Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Drie Amerikanen gedood bij drone-aanval in Jordanië, ook 25 gewonden

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Gazanen bezorgd over stopzetten financiering UNRWA: 'Voor ons van levensbelang'

Gazanen bezorgd over stopzetten financiering UNRWA: 'Voor ons van levensbelang'

Israël: top over gijzelaarsdeal constructief, verschillen blijven

De gesprekken tussen Israël, Qatar, de VS en Egypte om een deal rond het vrijlaten van de Israëlische gijzelaars door Hamas tot stand te brengen waren constructief, maar er zijn nog altijd "significante verschillen" die overbrugd moeten worden. Dat zegt het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu.

De vier landen hebben elkaar vandaag in Europa gesproken, staat in de verklaring. De komende dagen wordt er volgens de Israëliërs verder gepraat. Persbureau AFP meldde vandaag al dat de gesprekken in Frankrijk zijn gehouden.

Drie Amerikanen gedood bij drone-aanval in Jordanië, 25 gewonden

In Jordanië zijn drie Amerikaanse militairen gedood bij een droneaanval op een Amerikaanse basis en 25 anderen gewond geraakt, meldt het Amerikaanse leger. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza dat Amerikaanse militairen in de regio door een aanval om het leven zijn gekomen.

In Jordanië zijn doorgaans zo'n 3000 Amerikaanse militairen gestationeerd.

De aanval werd volgens president Biden uitgevoerd door "radicale militante groeperingen die actief zijn in Syrië en Irak, en die gesteund worden door Iran". Het lijkt er volgens Amerikaanse functionarissen op dat de drone afkomstig was uit het nabij gelegen Syrië, meldt CNN. Hoe het kan dat de drone niet is onderschept, is niet duidelijk. Amerikaanse troepen in Syrië en Irak hebben sinds de start van de oorlog geregeld te maken met raket- en droneaanvallen.

"We zullen degenen die hierachter zitten verantwoordelijk stellen", zei Biden. "Op een moment en op een manier die wij bepalen."

Pro-Palestijnse demonstratie in Eindhoven: 'Als mensen lijden moet je niet je mond houden'

Demonstratie voor Palestina in Eindhoven: 'Als mensen lijden moet je niet je mond houden'

Frans persbureau: VS, Egypte, Qatar en Israël in Parijs voor gesprekken

Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is in Parijs voor Gaza-overleg met hooggeplaatste functionarissen uit Egypte, Qatar en Israël. Dat melden bronnen aan het Franse persbureau AFP.

Onder meer de topman van de Israëlische geheime dienst Mossad, de Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al Thani en de topman van de Egyptische inlichtingendiensten zouden bij de gesprekken betrokken zijn, zo meldden internationale persbureaus al eerder.

De bijeenkomst is bedoeld om te zien wat er nodig is voor een staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas, aldus AFP. Onder meer de vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas zou besproken worden, net als het toelaten van meer humanitaire hulp tot de Gazastrook. Ook Franse functionarissen zijn bij de gesprekken betrokken.

Gisteravond herhaalde premier Netanyahu van Israël dat de oorlog zal doorgaan tot Hamas "compleet verslagen" is.

Gevecht Khan Younis in volle gang, meer inwoners moeten vertrekken

Het Israëlische leger roept meer inwoners van Khan Younis op de stad te verlaten. In de stad in het zuiden van Gaza wordt nog altijd hevig gevochten. Inwoners van verschillende wijken en vluchtelingenkampen worden met klem opgeroepen "onmiddellijk" te vertrekken.

Israël wil vrij spel hebben in deze gebieden in de strijd tegen Hamas. Volgens het leger zijn de afgelopen dag meerdere "terroristen" gedood, zijn wapens in beslag genomen en is een Hamas-tunnel vernietigd.

In heel Gaza zijn het afgelopen etmaal 165 Palestijnen gedood, meldt het door Hamas aangestuurde ministerie van Volksgezondheid. In de cijfers wordt geen onderscheid gemaakt tussen burgers en militanten. Volgens de vrijgegeven statistieken zijn inmiddels zeker 26.422 Palestijnen omgekomen. Het merendeel van hen is vrouw of kind.

Militairen houden demonstranten tegen die noodhulp Gaza willen blokkeren

Het Israëlische leger probeert demonstranten tegen te houden die noodhulp willen blokkeren aan Gaza, meldt de krant Haaretz. Familieleden van gijzelaars en medeactievoerders hebben deze week naar schatting honderd vrachtwagens tegengehouden.

Israël is vrijdag opgedragen door het Internationaal Gerechtshof voldoende humanitaire noodhulp de Gazastrook binnen te krijgen.

In de afgesloten enclave woedt een humanitaire crisis en alle hulpgoederen moeten eerst worden gecontroleerd door het Israëlische leger. Volgens Haaretz werd daar van woensdag tot vrijdag noodhulp tegengehouden.

Hier zie je een foto van de situatie bij de grensovergang van donderdag:

Op deze foto van donderdag zijn demonstranten te zien die de overgang blokkeren

Op een X-video van de krant is te zien dat militairen vandaag actievoerders tegenhouden bij Kerem Shalom:

'20 tot 40 procent van Hamas-tunnels verwoest'

Volgens The Wall Street Journal is naar schatting 20 tot 40 procent van alle Hamas-tunnels in Gaza verwoest. De krant baseert zich op anonieme Israëlische en Amerikaans functionarissen.

Het zou betekenen dat het grootste deel van het tunnelnetwerk nog intact is na bijna vier maanden oorlog. Het Israëlische leger heeft vele kilometers aan tunnels opgeblazen.

Ook zijn er waterpompen geïnstalleerd om de schachten onder water te zetten. Maar volgens Amerikaanse bronnen is operatie 'Atlantis Zee' niet effectief gebleken. Hamas had barrières opgeworpen tegen het water.

VN-chef Guterres: 'Blijf UNRWA steunen'

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft beloofd dat elke UNRWA-werknemer die betrokken is bij de aanval van Hamas op 7 oktober "ter verantwoording zal worden geroepen".

Guterres vroeg de regeringen om de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen te blijven steunen. Verschillende westerse landen, waaronder Nederland, hebben de steun aan de UNRWA opgeschort.

"Tienduizenden mannen en vrouwen die voor de UNRWA werken, die zich dagelijks in de gevaarlijkste situaties bevinden, mogen hier niet door worden gestraft", zei Guterres. "Hoewel ik de zorgen van de regeringen begrijp doe ik een krachtig beroep om de continuïteit van de UNRWA-operaties te garanderen."

Vrijdag kondigde UNRWA-chef Philippe Lazzarini een onderzoek aan naar de mogelijke betrokkenheid van meerdere medewerkers van de hulporganisatie bij de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober.

Amerikaanse onderhandelaars: voortgang gesprekken over gevechtspauze

Amerikaanse onderhandelaars zeggen tegen Amerikaanse media dat er voortgang is geboekt in de gesprekken tussen Israël en Hamas over een gevechtspauze. Over de mogelijkheid van een deal wordt sinds begin deze week bericht: het Israëlische leger zou twee maanden stoppen met vechten in ruil voor de vrijlating van meer dan honderd mensen die gegijzeld worden door Hamas.

De deal moet nog beklonken worden, maar zou moeten bestaan uit twee fases. In de eerste fase zou het vechten stoppen, zodat vrouwen, ouderen en gewonden vrijgelaten worden door Hamas. Daarna zouden Israël en Hamas in de eerste dertig dagen van de gevechtspauze verder praten over het vrijlaten van mannelijke burgers en soldaten. In ruil daarvoor zou er meer humanitaire hulp Gaza in moeten komen.

Hoewel een gevechtspauze niet het einde van de oorlog betekent, hopen Amerikaanse functionarissen toch dat een akkoord de basis kan leggen voor een duurzame oplossing van het conflict.

Vandaag is er in Frankrijk een ontmoeting tussen CIA-directeur Burns, Mossad-chef Barnea, de baas van de Egyptische inlichtingendienst Kamel en premier Thani van Qatar. Naar verwachting zullen ze verder onderhandelen.

Israëlische minister roept op tot aftreden UNRWA-chef

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken heeft de baas van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) opgeroepen om af te treden. "Meneer Lazzarini, neem alstublieft ontslag", schrijft minister Katz. Zijn oproep komt na de beschuldiging dat twaalf medewerkers van UNRWA betrokken zijn geweest bij de aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober.

De Israëlische regeringswoordvoerder Levy beschuldigt de UNRWA er ook van een "Hamas-front" te zijn. "Het dekt letterlijk Hamas", schrijft hij.

UNRWA-chef: 'schokkend' dat landen hun steun opschorten

UNRWA-chef Philippe Lazzarini noemt het in een verklaring "schokkend" dat landen de financiering van zijn organisatie tijdelijk stopzetten. Het is in zijn ogen "enorm onverantwoordelijk" om de hele organisatie en een hele gemeenschap te bestraffen vanwege beschuldigingen tegen enkele individuen.

Hij roept de landen, waaronder Nederland, op om hun beslissing te heroverwegen voordat de UNRWA zich gedwongen ziet de humanitaire hulpverlening te staken. "Het leven van de mensen in Gaza hangt af van deze steun en dat geldt ook voor de regionale stabiliteit."

Gisteren kondigde Lazzarini een onderzoek aan naar de mogelijke betrokkenheid van medewerkers van de hulporganisatie bij de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober. Hij deed dat naar aanleiding van informatie van de Israëlische autoriteiten. De medewerkers zijn per direct ontslagen, zei Lazzarini. Een aantal landen, zoals de VS, Canada, Finland, het VK en Nederland heeft de financiële steun bevroren, in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek.

Een Palestijnse vluchteling in een UNRWA-kamp in Khan Younis

Nieuw blog

Welkom in het liveblog van zondag 28 januari over de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.