Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Hamas: veel gijzelaars in Gaza niet meer in leven

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Internationaal Gerechtshof: nieuw vonnis over Rafah niet nodig

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft een verzoek van de Zuid-Afrikaanse regering afgewezen om een nieuwe uitspraak te doen over het Israëlische offensief in Rafah. Die stad in het zuiden van de Gazastrook wordt door Israël gezien als het laatst overgebleven bolwerk van Hamas, maar er verblijven ook ongeveer 1,4 miljoen Palestijnse burgers, die gevlucht zijn van elders in de Gazastrook.

Zuid-Afrika vroeg het ICJ deze week dan ook om een stevige uitspraak tegen nieuwe militaire actie van Israël in Rafah, in ieder geval totdat de burgers daar veilig zijn. Het ICJ stelt in een persverklaring dat dat niet nodig is, omdat de uitspraak van het Hof vorige maand ook al toepasbaar is in Rafah. Het Hof oordeelde toen dat Israël er alles aan moet doen om de dood van burgers, vernietiging van woonruimte en 'daden van genocide' te voorkomen.

Het ICJ benadrukt dat dat vonnis nog steeds geldt, maar meldt er ook bij "dat de recente ontwikkelingen in de Gazastrook, en dan vooral in Rafah, het risico dragen om de humanitaire nachtmerrie nog exponentieel te vergroten."

Minister Israël: meer UNRWA-werkers betrokken bij aanvallen

Volgens de Israëlische minister van Defensie Gallant hebben meer dan 30 Palestijnse medewerkers van VN-organisatie UNRWA deelgenomen aan de aanvallen van Hamas op Israël, op 7 oktober. Dat zijn er meer dan Israël tot nu toe zei. Op een persconferentie zei Gallant dat van twaalf van die mensen hun naam en functie bij de UNRWA nu bekend is.

De UNRWA-medewerkers "deden mee aan de moordpartijen, gijzelden mensen, en plunderden van de Israëlische gemeenschappen." Gallant zegt dan ook dat de organisatie zijn geloofwaardigheid kwijt is en niet meer als VN-orgaan kan functioneren.

UNRWA raakte vorige maand al in opspraak, nadat Israël had gezegd dat medewerkers hadden deelgenomen aan de aanvallen van Hamas. Nederland en andere westerse landen zetten de financiering van de organisatie daarna stop.

In een presentatie noemde Gallant enkele van de UNRWA-medewerkers bij naam:

Enkele van de UNRWA-medewerkers die door Gallant werden beschuldigd

Biden: Netanyahu onder druk gezet voor wapenstilstand

De Amerikaanse president Biden heeft gezegd dat hij de afgelopen dagen "uitgebreide gesprekken" heeft gevoerd met de Israëlische premier Netanyahu, om te proberen tot een tijdelijke wapenstilstand te komen in Gaza. Volgens Biden is dat essentieel om de Israëlische gijzelaars die nog vastzitten in Gaza vrij te krijgen.

Het is onbekend wat de reactie van Netanyahu was. Tot nu toe heeft hij aansporingen om de wapens neer te leggen naast zich neergelegd. Alleen in november vorig jaar werd de strijd enkele dagen gestaakt, om de uitruil van gevangenen mogelijk te maken.

Hamas: veel gijzelaars niet meer in leven, anderen in "extreem moeilijke omstandigheden"

Veel mensen die Hamas op 7 oktober vanuit Israël heeft gegijzeld, zijn niet meer in leven. Dat zegt Abu Obeida, de woordvoerder van de gewapende tak van Hamas, in een audioboodschap die vandaag naar buiten kwam. De nog levende gijzelaars leven nu in "extreem moeilijke omstandigheden", aldus Obeida.

"We hebben tientallen keren gewaarschuwd hoeveel gevaar de gijzelaars lopen door de Israëlische inval in Gaza, maar de Israëlische leiders hebben ons genegeerd. We hebben maandenlang geprobeerd om de gijzelaars te beschermen en zo ook onze eigen gevangenen vrij te krijgen en de rechten van ons volk te realiseren."

Woordvoerder Hagari van het Israëlische leger zei deze week dat er nog 136 gijzelaars vastgehouden worden in Gaza. Van hen zouden er 31 niet meer in leven zijn.

Gisteren werd er in Tel Aviv gedemonstreerd voor de spoedige vrijlating van de gijzelaars in Gaza

Hezbollah: Israël 'zal met eigen bloed betalen voor dood Libanese burgers'

De Libanese militie Hezbollah kondigt aan de aanvallen op Israël te intensiveren, uit wraak voor de dood van Libanese burgers die deze week omkwamen bij een Israëlische aanval. Woensdag kwamen tien mensen om bij een luchtaanval op een wooncomplex in Nabatiyeh, in het zuiden van Libanon. Volgens Libanese media zaten daar ook drie leden van Hezbollah bij, onder wie een hooggeplaatste commandant.

Hezbollah-leider Nasrallah zei in een tv-toespraak dat Israël doelbewust burgers aanvalt. "De vijand zal met zijn eigen bloed betalen voor het bloed van onze vrouwen en kinderen die vermoord zijn. We zullen ons verzet aan het front verhevigen."

Nasrallah heeft vaker een verheviging van de strijd tegen Israël aangekondigd, maar tot nu toe bleef een escalatie uit.

Hezbollah-commandant Ali al-Debs werd gisteren begraven. Hij kwam woensdag om het leven bij een Israëlische luchtaanval

'Vijfde patiënt dood als gevolg van stroomstoring in het Nasser-ziekenhuis'

Een vijfde patiënt in het Nasser-ziekenhuis is overleden als gevolg van een stroomstoring die is veroorzaakt door de Israëlische inval. Hierdoor zijn er problemen ontstaan doordat de toevoer van zuurstof werd beperkt.

Het ministerie, dat onder leiding staat van Hamas, zei eerder al dat vier patiënten zijn gestorven na de Israëlische ziekenhuisinval. Het Nasser-ziekenhuis is het belangrijkste ziekenhuis van het zuiden van Gaza.

Israëlische troepen maakten eerder bekend dat er meer dan twintig arrestaties zijn gedaan vanwege "terroristische activiteiten van Hamas" in het ziekenhuis.

Leger Israël arresteert meer dan twintig mensen in Nasser-ziekenhuis

De Israëlische strijdkrachten zeggen dat ze meer dan twintig terroristen hebben gearresteerd in het Nasser-ziekenhuis. "De operatie is gebaseerd op inlichtingen die wijzen op terroristische activiteiten van Hamas in het ziekenhuis", aldus het leger op X.

Een aantal verdachten zou hebben deelgenomen aan de terreuraanslagen op 7 oktober in Israël. Anderen zijn opgepakt voor ondervraging, zegt het leger. Tijdens huiszoekingen in de omgeving van het ziekenhuis vonden troepen naar eigen zeggen mortieren, granaten en andere wapens van Hamas.

Het leger viel gisteren het Nasser-ziekenhuis binnen. Eerder vandaag maakte het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, dat onder leiding staat van Hamas, bekend dat in het ziekenhuis vier mensen waren overleden omdat ze geen zuurstof kregen toegediend.

Video: Egypte bouwt aan opvangzone vluchtelingen bij Gazastrook

Egypte bouwt aan opvangzone bij Gazastrook

'Vier mensen in door Israël bestormd ziekenhuis overleden'

Vier mensen op de intensive care van het belangrijkste ziekenhuis in het zuiden van Gaza zijn overleden nadat ze geen zuurstof meer gekregen toegediend. Dat melden lokale gezondheidsfunctionarissen aan persbureau AP.

Israëlische troepen vielen het Nasser-ziekenhuis gisteren binnen. Het leger zei dat het op zoek was naar stoffelijke resten van door Hamas ontvoerde gijzelaars in het ziekenhuis. De inval kwam nadat troepen het Nasser-ziekenhuis in de zuidelijke stad Khan Younis bijna een week lang hadden belegerd. Uren voordat troepen het ziekenhuis binnenvielen, werd volgens het personeel van het ziekenhuis een patiënt gedood en werden zes anderen verwond door Israëlisch vuur.

De belegering van het ziekenhuis is nog niet voorbij, meldt Al Jazeera. Volgens de zender zouden Israëlische troepen nu zijn doorgedrongen tot kraamafdeling van het ziekenhuis. Al Jazeera baseert zich op een verklaring van het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, dat onder leiding staat van Hamas.

Satellietfoto's van bouw vluchtelingenkamp en muur

In onderstaande satellietbeelden zou te zien zijn dat Egypte bezig is met de bouw van een groot opvangkamp in de Sinaï-woestijn. Egyptische functionarissen en veiligheidsanalisten hebben tegen de Wall Street Journal gezegd dat er aan de bouw van een groot kamp is begonnen, omheind door een betonnen muur. De foto's zijn gisteren (15 februari) gemaakt.

Op de foto's zijn machines zichtbaar die een muur bouwen langs de grens tussen Egypte en de Gazastrook.

  • ©2024 Maxar Technologies / AFP
  • ©2024 Maxar Technologies / AFP
  • ©2024 Maxar Technologies / AFP
  • ©2024 Maxar Technologies / AFP

In onderstaand artikel is meer te lezen over het opvangkamp, waarover de Amerikaanse krant The Wall Street Journal het eerst schreef:

Groep Palestijnse en Libanese academici weigeren Nederlandse subsidie

Een groep Palestijnse en Libanese academici heeft een Nederlandse subsidie geweigerd, vanwege de opstelling van de Nederlandse regering rond de oorlog in Gaza. Dat schrijft de Volkskrant. "Het geld aanvaarden zou neerkomen op het witwassen van racistisch en koloniaal beleid", zeggen ze.

De groep ontving vorig jaar 580.000 euro van een universitair instituut in Delft, maar ziet er nu van af. Het geld komt oorspronkelijk uit een subsidiepotje van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Door het nu terug te geven willen de wetenschappers kenbaar maken hoe ze denken over het Nederlandse regeringsbeleid met betrekking tot de Gaza-oorlog.

De academici zeggen dat Nederland Israël "onvoorwaardelijk" steunt, terwijl er sprake is van "kolonisatie en genocide". Dat schrijven ze in een brief die is gepubliceerd op de Vlaamse site MO.be.

Netanyahu: Israël kan tweestatenoplossing niet opgedrongen worden

Volgens premier Netanyahu kan Israël in de nasleep van de Gaza-oorlog niet gedwongen worden tot een tweestatenoplossing. Internationaal wordt hier met enige regelmaat op aangedrongen. Veel experts zien dit als enige oplossing voor het conflict. Een tweestatenoplossing betekent een onafhankelijke Palestijnse staat die naast Israël bestaat. Netanyahu wil hier niet aan, schreef hij op X kort nadat hij met de Amerikaanse president Biden sprak. "Een dergelijke regeling kan alleen worden bereikt via directe onderhandelingen tussen de betrokken partijen."

Volgens berichten in Israëlische media is Netanyahu bezorgd dat de VS een Palestijnse staat zou kunnen erkennen zonder de toestemming van Israël, als onderdeel van een plan om tot een tweestatenoplossing te komen. De Israëlische krant Maariv schreef onlangs dat Israël "intensieve activiteiten" van de Amerikaanse regering ziet met als doel de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook onder een Palestijnse regering te brengen.

Netanyahu schrijft dat Israël zich zal verdedigen tegen de "eenzijdige erkenning van de Palestijnse staat". Een dergelijke erkenning zou na 7 oktober "het terrorisme belonen en elke toekomstige vredesonderhandeling in de weg staan".

'Egypte bouwt enorm tentenkamp in woestijn uit angst voor uittocht Gaza'

Egypte is bezig met de bouw van een enorm opvangkamp midden in de woestijn, uit angst voor een massale uittocht uit Gaza. Dat schrijven The Wall Street Journal en New York Times. De situatie in het zuiden van Gaza, rond de stad Rafah, wordt steeds nijpender. Israël heeft in het gebied waar nu zo'n 1,4 miljoen Palestijnen verblijven een grondoffensief aangekondigd.

Egypte probeert te voorkomen dat Palestijnen de grens over trekken. De overgang is versterkt en de blijft voorlopig potdicht. Toch zeggen Egyptische functionarissen en veiligheidsanalisten tegen WSJ dat er aan de bouw van een groot met beton omheind kamp begonnen is. Het kamp is onderdeel van een noodplan, voor het geval een groot aantal Palestijnen door de grens weet te breken. Er zouden 100.000 mensen ondergebracht kunnen worden in tenten in de Egyptische Sinaï-woestijn, nabij de Gazastrook.

Waarom 1,4 miljoen Palestijnen klemzitten bij Rafah

Biden herhaalt tegen Netanyahu: burgers moeten beschermd worden

De Amerikaanse president Biden heeft opnieuw tegen de Israëlische premier Netanyahu gezegd dat hij burgers in Rafah moet beschermen. Volgens Biden kan Israël het grondoffensief in de zuidelijke stad niet uitvoeren zonder geloofwaardig en uitvoerbaar plan om Palestijnse burgers te beschermen. Eerder deze week sprak Biden de Israëlische premier ook, en toen waarschuwde hij hier ook voor.

Rafah is de laatste relatief veilige plek voor Palestijnse burgers in Gaza. Internationaal zijn er veel zorgen over de consequenties als Israël de stad met geweld binnenvalt.

Palestijnen bij een bakker in Rafah

Welkom

Welkom in het liveblog over de situatie in het Midden-Oosten van donderdag 15 februari. Het liveblog van gisteren kan je hier teruglezen.