Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood • Pro-Palestijnse mars in Londen

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

Volgens de nationale veiligheidsadviseur van Israël zijn in de oorlog zeker 7000 Palestijnse militanten gedood. "Dit is de minimale schatting", zei Tzachi Hanegbi in een interview op de Israëlische zender Kanaal 12.

Hamas heeft niet bekendgemaakt hoeveel strijders het heeft verloren in de oorlog. Wel meldt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza dat inmiddels zeker 17.700 Palestijnen zijn gedood. Twee derde van hen zijn vrouw of kind. In de statistieken wordt geen onderscheid gemaakt tussen omgekomen militanten of burgers.

Volgens een Israëlische studie is minstens 61 procent van de dodelijke slachtoffers door Israëlische luchtaanvallen deze oorlog burger. De krant Haaretz, die vandaag schrijft over de studie, noemt het een ongekend percentage burgerslachtoffers. Het is volgens de onderzoekers veel hoger dan bij eerdere oorlogen tussen Hamas en Israël in de afgelopen decennia. "In de oorlogen van de 20ste eeuw was ongeveer de helft van de dodelijke slachtoffers burger", schrijft de krant.

Israëlische functionarissen hebben eerder tegen The Times Of Israel gezegd dat er voor elke gedode Hamas-strijder zo'n twee burgers in Gaza omkomen. Volgens Israël is dit vooral te wijten aan Hamas' massale inzet van burgers als levend schild en het gebruik van scholen en ziekenhuizen voor gevechtsdoeleinden.

Duizenden bij pro-Palestijnse mars in Londen

In Londen hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen de oorlog in Gaza. Ook op andere plekken in het Verenigd Koninkrijk waren pro-Palestijnse manifestaties. De politie heeft enkele actievoerders gearresteerd.

Het Verenigd Koninkrijk onthield zich gisteren van stemming bij de VN-resolutie voor een onmiddellijke wapenstilstand. Alleen de VS stemde tegen de resolutie, waardoor deze niet werd aangenomen.

Bij het protest in Londen werd de omstreden leus 'From the river to the sea, Palestine will be free' gescandeerd. In het zuiden van de stad werd volgens de politie een man opgepakt, omdat hij een racistisch spandoek droeg. Ook werd een minderjarige opgepakt nadat hij een politieauto had beschadigd. Onder meer in de hoofdstad van Wales, Cardiff, de noordelijke stad Hull en het centraal gelegen Coventry waren eveneens protestacties.

Demonstranten in Londen vandaag

Houthi's dreigen met aanvallen op alle schepen die naar Israël gaan

De Houthi-rebellen in Jemen voeren hun dreigementen op tegen de internationale scheepvaart in de Rode Zee. Een woordvoerder zegt dat alle passerende schepen die willen aanmeren in Israël zullen worden aangevallen.

De door Iran gesteunde militie heeft al vaker commerciële schepen aangevallen of in beslag genomen. De VS en Israël hebben meerdere projectielen boven de Rode Zee neergehaald.

De recent beschoten vrachtschepen hadden allemaal een veronderstelde relatie met Israël. Nu dreigen de Houthi's om alle commerciële schepen aan te vallen die Israël als (tussen)bestemming hebben, tenzij "Gaza het voedsel en de medicijnen krijgt die het nodig heeft".

Biden omzeilt congres en keurt verkoop tankmunitie aan Israël goed

De Amerikaanse president Biden heeft via een noodwet de verkoop van tankmunitie aan Israël goedgekeurd. Het gaat om 14.000 patronen ter waarde van 106 miljoen dollar, die de VS per direct kan leveren. Dit type munitie wordt gebruikt door het Israëlische leger bij het grondoffensief in Gaza.

De Amerikaanse regering heeft een beroep gedaan op de zogeheten Arms Export Control Act. Op deze manier kan de president het parlement omzeilen, waar onlangs een miljardensteunpakket voor Oekraïne en Israël is tegengehouden. De levering van de 14.000 tankgranaten is onderdeel van een groter munitiepakket dat bestemd is voor Israël. Daarvoor vraagt de regering het congres om toestemming.

De VS is verreweg de belangrijkste militaire bondgenoot van Israël. Washington gebruikte afgelopen nacht zijn veto in de VN-Veiligheidsraad om een staakt-het-vuren in Gaza tegen te houden.

Hevige gevechten en bombardementen in Noord- en Zuid-Gaza

Van het noorden tot in het zuiden van de Gazastrook zijn vandaag zware beschietingen en luchtaanvallen gaande. De zwaarste gevechten worden gemeld in het noorden van Gaza. Israëlische vliegtuigen bombarderen ook plekken in het zuiden waar Palestijnse burgers naartoe hebben moeten vluchten, schrijft persbureau AP.

In een week tijd zijn volgens de Palestijnse autoriteiten in Gaza ruim 2200 mensen gedood, waarbij geen onderscheid is gemaakt tussen militanten of burgers. Volgens het door Hamas aangestuurde ministerie van Volksgezondheid is twee derde van de slachtoffers vrouw of kind. Het wordt volgens persbureaus steeds lastiger om inzicht te krijgen in hoeveel doden of gewonden er vallen in de Gazastrook.

Het Israëlische leger meldt dat het in Gaza-Stad Hamas-strijders heeft gedood. Ook maakt het melding van een wapenvondst in een school en zou het leger nieuwe tunnels hebben aangetroffen. Ook zijn volgens de verklaring Israëlische militairen beschoten door Palestijnse militanten vanuit VN-scholen in Noord-Gaza. Sinds het einde van de gevechtspauze heeft Israël ook in het zuiden een grondoffensief gelanceerd tegen Hamas. Zo is recent stad Khan Younis aangevallen.

Media: 'Eerste fase oorlog duurt nog twee maanden'

Het Israëlische leger verwacht in de Gazastrook nog ongeveer twee maanden nodig te hebben om de "eerste fase" van de oorlog af te ronden. Dat staat in een rapport van een anonieme Israëlische defensiefunctionaris waar de Amerikaanse nieuwssite Axios over schrijft.

Het leger denkt dat het nog drie tot vier weken nodig heeft om operaties in de stad Khan Younis in het zuiden te voltooien en dat daarna nog eens drie tot vier weken van intensieve gevechten volgen.

De functionaris zei verder dat hoewel de Verenigde Staten geen harde deadline stellen voor het beëindigen van de Israëlische militaire operaties, de VS toch vindt dat de tijd begint te dringen. De Amerikaanse regering zou graag zien dat Israël de intensieve operaties tegen het einde van december beëindigt, in plaats van eind januari.

Palestijnse Autoriteit: 'VS medeplichtig aan genocide'

Ook de Palestijnse Autoriteit heeft zich zeer kritisch uitgelaten over het veto dat de Verenigde Staten gisteren uitspraken tegen een staakt-het-vuren in Gaza.

Volgens de Palestijnse president Abbas is de VS met het veto medeplichtig aan "genocide, etnische zuivering en oorlogsmisdaden" tegen Palestijnen. Het land is daarom ook schuldig aan de dood van "kinderen, vrouwen en ouderen" in Gaza, staat in een verklaring van de Palestijnse Autoriteit. Meerdere landen en organisaties hebben zich kritisch uitgelaten over het veto van de VS.

In beeld: rouw na Israëlische raketaanval in Khan Younis

  • Reuters
    Rouwenden na een Israëlische raketaanval in Khan Younis, in het zuiden van Gaza
  • Reuters
    Rouwenden na een Israëlische raketaanval in Khan Younis, in het zuiden van Gaza
  • Reuters
    Rouwenden na een Israëlische raketaanval in Khan Younis, in het zuiden van Gaza
  • Reuters
    Rouwenden na een Israëlische raketaanval in Khan Younis, in het zuiden van Gaza
  • Reuters
    Rouwenden na een Israëlische raketaanval in Khan Younis, in het zuiden van Gaza

Mensenrechtenorganisaties kritisch op Amerikaans veto

Mensenrechtenorganisaties hebben kritisch gereageerd op het veto dat de Verenigde Staten hebben uitgesproken tegen het staakt-het-vuren in Gaza. "Het Amerikaanse veto maakt het land medeplichtig aan het bloedbad in Gaza", zegt de directeur van de Amerikaanse tak van Artsen zonder Grenzen. "Als we willen dat we als humanitaire organisatie kunnen reageren op de grote hulpvraag, hebben we nu een staakt-het-vuren nodig."

De secretaris-generaal van Amnesty International spreekt over een "harteloze minachting van het lijden van de burgerbevolking". "De geloofwaardigheid en het vermogen van de VS om te voldoen aan zijn mandaat om de internationale vrede en veiligheid te handhaven wordt verder ondermijnd."

Israël bedankt Biden voor veto

De VN-ambassadeur van Israël heeft president Joe Biden van de Verenigde Staten bedankt voor het veto van zijn land tegen het staakt-het-vuren in Gaza. Volgens de ambassadeur staat de VS "stevig aan onze zijde".

Volgens hem zou een staakt-het-vuren alleen mogelijk zijn als alle gijzelaars zijn teruggekeerd en Hamas is vernietigd. "Het is schokkend dat terwijl Hamas raketten afvuurt op Israël vanuit bewoonde gebieden in het zuiden van Gaza, de VN druk bezig is met debatteren over een vertekende resolutie die Hamas in staat zal stellen aan de macht te blijven in Gaza", schrijft de Israëlische ambassadeur op X.

Kritiek op veto Verenigde Staten

Hamas noemt het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad "onethisch en inhumaan". De VS stemde gisteravond tegen een resolutie voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Volgens het politieke bureau van Hamas is de VS hierdoor medeplichtig aan het onder meer plegen van bloedbaden.

Internationale organisaties hebben ook kritiek geuit na het veto van Verenigde Staten. Amnesty International zegt dat de VS met het leveren van munitie aan Israël "bijdraagt aan de vernietiging van hele families". De VN-vertegenwoordiger van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt dat de VS "medeplichtigheid in oorlogsmisdaden" riskeert door wapens en diplomatie steun te blijven leveren aan Israël.

De Amerikaanse vice-ambassadeur bij de Verenigde Naties, Robert Wood, zegt juist dat het stoppen van militaire acties Hamas de mogelijkheid zou geven om de controle over Gaza te behouden en daarmee "alleen de zaden zou planten voor de volgende oorlog".

De Amerikaanse vice-ambassadeur van de VN Robert Wood tijdens de stemming in de Veiligheidsraad

Kritiek op Israël neemt toe ondanks veto in Veiligheidsraad

De relatie tussen de Verenigde Naties en Israël is tot een dieptepunt gedaald. Gisteren deed VN-baas António Guterres een zeldzaam beroep op artikel 99 uit het handvest van de organisatie om de situatie in de Gazastrook onder de aandacht te brengen van de Veiligheidsraad. Guterres' resolutie voor een staakt-het-vuren haalde het vanavond net niet.

Lees verder in dit artikel:

VS vetoot resolutie staakt-het-vuren in Veiligheidsraad

Een VN-resolutie die had moeten oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza heeft het niet gehaald. Dertien van de vijftien leden van de VN-veiligheidsraad stemden voor maar de VS, een van de landen met een vetorecht, stemde tegen. Het Verenigd Koninkrijk onthield zich van stemming.

Behalve de oproep tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren stond in de resolutie ook dat Palestijnse en Israëlische burgers moeten worden beschermd en dat alle gegijzelden onmiddellijk en onvoorwaardelijk moeten worden vrijgelaten.

De resolutie was opgesteld door de Verenigde Arabische Emiraten. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN had al laten weten dat de VS geen voorstander is van een staakt-het-vuren op dit moment.

Wie stemmen er over de VN-resolutie?

Rond deze tijd wordt er in de VN-Veiligheidsraad gestemd over een resolutie die om een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza vraagt. Naast de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, de VS, het VK, Frankrijk, Rusland en China zijn er nog tien tijdelijke leden: Albanië, Brazilië, Ecuador, Gabon, Ghana, Japan, Malta, Mozambique, Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten.

Alleen de permanente leden hebben vetorecht. Verwacht wordt dat de VS en het VK tegen de resolutie stemmen.