Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

'70 doden na Israëlische luchtaanval' • Israël: vijf dode gijzelaars gevonden in Gaza

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

'Minstens 70 doden in vluchtelingenkamp', Israël zegt zaak te onderzoeken

In een vluchtelingenkamp in het midden van de Gazastrook is het dodenaantal na een Israëlische luchtaanval opgelopen tot 70, aldus het lokale gezondheidsministerie. Een woordvoerder van het door Hamas geleide departement verwacht dat het aantal doden in het Maghazi-kamp nog zal stijgen.

In een eerste reactie zegt het Israëlische leger de zaak te onderzoeken. De aanwezigheid van Hamas-strijders in bewoonde gebieden stelt het leger voor uitdagingen, staat in een verklaring. De woordvoerder voegt eraan toe dat het leger is gebonden aan internationaal recht. "Dat betekent dat we doen wat mogelijk is om leed onder de bevolking te minimaliseren", schrijft hij in een verklaring.

Israël meldt vondst van vijf dode gijzelaars in tunnel in Gaza

Vijf Israëlische gijzelaars die in gevangenschap om het leven zijn gekomen, zijn door het Israëlische leger aangetroffen in een tunnel in het noorden van Gaza. Dat meldt het leger in een video op sociale media. Het zou gaan om drie militairen en twee burgers.

Hoe ze zijn overleden, meldt het leger niet, maar vorige week waren drie van de slachtoffers nog levend te zien in een video van Hamas. In Hebreeuwse letters stond toen in beeld: "Jullie wapens hebben de drie gedood". Volgens een woordvoerder van het leger wordt er nu onderzoek gedaan naar de lichamen, waarna de families zullen worden ingelicht. "Als zij ermee akkoord gaan, lichten we dan ook het publiek in."

Hamas heeft eerder gezegd dat sommige gijzelaars zijn omgekomen door Israëlische luchtaanvallen en heeft ook gedreigd gijzelaars te executeren als Israël zijn aanvallen in Gaza voortzet. Volgens het Israëlische leger houdt Hamas nog 129 mensen vast in Gaza die op 7 oktober door de terreurgroep zijn gegijzeld en meegenomen vanuit Israël, vooral Israëliërs.

In een andere video toont het Israëlische leger het tunnelstelsel waarin de gijzelaars gevonden werden:

'Dodental luchtaanval vluchtelingenkamp Maghazi loopt op naar 60'

Het dodental na de Israëlische luchtaanval op vluchtelingenkamp Maghazi is opgelopen naar 60, zo zegt het gezondheidsministerie in Gaza. Het is daarmee een van de dodelijkste Israëlische aanvallen sinds de oorlog met Hamas op 7 oktober begon.

En het zal waarschijnlijk nog oplopen, aldus een woordvoerder. Hij spreekt van "een bloedbad, aangericht in dichtbevolkt gebied". Welk doel Israël had met de aanval, is niet bekend.

'16 doden bij Israëlische luchtaanval in Centraal-Gaza'

Ten minste 16 mensen zijn omgekomen bij een Israëlische luchtaanval op vluchtelingenkamp Maghazi, in het centrale deel van de Gazastrook. Meerdere huizen werden beschadigd, zo melden Palestijnse gezondheidsofficials. Artsen in het nabijgelegen ziekenhuis Shuhada al-Aqsa, waar veel gewonden zijn opgenomen, waarschuwen dat het dodental hoogstwaarschijnlijk nog zal oplopen.

Het is onduidelijk met welk doel het vluchtelingenkamp werd gebombardeerd.

Israëlische media: Egypte komt met plan voor wapenstilstand Gaza

Egypte heeft een voorstel gedaan voor een nieuwe wapenstilstand, schrijven verschillende Israëlische media. Volgens Times of Israël heeft Israël het plan niet meteen verworpen en kan het tot nieuwe onderhandelingen leiden. Het plan zou bestaan uit drie fases, met het einde van de gevechten en het vrijlaten van alle gegijzelden als doel. De eerste fase zou bestaan uit een gevechtspauze van twee weken, waarin Hamas 40 gegijzelden vrijlaat in ruil voor 120 Palestijnse gevangenen. Ook kan er dan meer humanitaire hulp naar Gaza voor de Palestijnse bevolking.

In de tweede fase zouden de leiders van Hamas in gesprek moeten gaan met Fatah, de groepering die de Westelijke Jordaanoever bestuurt. De Palestijnen zouden hun geschillen opzij moeten zetten om gezamenlijk een interim-regering te vormen, is het plan. Uiteindelijk moet dat leiden tot democratische verkiezingen.

De derde fase zou een algeheel staakt-het-vuren inhouden, waarbij de rest van de gijzelaars wordt vrijgelaten voor een nog te bepalen aantal Palestijnse gevangenen. Hier zouden ook gevangenen tussen zitten die zijn opgepakt na 7 oktober. Het Israëlische leger moet zich volledig terugtrekken uit Gaza en ontheemde Palestijnen moeten kunnen terugkeren naar huis.

Hamas-leider Ismail Haniyeh keerde gisteren terug naar zijn woonplaats Qatar na een vierdaags bezoek aan Caïro om het Egyptische voorstel te bespreken. Eerder vandaag kwam een delegatie van de Islamitische Jihad in Caïro aan voor gesprekken met Egyptische functionarissen.

Palestijnen in Rafah demonstreren tegen Hamas, na doodschieten tiener

Tientallen inwoners van Gaza hebben vandaag gedemonstreerd tegen Hamas, nadat die militante beweging op een groep Palestijnse jonge mannen had geschoten. Daarbij zou een tiener om het leven zijn gekomen. De mannen hadden naar verluidt geprobeerd om in Rafah, aan de grens met Egypte, hulpgoederen het land in te brengen zonder toestemming van Hamas.

De familie van de doodgeschoten jongen, Ahmed Shadad Breka, vertelt aan Haaretz dat hij samen met een groep anderen hulpgoederen in ontvangst wilde nemen, toen Hamas-strijders in de lucht schoten om de groep te verdrijven. De jongen zou vervolgens doelgericht zijn doodgeschoten. De familie noemt Hamas "een criminele bende" die samenwerkt met "Iraanse huurlingen" om hulpgoederen te stelen.

De groep demonstranten die na het schieten de straat op ging, heeft onder meer een politiebureau van Hamas in brand gestoken. Demonstraties tegen Hamas zijn zeldzaam in de Gazastrook, waar de islamitische beweging al ruim 15 jaar met harde hand regeert. Incidenteel protest tegen het Hamas-bestuur werd de afgelopen jaren met geweld de kop in gedrukt.

Via sociale media worden beelden gedeeld van de protesten:

Israël: zo'n 8000 Palestijnse strijders gedood tot nu toe

Het Israëlische leger heeft zo'n 8000 Palestijnse strijders gedood, sinds de aanslagen van Hamas op 7 oktober. Dat zegt een woordvoerder van het leger tegen persbureaus. Het aantal is niet onafhankelijk te verifiëren. Volgens de woordvoerder is het aantal gebaseerd op eigen observaties na aanvallen in Gaza, en de verhoren van gevangengenomen Hamas-strijders.

Het aantal slachtoffers in de Gazastrook ligt volgens Palestijnse bronnen boven de 20.000, waarbij geen uitsplitsing is gemaakt tussen militanten en burgers.

Aan de kant van het Israëlische leger zijn tot nu toe 154 militairen omgekomen, meldde het leger eerder.

Delegatie Islamitische Jihad in Cairo voor gesprekken met Egyptische regering

Een delegatie van de Palestijnse militie Islamitische Jihad is in Cairo aangekomen voor overleg met de Egyptische regering, zo meldt een bron binnen de strijdgroep. Van de groep is bekend dat zij een aantal gijzelaars vasthoudt in Gaza, die in oktober werden ontvoerd tijdens de aanslagen van Hamas. Islamitische Jihad werkt samen met Hamas, en ontvangt ook steun vanuit Iran.

Of Islamitische Jihad van zins is om gijzelaars vrij te laten is niet bekend, tot nu toe heeft de groep volgehouden dat ze dat niet gaat doen totdat Israël zijn militaire actie in de Gazastrook beëindigt. De onderhandelingen met Egypte zullen volgens de groep gaan over "een manier om de Israëlische agressie tegen ons volk te doen stoppen."

Israël: afgelopen twee dagen 14 militairen gedood

De afgelopen twee dagen zijn volgens Israël zeker veertien militairen omgekomen bij gevechten in Gaza. Vier van hen kwamen om het leven door de ontploffing van een antitankraket. Het totale dodental onder militairen dat het Israëlische leger meldt, staat op 154.

Hoeveel militanten er aan de kant van Hamas zijn gedood is onduidelijk: de terroristische organisatie maakt bij het bekendmaken van het dodental in de Gazastrook geen onderscheid tussen burgers en militanten.

Een woordvoerder van het Israëlische leger, Daniel Hagari, zei gisteren dat Israël de grondoperatie in Gaza nog altijd uitbreidt in het noorden en zuiden van het gebied. Het noorden is volgens Israël bijna volledig "onder controle". Volgens Hagari vechten Israëlische troepen momenteel in "lastige gebieden" in het zuidelijk gelegen Khan Younis, de tweede stad van Gaza. Israël gelooft dat Hamas-leiders zich daar schuilhouden.

Gisteravond gingen duizenden Israëliërs in Tel Aviv de straat op om te demonstreren tegen de regering. "Bibi, Bibi", riepen zij, verwijzend naar premier Netanyahu, "we willen je niet meer".

Leger Israël: grote wapenvondst in schuilplaats burgers

Het Israëlische leger zegt dat het een wapendepot van Hamas heeft ontdekt in een gebouw in Noord-Gaza waar burgers zich schuilhielden. Militairen zouden daar onder meer bomvesten voor kinderen hebben gevonden.

Israël krijgt veel kritiek vanwege de duizenden Palestijnse burgers die door het Israëlische leger zijn gedood sinds het begin van de oorlog. Israël zegt steevast dat het geen burgerdoelen aanvalt en beschuldigt Hamas ervan burgers in te zetten als menselijk schild.

Het leger plaatste deze foto's op X, waarop ook kisten met handgranaten te zien zijn:

Mohammed blikt terug op zware tijd in Gaza, waar hij zijn moeder verloor

Mohammed vertrok vlak voor de oorlog uitbrak naar Gaza om zijn zieke oma te bezoeken. Vervolgens zat hij er weken vast en zag hij het oorlogsgeweld van dichtbij. Zijn moeder kwam om bij een bombardement, waarna hij zonder haar naar Nederland vluchtte.

In onderstaande video vertelt hij zijn verhaal:

Mohammed blikt terug op zware tijd in Gaza, waar hij zijn moeder verloor

VS beschuldigt Iran van drone-aanval op tanker

De VS heeft Iran voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas beschuldigd van een drone-aanval op een schip. Volgens de Amerikanen zat Iran achter de aanval van gisteren in de Indische Oceaan op tanker Chem Pluto. Na de aanval brak er kort brand uit aan boord. Er vielen geen gewonden.

Tegenover persbureau Reuters zegt een woordvoerder van het Pentagon dat de drone werd afgevuurd vanuit Iran. Het schip voer onder de vlag van Liberia, is eigendom van Japan en wordt volgens Reuters gerund door een Nederlands bedrijf. De krant Wall Street Journal schreef dat het Nederlandse bedrijf connecties heeft met de Israëlische scheepsmagnaat Idan Ofer.

Een woordvoerder van Iran bij de VN reageerde tegenover Reuters niet direct op een verzoek tot reactie op de Amerikaanse beschuldiging. Eerder beschuldigde de VS Iran al van betrokkenheid bij de aanvallen van de Houthi-rebellen in Jemen op commerciële schepen in de Rode Zee. Die aantijging ontkende Iran gisteren met klem via een hoge functionaris van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens die functionaris beschikken de Houthi's over eigen middelen en bepalen ze ook zelf hoe ze die inzetten.

Biden dringt bij Netanyahu aan op beschermen burgers

De Amerikaanse president Biden heeft er in een telefoongesprek met de Israëlische premier Netanyahu op aangedrongen dat burgers in Gaza beschermd moeten worden in de oorlog tegen Hamas. Dat staat in een korte samenvatting van het telefoongesprek, gedeeld door het Witte Huis.

In het gesprek ging het verder over de "doelstellingen en fasering" van Israël in de oorlog en onderstreepten de twee het belang van het vrij krijgen van alle gijzelaars die nu nog worden vastgehouden door Hamas.

Biden had bij Netanyahu overigens niet aangedrongen op een staakt-het-vuren, zo had hij eerder al gezegd tegen journalisten. Verder wilde hij enkel kwijt dat het "een lang gesprek" was.

Biden (links) en Netanyahu bij een gezamenlijke persconferentie in Tel Aviv in oktober, elf dagen na de aanslag van Hamas

VS meldt nieuwe aanvallen Rode Zee door Houthi-rebellen

Houthi-rebellen hebben gisteren twee ballistische raketten afgevuurd richting scheepsroutes in het zuiden van de Rode Zee. Verder hebben gisteren twee commerciële schepen gemeld dat ze zijn aangevallen door drones, meldt het Amerikaanse leger in een bericht op X.

Een schip dat voer onder Noorse vlag werd net gemist door een aanvalsdrone. Een ander schip, dat eigendom is van Gabon en voer onder Indiase vlag, werd wel geraakt. Daarbij vielen geen gewonden. Volgens de Amerikanen zijn er nu vijftien schepen aangevallen door Houthi-rebellen sinds 17 oktober.

Daarnaast heeft een Amerikaanse torpedobootjager in de Rode Zee gisteren vier drones neergehaald die vanuit Houthi-gebied in Jemen richting het oorlogsschip vlogen, aldus de afdeling van het Amerikaanse leger dat onder meer de Rode Zee overziet (de United States Central Command).

De afgelopen weken hebben Houthi-rebellen uit Jemen herhaaldelijk schepen aangevallen in de Rode Zee die een mogelijke connectie met Israël hebben. Ze hebben gewaarschuwd schepen te blijven aanvallen uit solidariteit met de Palestijnen.

Archiefbeeld van de USS Laboon, de Amerikaanse torpedobootjager die de vier Houthi-drones neerhaalde

Welkom

We beginnen een nieuw liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.