voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

PSV ook na 22 duels nog ongeslagen • Vroege rode kaart Heracles bepaalde de wedstrijd

Dit was ons blog over het aanstaande voetbalweekend, met vanavond de koploper van de eredivisie in actie:

  • PSV - Heracles: 2-0
liveblog gesloten

Tot morgen!

We sluiten het blog af met de stand en het programma voor de rest van het eredivisieweekend.

PSV-HER | 90+3' Afgelopen, PSV wint!

Het zit erop: PSV blijft ook na 22 eredivisieduels ongeslagen. De rode kaart voor Limbombe tekende de wedstrijd, die eindigt in 2-0.

PSV-HER | 85' Lozano gewisseld

Bosz voert zijn vijfde en laatste wissel door. Sambo komt voor Lozano.

Het lijkt erop dat PSV helemaal ongeschonden uit deze strijd gaat komen en met een fitte ploeg tegen Dortmund zal aantreden.

Saibari, die met lichte rugklachten kampt, kon de hele wedstrijd op de bank blijven.

PSV-HER | 75' De Jong op de lat

Aan de andere kant geen paal, maar lat. De Jong wint maar weer eens een kopduel, maar scoort dus net niet zijn tweede van de avond.

Een kopbal van Pepi werd iets daar voor gekeerd door Brouwer.

Veerman en De Jong worden zo vervangen door Obispo en Van Aanholt.

PSV-HER | 73' Engels raakt de paal

Zo dan! Uit het niets komt Heracles bijna op 2-1. Invaller Engels dribbelt door de zestien en schiet op de paal.

PSV-HER | 67' Pepi is gretig

In het eerste eredivisieduel dat hij voor PSV in de basis begint, laat Pepi zien dat hij heel graag wil scoren. De Amerikaan werkt zich een slag in de rondte.

Bij het afronden ging het alleen steeds net mis en het was voor Pepi jammer dat hij bij zijn kopgoal buitenspel stond.

PSV-HER | 60' Wissels PSV

De blik kan eigenlijk al wel op dinsdag, op de wedstrijd tegen Dortmund. Bosz haalt Dest en Tillman eraf en geeft speeltijd aan Babadi en Mauro Júnior.

PSV-HER | 56' Doelpunt PSV!

De tweede PSV-goal is een feit. Boscagli zet een één-tweetje op met Tillman en rond vervolgens goed af.

Daar kon zelfs keeper Brouwer niets tegen doen.

PSV - Heracles: 2-0

PSV-HER | 51' Pepi buitenspel

Pepi kopt raak, maar stond een metertje buitenspel. In de eerste minuten speelt PSV met Heracles.

Brouwer heeft alweer drie reddingen moeten verrichten, maar dat kun je aan hem vanavond wel toevertrouwen.

PSV-HER | 46' Tweede helft begonnen, twee wissels Heracles

Jetro Willems komt erin bij Heracles en wordt toegezongen door het PSV-publiek. Als jonge speler brak de linksback bij PSV door.

Ook Marko Vejinovis erbij gekomen. Bruijn en Hrustic zijn eruit.

PSV-HER | 45+5' Rust

Dat was de eerste helft. De vroege rode kaart voor Limbombe en de goal van De Jong waren de opvallendste momenten.

PSV-HER | 45' Teken van leven Heracles

Omdat PSV de tweede nog niet maken, zit er nog altijd een wondertje in voor Heracles. In de laatste minuten stoomden de bezoekers twee keer aardig op.

Het leverde een klein kopkansje voor Hornkamp op.

Van de Looi coacht zijn spelers

PSV-HER | 39' Beetje gezapig

De wedstrijd is er niet leuker op geworden, die snelle rode kaart van Limbombe. Na de 1-0 voelt het bijna alsof de wedstrijd al beslist is.

Het kabbelt allemaal een beetje voort. Veerman en Tillman kregen zojuist nog wel aardige kansen, maar Brouwer lag weer dwars.

PSV-HER | 32' Goede actie Veerman

Veerman combineert en dribbelt de zestien in en haalt uit. Brouwer redt in de verre hoek.

Vorige week stond Veerman na een stevige blessure eindelijk weer eens in de basis, uit tegen Volendam. Vanavond kan hij wedstrijdritme opdoen voor het tweeluik met Dortmund.

PSV-HER | 24' Mooie redding Brouwer

Bijna stond het al 2-0. De Jong kopte de bal richting de verre bovenhoek, maar keeper Brouwer tikte die daar knap weg.

Dit lijkt een hele ontspannen avondje te worden voor PSV.

PSV-HER | 19' Doelpunt PSV!

Daar is De Jong! Hij kopt een goede voorzet van Veerman de lange hoek in.

Het is zijn negentiende van het seizoen.

PSV-HER | 13' Rood voor Limbombe!

Oef, een harde charge van Limbombe levert hem rood op. De Heracles-aanvaller kwam met zijn noppen vol op de enkel van De Jong, die even pijn heeft maar door kan.

Dit is wel een opsteker voor PSV.

PSV-HER | 6' PSV aan de bal

De eerste minuten zijn zoals je ze verwacht had: PSV aan de bal en Heracles in de verdediging.

Kansen leverde het nog niet op.

PSV-HER | 1' Begonnen!

De 22ste speelronde is afgetrapt. In Eindhoven is PSV begonnen tegen Heracles.

Lozano speelt vanaf rechts, Saibari uit voorzorg wissel

Bij ESPN gaf Peter Bosz wat meer duidelijkheid over hoe de aanval straks staat. Hirving Lozano speelt aan de rechterkant.

Luuk de Jong staat in de spits en wordt daarbij geassisteerd door Pepi, die iets meer aan de linkerkant zal staan.

Ismael Saibari zit op de bank omdat hij lichte rugklachten heeft.

Hornkamp in topvorm

Jizz Hornkamp lag er de eerste seizoenshelft uit met een blessure, maar is helemaal terug. De spits scoorde in de vijf wedstrijden die hij na de winter speelde al zes doelpunten.

Hornkamp scoorde ook tegen Ajax

PSV-HER | Pepi en Tillman in basis

Ricardo Pepi start zo in de basis tegen Heracles. De aanvaller vervangt Johan Bakayoko, die ziek is en niet bij de selectie van trainer Peter Bosz zit.

Pepi vormt een aanval met Luuk de Jong en Hirving Lozano. Malik Tillman krijgt op het middenveld de voorkeur boven Ismael Saibari. Joey Veerman en Jerdy Schouten zijn de andere middenvelders van PSV voor het duel met Heracles Almelo.

PSV voor het eerst in jaren weer op vrijdagavond

Nu we het toch over PSV hebben, de Eindhovenaren spelen vanavond voor het eerst in meer dan vijf jaar een vrijdagavondwedstrijd in de eredivisie.

Voorheen kwamen alle eredivisieclubs elk seizoen aan de beurt voor een duel op de vrijdag, maar dat is al een aantal jaar niet meer aan de orde. Zo was de laatste wedstrijd van PSV op vrijdag in december 2018.

Dat de ploeg van Peter Bosz dit eredivisieweekend aftrapt, is met het oog op extra rust richting het Champions League-duel met Borussia Dortmund (dinsdag, 21.00 uur). Om diezelfde reden speelden PSV en Feyenoord eerder dit seizoen ook al eens eredivisiewedstrijden op een donderdag.

Haller mist dubbele ontmoeting met PSV

Ruim twee uur voor de aftrap van de wedstrijd tegen Heracles is er al goed nieuws voor PSV. Borussia Dortmund-spits Sébastien Haller mist de dubbele ontmoeting met de Eindhovenaren in de Champions League.

De oud-spits van Ajax komt voorlopig niet in actie voor zijn club door een enkelblessure.

Berghuis vraagteken

Steven Berghuis is een twijfelgeval bij Ajax voor het treffen met NEC zondag (14.30 uur). De aanvaller kwam niet ongeschonden uit het Europese duel met Bodø/Glimt, waarin hij in de 97ste minuut de stand gelijktrok (2-2). Wat hij precies mankeert, is niet duidelijk.

Naast Berghuis hadden ook Brian Brobbey, Jordan Henderson en de uit voorzorg gewisselde Devyne Rensch last van pijntjes. "Brobbey, Henderson en Berghuis hadden ook last. Steven is denk ik wel een twijfelgeval voor zondag", aldus trainer John van 't Schip op de clubsite.

Steven Berghuis

Sturing over degradatiekraker

Hekkensluiter Vitesse verkeert in zwaar weer. Niet alleen op het veld, maar ook zeker daarbuiten. Over de overnameperikelen beantwoordt Sturing geen vragen, wel over de degradatiekaker tegen FC Volendam (zondag, 14.30 uur).

De clubman spreekt over "de angst dat het vertrouwen afbrokkelt" en "als je wat wil, moet je gewoon winnen van Volendam. Daar doen we alles aan."

Sturing: 'Als Vitesse wat wil, moeten we winnen van Volendam'

Utrecht-keeper Barkas ontbreekt ook tegen Twente

FC Utrecht kan zondag in de uitwedstrijd tegen FC Twente niet beschikken over Vasilis Barkas, meldt RTV Utrecht. De doelman kampt nog altijd met een bovenbeenblessure. Waarschijnlijk mist de Griek ook de thuiswedstrijd tegen Heracles, volgende week vrijdag.

"Het is ernstiger dan we in eerste instantie dachten", zegt trainer Ron Jans over de doelman, die zijn blessure opliep in de wedstrijd tegen Volendam. Tegen Fortuna Sittard werd hij afgelopen zondag vervangen door Matthijs Branderhorst. Met hem onder de lat hield FC Utrecht voor het eerst dit seizoen de '0' in een thuiswedstrijd.

Blessure Bayern-back Boey

Winteraanwinst Sacha Boey is door een scheurtje in de hamstring in ieder geval 'enkele weken' uitgeschakeld, meldt Bayern München. De verdediger was met zijn overstap van Galatasaray naar München voor zo'n dertig miljoen euro een van de duurste transfers van de afgelopen winter.

De club uit Beieren zit in een moeilijke fase. Vorig weekend verloor Bayern, met Boey in de basis, met 3-0 van koploper Bayer Leverkusen. Woensdag verloren de Duitsers ook in de Champions League (1-0 bij Lazio).

Naast Boey zijn ook Kingsley Coman, Serge Gnabry, Alphonso Davies en Konrad Laimer geblesseerd.

Schöne fit voor Ajax - NEC

Lasse Schöne

Lasse Schöne keert met NEC terug in de Johan Cruijff Arena. De middenvelder kwam dit kalenderjaar vanwege een hamstringblessure nog niet in actie voor de Nijmegenaren, maar zit voor de wedstrijd van zondag in de wedstrijdselectie, meldt Omroep Gelderland.

De Deen maakte in 2012 de overstap van NEC naar Ajax, waar hij zeven seizoenen speelde. Waarschijnlijk begint de aanvoerder van NEC zondag wel op de bank tegen Ajax.

Reserveaanvoerder Bram Nuytinck is er niet bij, de verdediger raakte afgelopen week op de training van NEC geblesseerd.

Einde tijdperk Modric in Madrid aanstaande

Met een aflopend contract lijkt het uitermate succesvolle huwelijk tussen Luka Modric en Real Madrid op zijn eind te lopen. Volgens diverse Spaanse media zijn er in de Spaanse hoofdstad geen plannen de Kroaat langer aan de club te binden.

Modric won met Madrid in twaalf jaar tijd onder meer drie landstitels, vijf keer de Champions League en vijfmaal het WK voor clubs. In 2018 werd hij verkozen tot Europees en wereldvoetballer van het jaar en won hij de Ballon d'Or.

De sierlijke middenvelder staat op zijn 38ste nog vaak in de basis, regelmatig als aanvoerder. In recente topduels tegen Atlético Madrid en Girona begon hij echter op de bank. In de Champions League-wedstrijd bij RB Leipzig (0-1) kwam Modric zelfs helemaal niet in actie.

Volgens onder andere Mundo Deportivo een teken dat zijn tijd er na dit jaar op zit in Madrid. Modric wordt al in verband gebracht met een mogelijke overstap naar de Verenigde Staten of Saudi-Arabië.

Luka Modric

Alle PSV'ers in het rood? Bosz: 'Interesseert me echt geen bal'

PSV-fans kijken al reikhalzend uit naar de achtste finale in de Champions League van komende dinsdag. Zelfs het socialmediateam van de Eindhovense club plaatste deze week al een oproep om met alle supporters in het rood te komen bij de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund.

Voor trainer Peter Bosz kwam die oproep duidelijk te vroeg.

"Het interesseert me echt geen bal", was Bosz fel toen hij geconfronteerd werd met de oproep, meldt Omroep Brabant. De trainer wilde er niks van weten en wilde eigenlijk alleen praten over Heracles. "Ik heb er binnen de selectie ook nog niemand over gehoord. Voor ons telt alleen Heracles."

"Heracles is ook gewoon een heel belangrijke wedstrijd als je kampioen wil worden. Je hoort wel eens: 'Het is maar de eredivisie', maar het is niet makkelijk om gefocust te blijven."

Toch is Bosz niet doof voor verhalen over een mogelijke onderschatting van de club uit Almelo. "Natuurlijk ligt dat op de loer. Maar dat moeten wij als staf voorkomen. Gelukkig krijgen we daarbij ook de hulp van wat ervaren spelers in de groep. Dat we nog ongeslagen zijn in de competitie is echt iets wat nog leeft."

Guus Til, Noa lang en Armel Bella-Kotchap ontbreken vanavond bij PSV voor het treffen met Heracles.

Ajacied Van den Boomen kan 'half uurtje, misschien 45 minuten' spelen

Branco van den Boomen luisterde zijn rentree bij Ajax donderdagavond op met een doelpunt tegen Bodø/Glimt (2-2). De middenvelder denkt zondag tegen NEC ook weer te kunnen spelen. "Ik heb er lang uit gelegen", weet de middenvelder. "Ik denk dat een half uurtje of misschien 45 minuten wel moet kunnen."

Van den Boomen werd in november geopereerd aan een knie en speelde donderdag de laatste twintig minuten mee in het Conference League-duel. Een fitte Van den Boomen is een kandidaat voor een basisplaats naast Jordan Henderson op het middenveld van Ajax.

Ajax moet nog even afwachten hoelang Devyne Rensch tegen NEC kan spelen. De geblesseerde aanvoerder Steven Bergwijn is pas volgende maand weer inzetbaar voor Ajax

Branco van den Boomen (r) en Jordan Henderson

Van de Looi wil met Heracles 'waardige tegenstander' zijn voor PSV

Trainer Erwin van de Looi heeft de taak om Heracles Almelo in de eredivisie te houden. In zijn eerste vijf wedstrijden pakten de Heraclieden zeven punten, best oké, vindt Van de Looi.

De uitwedstrijd vanavond in Eindhoven is niet een duel waarin punten gehaald moeten worden. Maar geloof is er wel.

"Ik kan me voorstellen dat PSV in het achterhoofd bezig is met de wedstrijd van dinsdag", zegt de trainer, doelend op het Champions League-treffen van de Eindhovenaren met Borussia Dortmund. En dus gaat het er volgens hem om: "Met welke houding en met welk geloof we het veld op stappen, om te laten zien dat we een waardige tegenstander zijn."

Van de Looi wil Heracles vol zelfvertrouwen op veld zien staan tegen PSV: 'Meer lef'

Slot hoopt weer op Geertruida en Timber

We blijven nog even bij Feyenoord, maar dan met de blik op de eredivisiewedstrijd van zondag tegen RKC. Trainer Slot hoopt dat de lappenmand dan weer wat leger is.

"Voor Geertruida kwam het duel met AS Roma net iets te vroeg", aldus Slot. "Dus op hem hoop je nu wel. Al kan je het ziekteproces niet helemaal voorspellen." Ook Quinten Timber keert mogelijk terug in de selectie van Feyenoord. De middenvelder is nagenoeg hersteld van een hersenschudding.

Santiago Giménez lijkt zondag ook weer klaar voor een basisplaats. De topscorer viel tegen AS Roma na 63 minuten in. Voor Alireza Jahanbakhsh komt het duel met RKC waarschijnlijk nog te vroeg. Justin Bijlow, Gernot Trauner en Thomas van den Belt zijn zondag niet inzetbaar voor Feyenoord

Lutsharel Geertruida

Remises Feyenoord en Ajax in Europa

Nog even terug naar gisteravond. Feyenoord en Ajax speelden beide gelijk in hun Europese duels en hebben volgende week nog alles om voor te spelen.

"Een terecht resultaat", vond Feyenoord-trainer Arne Slot na de 1-1 in De Kuip tegen AS Roma. Hij miste vijf vaste waardes in zijn basiself, maar zag tot zijn tevredenheid toch "nadrukkelijk de structuur van het Feyenoord-voetbal."

Ajax ontsnapte in de eerste ontmoeting met FK Bodø/Glimt ternauwernood aan een nederlaag. Volgens trainer John van 't Schip is "Ajax ook niet het Ajax dat iedereen voor ogen heeft. Dat weten we allemaal. Het is een proces. Het gaat met vallen en opstaan." In de de tussenronde van de Conference League schoot Steven Berghuis de Amsterdammers in de 97ste minuut langszij: 2-2.

Het programma van dit weekend

En voor het gemak ook de ranglijst.

  • NOS
    De wedstrijden van dit weekend
  • NOS
    De stand in de eredivisie

Welkom!

Na drie avonden Europees voetbal is het tijd om over te schakelen naar de eredivisie! In dit blog draaien we warm voor speelronde 22, waarin vanavond de koploper al in actie komt. PSV speelt in eigen huis tegen Heracles.

Later dit weekend doemt het degradatiespook op in Arnhem. Daar speelt hekkensluiter Vitesse zondag (14.30 uur) tegen FC Volendam, dat op basis van gemaakte doelpunten voorlaatste staat. Op zondag verder nog FC Twente - Utrecht, Ajax - NEC en Feyenoord - RKC, AZ komt als enige topvijfclub zaterdag in actie, in Sittard tegen Fortuna.