Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

PEC wint zakelijk van Vitesse • Twee hoofdblessures bij ploeg uit Arnhem

In dit voetbalblog draaien we warm voor het komende eredivisieweekend en volgen we het eerste duel van de negentiende speelronde.

  • Afgelopen: PEC Zwolle-Vitesse 1-0
liveblog gesloten

Tot morgen!

Tot zover het liveblog voor vandaag. Morgen zijn we terug met vier eredivisieduels:

- RKC - Sparta (18.45 uur)

- PSV - Almere City (18.45 uur)

- Heracles - Ajax (21.00 uur)

- Excelsior - FC Utrecht (21.00 uur)

Tot morgen!

De stand

PEC klimt, in ieder geval voor een dag, naar het linkerrijtje. Voor Vitesse verandert er weinig aan de slechte situatie, helemaal onderaan op de ranglijst.

Het wedstrijdverslag

Na drie keer op rij 2-2 weer eens wat anders voor PEC Zwolle. Zonder de zieke coach Johnny Jansen en met assistent-trainer Henry van der Vegt op de bank wint PEC in eigen huis met 1-0 van Vitesse. Eliano Reijnders is de matchwinner tegen de hekkensluiter, die blijft aanmodderen in de eredivisie.

Lees hier het hele wedstrijdverslag van het duel in Zwolle:

PEC-VIT | Afgelopen!

PEC wint zakelijk met 1-0 van Vitesse. De ploeg uit Arnhem, hekkensluiter in de eredivisie, blijft staan op slechts twaalf punten uit negentien wedstrijden.

De Zwollenaren klimmen naar de negende plek op de ranglijst.

PEC-VIT | 90+1' Acht minuten extra

Er komen, mede dankzij de blessure van Tielemans, acht minuten bij. Kan Vitesse nog iets teweegbrengen of sleept PEC de zege binnen?

PEC-VIT | 83' Vitesse speelt weinig klaar

PEC staat weliswaar slechts met 1-0 voor, maar Vitesse creëert te weinig om het de Zwollenaren echt moeilijk te maken. Het blijft bij een paar kleine kansjes voor de ploeg uit Arnhem.

PEC-VIT | 65' Nog een botsing

En weer moet er een brancard aan te pas komen vanwege een hoofdblessure bij een Vitessespeler. Mathijs Tielemans wordt hard geraakt en gaat naar de grond. Na Visser vorige week en Meulensteen eerder deze avond, is Tielemans de derde speler van Vitesse in een week tijd die met een hoofdblessure het veld moet verlaten.

Eerder in de wedstrijd verliet Melle Meulensteen ook het veld per brancard

PEC-VIT | 56' Kansenregen PEC

Een schot van Namli wordt gestopt door Room. De poging staat niet op zich. PEC is veel beter de rust uitgekomen en de 2-0 lijkt een kwestie van tijd.

PEC-VIT | 46' Weer onderweg

De bal rolt weer in Zwolle, waar PEC op jacht gaat naar het verruimen van de voorsprong en Vitesse alle zeilen moet bijzetten om niet opnieuw te verliezen in de eredivisie.

PEC-VIT | Rust in Zwolle

Een schot van Davy van den Berg wordt nog gekeerd in de blessuretijd, waarna PEC met een voorsprong van 1-0 de kleedkamer ingaat.

PEC-VIT | 44' Bijna Van Polen

Bram van Polen tekent bijna voor de 2-0. Younes Namli, die de assist leverde bij de 1-0, zet weer uitstekend voor en Van Polen komt dicht bij de verdubbeling van de voorsprong.

PEC-VIT | 37' Kopkans voor Van Ginkel

Vitesse komt langzaam wat beter in het duel. Marco van Ginkel kopt net voor het doel langs, na een op maat gegeven voorzet door Dominik Oroz.

PEC-VIT | 23' Meulensteen per brancard van het veld na botsing

Lennart Thy en Melle Meulensteen botsen hard tegen elkaar. Vooral Meulensteen is er slecht aan toe. Hij blijft liggen op de grasmat en wordt even later per brancard van het veld gedragen.

Thy wordt behandeld aan een wond op zijn hoofd, maar lijkt door te kunnen.

PEC-VIT | 16' Doelpunt PEC Zwolle!

Eliano Reijnders schiet PEC op 1-0. Beide ploegen creëerden weinig kansen in het eerste kwartier, maar Reijnders breekt de ban voor de Zwollenaren.

Het moment van de 1-0

Martins Indi wellicht afwezig bij AZ

AZ moet het zondag in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen wellicht zonder Bruno Martins Indi doen. De centrale verdediger kampt met een lichte hamstringblessure en deed vrijdag niet mee op de training.

PEC-VIT | 6' Eerste waarschuwingsschot PEC

PEC Zwolle breekt uit en Odysseus Velanas lost een schot van afstand. Eloy Room heeft weinig moeite met de bal, maar Vitesse is gewaarschuwd.

PEC-VIT | 1' Bal rolt in Zwolle

Vitesse heeft afgetrapt en het eerste eredivisieduel van het weekend is onderweg.

Onze commentator zit er klaar voor!

Onze commentator Jan Roelfs zit er, met muts en al, klaar voor in het MAC³PARK stadion. Over een kleine tien minuten gaat de bal rollen in Zwolle.

Jan Roelfs zit er klaar voor

Wat feitjes op een rij

- In 29 wedstrijden in de eredivisie won PEC slechts zes keer van Vitesse. Al deze zeges werden in eigen huis behaald. De laatste keer dan PEC thuis tegen Vitesse speelde, wonnen de Arnhemmers met 1-0.

- Eerder dit seizoen speelden Vitesse en PEC met 1-1 gelijk in de GelreDome.

- De laatste drie eredivisiewedstrijden van PEC Zwolle eindigden allemaal in 2-2. PEC kan de eerste club in de historie die vier keer op rij met 2-2 gelijkspeelt.

- Vitesse, dat met 12 punten samen met FC Volendam onderaan de ranglijst staat, won slechts één van zijn laatste elf eredivisieduels. Dat was op 10 december tegen Heracles. In deze periode werden wel drie wedstrijden in de KNVB-beker gewonnen.

Fichtinger behoudt basisplaats bij PEC

De 19-jarige Nick Fichtinger staat voor de tweede keer op rij in de basis bij PEC Zwolle, waar dezelfde elf namen beginnen als vorige week tegen AZ.

De opstelling van PEC Zwolle

Pröpper en Visser starten bij Vitesse

Nadat hij in het bekerduel tegen AFC al in de basis stond, mag Davy Pröpper vandaag starten in het competitieduel met PEC. Het is zijn eerste basisplaats in een eredivisiewedstrijd van dit seizoen.

Andy Visser, die vorige week in de wedstrijd tegen Feyenoord per brancard het veld moest verlaten na een botsing met Mats Wieffer, kan ook starten bij de Arnhemmers.

De opstelling van Vitesse

Geen Jansen bij PEC

Johnny Jansen zit vanavond niet op de bank bij PEC Zwolle. De trainer is ziek. Assistent-trainer Henry van der Vegt neemt de honneurs waar.

Johnny Jansen

Drietal keert terug bij Sparta

Sparta kan dit weekend weer beschikken over Koki Saito, aanvoerder Bart Vriends en Camiel Neghli. Die drie moesten het vorige duel van Sparta, thuis tegen Go Ahead Eagles (0-2 nederlaag), laten schieten.

Saito, die vorig jaar heel belangrijk was voor Sparta, ontbreekt al sinds eind september door blessureleed. De Japanse linksbuiten kan morgen om 18.45 uur weer minuten maken, uit tegen RKC.

Magie verwacht in De Kuip: De Tovenaar van Tatabánya keert terug

Eindelijk komt 'ie weer eens terug in de Rotterdamse Kuip: supercultheld József Kiprich. De Hongaarse doelpuntenmaker van weleer keert zondag bij Feyenoord-FC Twente terug als eregast.

Voor de wedstrijd komt hij het veld op. Kiprich stal in de jaren negentig de harten van het Feyenoord-publiek en verwierf de bijnaam De Tovenaar van Tatabánya.

Zijn hoogtepunt in Rotterdam was het winnen van de landstitel in 1993.

De Tovenaar van Tatabánya in actie voor Feyenoord

Van 't Schip weet nog niet of Henderson morgen debuteert

John van 't Schip kan nog geen duidelijkheid geven over het meedoen van Jordan Henderson tegen Heracles. "Jordan heeft vlak voor de jaarwisseling zijn laatste volledige wedstrijd gespeeld in Saudi-Arabië. Daarna hadden ze een break en is hij een tijdje in Engeland geweest", zei hij op de clubsite van Ajax.

"Hij is nu dus een maand zonder wedstrijdritme, plus het feit dat hij een tijdje niet in groepsverband had getraind. We moeten bekijken in hoeverre hij een gedeelte kan spelen of helemaal niet. Dat is iets wat we nog gaan beslissen."

Begrip bij Oosting voor Ugalde

Twente-trainer Joseph Oosting begrijpt dat Spartak Moskou z'n oog op de Manfred Ugalde liet vallen en die op zijn beurt wel oren had naar een vertrek. "Het een topploeg in Rusland. Maar ik denk dat als hij wacht, bij ons blijft en wij onze doelstelling gaan proberen te halen, er in Europa mooiere clubs voor hem zijn. Want die kwaliteit heeft hij. En dat heb ik ook hem ook gezegd. Maar de keuze was al gemaakt."

Dat FC Twente nu zaken moet doen met uitgerekend een partij in Rusland, wat gezien de oorlog met Oekraïne op z'n minst de wenkbrauwen doet fronsen, noemt Oosting een kwestie voor de club. "Alles wat ik daarover zeg, is niet belangrijk. Ik heb er wel een mening over, maar die houd ik voor mezelf."

Geen Sutalo bij Ajax, Bergwijn onzeker

Ajax moet het tegen Heracles stellen zonder de geblesseerde Josip Sutalo, meldt trainer John van 't Schip op de website van Ajax. De verdediger ontbrak ook vorige week al, toen Ajax thuis won van RKC.

Het meedoen van Steven Bergwijn is onzeker. De aanvoerder van Ajax heeft last van een lichte blessure.

Van 't Schip vertelde ook over de situatie van de al langer geblesseerde Branco van den Boomen en Sivert Mannsverk. "Van den Boomen is op de weg terug. Hij heeft laatst een scan gehad en die zag er goed uit. Hij kan dus zijn trainingsarbeid gaan opvoeren. Mannsverk traint sinds deze week weer met de groep mee. Hij is nog lang niet klaar om te spelen, maar wel mooi om te zien dat hij weer op het veld staat."

Slot looft Klopp

Feyenoord-trainer Arne Slot reageerde tijdens zijn persconferentie op het nieuws dat Jürgen Klopp weg gaat bij Liverpool. De Duitsers voelde zijn energie opraken. "Ik vind het ongelofelijk dat je op dat niveau zó lang zó goed bent, met zó veel energie. Ik zou het eerder als prestatie zien dat je het negen jaar lang met zo veel toewijding en passie vol kan houden. Zeker als je weet hoe veel wedstrijden wij al spelen, laat staan hoeveel ze er in Engeland spelen", benadrukt Slot.

"Als liefhebber vind ik het jammer, want hij heeft Liverpool en mij als liefhebber jarenlang fantastisch voetbal gegeven. Ik hoop dat hij niet al te lang van zijn rust gaat genieten, want het is zonde als dit soort trainers niet constant aan de zijlijn staan."

Slot over Klopp: 'Hij heeft Liverpool en mij als liefhebber fantastisch voetbal gegeven'

Slot: 'Worden zeker niet bevoordeeld in Kuip'

Arne Slot wil net als zijn collega Peter Bosz niet veel kwijt over de veelbesproken niet gegeven penalty voor PSV, woensdag in Rotterdam. "Ik hoop niet dat het beeld ontstaat dat wij in De Kuip steeds bevoordeeld worden. Want dat is in de 2,5 jaar die ik hier zit zeker niet het geval."

Noa Lang werd in De Kuip in de zestien van Feyenoord getackeld. PSV kreeg, ondanks een VAR-check, geen strafschop.

Slot nogmaals over niet gegeven PSV-penalty: 'Zeker niet bevoordeeld in Kuip'

Hoe zit het met die matige eredivisievelden?

"Een knollentuin", zo noemde PSV-trainer Peter Bosz het veld van FC Utrecht vorige week zondag. "Een schande", zei analyticus Kenneth Perez bij ESPN over de velden van Vitesse, Almere City en de Utrechters.

Volgens Perez willen de clubs weinig investeren in een goed veld. Hij stelt voor dat de KNVB clubs gaat verplichten om een bepaald percentage van hun begroting te besteden aan een goed veld.

De betrokken clubs bestrijden de bewering van Perez. De voorgestelde oplossing is geen goede, zeggen ze bij Vitesse. "Aan het hebben van een goed veld hangt een prijskaartje en dat is niet afhankelijk van de begroting van een club."

Lees verder:

Hoe een Kirgizische spits een GOAT werd voor Indonesiërs

De Kirgizische spits Joel Kojo zal de Azië Cup niet in zijn gegaan met het idee een voetbalheld in Indonesië te worden. Maar toen hij gisteren kort voor tijd scoorde tegen Oman, werd hij dat toch echt.

Op Indonesische sociale media werd de in Ghana geboren aanvaller tot 'King Kojo' gedoopt. Door zijn doelpunt hield Kirgizië Oman op een gelijkspel. En daardoor plaatste het Nederlands getinte Indonesië zich op het nippertje voor de achtste finales van de Azië Cup, voor het eerst in de geschiedenis van dat land.

Bosz over vertrekkende Klopp: 'Is een fenomeen'

Vandaag werd bekend dat Jürgen Klopp een einde maakt aan zijn periode bij Liverpool. Na dit seizoen vertrekt de Duitser. "Hij een fenomeen. Ik heb bij Dortmund gewerkt en zijn geest waarde daar nog steeds rond. Het is een bijzondere trainer."

Ook het spel waarvoor Klopp staat, kan Bosz bekoren. "Het is knap wat hij doet. Hij speelt aanvallend voetbal, met veel energie. Daar kijk ik met plezier naar als collega."

Bosz vindt bij Liverpool stoppende Klopp fenomeen: 'Snap dat energie op is'

Geen Tillman en Veerman bij PSV-Almere City

Op de persconferentie voor PSV-Almere City meldt Peter Bosz dat Joey Veerman en Malik Tillman die wedstrijd niet gaan halen. Veerman is al langer geblesseerd en Tilmann kwam niet fit uit de bekerstrijd met Feyenoord van woensdag.

"Veerman is weer in training, maar dit weekend is nog te vroeg", zei Bosz. "Tillmans blessure is niet zo erg, maar ik ga geen risico met hem nemen. Morgen is hij er niet bij."

Klopp na seizoen weg bij Liverpool

Jürgen Klopp stopt na dit seizoen als coach van Liverpool. De Duitser heeft die beslissing zelf genomen, valt te lezen op de website van de Engelse club.

Bij Liverpool won Klopp in 2019 de Champions League en de wereldbeker voor clubs. Het seizoen erna werd Liverpool onder leiding van de Duitser landskampioen. Klopp begon in 2015 bij Liverpool, na een succesvolle periode bij Borussia Dortmund.

Henderson kan debuteren bij Ajax

Ajax kan morgen al beschikken over Jordan Henderson, die zijn werkvergunning woensdag in de brievenbus zag vallen. De 81-voudig international kan daarom op bezoek bij Heracles zijn debuut maken voor de Amsterdammers.

Dan gaan we meteen zien wat trainer John van 't Schip met Henderson in gedachten heeft. Slachtoffert hij controleur Benjamin Tahirovic, of is Kristian Hlynsson of Kenneth Taylor het kind van de rekening?

Midweeks potje werd gelijk

Er stond woensdag nog een inhaalduel uit de vorige speelronde op het programma: Almere City - Fortuna Sittard. Afgelopen weekend deed de Almeerse veldverwarming het niet, waardoor het gras gevaarlijk hard was geworden.

Woensdag kon er wél gevoetbald worden, maar een doelpunt zat er niet in...

Bekijk de samenvatting van Almere City FC - Fortuna Sittard

Bekersprookje Hercules voorbij

Het opzienbarende bekeravontuur van Hercules, dat Ajax uitschakelde, kwam gisteravond ten einde. De amateurs uit Utrecht kwamen tegen SC Cambuur op een 2-0 voorsprong, maar verloren in de achtste finales van de KNVB-beker in de verlenging.

De Utrechters hadden de penaltyserie binnen handbereik, maar in de extra tijd van de verlenging besliste Cambuur dan toch de wedstrijd. Michael Breij schoot na een kopbal van Roberts Uldrikis via het hoofd van Hercules-speler Shanon Carmelia binnen.

De Leeuwarders plaatsen zich zo voor de kwartfinales, waarin Vitesse op woensdag 7 februari de tegenstander is.

Teleurstelling bij Hercules

Welkom!

Welkom in ons eredivisieblog, waarin we warmdraaien voor een hopelijk mooi voetbalweekend. Vanavond staat met PEC Zwolle - Vitesse de eerste wedstrijd van de speelronde op het programma.

Morgen kan PSV tegen Almere City de zure nasmaak van de bekernederlaag tegen Feyenoord wegspoelen. Daarna komt Ajax in actie op bezoek bij Heracles. De veelbesproken aanwinst Jordan Henderson kan dan zijn debuut maken.

Met Feyenoord-FC Twente volgt het mooiste affiche op zondag.

Het programma in de eredivisie