelde vorige maand dat Israël er alles aan moet doen om genocide te voorkomen in Gaza, en dat Israël er voor moet zorgen dat er voldoende humanitaire hulp het gebied in kan.

Het land moest uiterlijk op maandag aan het Hof laten weten wat het ging doen om zich aan dat vonnis te houden, en heeft dat enkele uren voor de deadline ook gedaan.

Over de inhoud van het rapport heeft de Israëlische regering zich niet uitgelaten, het is dan ook niet duidelijk hoe het land zich precies aan het vonnis wil houden.

Hezbollah: zestig raketten afgevuurd op Israëlische basis

Hezbollah zegt dat het zestig raketten heeft afgevuurd op een Israëlische militaire basis op de Golanhoogten. Volgens de militante groepering in Libanon is het een vergeldingsactie voor twee Israëlische luchtaanvallen maandag rond de stad Baalbek, ver op Libanees grondgebied. Bij die Israëlische aanvallen zouden twee Hezbollah-strijders zijn gedood.

Er zijn tot nu toe geen berichten over gewonden op of in de buurt van de Israëlische basis.

Raketten worden afgevuurd vanuit het zuiden van Libanon, gezien vanaf de Israëlische grens

Welkom

Welkom in het liveblog van dinsdag 27 januari over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.