KNVB-bekerblog
NOS VoetbalAangepast

Volgende week woensdag bekertopper Feyenoord-PSV • Sierhuis scherp in ijzig Almere

liveblog gesloten

Tot morgen!

We sluiten 'm af voor vandaag. Donderdag zijn we weer terug. Met de twee wedstrijden in de KNVB-beker. Bekijk hieronder het schema voor de rest van de achtste finales.

Uitslagen en programma KNVB-beker

Woensdag
18.45 uur NEC - Go Ahead Eagles 2-1
21.00 uur Almere City FC - Fortuna Sittard 1-2
21.00 uur PSV-FC Twente (duel uit de tweede ronde) 3-1
Donderdag
18.45 uur Vitesse - AFC
21.00 uur USV Hercules - SC Cambuur
Woensdag 24 januari
20.00 uur Feyenoord - PSV

Bedankt voor het volgend van dit blog, tot morgen!

PSV-TWE | 90+6' Klaar!

Het is voorbij in Eindhoven. PSV wint. Weer. Nu met 3-1 van Twente. We krijgen een fraaie achtste finale volgende week: Feyenoord - PSV.

PSV-TWE | 90+5' Nog één keer dan?

Twente probeert het nog een allerlaatste keer, met wat ballen erin pompen, maar het levert niets op. In de tegenaanval verprutsen Lang, Lozano en Pepi nog wat grote mogelijkheden.

PSV- FC Twente: 3-1

PSV-TWE | 90+3' Weer Drommel

Komen ze toch weer hoor van Twente. Het is weer invaller Steijn die het probeert, maar wéér zit Drommel ertussen. Die vervult toch een knappe rol na rust. Zijn ingrepen zijn nodig. Nog geen minuut later schiet Lang bijna de 4-1 binnen. Zo is het dan ook wel weer, dat als Twente iets doet, zullen Lang en Lozano ook wel weer wakker schrikken.

PSV- FC Twente: 3-1

PSV-TWE | 89' Van Wolfswinkel? Nee

Oei, dat was dé kans om nog iets te doen. De aanname van VAn Wolfswinkel was knap, zo meegenomen en achter Boscagli gelegd. Uithalen lukt ook nog, maar veel te slap. Zo tegen de handen van Drommel. Niet eens een hoek in. Nu rest alleen nog de 5 minuten blessuretijd.

PSV- FC Twente: 3-1

PSV-TWE | 88' Feyenoord-PSV in de maak

Weet u nog? De winnaar van PSV-Twente treft in de achtste finales Feyenoord. Die wedstrijd wordt volgende week gespeeld. Het lijkt erop dat we midweeks worden getrakteerd op een heerlijk bekerduel.

PSV- FC Twente: 3-1

PSV-TWE | 86' Kan Twente nog iets?

Twente laat toch nog even zien dat ze best kunnen voetballen. Een paar aardige aanvallen zien we. Alleen wat levert het nog op? De bal moet net even goed vallen, voor het doel van Drommel.

PSV- FC Twente: 3-1

PSV-TWE | 78' Duel gaat op en neer

Twente kan niet anders dan aanvallen. Ze moeten wel, willen ze de achtste finales bereiken. Maar door het aanvallen geven ze wel enorm veel ruimte weg. En dat is link met verse benen van Lozano en Lang in het elftal.

PSV- FC Twente: 3-1

PSV-TWE | 70' Lang en Lozano erin

Maak je net de 3-1, brengt PSV Lang en Lozano in het veld. Ontmoedigt dat de dappere Tukkers? Lijkt er niet op, ze willen nog wel even vooruit in de laatste twintig minuten.

PSV- FC Twente: 3-1

PSV-TWE | 68' Goal Twente!

En een goal van FC Twente! 3-1. Ugalde schiet onberispelijk raak. In het dak van het doel.

PSV- FC Twente: 3-1

PSV-TWE | 61' Goal PSV!

En het is al 3-0. Bakayoko maakt 'm. Zo simpel als de 2-0 van De Jong was zo mooi was deze. Bakayoko dribbelt zich vrij op randje zestien en pegelt de bal in de bovenhoek. Het is gedaan hoor.

Nog even de aandacht voor de aanval die daarvoor plaatsvond, via Vertessen onder meer, die eindigde bij Til, zo vloeiend, zo snel, de Tukkers stonden erbij te kijken, meer konden ze niet doen. Til ging ook nog langs doelman Unnerstall, maar kon niet afwerken. Bakayoko scoorde even later dus wel.

PSV- FC Twente: 3-0

PSV viert de 3-0 van Bakayoko

PSV-TWE | 55' Goal PSV!

Goal van Luuk de Jong! Hoe? Hoe anders, met het hoofd natuurlijk. De voorzet is van Tillman en bij de tweede paal springt spits De Jong zoals gebruikelijk weer een parterretrap hoog om de 2-0 binnen te knikken. Soms hoeft het allemaal niet zo mooi, geen vlotte combinatie, maar gewoon een knikje met het hoofd.

PSV- FC Twente: 2-0

De Jong viert de 2-0

PSV-TWE | 51' Daar komen twee kanonnen

Bosz stroopt in de Brabantse kou even de mouwen op en laat twee indrukwekkende spierballen zien: Lang en Lozano, warmlopen mogen ze.

PSV- FC Twente: 1-0

PSV-TWE | 46' Voetballen maar!

De activatiewarmingupjes zitten erop en we kunnen weer voetballen. Geen wissels. Kom maar op.

PSV- FC Twente: 1-0

ALM-FOR | 90+6' Klaar in Almere!

Fortuna houdt stand! De bezoekers uit Sittard schakelen Almere City uit. Het eindigt in 1-2. Twee goals van Kaj Sierhuis.

PSV-TWE | 45+4' Rust in Eindhoven

In Eindhoven gaan ze aan de thee. Bosz zal even zeggen waar het op staat, want PSV had Twente al helemaal op moeten rollen voor rust. Maar de Tukkers leven nog en hebben hoop. Het is nog niet gedaan.

PSV- FC Twente: 1-0

ALM-FOR | 90+2' Goal Almere City!

Toch nog de 1-2! Hansen maakt 'm. De thuisploeg haast zich terug naar de middencirkel. Kan het nog?

Almere City - Fortuna Sittard: 1-2

ALM-FOR | 90' Vijf minuten extra

In Almere staat het nog 0-2 voor Fortuna en we krijgen 5 minuten extra tijd. Kan de thuisploeg nog iets?

Almere City - Fortuna Sittard: 0-2

PSV-TWE | 42' Oef, dat scheelt weinig

PSV zag na ruim een half uur ook: we zijn beter. En dan leidt nu ruim tien minuten al tot flink wat slordigheden. Het gaat bijna helemaal mis als Dest een ziekenhuisbal terug op Drommel speelt, zo richting het open doel. Maar Drommel kan de bal nog net wegroeien. Bosz, met zwarte bril en zwarte puntmuts, gaat steeds moeizamer kijken. Hij zal al met al toch niet tevreden zijn over de eerste helft, want zijn team drukte niet door.

PSV- FC Twente: 1-0

PSV-TWE | 38' Twente durft iets meer

Wat Oosting zijn jongens voor moed heeft ingepraat weten we niet, maar het heeft wel geholpen. Want ze durven meer en meer van hun eigen doel en helft af te komen. Het leidt zojuist zelfs tot wat mogelijkheden, maar een schot wordt niet gelost.

Ze zitten in een lastige situatie. 1-0 achter en dus moet je aanvallen, maar dan geef je ook ruimte weg aan snelle mannen als Vertessen en Bakayoko. Het maakte de wedstrijd wel leuker om te zien. Want PSV wordt wat slordiger.

PSV- FC Twente: 1-0

PSV-TWE | 33' De Jong? Weer niet

PSV gaat intussen druk verder met aanvallen. Teze lepelt de bal achter de laatste Twente-linie, waar De Jong opduikt. Maar de spits peert de bal in het zijnet.

PSV- FC Twente: 1-0

PSV-TWE | 29' Blessure Pröpper?

En dan gaat Pröpper liggen. Geblesseerd? Als een stel hazen rennen de andere negen veldspelers snel naar de kant, naar trainer Joseph Oosting, voor wat uitleg. Even een paar minuten rust. Even de angst uit de ogen wrijven, want de Twente-koppies waren bleek weggetrokken na het eerste half uur. Een kansloos half uur eigenlijk. Tegen het grotemannenvoetbal van PSV kon het weinig beginnen. Ja, voor het doel gaan liggen met vijf verdedigers. En tegenhouden.

Met wat kleur op de wangen rennen de negen van Twente het veld weer in. Klaar om te knokken. En wonder boven wonder staat ook Pröpper weer op. De magische pons van de Twentse verzorger heeft geholpen.

PSV- FC Twente: 1-0

PSV-TWE | 19' Goal PSV!

Dat zat eraan te komen. Vertessen schiet strak in de hoek raak. Vanaf - nou wat is het - een meter of 20/25. Tot zover de verdedigend stellingen van Twente.

Binnen twintig minuten is het raak: 1-0.

PSV- FC Twente: 1-0

Vertessen viert de 1-0

PSV-TWE | 17' Eerste gevaar Twente

Twente geeft een heel klein teken van leven. Een rolletje van Van Wolfswinkel hobbelt naast. Drommel ziet al vroeg dat het ongevaarlijk is. En Twente trekt zich maar weer direct terug in de loopgraven die het uitgeschept heeft voor het eigen zestienmetergebied. PSV gaat rustig door met aanvallen.

PSV- FC Twente: 0-0

PSV-TWE | 8' De Jong wel, De Jong niet

Het is helemaal geen onaardig begin in Eindhoven. PSV heeft de bal ja, niet onverwacht, en probeert een gaatje te zoeken in de Twente-defensie, die overigens met z'n vijven achterin staan. Net als Twente eens eruit komt, gaat PSV in de tegenaanval, met De Jong die knap combineert met Bakayoko en zelf doorloopt, maar in de zestien wordt het hem even te veel. Nauwelijks op de been blijvend, kan hij geen schot meer lossen. Bruns zit er goed tussen en Eiting voorkomt een corner.

Even later krijgt De Jong weer een kans, van even buiten de zestien. Maar de PSV-captain mikt over.

PSV- FC Twente: 0-0

De Jong schiet over

ALM-FOR | 46' Spelen weer

In Almere spelen ze weer. Kijken waarmee Almere aan komt zetten, want ze moeten er twee maken om een verlenging te krijgen.

Almere City - Fortuna Sittard: 0-2

PSV-TWE | 1' Aftrap!

In Eindhoven zijn we ook begonnen! Twente heeft afgetrapt tegen PSV. De wedstrijd zou eigenlijk op 21 december gespeeld worden, maar toen ging het niet door vanwege harde regenval.

Vanavond wordt het duel ingehaald. En de winnaar van deze wedstrijd treft volgende week in de achtste finales Feyenoord.

PSV- FC Twente: 0-0

PSV is er klaar voor

PSV-TWE | Veerman raakt geblesseerd in warming-up

Tegenvaller voor PSV. Joey Veerman valt geblesseerd uit in de warming-up. Tillman vervangt de middenvelder.

ALM-FOR | 45' Rust in Almere

Man van de eerste helft in Almere was zonder meer Kaj Sierhuis. Twee kansen, twee goals. En bijna een derde ook nog, een volley van heel ver zo over de keeper heen, maar die werd afgekeurd.

Almere City - Fortuna Sittard: 0-2

ALM-FOR | 42' Goal Fortuna!

En weer Sierhuis! Het is 0-2 voor de bezoekers. Net als de 0-1 uit de scrimmage na een hoekschop. De bal wordt maar niet weggewerkt en dan staat Sierhuis weer op de juiste plek.

Almere City - Fortuna Sittard: 0-2

NEC-GAE | 90+3' Klaar!

NEC wint en gaat door naar de kwartfinales. Een heerlijke volley van Sai van Wermeskerken blijkt de winnende van de avond. Go Ahead Eagles probeerde het nog wel, maar de twee Japanse treffers van Van Wermeskerken en Ogawa zijn de Eagles te veel.

NEC - Go Ahead Eagles: 2-1

NEC-GAE | 88' Goal Eagles!

We zijn nog niet klaar: Go Ahead komt op 2-1. Nauber knikt een kopbal binnen. We gaan nog wat meemaken in de laatste minuten.

NEC - Go Ahead Eagles: 2-1

ALM-FOR | 25' Goal Fortuna!

Sierhuis scoort! Het is 0-1 voor de bezoekers uit Sittard. De spits van Fortuna tikt een kopbal vlak voordat doelman Bakker de bal wil pakken het doel in. Alert gedaan.

Almere City - Fortuna Sittard: 0-1

Marokko wint eerste duel Afrika Cup van spijkerhard Tanzania

Marokko heeft zonder veel problemen zijn eerste groepswedstrijd op de Afrika Cup gewonnen. De ploeg, met oud-eredivisiespelers Hakim Ziyech en Sofyan Amrabat in de basis, was een klasse beter dan een bikkelhard spelend Tanzania. Pas diep in de tweede helft werd dat pas duidelijk in de score: 3-0.

Lees via onderstaande link het hele wedstrijdverslag:

NEC-GAE | 72' Goal NEC!

Wat een goal van Sai Van Wermeskerken! Een volley van een meter of dertig vliegt zo binnen. 2-0 voor NEC. Zo maakt-ie 'm nooit meer. De verbazing bij Van Wermeskerken is misschien nog wel mooier dan het doelpunt zelf. Met de handen op zijn hoofd rent de Japanner het veld over.

Wat zullen ze balen bij Go Ahead, want ze zijn beter na rust.

NEC - Go Ahead Eagles: 2-0

Van Wermeskerken viert de 2-0

NEC-GAE | 70' Mattsson? Nee

Ze telden 'm al in Nijmegen. Maar Mattsson werkt de bal naast. Wat een kans. De middenvelder van NEC kan zo de hele helft oversteken van Go Ahead nadat NEC er razendsnel uitkomt met een counter. Maar oog in oog met De Lange krijgt Mattsson 'm er niet in.

NEC - Go Ahead Eagles: 1-0

PSV-TWE | Opstellingen in Eindhoven

Zijn er verrassingen in de opstelling van PSV? Valt mee. Ja, Drommel staat op doel, omdat het een bekerwedstrijd is. En Vertessen speelt, terwijl Noa Lang en Lozano op de bank zitten.

ALM-FOR | 1' Aftrap in Almere!

Ook in Almere zijn we begonnen! Almere City en Fortuna Sittard strijden voor een plek in de kwartfinales van de KNVB-beker.

Op wat voor veld, vraag je? Een ijzige, het is groen met witte vlekken hier en daar. Een kille avond bekervoetbal in Flevoland.

Almere City - Fortuna Sittard: 0-0

NEC-GAE | 49' Eagles vliegen erin

Go Ahead Eagles doet zijn naam eer aan. Ze vliegen erin bij het begin van de tweede helft. In drie minuten tellen we twee poeiers van afstand (meters over) en een in een keer genomen schot uit een afvallende bal, geblokt door Nuytinck, de afdruk van de bal zal in zijn dijen staan met deze kou. De intenties van Go Ahead zijn duidelijk: aanvallen en de 1-1 maken.

NEC - Go Ahead Eagles: 1-0

Hansen wordt onder druk gezet door Go Ahead-spelers

NEC-GAE | 46' Spelen weer

En we voetballen weer in Nijmegen. Geen wissels aan beide kanten. Kijken wat Go Ahead Eagles tevoorschijn tovert deze tweede helft. Het moet wat proberen om nog de kwartfinale te bereiken.

NEC - Go Ahead Eagles: 1-0

Advocaat wil 'spelers als Bazoer en Kluivert' bij selectie Curaçao krijgen

"Het is een leuke klus om mee af te sluiten. Ja, dat heb ik vaker gezegd. Waarom weet ik eigenlijk ook niet", lacht de 76-jarige Advocaat in gesprek met de NOS. Maandag werd bekend dat Adovcaat bondscoach wordt van Curaçao.

"Dit kwam voorbij. Het is niet dagelijks en de spelers spelen voornamelijk in Nederland, dus ik hoef niet veel te reizen. Een club wilde ik niet meer. Iedere dag van acht tot zes, dat kon ik niet meer opbrengen."

Het doel is duidelijk: kwalificatie voor het WK van 2026, en daarbij kunnen een aantal bekende namen helpen.

Lees verder via onderstaande link:

ALM-FOR | 45+1' Rust in Nijmegen

NEC en Go Ahead gaan aan de thee. En dat is vooral voor de Eagles een prettig idee. Want NEC werd beter en beter. Al kreeg Willumsson nog een flinke mogelijkheid. Doelman Roefs moest gestrekt naar de hoek.

Maar wat is NEC sterker geworden naarmate de eerste helft vorderde, en zeker nadat Go Ahead-middenvelder Rommens geblesseerd naar de kant moest. De NEC-opbouw is bij vlagen fijn om te zien, en met buitenspelers als Sano en Hansen is het altijd feest. En vooral: onvoorspelbaar. We gaan nog wat moois zien na rust.

NEC - Go Ahead Eagles: 1-0

ALM-FOR | IJzig Almere

Over iets meer dan een half uur begint in Almere het tweede duel van de avond, tussen Almere City en Fortuna Sittard. Op het veld ligt nog wel wat ijs...

  • Pro Shots
    Het is ijzig koud in Almere
  • Pro Shots
    Het is ijzig koud in Almere

NEC-GAE | 35' Goal NEC!

Ja, dat zat er echt aan te komen de laatste minuten. Goal voor NEC: 1-0. Ogawa schiet 'm binnen van net buiten de zestien. Als wespen dook een aantal NEC-spelers op de bal toen ze 'm even kwijt waren. Via de kluts komt de bal voor de voeten van de Japanse spits en die denkt niet na. Precies in de hoek valt de bal.

Het is verdiend hoor, op basis van de tweede fase van de eerste helft. Na een wat tam begin, is NEC onder de druk van de Eagles uit gekomen en begon het aan een minutenlang durend offensief. Het was een kwestie van tijd voor de goal viel.

NEC - Go Ahead Eagles: 1-0

NEC viert de 1-0

NEC-GAE | 29' NEC raakt paal

Het zit Mattson dit seizoen een keer niet mee. Zijn schot, na een goede dribbel van Sano over links, hobbelt naar de verre hoek. Tegen de binnenkant van de paal. Maar de bal hobbelt voor de doelmond zo weg van het gevaar. NEC wordt duidelijk sterker. Het thuisvertrouwen groeit.

NEC - Go Ahead Eagles: 0-0

NEC-GAE | 25' NEC gevaarlijk

Van een grote kans kunnen we niet spreken, maar er is een teken van leven: NEC komt onder de druk van Eagles vandaan en bereikt met een vloeiende aanval het strafschopgebied van Go Ahead. Ogawa dient als balvasthouder, legt terug op wat aangesloten spelers en Hoedemakers neemt het doel maar eens onder vuur. Een afzwaaier. Maar toch, misschien dat dit de boel wat opschudt.

NEC - Go Ahead Eagles: 0-0

Bennie Muller overleden

Bennie Muller, de oud-voetballer die in de jaren zestig samen met Sjaak Swart het Amsterdamse gezicht van Ajax vormde, is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Ajax bekendgemaakt.

NEC-GAE | 13' Het kakt wat in

Het begin was veelbelovend, met wat nervositeit bij NEC door vroeg druk zetten van Eagles, maar nu trekken beide ploegen zich terug in de stellingen. En het wordt zoeken. NEC komt met wat oeverloos getik achterin. Go Ahead probeert het wel vroeg vast te zetten.

Wordt dit een lange avond in Nijmegen? Het kan zomaar.

NEC - Go Ahead Eagles: 0-0

Mats Deijl geeft voor, Sontje Hansen kijkt toe

Marokko in Afrika Cup voor bij rust

Marokko viert de 1-0

Marokko zit in de rust van hun eerste groepsduel van de Afrika Cup met Tanzania. De Leeuwen van de Atlas staan 1-0 voor. De goal was van Saiss, na een dwarrelende vrije trap van Ziyech.

NEC-GAE | 3' Hands Nuytinck?

Of het hands was, is niet de vraag. Want dat was het, van NEC'er Nuytinck. In het strafschopgebied bovendien. Maar scheidsrechter Bas Nijhuis en zijn VAR-kameraden vinden het geen penalty. Via het eigen been kreeg Nuytinck de bal achter zich, totaal onbewust, tegen de arm.

NEC - Go Ahead Eagles: 0-0

NEC-GAE | 1' Aftrap!

En we zijn begonnen in Nijmegen. Het is dan wel een bekerduel, NEC tegen Go Ahead Eagles is een subtopper in de eredivisie. We zien de nummer 7 en 8 van de competitie aan het werk. NEC speelde zondag knap gelijk bij Feyenoord. Go Ahead Eagles verloor zondag van Ajax.

NEC - Go Ahead Eagles: 0-0

NEC-GAE | Warming-up in Nijmegen

  • Pro Shots
    NEC-trainer Meijer (links) en Eagles-trainer Hake schudden elkaar de hand
  • Pro Shots
    Go Ahead Eagles aan de warming-up in Nijmegen
  • Pro Shots
    Go Ahead Eagles aan de warming-up in Nijmegen
  • Pro Shots
    Go Ahead Eagles aan de warming-up in Nijmegen

Nooit waren verwachtingen rond Marokkaans elftal zó hoog: 'Maar geeft ook kracht'

Even tussendoor ander bekervoetbal, om de Afrika Cup. Momenteel speelt Marokko het eerste groepsduel met Tanzania. Ruim kwartier gespeeld, het staat nog 0-0.

Adil Ramzi weet maar al te goed hoe het is om de druk van heel voetbalminnend Marokko op je schouders te dragen. Dat voelde hij als speler op de Afrika Cups van 2000 en 2002 in volle hevigheid. Maar, zegt hij, dat was nog niks vergeleken met de extreme verwachtingen waarmee de huidige generatie internationals te maken heeft.

Na het overweldigende WK in Qatar, waar Marokko de wereld veroverde en het tot de halve finales schopte, gaat de ploeg van bondscoach Walid Regragui voor het eerst als absolute topfavoriet een Afrika Cup in.

Lees verder via onderstaande link:

Even nieuws van de dag: AZ neemt per direct afscheid van trainer Jansen

AZ heeft trainer Pascal Jansen op straat gezet. Maarten Martens, die al assistent-trainer was in Alkmaar, neemt tot het eind van het seizoen de honneurs waar. De 39-jarige Belg, die in 2009 als speler landskampioen werd met AZ, had de afgelopen twee seizoenen Jong AZ onder zijn hoede.

Wat gebeurde gisteren?

Het bekersprookje van Quick Boys is voorbij. De club uit Katwijk, verantwoordelijk voor de uitschakeling van profclubs NAC Breda en De Graafschap, ligt zelf ook uit het bekertoernooi na een nederlaag bij AZ.

De amateurs waren langere tijd de betere, maar AZ boog een 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong, om vervolgens Quick Boys er toch nog een verlenging uit te zien slepen. Daarin scoorde beide teams nog eenmaal (3-3). Uiteindelijk ging AZ door naar de kwartfinales door de strafschoppen beter te nemen.

Ook Excelsior werd gisteren in de achtste finales van het toernooi uitgeschakeld. De eredivisionist verloor op het ijzige kunstgras in Kralingen met 2-0 van eerstedivisionist FC Groningen.

Eerder op de avond ontsnapte ADO Den Haag aan een smadelijke uitschakeling. Tegen de amateurs van Excelsior Maassluis boog het diep in de slotfase een achterstand om in een zege: 2-1.

Voetballen maar!

Welkom bij de tweede bekeravond op rij. Dinsdag was al een fijn spektakel, vandaag is ook niet mis. Voor de volgende wedstrijden zit je hier goed:

  • 18.45 uur: NEC - Go Ahead Eagles (achtste finales)
  • 20.00 uur: Almere City - Fortuna Sittard (achtste finales)
  • 21.00 uur: PSV - FC Twente (tweede ronde)