Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

'Israëlische leger weg uit Nasserziekenhuis, maar nog wel op terrein'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • 'Israëlische leger weg uit Nasserziekenhuis, maar nog wel op terrein'
  • Eén dode en vijf gewonden bij aanslag checkpoint Westoever.
  • Israël onderschept mogelijke Houthi-raket bij havenstad Eilat.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

'Israëlische troepen vallen opnieuw Nasserziekenhuis binnen'

Het aan Hamas gelieerde ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat Israëlische troepen opnieuw een inval in het Nasser-ziekenhuis hebben uitgevoerd. Het ministerie van Volksgezondheid beweerde juist eerder dat Israël zich uit de faciliteit had teruggetrokken.

Maar de laatste update suggereert dat er nog steeds een Israëlische militaire aanwezigheid in het ziekenhuis is. Verdere details over de mogelijke inval zijn niet bekendgemaakt.

'Israëlische leger weg uit Nasserziekenhuis, maar nog wel op terrein'

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza heeft het Israëlische leger zich teruggetrokken uit het Nasserziekenhuis. De door Hamas aangestuurde autoriteiten zeggen dat Israëlische militairen nog wel actief zijn op ziekenhuisterrein.

Er zijn tegenstrijdige berichten over de situatie ter plekke. Het Israëlische leger zegt dat de operatie bij het ziekenhuis een paar dagen geleden is afgerond.

In de omgeving van het op een na grootste ziekenhuis in de Gazastrook is de afgelopen tijd zeer zwaar gevochten. Daarbij zijn volgens hulpdiensten meerdere patiënten en artsen gedood. Vorige week viel het Israëlische leger het ziekenhuis in Khan Younis binnen. Er werd gezegd dat er terroristen actief waren en dat er vermoedelijk lichamen van Israëlische gijzelaars lagen.

Na de inval brak chaos uit in het ziekenhuis, waar ook vluchtelingen schuilen. Zeker dertien patiënten zijn gestorven door gebrek aan zuurstof, zegt het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid. Volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn inmiddels vijftig patiënten geëvacueerd uit het ziekenhuis. Er zouden nog 140 patiënten binnen zijn.

Israëlische militairen in de omgeving van het Nasserziekenhuis, foto van 19 februari

Geen 'plan B' als landen financiële steun aan UNRWA niet hervatten

Als landen die de financiering van hulporganisatie UNRWA hebben ingetrokken niet terugkomen van die beslissing, dan heeft de VN-organisatie na maart geen 'plan B'. Dat zegt het hoofd van de Libanese vestiging, Dorothee Klaus.

Vorige maand schortten zestien landen, waaronder Nederland, steun aan de organisatie op. Dat gebeurde nadat UNRWA-chef Philippe Lazzarani een onderzoek had aangekondigd naar mogelijke betrokkenheid van meerdere medewerkers van de organisatie bij de Hamas-aanval op 7 oktober.

Het onderzoek zou binnen over een paar weken afgerond moeten zijn.

"We hopen dat zo veel mogelijk donateurs laten weten dat ze de bevriezing van financiering heroverwegen, hopelijk op zo'n manier dat we geen cashflowproblemen hebben en de diensten ononderbroken kunnen doorgaan", aldus Klaus.

De UNRWA is een hulporganisatie van de Verenigde Naties die zich richt op Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. Het hoofd van de Libanese vestiging zegt nu al problemen te hebben met het bieden van financiële hulp aan Palestijnse vluchtelingen in Libanon.

Israël wil 'proefmaatschappij' opzetten in Gaza als test voor na de oorlog

Israël gaat op zoek naar Palestijnen die niet gelieerd zijn aan Hamas om civiele zaken te regelen in delen van Gaza. Dit is bedoeld als proef voor een mogelijk naoorlogs bestuur, zegt een Israëlische functionaris tegen persbureau Reuters.

Hamas zegt dat het plan effectief een Israëlische herbezetting van Gaza zou betekenen en dat het gedoemd is te mislukken.

De functionaris, die anoniem blijft maar volgens Reuters een hoge positie binnen de Israëlische overheid bekleedt, zegt dat de 'humanitaire gebieden' op plekken moeten komen waar Hamas is verdreven. Het succes van de proef zou afhangen van het einddoel van Israël: het vernietigen van Hamas.

"We zijn op zoek naar de juiste mensen die we op de plekken kunnen zetten", aldus de bron. "Dit zal tijd nodig hebben, want niemand zal naar voren stappen als ze denken dat Hamas een kogel door hun hoofd zal schieten."

Israël zou de wijk Zeitoun in Gaza Stad op het oog hebben als een van de plekken waar de proef wordt uitgevoerd, meldt de Israëlische zender Channel 12. Het Israëlische leger zal worden ingezet om het gebied te beschermen.

Hamas-functionaris Sami Abu Zuhri zegt tegen Reuters "ervan overtuigd te zijn" dat het project zinloos is en dat het nooit zal slagen.

Hamas prijst aanslag Westoever: 'Logische reactie op oorlog'

Hamas prijst de aanslag van Palestijnen op een checkpoint tussen Jeruzalem en een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. In een verklaring noemt de terroristische beweging de aanslag een "logische reactie op de bloedbaden en misdaden in de Gazastrook en de Westoever".

Vanochtend openden drie Palestijnen het vuur op mensen die bij een checkpoint op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever in de file stonden om Jeruzalem in te gaan. Twee van de drie mannen zijn doodgeschoten, de derde is opgepakt. Het is onduidelijk of de mannen handelden in naam van Hamas, dat de verantwoordelijkheid voor de aanslag ook niet heeft opgeëist.

De Israëlische ultranationalistische veiligheidsminister Ben-Gvir, zelf kolonist, bezocht het checkpoint na de aanslag en riep op tot meer wegblokkades voor Palestijnen. "Het recht op leven voor de joodse bewoners is belangrijker dan het recht op bewegingsvrijheid van de Palestijnse inwoners." De minister zegt ook dat hij wapens zal blijven uitdelen aan Israëlische kolonisten op de Westoever.

De Israëlische minister van Financiën en kolonist Smotrich roept premier Netanyahu op direct toestemming te geven voor het bouwen van meer huizen voor kolonisten op de Westoever. "Onze vijanden weten dat aanvallen op ons zullen leiden tot meer bouwprojecten en meer controle in het hele land."

Ambulancebroeders tillen het lichaam van een gedode Israëliër in een lijkwagen

Aanval op schip ten zuidoosten van Jemen

Ten zuidoosten van de Jemenitische havenstad Aden zijn twee raketten afgevuurd op een vrachtschip. Door de aanval is brand ontstaan aan boord, meldt het Britse maritieme agentschap UKMTO.

Het schip vaart onder de vlag van Palau, een eilandenstaat in de Grote Oceaan, maar de eigenaar is Brits. Het schip was vanuit Thailand onderweg naar Egypte. Wat er aan boord is, is onbekend.

De Houthi's in Jemen nemen vrijwel dagelijks schepen rond Jemen onder vuur. Een internationale coalitie onder leiding van de VS voert als reactie aanvallen uit op Houthi-doelen. Maandag besloten de 27 EU-landen dat er ook een Europese maritieme missie naar de regio komt om de scheepvaart te beschermen.

Roep om vertrek Britse parlementsvoorzitter om Gazadebat

De positie van de Britse Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle staat onder druk na een chaotisch verlopen debat over een wapenstilstand in de Gazastrook. Britse media berichten dat tientallen parlementariërs het vertrouwen in de voorzitter hebben opgezegd. Het voormalige Labourlid heeft zijn excuses aangeboden.

De ophef ontstond toen oppositiepartij SNP gisteren aan de beurt was om moties in te dienen. De Schotse partij wilde een stemming over een oproep voor een onmiddellijke wapenstilstand in Gaza. Het is gebruikelijk dat parlementsleden vervolgens eerst over die motie debatteren en stemmen, maar Hoyle brak met de traditie door het parlement eerst te laten stemmen over een amendement van Labour over het SNP-voorstel. Critici vonden dat de 'speaker' zijn voormalige partij voortrok. Politici van de regerende Conservatieve Partij en de SNP verlieten woedend de zaal.

Britse media schrijven dat tot dusver 33 parlementariërs het vertrouwen in Hoyle hebben opgezegd. Dat zijn er te weinig om hem weg te sturen, maar volgens de nieuwszender bestaat de kans dat zich de komende dagen meer critici aansluiten.

Twee schutters aanslag checkpoint doodgeschoten, derde gewond

Twee mannen die een aanslag zouden hebben gepleegd bij een controlepost in de buurt van Jeruzalem zijn doodgeschoten, bevestigt de politie. Een derde verdachte is neergeschoten, maar nog in leven.

Vanochtend openden Palestijnse schutters het vuur op mensen die bij een checkpoint op de Westelijke Jordaanoever in de file stonden om Jeruzalem in te gaan. Daarbij is een dode gevallen en zijn vijf mensen gewond geraakt. Twee van hen zijn zwaargewond.

De schutters zouden automatische wapens hebben gebruikt. De Israëlische krant Haaretz schrijft dat de politie ook een granaat en munitie in de auto van een van de aanslagplegers heeft gevonden. De Israëlische politie denkt dat het een vooraf geplande aanval was.

Twee aanslagplegers waren broers uit Bethlehem, schrijft Haaretz.

Beelden van hulpverleners na de aanslag

Dode en gewonden bij aanslag checkpoint Westoever

Israël onderschept mogelijke Houthi-raket bij havenstad Eilat

Israël heeft een mogelijke raketaanval van Houthi's voorkomen bij de zuidelijke havenstad Eilat. De Israëlische autoriteiten melden dat het luchtafweersysteem een projectiel uit de lucht heeft geschoten.

Het luchtalarm klonk vanochtend in Eilat. Op sociale media zijn videobeelden te zien van wat lijkt op een onderschepping in de lucht.

Het afweersysteem "heeft succesvol een aanval voorkomen die uit de richting van de Rode Zee kwam en onderweg was naar Israël", aldus het Israëlische leger. "Het projectiel is Israëls grondgebied niet binnengekomen en vormde geen bedreiging voor burgers."

De Houthi's hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval nog niet opgeëist, maar het zou niet de eerste keer zijn dat zij raketten afvuren op de uiterst zuidelijke havenstad. Geen van de aanvallen heeft Israël daadwerkelijk geraakt.

'Dode en gewonden bij aanslag checkpoint Westoever'

Bij een aanslag op een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever zijn meerdere mensen gewond geraakt. De Israëlische kranten Haaretz en The Times of Israel schrijven over vijf gewonden en een dode. Persbureau Reuters heeft het over zes gewonden.

De schietpartij was bij een checkpoint in de nederzetting Ma'ale Adumim, ten oosten van Jeruzalem.

The Times of Israel schrijft dat drie Palestijnse schutters het vuur openden op Israëliërs die bij het checkpoint in de file stonden om Jeruzalem in te gaan. Ze zouden daarbij automatische wapens hebben gebruikt. Twee van de drie zouden zijn uitgeschakeld bij het checkpoint. Een derde sloeg op de vlucht, maar werd later ook neergeschoten na een politieachtervolging.

Groot-Brittannië dropt goederen boven Noord-Gaza

Groot-Brittannië heeft voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog hulpgoederen in Gaza gedropt. Het gaat om vier ton aan spullen, waaronder medicijnen, voedsel en brandstof die boven Gaza gedropt werden vanuit een vliegtuig van de Jordaanse luchtmacht.

De pakketten zweefden aan parachutes naar het Tal Al-Hawa-ziekenhuis in het noorden van Gaza. Het noorden van Gaza is door de grote verwoestingen na vijf maanden oorlog over land nauwelijks meer te bereiken. Volgens de Jordaanse bemanning van het toestel landden de spullen precies op het vooraf bepaalde doel.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken sloot eerder deze week een deal met Jordanië, waardoor er voor ruim 1,15 miljoen euro aan Britse hulp naar Gaza kan worden gestuurd met behulp van de Jordaanse luchtmacht. Na de dropping zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron: "Duizenden patiënten zullen hiervan profiteren en de brandstof zal dit belangrijke ziekenhuis in staat stellen door te gaan met het redden van levens."

Bekijk hieronder een filmpje van de dropping van de hulpgoederen.

VN-commissie: Israël moet hulp aan Gaza makkelijker maken

De VN-commissie die de samenwerking verzorgt tussen humanitaire organisaties binnen en buiten de VN, heeft Israël opgeroepen zijn "wettelijke verplichting" na te komen om voedsel en medische voorraden aan Gaza te leveren en hulpoperaties te vergemakkelijken.

Israël heeft de levering van hulp aan Gaza grotendeels geblokkeerd en heeft humanitaire konvooien onder vuur genomen, ook al dreigt er een hongersnood in de Gazastrook, stelt het Inter-Agency Standing Committee (IASC) van de VN.

De commissie zegt op X dat er aan tien eisen moet worden voldaan om essentiële hulp te kunnen bieden aan Gaza. Die eisen zijn onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren, veiligheidsgaranties voor de hulpverlening, het herstel van de steun aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) en de vrijlating van de resterende gevangenen in Gaza.

Ziekenhuis in Khan Younis verplaatst patiënten vanwege gebrek aan water en elektriciteit

Het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis ziet zich genoodzaakt om patiënten over te plaatsen naar andere ziekenhuizen omdat er geen water en elektriciteit meer zijn in het ziekenhuis.

Vandaag was de derde dag op rij dat het ziekenhuis patiënten overbracht naar andere locaties.

In de video hieronder is te zien hoe de patiënten worden geëvacueerd:

Ziekenhuis Khan Younis evacueert patiënten: 'Het is niet veilig om daar te blijven'

Vorige week viel het Israëlische leger het ziekenhuis in Khan Younis binnen. Het leger zei aanwijzingen te hebben dat er lichamen van Israëlische gijzelaars in het gebouw lagen.

Na het binnendringen van het Israëlische leger ontstond chaos in het ziekenhuis, omdat de stroom uitviel als gevolg van het inval. Volgens het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid, dat onder controle staat van terreurorganisatie Hamas, zijn daardoor vijf mensen omgekomen die afhankelijk waren van beademing.

Welkom

Welkom in het liveblog over de situatie in het Midden-Oosten van donderdag 22 februari. Het liveblog van gisteren kan je hier teruglezen.