NOS Voetbal

Voormalig Ajax- en Oranje-voetballer Bennie Muller (85) overleden

Bennie Muller, de oud-voetballer die in de jaren zestig samen met Sjaak Swart het Amsterdamse gezicht van Ajax vormde, is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Ajax bekendgemaakt.

De verdedigende middenvelder die ook aanvallend zijn mannetje stond, werd als jongetje van elf op straat gescout en zou na zijn overgang naar de senioren in 1957 tot 1970 dik vierhonderd keer het shirt van de Amsterdamse club dragen.

In die periode veroverde Ajax vijf landstitels en drie KNVB-bekers, al had de op een zijspoor belande Muller in de dubbel in zijn laatste seizoen in De Meer amper een aandeel meer.

Europacup 1-finale

Hoogtepunt in zijn loopbaan, waarin hij ook 43 keer voor het Nederlands elftal uitkwam, was de Europacup 1-finale in 1969 tegen AC Milan. Ajax, dat als eerste Nederlandse club zover was gekomen, verloor in Madrid met 4-1.

Daarna werd de ploeg drastisch verjongd door coach Rinus Michels. Muller maakte daardoor de grote successen van de jaren zeventig net niet meer mee.

Voormalig Ajax- en Oranje-voetballer Bennie Muller (85) overleden

Na Ajax speelde Muller nog een jaar in de eredivisie bij het Scheveningse Holland Sport en een seizoen in de eerste divisie bij Blauw-Wit in zijn geboortestad, waarna er in 1972 een eind kwam aan zijn voetbalcarrière.

In 2014 was hij uitverkoren om Ajax, destijds getraind door Frank de Boer, de kampioenschaal te overhandigen na het veiligstellen van de landstitel in Almelo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl