Sportgalablog
NOS SportAangepast

Bol twee keer in de prijzen op Sportgala • Van der Poel Sportman van het Jaar

 • Genomineerden Sportvrouw van het Jaar: Femke Bol, Sifan Hassan, Karolien Florijn
 • Genomineerden Sportman van het Jaar: Max Verstappen, Mathieu van der Poel, Harrie Lavreysen
 • De prijzen worden tussen 19.30 uur en 20.45 uur in DeFabrique in Utrecht uitgedeeld
 • Kijk om 21.23 uur op NPO 1 naar NOS Sportjaar 2023 met een terugblik op het afgelopen sportjaar
liveblog gesloten

Tot volgend jaar!

De winnaars zijn bekend en daarmee sluiten we het liveblog af.

Een verslag van het sportfeest is vanavond vanaf 21.23 uur te zien bij de NOS op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Dit zijn de winnaars van de avond:

 • NOS
  Sportvrouw van het Jaar: Femke Bol
 • NOS
  Sportman van het Jaar: Mathieu van der Poel
 • NOS
  De Sportploeg van het Jaar: de 4x400 meter estafettevrouwen
 • NOS
  De Coach van het Jaar: Eelco Meenhorst
 • NOS
  De Parasportvrouw van het Jaar: Diede de Groot
 • NOS
  De Parasportman van het Jaar: Joël de Jong
 • NOS
  De Parasportploeg van het Jaar: de rolstoelbasketbalvrouwen

Bekijk hier de uitreiking van de Jaap Eden Award aan Bol en (de coaches van) Van der Poel

Bol en Van der Poel uitgeroepen tot Sportvrouw en Sportman van 2023

Bekijk hier de prijsuitreiking van (Para)Sportploeg van het Jaar

Estafettevrouwen Sportploeg van het Jaar, rolstoelbasketbalsters Parasportploeg van 2023

Bekijk hier de hoe Meenhorst en Laros hun prijs in ontvangst nemen

Roeicoach Meenhorst krijgt prijs voor Coach van het Jaar, atleet Laros grootste talent

Ada Kok ontvangt FBK Award

Ada Kok krijgt de oeuvreprijs tijdens dit Sportgala. De 76-jarige oud-zwemster werd in haar carrière drie keer verkozen tot Sportvrouw van het Jaar: in 1965, 1966 en 1968.

Kok werd in 1968 olympisch kampioen op de 200 meter vlinderslag. Vier jaar eerder pakte ze in Tokio twee zilveren olympische medailles.

De Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs is een prijs die in 2005 voor het eerst werd uitgereikt door NOC*NSF. De prijs is vernoemd naar de in 2004 overleden atlete Fanny Blankers-Koen. Winnaars van de trofee zijn sporters met buitengewone verdiensten voor de Nederlandse sport.

Onder anderen Pieter van den Hoogenband, Rintje Ritsma en Richard Krajicek wonnen de prijs eerder.

Ada Kok (links) met de FBK Award

Bol Sportvrouw van het Jaar

Femke Bol is Sportvrouw van het Jaar 2023! Ze troeft Sifan Hassan, die dit jaar haar marathondebuut maakte en meteen won, en roeister Karolien Florijn af. Het is de tweede keer dat Bol naar het podium wordt geroepen, want met de estafetteploeg werd ze gekozen tot Sportploeg van het Jaar.

De 23-jarige hordenspecialiste Bol liep in augustus een memorabel WK atletiek in Boedapest. Die begon met een val vlak voor de finish van de 4x400 meter gemengde estafette, waardoor het goud op dramatische wijze aan de neus van de Nederlandse ploeg voorbijging.

Maar de WK eindigden voor de 23-jarige Amersfoortse met een grote glimlach. Nadat ze met overmacht de wereldtitel 400 meter horden had veroverd, was het feest in huize Bol pas echt compleet met het goud op de 4x400 meter estafette met de vrouwenploeg.

Sportgala

Van der Poel troeft Verstappen af

Mathieu van der Poel krijgt de voorkeur boven Max Verstappen en Harrie Lavreysen en wordt uitgeroepen tot Sportman van het Jaar.

Van der Poel, die in 2013 werd uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar, pakte dit jaar op heroïsche wijze de wereldtitel op de weg. De 28-jarige alleskunner op de fiets kwam op het natte wegdek van Glasgow vlak voor de finish ten val, terwijl hij solo op kop reed. Daarmee leek de wereldtitel uit zijn handen te glippen, maar hij krabbelde snel weer op en greep toch nog het goud.

Hij is zelf niet aanwezig om de Jaap Eden Award in ontvangst te nemen.

De Groot Parasportvrouw van het Jaar

Diede de Groot is verkozen tot Parasportvrouw van het Jaar. In 2022, toen er nog geen verkiezing was voor Parasportvrouw en Parasportman, werd De Groot tot Parasporter van het Jaar gekozen.

Ook dit jaar viel rolstoeltennisster De Groot dus in de prijzen op het jaarlijkse sportgala. Er stond dit seizoen geen maat op de 27-jarige De Groot. Ze won, net als in 2021 en 2022, alle grandslams: de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open. In het dubbelspel won ze de Australian Open en Wimbledon en haalde ze de finale op Roland Garros en de US Open.

De andere genomineerden in de categorie Parasportvrouw van het Jaar waren Liesette Bruinsma (twee keer goud bij WK parazwemmen) en Fleur Jong (wereldkampioene 100 meter en verspringen in para-atletiek).

Joël de Jong Parasportman van het Jaar

Joël de Jong is Parasportman van het Jaar. Hij blonk afgelopen seizoen uit op de WK para-atletiek in Parijs, waar hij op de 100 meter (in de T63-klasse) het goud pakte. De 21-jarige De Jong is niet alleen een talentvol sprinter. Op de WK eindigde hij bij het verspringen ook op het podium: brons.

De Jong loopt met één blade. In 2007 werd zijn rechterbeen geamputeerd vanwege botkanker. Vervolgens begon hij met voetballen, maar op advies van zijn prothesemaker ging hij in 2016, tijdens de EK atletiek in Amsterdam, voor het eerst met een blade lopen.

Op het jaarlijkse sportgala krijgt hij de voorkeur boven Daniel Abraham Gebru (parabaan- en wegwielrennen) en Rogier Dorsman (parazwemmen).

Estafettevrouwen opnieuw Sportploeg van het Jaar

Net als vorig jaar zijn de estafettevrouwen van de 4x400 meter uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. De ploeg, met Femke Bol, Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters en Lisanne de Witte (die alleen in de series in actie kwam), werd afgelopen zomer in Boedapest wereldkampioen.

De estafettevrouwen liepen in Boedapest op sensationele wijze naar de wereldtitel. Ze bouwden de race voortreffelijk op. Klaver nam het stokje over van Saalberg en bracht Nederland in een kansrijke positie. Peeters hield Nederland in de race voor een medaille, waarna Bol het moest afmaken.

De wereldkampioene op de 400 meter horden begon als nummer drie aan de slotronde. Met een fenomenale eindsprint achterhaalde ze de Britse en Jamaicaanse ploeg en dook ze onder het Nederlands record. Nooit eerder behaalde Nederland een wereldtitel op de 4x400 meter.

Voor de titel Sportploeg van het Jaar werden ze verkozen boven wielerploeg Jumbo-Visma (won alle drie de grote rondes met drie verschillende renners) en de waterpolovrouwen (na 32 jaar weer wereldkampioen na een zinderende zege op Spanje in de finale).

Sportploeg van het Jaar

Rolstoelbasketbalsters Parasportploeg van het Jaar

Dit jaar wordt er ook voor het eerst een Parasportploeg van het Jaar onderscheiden. Die prijs was voor de rolstoelbasketbalsters.

Zij werden dit jaar op overtuigende wijze wereldkampioen door China met 57-34 te verslaan. Ook werd de rolstoelbasketbalploeg Europees kampioen.

Ook de rolstoeltennismannen quads dubbel (Niels Vink en Sam Schröder) en het tandemduo mannen in het parabaanwielrennen (Tristan Bangma en Patrick Bos) waren genomineerd.

Laros Sporttalent van het Jaar

Niels Laros is uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar. De 18-jarige atleet verbeterde afgelopen jaar het Nederlands record op de 1.500 meter en stuntte op de WK in Boedapest met een finaleplaats op de middellange afstand. Hij krijgt de prijs uit handen van ex-atleet Gregory Sedoc.

"Mooi dat de training zich heeft uitbetaald en dat ik zo'n sprong heb kunnen maken dit jaar."

Niels Laros

Roeibondscoach Meenhorst Coach van het Jaar

Eelco Meenhorst, bondscoach van de Nederlandse roeiploeg, is Sportcoach van het Jaar. De Nederlandse roeiploeg excelleerde dit jaar. Bij de WK in Belgrado werden er vijf gouden medailles gepakt. Tot de afgelopen WK pakte Nederland bij een wereldkampioenschap roeien nooit meer dan één gouden medaille op een olympische discipline.

De andere genomineerden voor Sportcoach van het Jaar waren Laurent Meuwly (coach van onder anderen Femke Bol en de estafettevrouwen), Merijn Zeeman (ploegleider van Jumbo-Visma) en Evangelos Doudesis (bondscoach van de waterpolovrouwen).

Eelco Meenhorst

Wie wordt Sportcoach van het Jaar?

De eerste categorie waarin de winnaar wordt bekengemaakt is Sportcoach van het Jaar.

De genomineerden zijn: Laurent Meuwly (coach van onder anderen Femke Bol en de estafettevrouwen), Merijn Zeeman (coach van Jumbo-Visma), Eelco Meenhorst (bondscoach van de roeiers) en Evangelos Doudesis, bondscoach van de waterpolovrouwen.

Florijn en Lavreysen voelen alvast hoe zwaar Jaap Eden Award is

Karolien Florijn en Harrie Lavreysen maken vanavond kans op de Jaap Eden Award. Roeister Florijn is een van de drie genomineerden voor Sportvrouw van het Jaar, baanwielrenner Lavreysen kan Sportman van het Jaar worden.

Florijn vindt het "heel leuk" om genomineerd te zijn en voelt op de rode loper alvast even hoe zwaar de trofee is, maar verwacht niet ook daadwerkelijk verkozen te worden. "Ik denk dat het Femke Bol gaat worden. Maar wie weet, je weet het nooit."

Ook Lavreysen pakt de Jaap Eden al even in zijn handen. Op de vraag wie hij denkt dat Sportman van het Jaar wordt, is zijn antwoord Mathieu van der Poel. "Hij is wereldkampioen op de weg, echt bizar."

Terugkijken: estafettevrouwen veroveren WK-goud na fabuleuze eindsprint Bol

Met fabuleuze eindsprint Bol pakt Nederland wereldtitel 4x400 meter

Terugkijken: historisch WK-goud voor waterpolovrouwen

Waterpolosters veroveren na 32 jaar weer wereldtitel met zinderende zege op Spanje

Twee keer kans voor Zeeman

Merijn Zeeman is al over de rode loper naar binnen gelopen. De sportief directeur van de Jumbo-Visma wielerploeg maakt vanavond twee keer kans op een prijs. Hij is genomineerd in de categorie Sportcoach van het Jaar en Jumbo-Visma is genomineerd in de categorie Sportploeg van het Jaar.

"Het zou een hele mooie erkenning zijn", vertelt Zeeman op de rode loper. Met de Nederlandse wielerformatie voltooide hij dit jaar een unieke trilogie. Jumbo-Visma won dit jaar alle drie de grote rondes: Giro d'Italia (Primoz Roglic), Tour de France (Jonas Vingegaard) en Vuelta a España (Sepp Kuss).

"Het is iets bijzonders dat we genomineerd zijn."

Merijn Zeeman

Terugkijken: zo won Jumbo-Visma de tweede Tour op rij

Jonas versus Tadej: drie Tourweken lang knokken voor elke seconde

Teruglezen: geen F1-coureur was ooit zo dominant als Verstappen

Van de hegemonie van Max Verstappen dit seizoen kunnen we geen beelden laten zien, maar we hebben wel een terugblik in tekst.

Verstappen heeft Formule 1-seizoen 2023 gedomineerd van Bahrein tot Abu Dhabi. Van zijn plek in de geschiedenisboeken wordt hij zelf niet warm of koud, toch stuift Verstappen door de ranglijsten en tabellen.

Met een coureur en auto van wereldklasse bleef er voor de concurrentie maar weinig over dit jaar. Maar hoeveel eigenlijk? Een seizoensoverzicht in indrukwekkende cijfers. Zoals teambaas Christian Horner stelt: "De statistieken zeggen alles."

Terugkijken: Lavreysen blijft sprintkoning

Sprintkoning Lavreysen grijpt in Glasgow vijfde wereldtitel op rij

Terugkijken: de sensationele wereldtitel van Van der Poel, met vallen en opstaan

Bekijk de uitgebreide samenvatting: Van der Poel soleert naar WK-goud in Glasgow

Hoe worden de winnaars bepaald?

Topsporters kunnen hun stem uitbrengen in de sporterscategorieën van de verkiezing: (Para)Sportman, (Para)Sportvrouw, (Para)Sportploeg van het Jaar. Coaches stemmen in de categorie Sportcoach van het Jaar.

Hun stem telt voor vijftig procent mee. De stemmen van de vakjuryleden, die in alle categorieën mogen stemmen, bepalen de overige vijftig procent.

Terugkijken: de gouden WK-race van Florijn

Florijn snelt naar tweede opeenvolgende wereldtitel in de skiff

Terugkijken: het fenomenale marathondebuut van Hassan

Debuteren, rekken, winnen: bekijk de samenvatting van Hassans sensationele marathon

Terugkijken: de bewogen WK-week van Femke Bol

De week van Femke Bol: van de dramatische val tot overmacht op de horden

Ajax-keepster Van Eijk krijgt NOS Sport-prijs 'Viral van het Jaar'

Het fragment waarin Ajax-keepster Regina van Eijk in Studio Voetbal Rafael van der Vaart op zijn plek zette is de best bekeken socialvideo van NOS Sport in 2023. Daarom zochten we Van Eijk even op.

Ajax-keepster Van Eijk krijgt NOS Sport-prijs 'Viral van het Jaar'

Even terug naar vorig jaar

Sportgala 2022

Vorig jaar werden Irene Schouten en Max Verstappen bij het Sportgala uitgeroepen tot Sportvrouw en Sportman van het Jaar.

Schouten, die de prijs kreeg uitgereikt door oud-voetballer Ruud Gullit, won drie gouden en een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Peking. Daarmee was de schaatsster namens Nederland de onbetwiste koningin van de Spelen.

Genomineerden Sportploeg, sportcoach en para-sporters

De drie genomineerde ploegen die strijden om de titel Sportploeg van het Jaar zijn wielerploeg Jumbo-Visma (won alle drie de grote rondes met drie verschillende renners), de 4x400 meter vrouwen estafetteploeg (goud bij de WK atletiek) en de waterpolovrouwen (na 32 jaar weer wereldkampioen na een zinderende zege op Spanje in de finale).

Vier gegadigden Sportcoach van het Jaar

De lijst voor Sportcoach van het Jaar bestaat uit vier mannen: Laurent Meuwly (coach van onder anderen Femke Bol en de estafettevrouwen), Merijn Zeeman (ploegleider van Jumbo-Visma), Eelco Meenhorst (bondscoach van de roeiers) en Evangelos Doudesis, bondscoach van de waterpolovrouwen.

Liesette Bruinsma (parazwemmen), Diede de Groot (rolstoeltennis) en Fleur Jong (para-atletiek) strijden om de titel Parasportvrouw van het Jaar. Daniel Abraham Gebru (parabaan- en wegwielrennen), Rogier Dorsman (parazwemmen) en Joël de Jong (para-atletiek) dingen mee naar de titel Parasportman van het Jaar.

Voor de onderscheiding Parasportploeg van het Jaar zijn de rolstoeltennismannen quads dubbel (Niels Vink en Sam Schröder), de rolstoelbasketbalvrouwen en het tandemduo mannen in het parabaanwielrennen (Tristan Bangma en Patrick Bos) genomineerd.

De genomineerde mannen: Verstappen, Van der Poel en Lavreysen

Bij de mannen kan Max Verstappen voor de derde keer op rij Sportman van het Jaar worden. Hij leek 2022 niet te kunnen overtreffen, maar dat deed de inmiddels drievoudig wereldkampioen toch, ruimschoots zelfs.

Maar of hij voor de derde keer de verkiezing gaat winnen, is allesbehalve een zekerheidje. Zo neemt hij het dit jaar op tegen Mathieu van der Poel, die op een wel erg bijzondere manier de wereldtitel op de weg veroverde in Glasgow.

De heroïek zat 'm in het opstaan na de val. Vlak voor de finish ging hij onderuit en leek alles uit zijn handen te glippen. Maar Van der Poel krabbelde op van het natte Schotse asfalt en reed alsnog naar de wereldtitel.

En dan is er ook nog baanrenner Harrie Lavreysen. De 26-jarige spierbundel bleek afgelopen jaar andermaal de koning van de sprint. In Glasgow veroverde hij voor de vijfde keer op rij de wereldtitel. Daarnaast pakte hij samen met Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg ook nog het goud op de teamsprint.

Dit zijn de genomineerden voor Sportman en Coach van het Jaar

De genomineerde vrouwen: Bol, Hassan en Florijn

Wordt het Femke Bol, die de atletiekzeges dit jaar aaneenreeg? Sifan Hassan, die iedereen versteld liet staan en een fenomenale marathon in de benen blijkt te hebben? Of roeister Karolien Florijn, die heerste in de skiff?

Dit jaar is hordenspecialiste Bol behoorlijk opgevallen. Ze liep in augustus een memorabel WK atletiek in Boedapest. Die begon met een val vlak voor de finish van de 4x400 meter gemengde estafette, waardoor het goud op dramatische wijze aan de neus van de Nederlandse ploeg voorbijging.

Maar de WK eindigden voor Bol met een grote glimlach. Nadat ze met overmacht de wereldtitel 400 meter horden had veroverd, was het feest in huize Bol pas echt compleet met het goud op de 4x400 meter estafette met de vrouwenploeg.

Hassan verlegt grenzen

Voor Hassan is het jaarlijkse Sportgala niet nieuw. Ze werd al twee keer uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar: in 2019 en 2021. Dit jaar verlegde ze haar grenzen opnieuw en won ze zowel de marathon van Londen als die van Chicago. En tussendoor pakte ze ook nog even zilver en brons op respectievelijk de 5.000 en de 1.500 meter bij de WK atletiek.

De twee atletiekgiganten nemen het op tegen roeister Florijn. Voor het grote publiek misschien een wat minder bekende naam, maar in de roeiwereld is Florijn een hele grote. Haar nominatie voor de verkiezing Sportvrouw van het Jaar heeft ze te danken aan haar wereld- en Europese titel in de skiff van afgelopen jaar.

Dit zijn de genomineerden voor Sportvrouw en Sportploeg van het Jaar

Dit zijn de genomineerden

 • NOS
  Genomineerden Sportgala
 • NOS
  Genomineerden Sportgala
 • NOS
  Genomineerden Sportgala

De laatste winnaars

Laatste tien winnaars Sportvrouw en Sportman van het Jaar

Jaar Sportvrouw Sportman
2013 Marianne Vos Epke Zonderland
2014 Ireen Wüst Arjen Robben
2015 Dafne Schippers Sjinkie Knegt
2016 Sanne Wevers Max Verstappen
2017 Dafne Schippers Tom Dumoulin
2018 Suzanne Schulting Kjeld Nuis
2019 Sifan Hassan Mathieu van der Poel
2020 - (coronapandemie) - (coronapandemie)
2021 Sifan Hassan Max Verstappen
2022 Irene Schouten Max Verstappen

Negen categorieën

De Jaap Eden-trofee staat vanavond klaar voor meerdere sporters, er zijn maar liefst negen categorieën waarin een beslissing moet vallen. De categorieën zijn:

Sportman van het jaar, Sportvrouw van het jaar, Sportploeg van het jaar, Parasportman van het jaar, Parasportvrouw van het jaar en Parasportploeg van het jaar.

Voor de Coach van het jaar, de Young Talent Award en de Fanny Blankers-Koen carrièreprijs worden andere prijzen uitgereikt.

Wie gaan er met de sportprijzen van 2023 aan de haal?

Wie gaat schaatsster Irene Schouten opvolgen als Sportvrouw van het Jaar? En treedt bij de mannen Formule 1-coureur Max Verstappen in zijn eigen voet- dan wel bandensporen? Het NOC*NSF Sportgala geeft daarover vanavond uitsluitsel.

Sportkoepel NOC*NSF zendt het Sportgala vanavond uit. Vanaf 19.30 uur is op hun YouTube-kanaal live te zien wie de sportprijzen dit jaar pakken.

De prijzen worden tussen 19.30 uur en 20.45 uur in DeFabrique in Utrecht uitgedeeld. Een verslag van het sportfeest is vanavond vanaf 21.23 uur te zien bij de NOS op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.